ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 19.08.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ceramica autentica de HOREZU

TIPĂREȘTE

Merg de cateva ori bune pe an in regiunea Horezu. Observ cum de la an la an ceramica devine mai degraba o afacere... chiar ceramisti vechi prefera sa cumpere lucruri din diverse regiuni, inclusiv Bulgaria sau sa angajeze oameni care sa le faca treaba. Deh, ei acum au bani, nu se cade sa mai munceasca. Dar ce au invatat ei din familie in generatii, nu poate invata un salariat.

Pe scurt, vreau sa va prezint cateva detalii pentru cei care nu ati fost, dar vreti sa mergeti, sau pentru cei care ati fost, dar nu ati avut timp sa explorati/aprofundati ceramica de Horezu.

Cel mai autentic loc in care am ajuns este casa si atelierul Eufrosinei Vicsoreanu, nascuta in 1935, vaduva celebrului artist Victor Vicsoreanu, primit in UAP din Romania. Tot acolo exista si un muzeu cu piese facute atat de parintii ei, cat si de socrii. unele piese au 100 de ani. Se gaseste in satul Olari, la 3 km de Horezu, pe partea stanga. In satul Olari mai exista familii autentice de olari, oameni care se opresc din mulsul vacii ca sa-ti arate atelierul. obiectele vandute de Eufrosina sunt mai scumpe decat "aceleasi" obiecte cumparate in Horezu. Exista si un caiet din 1977 in care oamenii si-au scris impresiile. Ar fi multe de povestit, dar fiind membra a Academiei Artelor Traditionale ASTRA Sibiu, exista pe internet informatii despre ea mult mai detaliate. chiar un coleg de forum a scris despre ceramica marca Vicsoreanu.

ca o concluzie: daca vreti doar ceramica, puteti lua de pe marginea drumului. Daca vreti ca acea ceramica sa fie romaneasca, trebuie sa va uitati la eticheta sau sa intrebati. Daca vreti ca ea sa fie din Horezu, trebuie sa cumparati de la putinele familii de olari care mai si practica aceasta meserie, nu doar vand. Daca vreti sa fie si autentica, trebuie sa intrati in atelierele mesterilor, nu in "gheretele" inchiriate pe marginea drumului.

Cateva CUVINTE despre utilitatea ceramicii sau despre cat de sanatos este sa mancam din ele. Trebuie sa va asigurati ca culorile sunt obtinute pe cale naturala daca aveti de gand sa le folositi in bucatarie. Si aici trebuie avut grija la culoarea verde care se obtine prin arderea cuprului in cuptor, iar cuprul in cantitati mai mari decat are organismul nevoie devine toxic. Din pacate unii mesteri folosesc culori chimice, ceea ce eu personal as evita.

Exista obiecte glazurate, cu un comportament net superior in bucatarie fata de cele "natur". Celebra oala romana de sarmale este neglazurata, de aici si inconvenientele in folosirea ei. Nu se poate spala cu detergent, capatand culori nu tocmai estetice dupa cateva utilizari. Daca achizitionati obiecte glazurate si aveti de gand sa le si folositi, asigurati-va ca glazura este non-toxica. Un certificat ar fi excelent, dar mai este pana acolo.

Rezistenta in bucatarie: arderea la cuptor cu lemne nu asigura rezistenta sporita obiectelor, nu intamplator in centrele traditionale de olarit obiectele intalnite frecvent nu sunt nici foarte mari, nici complicate (toarte etc). Arderea in cuptor electric, chiar daca nu este traditionala, presupune o temperatura mai ridicata si constanta, lucru foarte important in durabilitate. Pana la urma importante sunt mestesugul in sine, valoare artistica, naturaletea ingredientelor... mai putin lemn vs curent electric. Dar asta este parerea mea, eu incercand mereu sa si folosesc obiectele, nu sa le tin doar pentru decor.

O forma interesanta de utilitate se regaseste in casa Duca din ansamblul muzeal Maldaresti, unde farfuriile sunt gaurite si transformate in obiecte de iluminat. O idee excelenta pentru casele de vacanta.

Sfaturi subiective pentru turisti: incercati sa vedeti mestesugul din spatele obiectului. Cornul de vita cu pana de gasca in capat cu care inca mai picteaza unii mesteri este un obiect vechi impresionant. Gandul ca unii mesteri inca mai iau pamant de pe dealurile Horezului, nu gata cumparat, iar este impresionant. Intrebati din ce sunt obtinute diversele culori. Cumparati de la mesteri locali, obiecte facute manual, nu cumparate de te miri pe unde... doar asa putem contribui cu totii la perpetuarea acestui miracol. Am cumparat ceramica bulgareasca din ateliere bulgaresti, moderne sau traditionale, dar autentice. dar asta in Bulgaria. De ce sa le cumpar din Horezu, incurajand astfel localnicii la "importuri"? De asemenea, daca vreau sa sustin comunitatea chinezeasca din Romania, de ce sa o fac in detrimentul mestesugului local? Oameni ca familia Palosi, ambii din familii renumite de ceramisti, nu fac decat sa le "induca" mesterilor autentici, cum au fost si eu, un model usor, modern, de a castiga bani. Numai ca in acest mod nu facem decat sa ajutam si noi la disparitia inca unui mestesug dintr-o zona extrem de saracita de traditie in doar cativa ani. Cumparati din atelierul mesterului, nu din magazinul inchiriat la strada. Chiar daca veti "pierde" cateva minute in plus, poate reusim sa nu ajungem in situatia ca ceramica autentiica sa fie la fel de rara ca oile din vaideeni, ca fluierele sau cojoacele de lana. Ceea ce-i schimba pe oameni suntem noi, cumparatorii, intr-o proportie mult mai mare decat credem.

Ar mai fi lucruri de spus, dar deja m-am lungit si nu vreau sa plictisesc pe nimeni. Voi reveni, sper, cu detalii despre cazarea in zona Horezu.


[fb]
---
Trimis de nila moromete in 23.08.11 12:36:09
Validat / Publicat: 23.08.11 13:40:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5560 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nila moromete); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.08.11 13:41:21]
»

Dacă era însoţit şi de câteva poze, articolul ar fi putut fi o minienciclopedie...

nila morometeAUTOR REVIEW
[23.08.11 13:59:19]
»

dragos, promit sa pun si poze, merg foarte des in aceea zona si am pozele foarte imprastiate prin mai multe locuri. oricum, fiind foarte nou pe acest minunat site, va trebui mai intai sa ma obisnuiesc cu el, cu postatul pozelor etc. dar sper sa nu-mi ia foarte mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
nila moromete
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Horezu și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050961017608643 sec
    ecranul dvs: 1 x 1