ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 25.05.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2009
DURATA: 1 zile
prieteni
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Recunostinta eroilor romani din Primul Razboi Mondial!

TIPĂREȘTE

Putine locuri din tara m-au impresionat ca Mausoleul Eroilor de la Mateias. Situat in comuna Valea Mare-Pravat din jud. Arges pe dealul Mateias, Mausoleul se afla pe soseaua dintre Campulung Muscel si Brasov. Este dedicat eroilor romani din Primul Razboi Mondial, care au dus puternice lupte de rezistenta contra armatelor dusmane ce incercau sa inainteze pe culoarul Rucar-Bran-Campulung.

Cei care s-au gandit la amplasarea acestui monument au facut-o cum nu se poate mai potrivit. Mausoleul domina intreaga zona, orizontul este destul de larg si parca retraiesti luptele duse, crancene de altfel, purtate de brava armata romana. Bataliile s-au desfasurat in fiecare sat, casa, petec de pamant. Localitatile din zona si-au adus din plin contributia la rezistenta armatei romane in fata celor germane si austro-ungare coplesitoare ca numar si dotare.

Construit intre anii 1928-1935, Mausoleul a fost reparat, renovat si extins de-a lungul multor ani. Inca de pe platou mausoleul te copleseste. Vizitarea se face contra unei sume modice de cativa lei noi, avand insa asigurata prezentarea de catre ghizi care va vor da multe detalii despre lupte sau alte informatii.

Inca de la intrare, monumentalitatea lui si scarile numeroase care te duc spre intrare, te vor impresiona. Atmosfera pe platoul de la intrare est un pic inveselita de taranii si vanzatorii care comercializeaza branzeturi, fructe, miere, diverse obiecte populare toate frumos prezentate dar destul de costisitoare.

Intram in mausoleu cu mult respect si piosenie. Multi vizitatori... Salile vizitate sunt pline de documente istorice... Nu-ti vine sa crezi cate sunt: uniforme militare, harti, scrisori ale soldatilor, diverse obiecte de lupta... Ai un respect profund si parca umbli in varfuri gandindu-te la sacrificiul tinerilor de atunci... Ma gandesc la vremurile de acum... Nu comentez... Eroii erau oameni simpli, soldati mai toti din satele romanesti din jur, iar ofiterii tineri si ei erau invatatorii lor... Treci din sala in sala si citesti uneori scrisorile soldatilor... Sunt emotionante, sunt autentice.

Intr-o incapere mai mare sunt refacute scenele de lupta. Efectele sonore si filmul derulat pe ecran iti dau senzatia ca esti in mijlocul lor. Efectul e puternic... Sora mea plange de-a binelea. E impresionata. O cred... Are de crescut doi baieti si ii ghicesc gandurile.

Iesim din sala si vizitam restul incaperilor muzeului... Aceleasi senzatii... Sunt coplesit si ma intreb daca nu era mai bine sa raman afara. Imi amintesc iar de cartea veche de istorie a bunicului meu scrisa pentru elevii de gimnaziu in anul 1919, dar si de o alta carte pe care o am tot de la el, cu luptele armatei romane in Cadrilater si la trecatorile Carpatilor si avand ca inspiratie jurnalele ofiterilor romani comandantii de diverse unitati militare. Iar zic, Doamne ce vremuri... Trebuie sa am grija de aceste carti!

Vizitam osuarul... Nu-l descriu. E prea impresionant. Citesc numai cateva nume de soldati. Nume simple ale unor oameni tineri. Imaginea de sus din turnul mausoleului e foarte frumoasa, se vad muntii si dealurile din jur.

Iesim nauci in aer liber. Suntem fara cuvinte. Ne imbarcam in masini si ne indreptam spre Campulung sa vizitam orasul. E o liniste totala in masina. E un mic semn de respect pentru tot ce am vazut.


[fb]
---
Trimis de sandu.53 in 31.08.10 15:29:09

VIZUALIZĂRI: 3013 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sandu.53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 fotografie cu scarile impresionante care urca la mausoleu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6000 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru
[31.08.10 16:52:17]
»

Ca argeşeancă, pot spune că locul mi-este foarte familiar. L-am văzut de zeci de ori, fie în trecere, fie poposind chiar la Mausoleu , încât pentru mine a devenit un peisaj intrat în cotidian. Dar frumuseţea , bogăţia gândurilor şi impresiilor tale legate de vizita la acest monument, m-au impresionat în mod deosebit , încât, iată, am şi conturat proiectul unei noi revederi cu acel colţ de istorie şi eroism. Se află doar în drumul nostru spre "iarbă verde" !

Felicitări !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sandu.53AUTOR REVIEW
[31.08.10 19:45:30]
»

multumesc mariana. olaru pentru frumoasele tale cuvinte si ma bucur si mai mult atunci cand oamenii din zonele respective, descrise de noi ceilalti aflati uneori in trecere, apreciaza ca si tine cele scrise... sincer ma bucur.

ricci_rich*
[13.09.10 13:51:56]
»

Am fost si eu aici de nenumarate ori, impresionant mausoleul!!!

webmasterX
[31.07.14 11:48:51]
»

Mutat în rubrica "Mausoleul de la Valea Mare - Mateiaş, CÂMPULUNG-MUSCEL" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ricci_rich*, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂMausoleul de la Valea Mare - Mateiaş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064184904098511 sec
    ecranul dvs: 1 x 1