ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Afteia

TIPĂREȘTE

Ati auzit de Schitul Plaisor sau Manastirea Cioara? Sunt denumirile mai vechi ale Manastirii Afteia, lacas aflat in comuna Salistea, jud. Alba. Pentru a ajunge aici se poate urma una din cele doua cai:

- Pe DN 7 Sebes (E60) dupa 10 km mergeti la stanga alti 10 km spre Pianu de Sus, dupa care inca 5 km pana la Strungari. Dupa 5 km pe un drum forestier, veti ajunge la Manastirea Afteia.

- Pe DN 7 Sebes (E60) mergeti la stanga 2 km spre Tartaria, apoi inca 3 km pana la Salistea.

Cand am hotarat sa merg in pelerinaj la Manastirea Afteia, nu stiam decat ca se mai numeste Schitul Plaisor sau Manastirea din Dealul Ciorii. Faptul ca am gasit pe internet prea putine informatii si nici macar o imagine, mi-a spus ca este situata in loc izolat.

Intr-o dimineata de august, am parasit cantonamentul din apropierea Sebesului si urmand drumul prin Pianu de Sus, am ajuns in Strungari. Putini oameni pot fi intalniti in orele de dinaintea amiezei in satele noastre. Treburile, poate si soarele dogorator, ii ascund de ochii calatorului.

Cand vatra satului parea ca s-a sfarsit, iar drumul a devenit ingust si mult mai prost, intr-o ingradire din leturi de brad am zarit un gospodar inhamandu-si calul. Ne privea surprins. L-am intrebat cum ajungem la manastire si ne-a raspuns binevoitor: "Mereti tat oblu si imediat ajungeti!".

Am intrat in padure pe un drum ingust care permitea accesul unui singur autovehicul. La pas, acest drum ar fi fost fermecator. Pe alocuri umbra deasa lasa impresia de inserare. De pe versantul din stanga, pe ici, pe colo, firisoare de apa se scurgeau in urma ploilor trecute, umezind pietrisul. In dreapta, susurand zglobiu, paraul cristalin grabea la vale. Flori salbatice, fluturi si pasari dadeau viata codrului.

Am urmat drumul sinuos, cu suisuri si coborasuri, cu sleauri si mici ochiuri de apa. Cand am ajuns la o ramificatie spre dreapta - o cale de acces si mai ingusta, am oprit pentru a deslusi inscriptia de pe placuta. Am aflat carui Ocol Silvic apartine padurea. Alegem calea care pare mai umblata si continuam urcusul. Intr-un loc mai larg, vopsit pe o scandurica fixata de trunchiul unui copac, un anunt interzicea accesul autobuzelor. Rugand pe bunul Dumnezeu sa nu intalnim un vehicul din sens opus si cu "Doamne-ajuta!" in gand, am luat-o din nou la deal. De asta data padurea s-a indepartat, facand loc fanetelor. Ici si colo cate o capita – tainul pentru iarna – puncta decorul valurind in pante verzi.

Drumul ingust serpuia hotarat inainte vrand parca a ne spune ca duce undeva. Dupa un deal, la o bifurcatie, doar faptul ca am zarit in departare o grupare de acareturi ne-a indemnat sa tinem dreapta.

Am oprit langa arhondaric si pregatiti sa filmam, am trecut prin poarta de lemn a sfantului lacas. Dupa umbra brazilor si aleile cu petunii si muscate, in incinta ne-a atras atentia santierul de la biserica de zid. Mesterii pregateau cofraje si armaturi de fier, ciocaneau in cuie si carau ciment cu roaba. Ne-au spus ca numai duminica si la sarbatori se slujeste in subsolul bisericii inca neterminata.

Era sambata, zi de pomenire a mortilor. Am gasit paraclisul unde slujba incepuse. Minunate flori umpleau, primitor, cerdacul. Prin usa intredeschisa razbatea pana la noi cantarea sfanta. Stingheriti ca deranjam, am patruns intr-o incapere nu prea mare, cu altar si icoane pe pereti. Ne-am asezat in rand cu ceilalti. O liniste profunda cobora in noi si ne invaluia binefacator. Din altar apare preotul care oficiaza slujba de pomenire. Multumesc, parinte, ca ai pomenit-o pe mama la cinci ani de la trecerea ei la cele vesnice! A fost o slujba simpla, fara pretiozitatea de la oras, dar cat de curata si adevarata!

Observand stinghereala de oameni straini locului, preotul ne-a vorbit cu amabilitate despre istoricul manastirii, apoi ne-a invitat la masa. Alcatuit din bucate de post - era postul Adormirii Maicii Domnului, pranzul precedat de obisnuita rugaciune a decurs in liniste.

Condusi de calauza noastra, un tanar monah, am vizitat sfantul asezamant. Am urcat scarile din grinzi de fier pana in paraclisul de iarna. In incaperea mica, bolta vopsita in albastru si presarata cu stele inchipuia cerul. Picturi de mare rafinament artistic dispuse in scene lipsite de aglomerarea cu care eram obisnuiti, dadeau o nota de particularitate.

Subsolul bisericii in constructie este amenajat sumar pentru oficierea slujbelor in zilele de duminica si sarbatori. Altarul cu picturi si sculpturi, intregul aranjament, degaja un aer foarte proaspat.

Paraclisul de vara aflat in imediata vecinatate a bisericii in constructie, a fost ridicat in anul 1988 pentru slujirea in sobor cu ocazia hramului sau a altor sarbatori in anotimpul calduros. Mormintele ctitorilor, preotul Constantin Oancea si monahul Ghenadie Manaila, se afla langa paraclis.

Anticipand dificultatea drumului de intoarcere, am parasit cu regret primitoarea obste si aleile inflorite de la Manastirea Afteia. Am aflat ca exista si un drum mai scurt pe care localnicii il fac la pas. Recomand celor ce se incumeta la Afteia cu masina, sa-si ia un sofer experimentat, calm, precaut, atent, pentru ca distanta de 5 km din Strungari pana in Plaiul Ciorii solicita din plin abilitati de bun conducator auto.

Impresionata de primire si de cele ce am vazut, cu o stare sufleteasca deosebita, am decis sa fac o prezentare pe internet a sfantului lacas. Asa a aparut saitul de prezentare al manastirii.

Va doresc drum bun si calatorie cu folos la Manastirea Afteia!

Mentionez ca textul care descrie drumul pana la Manastirea Afteia imi apartine in totalitate si se afla inclus in site-ul de prezentare al manastirii.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 26.07.11 19:57:38
Validat / Publicat: 26.07.11 20:47:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13807 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Manastirea Afteia - Aleea cu flori de la poarta catre manastire.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Admin
[26.07.11 20:45:17]
»

Mutat in sectiunea "Manastiri Ardeal-Crisana" (deja existenta pe site)

Localizarea in sectiunea geografica cea mai potrivita decat cea in sectiunea tematica (aceasat din urma se va implementa, pe viitor, pprin 'etichete' (tag-uri) lipite articolelor; aceste etichete va face posibila, de exemplu, regasirea tuturor manastirilor dintr-o anume destinatie (tara, regiune etc)

sunflower
[16.02.12 08:53:55]
»

Am fost si eu adesea in acest loc, pe care in mintea si in sufletul meu il asociez versurilor simple, dar bogate ale Mioritei... "Pe-un picior de plai Pe-o gura de rai"...

Am observat ca ati vizitat manastirea in anul 2006, pe atunci asezamantul nou era in constructie, fiind vara slujba se oficia in Paraclis, dar acum cladirea noua e gata, e impunatoare, asemeni unei catedrale in varf de munte...

E acolo o pace si o linisite care te indeamna sa revii mereu, in ciuda drumului arhaic, destul de dificil pe alocuri.

Imi permit sa adaug cateva fotografii, odata cu invitatia adreata tuturor membrilor acestei comunitati, daca sunt prin partea locului, de a petrece macar putin timp in acest loc spun eu, aparte, in care a vietuit Sf Sofronie a carui pomenire BOR o sarbatoreste pe data de 14 octombrie.

Felicitari pentru review!

iulianicAUTOR REVIEW
[16.02.12 11:02:17]
»

@sunflower: Multumesc!

Da, am fost la Manastirea Afteia in anul 2006 si de atunci n-am mai avut curaj din cauza drumului dificil de parcurs cu masina. Prima oara am facut-o din necunoastere. Ne-am aventurat si Dumnezeu ne-a ajutat. Dar ce te faci daca pe acel drumeag ingust si in panta apare din sens opus o alta masina? As vrea sa mai fac acest drum agale, pe poteca muntelui, intr-o zi frumoasa de vara.

Atunci am vazut biserica noua care era in constructie. Ulterior, prin amabilitatea unui tanar editor de la revista online de turism a Consiliului Judeţean Alba (care imi ceruse detalii suplimentare privind drumul pana la manastire), am obtinut imagini realizate la noua biserica. Este intr-adevar frumoasa. Sper ca vom ajunge sa o vizitam si in realitate.

Multumesc pentru noile imagini atasate care mi-au amintit de frumusetea padurilor din Alba si de drumul nostru aventuros la Manastirea Afteia!

sunflower
[16.02.12 13:12:30]
»

@iulianic:

Exista si un astfel de drum, poti merge cu masina pe partea cealalata a Plaisorului Ciorii,prin Tartaria, (despre care voi scrie curand un reviw - e un sat foarte putin cunoscut la noi in tara, dar vestit peste hotare, in lumea intreaga -) prin Salistea si nu pe drumul din Vintu de Jos. Drumul este pana la un moment dat asfaltat, apoi e un drum normal, de tara, dar lin, fara suisuri sau coborasuri. Masina se parcheaza la poalele dealului si apoi, prin inima padurii, la pas, in 30 de minute sunteti la manastire. Localnicii fac acest traseu, anual, mai ales la sarbatoarea Sf. Maria, ca o nevointa si ca o jertfa, inchinata Fecioarei. Daca vreodara doriti detalii despre traseu, vi le ofer cu placere, ba mai mult, va putem si insoti, noi mergem adesea la aceasta manastire, fiind atat de retrasa, e de obicei putina lume, te poti reculege in taina si tihna!

As fi vrut sa postez mai multe fotografii, dar acum nu le gasesc.

La coborare recomand celor care se aventureaza spre manastire, sa faca un popas in localitatea Petresti, langa Sebes, sunt doua restaurante acolo, Casa Damian si Casa Simi, unde, garantat, se mananca mai bine decat la mama acasa!

iulianicAUTOR REVIEW
[16.02.12 13:41:12]
»

@sunflower: Te rog, descrie pe larg acest drum intr-un review. Astfel review-ul meu n-ar mai fi singur in aceasta sectiune si in plus, toata lumea ar beneficia de informatii actuale si foarte folositoare.

Daca spui ca mai ai si alte fotografii, cu atat mai bine! Le vei atasa noului tau review pe care eu de-abia il astept.

Iar daca vii si cu informatii de cazare este si mai bine. Noi am dormit o noapte la un popas (nici nu stiu daca era o localitate) la vreo 11 km dupa iesirea din Sebes, pe partea stanga.

sunflower
[16.02.12 14:10:38]
»

@iulianic: Intr-una din zilele urmatoare, imediat ce gasesc foto, o sa incerc.

Multumesc pentru idee!

Draganv
[13.05.13 11:17:14]
»

@sunflower: @sunflower: Se poate urca cu autocarul pana la poalele dealului?

Mersul pe jos il poate face si o persoana in varsta sau este un drum dificil?

Multumesc anticipat

Dragan

sunflower
[13.05.13 13:41:46]
»

@Draganv: Puteti ajunge cu masina pana la manastire, urmand drumul prin Vintu de Jos.

Cu placere, daca va mai pot ajuta cu ceva, va rog sa-mi spuneti.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Draganv, iulianic, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Afteia [Săliştea]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072149991989136 sec
    ecranul dvs: 1 x 1