ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Turnul cu Ceas din Sighisoara

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Întâmplarea fericită a făcut să ajung din nou la Sighişoara la numai două săptămâni de la Festivalul Medieval click aici Şi, pentru că aveam destul de puţin timp la dispoziţie am mers glonţ în cetate, având ca ţintă prestabilită Turnul cu Ceas, cu siguranţă cel mai cunoscut dar şi mai îndrăgit obiectiv turistic, simbolul oraşului. Cavalerii şi domniţele plecaseră dar doi paji vegheau la liniştea cetăţii, colindând străduţele înguste şi vestind turiştii despre evenimentele care au loc în cetate. Chiar şi când nu este marea sărbătoare medievală, în cetatea Sighişoarei ai întotdeauna câte ceva frumos de văzut.

    Turnul cu Ceas a fost ridicat în secolul al XIV-lea în scop defensiv, pentru a proteja poarta principală a oraşului. Turnul impresionează prin dimensiuni: măsoară 64 m înălţime şi numără 6 nivele iar pe acoperiş se găsesc 4 turnuleţe, fiecare având în vârf un glob cu câte un steguleţ de vânt, simbol al privilegiului de jurisdicţie criminală de care se bucura cetatea medievală. Orologiul este adăugat câteva secole mai târziu şi înfăţişa statuile din lemn de tei ale zeilor care personificau zilele săptămânii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn şi Soarele. . În prezent, turnul găzduieşte Muzeul de Istorie unde este expusă o varietate largă de colecţii de arheologie, etnografie, farmacie, ceramică. Punctul de atracţie cel mai apreciat este, cu siguranţă, terasa de la ultimul etaj de unde ai o panoramă superbă asupra întregului oraş.

    Am poposit întâi la Camera de Tortură, o cameră mică şi întunecoasă care a fost amenajată după marele incendiu din anii 1600, când s-a construit şi închisoarea. Am zăbovit puţin aici pentru că expoziţia conţine obiecte care îmi dădeau fiori, dar care te ajută să îţi faci o idee despre modul în care erau pedepsiţi cei care încălcau legea: un jug şi o scară de tortură, o piatră de 6 kg care se punea la gâtul celor acuzaţi de înşelătorie şi care erau legaţi la Stâlpul Infamiei din Piaţa Cetăţii. Biletul combinat costa 15 lei şi includea şi vizita la Muzeul de Istorie din Turnul cu Ceas.

    La intrarea în Muzeul de Istorie te întâmpină bustul vestitului medic sighişorean Josef Bacon, fondatorul muzeului care purta atunci numele de Alt Schäsburg (Sighişoara veche) . La etajul întâi al Turnului cu Ceas se găseşte Sala de Arheologie unde sunt expuse diferite vestigii din perioada civilizaţiei dace, dintre care am remarcat un frumos vas de provizii din ceramică albă cu câteva pete de culoare, dar şi vase rituale, ceşti dacice şi obiecte de podoabă. Şi perioada romană este bine reprezentată prin obiecte de ceramică, opaiţe, monede, vârfuri de suliţe şi câteva fragmente de coloane.

    La etajul al doilea sunt expuse mai multe obiecte medicale şi farmaceutice, tratate de medicină, truse medicale, o balanţă interesantă cu două talgere, recipiente cu diferite preparate dar şi truse homeopatice de chirurgie care mă bucur că există acum doar la muzeu dar care păreau destul de „profesioniste” pentru vremurile respective. Ulterior am aflat şi eu că în Sighişoara existau două spitale mari încă din Evul Mediu şi apoi au apărut şi numeroase farmacii care funcţionau pe langă acestea, mare parte din obiectele expuse provenind de la farmacia „Vulturul”.

    O scară îngustă în spirală face legătura cu etajul al treilea. La intrarea în încăperea unde sunt expuse numeroase piese de mobilier se găseşte stema din piatră a oraşului cu deviza în limba latină, în traducere Numele Domnului este Turnul cel mai puternic. Eu am remarcat în această sală un dulap masiv din lemn pictat, o comodă biedermaier, o măsuţă în stil rococo. Tot în această încăpere se pot admira şi câteva cupe din argint frumos lucrate reprezentând bresla aurarilor. Alături de acestea se mai găsesc şi două vitralii foarte frumoase care reprezintă stema Universităţii Saxone şi stema Sighişoarei.

    Încăperea de la etajul al patrulea este dedicată diferitelor breslelor meşteşugarilor, cele mai cunoscute fiind cele ale croitorilor, cizmarilor, cojocarilor, pălărierilor, fierarilor, cositorarilor. Fiecare dintre acestea are spaţiul său bine delimitat în expoziţie, pe mine m-a impresionat o maşină de cusut Singer şi o pălărie meşteşugit împodobită.

    Sala de ceramică cuprinde diverse obiecte din ceramică confecţionate în atelierele meşterilor saşi din Transilvania: farfurii, căni şi ulcele de toate dimensiunile şi formele.

    Din muzeu nu putea să lipsească o colecţie de ceasuri, pendule şi orologii care de care mai spectaculoase. Atracţia principală la acest etaj este însă mecanismul ceasului din Turn la care s-a ataşat o platformă pe care se găsesc cele şapte figurine reprezentând zilele săptămânii:

    Luni - simbolizată de Artemis, zeiţa lunii şi a vânătorii

    Marţi - reprezentat de Marte, zeul războiului şi al morţii

    MiercuriMercur, zeul comerţului

    JoiJupiter sau Zeus la greci, părintele zeilor

    VineriVenus, zeiţa frumuseţii, Afrodita la greci

    SâmbătăSaturn sau Chronos, zeul timpului

    Duminică - Soarele

    Periplul în turn se încheie odată ce ajungi la balconul de la ultimul nivel care oferă o panoramă impresionantă asupra oraşului. De aici se simte cel mai bine pulsul oraşului, poţi cuprinde cu ochii atât bătrâna cetate cât şi partea nouă a oraşului întrucât terasa înconjoară turnul pe toate părţile. Balustrada din lemn este destul de joasă, prilej cu care am constatat încă o dată că nu mă simt chiar bine la înălţime astfel încât nu m-am apropiat prea mult de marginea acesteia. De altffel, erai avertizat la tot pasul să nu te apleci în afara balconului. Din loc în loc tăbliţele ne indică distanţele până în punctele cele mai îndepărtate de pe glob. Aflu, aşadar, că până la Polul Sud sunt exact 14.025 km...

    Detalii mai multe despre muzeu puteţi găsi aici click aici. Sper că nu v-am plictisit cu această descriere minuţioasă dar vă asigur că nu am reuşit să cuprind tot ce am aflat la faţa locului şi, fără nicio îndoială, veţi găsi şi voi alte lucruri demne de văzut.

    Fiţi fericiţi, cu toţii şi, nu uitaţi, bucuria vine din suflet şi din lucrurile mărunte!

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 27.08.10 16:48:18
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2209 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Turnul cu Ceas, în prim plan 2 dintre cele 4 turnuri de pe acoperiş
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    14 ecouri scrise, până acum

    Andox
    [27.08.10 17:11:13]
    »

    Esti buna de ghid krondia ! Sa pun o vorba buna la muzeu ?

    presario
    [27.08.10 17:29:46]
    »

    Gata - am vorbit si eu la muzeu, sigur o primeste pe krondia, ca are aptitudini.

    dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [27.08.10 17:52:37]
    »

    Votul nr. 5 cu felicitarile de rigoare

    Pentru o brasoveanca cu inima mare.

    Se vede ca mult suflet tu nutresti

    Si pe-ale lui Dracula plaiuri mult iubesti

    Oricum de medievala Sighisoara, draga mea

    Nu cred ca e persoana sa nu se indragosteasca de ea

    Si cum au spus colegii de mai sus

    Sunt sigura c-o vorba buna la muzeu au pus

    Caci loc fruntas ca ghida ai avea

    Bag sama ca ti-ai cam gresit cariera, da

    Bravo inca o data pentru un nou review marca @krondia !

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    creivean
    [27.08.10 18:12:28]
    »

    2 în 1, la o vizită. Oricum, musai să mă opresc şi eu asupra Sighişoarei şi altfel, decât un trecător grăbit....

    mirelutza
    [27.08.10 18:30:50]
    »

    am fost la sighisoara la festival si am urcat in turn acum 8 ani si am niste poze superfaine ... ; asa ma oftic ca n-am cum sa postez review ca e prea antica excursia!!! retraiesc insa atmosfera de atunci alaturi de review-urile krondiei si artemisei24 care s-au rasfatat anul acesta pe-acolo, pe la frumoasa sighisoara... ; vad din poze ca sighisoara e asa cum o stiam eu; evident vot....cu SB

    magdalena
    [27.08.10 19:43:37]
    »

    Interesant si un obiectiv turistic de retinut in Sighisoara!

    adria
    [27.08.10 20:28:50]
    »

    Multe din vacantele copilariei mele insemnau cel putin 7 zile la Sighisoara, cu repetate vizite in turn, unde ma inspaimantau figurinele; acum le privesc prin ochii "ghidului" si par mult mai prietenoase.

    Dracula este prezent si astazi nu numai prin casa din cetate, pentru turisti un popas la Pensiunea -han "Dracula" de la Danes ( 10 km distanta, aproximativ) inseamna odihna buna intr-un cadru natural condimentat cu ponei, lebede, struti.E bine de stiut ca am rude la Sighisoara,pot pune si eu o varba buna pentru postul de ghid...pana atunci un vot si multumirea mea pentru ca in review am regasit franturi din Sighisoara

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmasterJr
    [27.08.10 21:48:27]
    »

    O coloana sonora adecvata, daca va este pe plac!

    dannek
    [28.08.10 00:49:11]
    »

    O lectie de istorie by Krondia

    dorgo
    [28.08.10 10:46:17]
    »

    Felicitari! Poate mai exista pe coridorul de la etajul I, dupa ce-ai urcat in sir indian niste scari de lemn ce scartaie mai tot timpul, un panou cu activitatea unui sighisoarean de vaza, Hermann Oberth, caruia ii placea in copilarie sa fabrice avioane din lemn si hartie si lansa chiar si mini-rachete, el era considerat de catre Verner von Braun, coordonator, o buna bucata de vreme, a zborurilor spatiale de la NASA (Cape Canveral), alaturi de rusul Tiolkosvki si Henri Coanda, un precursor al zborului cu reactie.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    dorgo
    [28.08.10 10:48:23]
    »

    De ce nu, @mirelutza? Eu am postat un circuit european din anul 1975, de acu' 35 de ani si care se pare ca a fost citit!

    raly
    [31.08.10 13:19:32]
    »

    Ce frumos stii tu sa descrii frumoasele plaiuri ale Sighisoarei!Imi place si mie orasul,nu e an sa nu-l vizitez!Cum zicea cineva mai sus,tu ai fi buna pe post de ghid!Tine-o asa si mai departe!

    magdalena
    [14.10.10 22:42:44]
    »

    Foarte interesant! Un obiectiv ce merita a fi vizitat!

    webmasterX
    [27.10.18 00:17:15]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «Turnul cu ceas & Muzeul de Istorie» (nou-creată, între timp, pe sait)

    [Rubrica inițială: Descoperă Sighișoara şi împrejurimile]

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adria, dananecula, dannek, dorgo, magdalena, mirelutza, raly
    Alte impresii din această RUBRICĂTurnul cu ceas & Muzeul de Istorie:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074069023132324 sec
    ecranul dvs: 1 x 1