ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2007
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Muntele Athos - Croaziera

TIPĂREȘTE

Despre Muntele Athos n-ar trebui sa scriu eu. N-o fac pentru a prezenta zona, asezamintele si viata in desfasurarea ei, pentru simplul motiv ca nu am fost acolo. Pe Muntele Athos, situat pe o peninsula din nordul Greciei, unde exista 20 de manastiri, 12 schituri si multe chilii monahale ortodoxe in care vietuiesc aprox. 1700 de calugari, nu calca picior de femeie.

Pentru turisti se organizeaza croaziere in jurul peninsulei, cu vase special destinate. La vremea cand am fost eu, se faceau doua curse pe zi, cu plecare la 10.30 si 13.45, cu o durata de aprox. 3 ore si jumatate si costa 18 euro. Despre croaziera pe care am facut-o eu vreau sa povestesc.

Ghida ne-a zorit sa ajungem la Ouranopolis astfel incat sa prindem cursa de dimineata, inlesnind desfasurarea mai lejera a programului de dupa amiaza. In port, dupa un scurt ragaz la turn, printre maslini, palmieri si leandri infloriri, am pornit spre vasul care astepta ancorat la chei.

Incarcat cu turistii catorva autocare, „Daily Cruises to Mt. Athos” s-a desprins de tarm fix la 10.30, navigand aproape de coasta pentru a se putea admira si fotografia manastirile si asezarile calugaresti de pe munte. Dupa urarea de bun venit a capitanului, a urmat prezentarea peninsulei si a fiecarei manastiri pe langa care se trecea, pe rand, in toate limbile nationalitatilor imbarcate pe vas.

La bordul vasului exista restaurant cu gustari, bauturi, cafea, precum si un mic magazin cu suveniruri (icoane, bratari, tamaie, ilustrate, harti si casete video cu Sfantul Munte).

Conform unei intelegeri, vasul de croaziera opreste si este abordat de calugari care aduc sfinte moaste pentru a fi venerate de credinciosi, stiut fiind ca femeilor le este interzis accesul in Sfantul Munte. De altfel nici vizitatorii de sex masculin nu pot debarca pe Muntele Athos daca nu detin o aprobare speciala.

Am vazut din larg un mic vas cu copertina inchisa la culoare venind in viteza si dandu-ne ocol, dar am crezut ca e politia de coasta. Spre surprinderea mea, cand „Daily Cruises to Mt. Athos” a oprit si a coborat puntea, din micul vas s-au ivit doi calugari cu o traista rustica (ulterior aveam sa aflu ca acolo erau sfinte moaste, iar cei care le aduceau erau de la Manastirea ruseasca Sf. Pantelimon).

A fost un moment deosebit si a fost perceput ca atare de majoritatea turistilor din grupul nostru. Daca mai adaug faptul ca langa parintele cu sfintele moaste, pe vas, o femeie in negru – localnica – impartea coliva dintr-un vas imens, de inox, veti spune ca sunt mare amatoare de coliva. Ei bine, nu! Cu toate acestea, coliva acelei femei era ceva ce nu am intalnit vreodata. E putin spus „buna”, era deosebita si nu semana de loc cu cea de pe la noi. In primul rand nu era ca o pasta, ci mai curand un amestec din tot felul de seminte si arome grecesti, plus foarte putin grau.

Era o zi de sambata si am primit pomana langa Muntele Athos, cel mai sfant loc al Greciei si al ortodoxiei.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 01.08.11 19:23:32
Validat / Publicat: 01.08.11 20:23:25
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8227 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Muntele Athos - Manastirea rusa Sf. Pantelimon.(Fotografie facuta de sora mea).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

georgiana
[01.08.11 21:16:47]
»

Si eu am fost anul trecut in aceasta croaziera si mi-a placut foarte mult, doar ca pretul era parca in jur de 30. Am fost cu vasul Menia Maria III si avea la sfarsitul croazierei inclus si un program artistic, care mi-a placut foarte mult, fiind format din dansuri populare grecesti din toate zonele tarii, apoi si turistii au fost invitati la dans, desculti, pe vapor.

A fost o amintire pe cinste!

Foarte draguta poza nr. 3!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[02.08.11 07:46:53]
»

Da, Georgiana, diferenta de pret reprezinta programul artistic si poate un plus de confort pe vas. In cazul nostru divertismentul a constat in abordarea vasului de catre calugari si - fiind sambata - coliva.

De program artistic am beneficiat intr-o alta croaziera, in insulele Egina, Poros si Hydra despre care am relatat intr-un alt review.

Cat despre poza nr. 3... Am mai multe poze cu pescarusii in zbor pentru ca s-au tinut dupa noi multa vreme, completand peisajul. Din pacate nu toate pozele sunt reusite. Pana se declansa aparatul, dispareau din cadru cel putin pe jumatate sau pierdeam din gratia aripilor in plin zbor.

camelia_cornea
[07.03.16 13:51:19]
»

@iulianic - Cu ce agentie/ biserica ati fost? Multumesc.

iulianicAUTOR REVIEW
[07.03.16 16:45:28]
»

@camelia_cornea - Pe AmFostAcolo, conform regulamentului, nu putem face referiri la agenții turistice și în general la orice alte entități din România care funcționează pe principii comerciale. Putem însă discuta despre orice pe mesaj privat, așa încât - dacă ai activată opțiunea de a primi mesaje private din partea colegilor de site - îți voi da un mesaj privat cu răspuns la ceea ce te interesează.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
camelia_cornea
[07.03.16 16:56:29]
»

@iulianic - ok multumesc

iulianicAUTOR REVIEW
[07.03.16 17:07:45]
»

@camelia_cornea - Am trimis mesajul. Cred că l-ai primit.

elviramvio
[07.03.16 17:55:40]
»

@iulianic -

Cred, Iulia ca ai mancat koliva cu seminte de pin, rodie, fructe uscate si miere, asa o fac grecii, graul este alt soi decat al nostru, adica ceva mai dur si de aceea nu se face pasta asa usor. Koliva lor seamana cu acel, sper sa nu gresesc, "asure" al turcilor, super bun, am mancat candva la Constanta. Si koliva am mancat.

Anul trecut pretul croazierei era, functie de firma, intre 25 si 45 euro (mai scumpa daca se opreste si la insula Ammouliani) iar vasele nu au voie sa se apropie la mai mult de 500 m de tarmul Athosului in zona manastirilor si se vede doar o singura parte a peninsulei deci nu toate asezamintele. Se poate merge si din Potos/ Thasos, pretul este mai mare, inca nu stiu cat este anul acesta.

iulianicAUTOR REVIEW
[07.03.16 18:47:02]
»

@elviramvio - Da, prețul croazierelor diferă în funcție de agențiile organizatoare, de lungimea traseului, de programele de divertisment oferite la bord și de cine mai știe ce alți factori.

Când am fost eu - și e cam mult de atunci - această croazieră a fost o opțiune în cadrul unui circuit ("Toată Grecia") organizat din România și nu a reprezentat decât un adaos de 18 euro la costul pachetului de bază. Nu am avut program de divertisment, ci numai explicații – în mai multe limbi – despre fiecare mănăstire pe care o vedeam pe țărm sau pe coasta muntelui.

Surpriza a fost călugărul cu sfintele moaște și coliva nemaiîntâlnită (și de aceea greu de uitat pentru mine) care a fost împărțită pe vas.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[05.03.17 19:36:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Croazieră la Muntele Athos, OURANOPOLIS [Athos]" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
camelia_cornea, elviramvio, georgiana, HYUNDA-I, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂCroazieră la Muntele Athos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.26207518577576 sec
    ecranul dvs: 1 x 1