ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2011
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.11
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
60.00%
Către satisfăcător
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
60.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Dor de Eminescu

TIPĂREȘTE

Candva, in urma cu mult timp, cand eu eram de-o schioapa, inainte de culcare ceream sa mi se spuna o poveste. Rareori o si auzeam, pentru ca tata imi citea poezii si imi amintesc cum ii spuneam: "Aia cu copacul, pe aia, mai citeste-o! ". Si apoi vocea tatei relua pentru a nu stiu cata oara "Codrule, codrutule, / Ce mai faci, dragutule, /Ca de cand nu ne-am vazut/ Multa vreme a trecut /Si de cand m-am departat, / Multa lume am imblat". Asa am umblat si eu pe drumurile Romaniei pana ce intr-un final am ajuns la Ipotesti, acolo unde s-a nascut si a crescut Eminescu. Tot tata imi citise si despre el, iar mai tarziu aflasem ca Eminescu fusese bun prieten cu "sturlubaticul" Ion Creanga, cel cu pupaza din tei.

La asta m-am gandit pe drumul spre Ipotesti, pornind de undeva de pe la Gura Humorului. Am intrat in judetul Botosani, iar un indicator ne anunta ca suntem in judetul care i-a dat pe Eminescu, Enescu, Iorga si Luchian. Niciodata nu ma gandisem la asta, ca in judetul Botosani se nascusera patru oameni atat de importanti ai culturii romanesti. Cum timpul nu permitea, am ales sa vad doar Ipotestiul, dorind de prea multa vreme sa calc in casa in care s-a nascut si a crescut Mihai Eminescu. Primele semne ca am intrat pe taramul badiei Mihai au fost placutele de pe niste carute ale unor sateni pe care era scris numele poetului.

Am ajuns in micul sat si am vazut undeva in fata "Memorialul Ipotesti - Centru National de Studii Mihai Eminescu". Am tras pe dreapta cu gandul ca avem destule de vizitat. Am intrat pe poarta deschisa si am mers undeva in stanga spre o cladire moderna, care in mintea mea parea a fi un muzeu, probabil cu manuscrise, dar nu a fost chiar asa. Un domn ne-a scos imediat afara: "Aici se tin colocvii, nu se viziteaza! ". Ne-a facut semn spre casa alba de vis-a-vis si am pornit spre ea. Am ajuns langa si in geam scria ceva de genul ca intrarea e de partea cealalta. Am ocolit casa si am urcat treptele, am intrat intr-un hol cu iz istoric. O lada de zestre neagra era pusa pe un perete, o pendula veche undeva la intrare, cateva tablouri si in fata casa de bilete.

Am platit si am pasit in lumea ce o credeam a lui Eminescu, cea a copilului poet. Vitrine cu portelanuri, covoare vechi, un dormitor cu un pat de o persoana si cu toate cele trebuincioase, apoi un birou la care eu credeam ca a stat candva badia lui Creanga. Am privit cu atentie, insotita fiind de vocea lui Ion Caramitru care ii recita poeziile lui Eminescu, apoi am iesit si am privit copacii din fata casei, ascultand aceiasi voce.

Apoi am urcat spre bisericuta familiei, care era inchisa, spre supararea mea. Am privit cat am putut printr-un ochi de geam si am mers spre mormintele familiei Eminovici. Acolo strajuia un tei, plantat de Eminescu la moartea mamei sale. In curtea casei mai este si un teatru de vara, ale carui scaune au fost decolorate de soare si unde se jucau niste copii.

Am mers inapoi la doamna ce vindea bilete si am cumparat o carte despre casa pe care tocmai o vizitasem. Aveam sa o citesc pe la Targul Neamt si aveam sa aflu ca de fapt casa pe care o vizitasem fusese reconstruita de vreo doua ori, ca mobilierul apartinea epocii, dar nu si lui Eminescu, de la el ramanand o caseta de machiaj de cand colinda tara cu teatrul Tardini. Am parcurs paginile cartii strangand din dinti la propriu, afland ca locuinta familiei fusese lasata sa se darame, ca la prima reconstructie se facuse o casa care nici macar nu o copia pe cea originala, schimband arhitectural totul. Mai apoi ea a fost daramata si facuta din nou, pe planul original, s-au adunat cateva piese de mobilier care au recompus aerul epocii si uite asa avem casa memoriala Mihai Eminescu.

De aici am plecat spre lacul pomenit de poet in poezii. Asteptari mari, dar deja ne spusese doamna de la bilete ca acesta a fost retrocedat si ca e in paragina, deoarece de vreo doi ani nu s-a mai ocupat nimeni de el. Am mers printr-o padure si am ajuns la locul cu pricina. Prin stufarisul des se vedeau zeci de nuferi, pe margine noroiul domnea, iar paragina spusa de doamna era la ea acasa.

Cu toate ca e trist sa aflam ca de fapt vizitam o copie, eu as mai merge la Ipotesti, fie doar si pentru teiul acela plantat de poet la moartea mamei sale sau poate ca intre timp s-a deschis bisericuta.


[fb]
---
Trimis de simona751 in 26.08.11 13:18:46
Validat / Publicat: 26.08.11 14:58:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1778 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simona751); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[26.08.11 13:38:00]
»

rubrica introdusa a fost redenumita in "Botosani si imprejurimi" - asa o sa pastram aici si alte reviews-uri din zona respectiva

webmaster
[26.08.11 13:45:53]
»

@simona751: bine ai venit pe site si in comunitatea AmFostAcolo!

Multumim pentru impresii, te asteptam si cu alte recomandari din vacantele tale trecute sau viitoare

Marian Preda
[26.08.11 19:38:17]
»

Buna @simona751!

Felicitari pentru rw si... BINE AI VENIT IN COMUNITATEA AFA!

De la Grigore Ureche, cel ce ne-a incantat cu cronica sa ,,Letopisetul Tarii Moldovei ", n-am fost placut impresionat de asa descriere!...

De fapt, el a atestat si mentionat documentar, pentru prima data acest loc cu nume destul de incert, datorita etimologiei.

Amfostacolo, spre rusinea mea (spun asta datorita faptului ca nasii mei, locuiesc in acest minunat oras!), acum multi ani.

Am trecut pe atunci in cam toate punctele turistice ale zonei - Gura Humorului, Ipotesti, comuna Flamanzi (acolo unde ,,si-a rupt foamea gatul! '' -cu referire la marea rascoala din 1907), Copalau, Targu Frumos, Vorona (unde sunt stabiliti parintii nasilor).

Am ramas impresionat de Parcul Mihail Eminescu, un fel de Cismigiu al Bucurestiului, deosebit de curat, cu terase ambientale si lacuri ce ofera plimbari cu barca.

La fel de impresionat, am fost sa asist la un program al Filarmonicii, activitate care ii este recunoscuta, atat in tara cat si peste hotare.

Pe langa ,,cei patru care i-au dat judetul'' (Mihai Eminescu, poetul poporului; Nicolae Iorga, marele nostru istoric; George Enescu, ilustrul nostru violonist, pianist si dirijor; si Stefan Luchian, pictor celebru...), as mai mentiona pe Octav Bancila, un pictor realist -daca nu ma insel, chiar exista sau exista (deoarece avea orientari de ,,stanga''!), un bulevard din Botosani cu numele sau; Al. Ghica, domnitor al Moldovei; Grigore Antipa, marele darwinist si nu in ultimul rand, fostul Teoctist-Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane!

Concluzia:

Mai incantane cu multe rw, deoarece ,,stai pe un adevarat filon de cultura''!

VACANTE FRUMOASE!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RobertCodescu
[26.08.11 21:32:12]
»

@simona751 am acordat cele 900 PMA pentru review, sincer mi-ar fi plăcut să fie şi pentru poze dar sunt convins că acestea vor sosi curând din partea ta, nu-i aşa !? !!

Se pare că vei fi "responsabilă" cu Botoşaniul!!! Aşa că pregăteşte-te să răspunzi tuturor.

Bun Venit pe AFA!!!

webmaster26
[27.06.21 22:03:43]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Memorialul Ipotesti - Centru National de Studii Mihai Eminescu, BOTOȘANI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin Botoşani şi împrejurimi]

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marian Preda, simona751
Alte impresii din această RUBRICĂMemorialul Ipotesti - Centru National de Studii Mihai Eminescu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059806823730469 sec
    ecranul dvs: 1 x 1