ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.23
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 7 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Santander - Cantabria

TIPĂREȘTE

În primăvara anului 2024 Wizz Air a introdus un zbor direct din Capitala până în Santander, nordul Spaniei, așa că am luat și noi bilete la începutul lunii aprilie la niște prețuri foarte Ok.

Zborul în sine a durat aprox 4 ore și avionul era plin de “turiști” , adică concetățeni de-ai noștri cu familie mare și copii mici. A fost o gălăgie de nedescris, copiii plângând întruna pe durata zborului, dar măcar am ajuns cu bine.

De pe micul aeroport - mic dar internațional - am ajuns în oraș cu un mijloc de transport public care este dedicat acestei rute - autobuzul de aeroport, care ne-a lăsat după 15 min și 3.20 euro/persoana la terminalul de autobuze din oraș.

Cazarea noastră (de pe site-ul AxxBxx) era cam departe de stația de autobuz.  

Aceasta se afla la mică distanță de țărmul marii Cantabrice, iar cazarea noastră era pe un deal cu o mare diferență de nivel, orașul fiind construit în lungul coastei dar și pe versanți, într-un stil “mare-munte” atât de specific regiunii de nord a Spaniei. Pentru a ușura accesul la partea de sus a orașului există niște porțiuni cu scări rulante și un funicular care are 3 stații până la nivelul cel mai de sus, toate complet gratuite.

O sa va spun cam ce obiective am vizitat noi în frumoasa capitală a Cantabriei.  

Centrul cultural Botin unde se poate urca cu liftul la ultimul etaj pentru o vedere panoramică asupra golfului Santander.

Zona centrală și orașul vechi, frumoasa și impunatoarea cladire a primariei și în spatele ei mercado de la Esperanza.  

În drumul de la stația centrală și până la primărie am întâlnit și vizitat Catedrala din Santander, o vizita foarte interesantă cu multe atracții religioase, culturale, istorice, pe care nu o poți rata.  Numele său intreg este “Catedral de Nuestra Señora de la Asunción” și cuprinde 2 biserici suprapuse construite în stil gotic, cea de jos la începutul  - cea de deasupra la sfârșitul sec. 13.  

Am mers de-a lungul arterei principale Paseo de Pereda pe faleza care se numește Paseo Maritimo de Santander, de la Centrul Botin până la portul nautic sportiv Puertochico care adăpostește o multitudine de ambarcații de agrement private cu lungimi între 6 și 13 m.  

Cam la 200 de metri în aceasta direcție se află și debarcaderul faimoasei firme “Las Reginas” care efectuează excursii cu vaporașul în câteva puncte turistice ale golfului Santander. Noi am ales excursia până la Pedreña și Somo, 2 localități turistice aflate pe tărmul estic al golfului. Am luat bilete dus - întors (6 euro/pers) și am făcut prima escală în localitatea Pedreña, după care la capătul cursei în Somo, o mica localitate unde se află câteva plaje foarte frumoase. Am stat acolo 3 ore - cu tot cu mersul pe la terase, plaje, vizitat imprejurimi. Era foarte soare dar batea un vant puternic și lumea pe plaja stătea doar la soare, în apa intrând numai surferii, în Somo fiind și o cunoscută scoală de surf.    

  

Într-una din zile am ales să facem o excursie la unul din principalele puncte de atracție ale zonei Santander - El Parque de la Naturaleza de Cabárceno. Nu este foarte ușor să te descurci pentru a merge cu transportul în comun. Am luat un autobuz pentru direcția Saron, dar am coborât într-o altă localitate (Obregon), unde se găsește una din intrările în acest parc. Șoferul era mai în vârsta și ne-a vândut greșit biletul, noroc că am coborât la timp după ce am întrebat pasagerii care mergeau cu această cursă.

Acest parc natural gen safari se află la 17 km de Santander și găzduiește peste 120 de specii de animale de pe toate continentele.  

Pentru a face o vizită aici este ideal vii cu mașina și să mergi cu ea în diversele puncte de atracție. Noi însă am mers pe jos și au fost distanțe destul de mari de străbătut. În sezonul turistic (probabil mai - octobrie) există și un microbuz care are 6 opriri în principalele puncte de interes. Norocul nostru a fost că în prețul biletului (cam mare, 63 euro pt 2 persoane, dar merită) au fost incluse și toate circuitele cu telecabina. Cred că sunt mai mult de 4 linii organizate în așa fel încât să acopere cam 70% din suprafața parcului, 6 km lungime și durata totală circuit cam 1 ora. Pentru cine este mare amator de acest fel de obiective (adică noi), este o vizită super impresionantă.

În alta zi am luat bilete de la compania spaniolă Alsa autobuze și am mers până la Oviedo. Acesta este un oras destul de mare (cam 300.000 locuitori) și este capitala Principatului de Asturias, fiind și locul de naștere al Majestății Sale doña Letizia, soția regelui Spaniei.

Cum noi am stat cam 3 ore, am mers doar în zona Catedralei din Oviedo (Plaza Alfonso II adică El Casto), centrul vechi și strada Gascona - cunoscută și sub denumirea de “El Bulevar de la Sidra” și mecado Fontan. Am încercat și noi să luăm niște cupe unde se toarnă sidra (cidrul) în acel stil tradițional, dar unde am intrat nu vindeau decât la sticlă, așa că am renunțat.

Ca și obiective recomandate pentru o vizită mai lungă ar fi:

- parcul San Francisco unde se află și un calendar floral

- catedrala și muzeul de Bellas Artes

- clădirea operei denumită teatrul Campoamor

- strada Uria - principala arteră comercială a orașului

- piața Escandalera unde se află sculptura “Maternidad” a faimosului artist columbian Fernando Botero

- bisericile Santa Maria del Naranco și San Miguel de Lillo

Tot cu Alsa am luat alt autobuz și cam într-o oră am ajuns la celălalt oraș important al Asturiei - Gijon, care număra o populație de 276.000 de locuitori. Am avut și aici cam 3 ore de explorat și am ales să vizităm portul sportiv, digul Santa Catalina, biserica San Pedro și plaja San Lorezo. Apoi am revenit în Santander după o călătorie de 3 ore cu autobuzul.

Tot cu Alsa autobuze am mai făcut un periplu până în superbul oraș San Sebastian - Donostia, cu trecere prin Bilbao.

Am ales să facem această călătorie în aceeași zi dus-întors pentru că noi mai fusesem în Bilbao cu câțiva ani în urmă și am vizitat cu acest prilej și Donostia - deci cunoșteam oarecum orientarea din teren. Biletele de autobuz fiind foarte solicitate, nu am găsit altă variantă decât cu plecare la ora 06:00 și întoarcere la 16:00, dar pentru noi a fost super Ok așa. Ajungând cam pe la 09:30, am mers întâi să vizităm impunatoarea catedrală Del Buen Pastor și apoi - cum nu se putea altfel în San Sebastian - am mers pe faleza celei mai mari plaje urbane europene (playa de la Concha). Acesta plajă absolut superbă are aproape 1.5 Km lungime și 140 m lărgime medie. Este situată la vest de gura de vărsare a râului Urumea, muntele Urgull separand plaja de râul care este coloana vertebrală a Donostiei.

Data trecută cand am fost în vizită am făcut traseul care urcă de la playa Concha pana pe muntele Urgull și care duce la micul castel La Mota aflat chiar în vârf. Este un traseu foarte frumos care oferă priveliști magnifice atât asupra orașului, cât și golfului La Concha.

Așa că acum am ales să mergem în partea opusă și să luăm funicularul care merge la Monte Igueldo. Traseul său are o lungime de 315 m și o diferență de nivel de 150 m, urcând de la cunoscuta plajă Ondarreta până la parcul de atracții Monte Igueldo. Din păcate, ajunși acolo am aflat că acest funicular nu funcționează decât în sezonul turistic, însă chiar și așa a fost o plimbare minunată pe faleză.

Am mers în centrul vechi și am revăzut superba bazilică Santa Maria del Coro, am gustat niște pintxos tradiționale pentru care este renumit San Sebastian, după care am luat autobuzul de întoarcere în Santander. Pentru că am avut o escală de 30 min în Bilbao, am făcut cam 4 ore la întoarcere, noroc că autocarele companiei Alsa au condiții de călătorie mai mult decat decente.

Într-o altă zi am luat din centru autobuzul 3 și am mers până în apropiere de parcul Mataleñas, asta pentru a parcurge un traseu inedit cu o lungime de 2.5 Km numit “ruta de Mataleñas y Cabo Mayor” . Este un peisaj impresionant ce-ți taie răsuflarea, întrucât o bună parte din traseu merge de-a lungul unei coaste abrupte care amintește de peisajele din Irlanda, cu muntele înverzit în stânga și marea Cantabrică în partea dreaptă. Pe parcursul traseului am întâlnit multe puncte de interes:  parcul Mataleñas, plaja Los Molinucos, mirador Cabo Menor, spectaculoasa plajă Mataleñas și punctul final al traseului, farul Cabo Mayor. Noi ne-am oprit în acest punct și după o pauza de 2 ore am refacut traseul în sens invers pentru a lua din nou autobuzul până în centru. Însă mai există un traseu impresionant care pornește de la platforma pe care se află acest far și coboară până în dreptul stâncilor de care se izbesc cu mare forță valurile mării. Am înțeles că traseul este mai lung și poate continua pentru a trece către plajele care se află dincolo de de Cabo Mayor, cum ar fi plaja La Maruca.  

Ultima zi a fost cea de întoarcere în țară, dar cum avionul pleca aproape de ora 20:00, am mai vizitat câte ceva. Din centru am luat un autobuz care ne-a dus până în dreptul cunoscutei plaje Sardinero. Așa că am vizitat plajele Sardinero 1 și 2 și am început să coborâm spre peninsula Magdalena. Aici am vizitat în mod gratuit parcul marin La Magdalena unde se află diferite specii de foci și pinguini într-un habitat care încearcă să-l imite pe cel natural.  Am fi putut vizita și palatul Magdalena dar eram cam obosiți și infometati, așa că poate pe o data viitoare!


[fb]
---
Trimis de kemi27 in 19.04.24 09:54:53
Validat / Publicat: 19.04.24 10:38:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 301 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kemi27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 catedrala din Oviedo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

doinafil
[19.04.24 13:18:08]
»

E frumoasă descrierea a ceea ce ai vizitat

Nu înțeleg, însă, de ce ai atașat unele poze de două, trei sau, chiar, de patru ori!

webmasterX
[19.04.24 14:31:15]
»

Am șters pozele dublate / triplate -- mulțumiri pentru sesizare

kemi27AUTOR REVIEW
[19.04.24 15:56:37]
»

@webmasterX: aveam de incarcat 7 poze, dar incarcarea se oprea mereu la 93%. Am incercat de cateva ori, apoi am renuntat. Acum insa este totul Ok.

webmasterX
[19.04.24 16:08:02]
»

@kemi27: Dacă dorești, poți adăuga o scurtă descriere pozelor -- aici: amfostacolo.ro/pic_add9fi ... ustE=1#f1424282

mprofeanuPHONE
[23.04.24 10:04:24]
»

@kemi27: Foarte interesant articolul tău cu atât de multe informații utile despre Santander și ce poți să vizitezi acolo, dar și despre celealte orașe vizitate! Am văzut că Wizz Air a introdus această cursă recent și avea, cum are la început, prețuri bune, chiar m-am uitat pe hartă să localizez zona și să mă uit și la împrejurimi, m-a atras Ovideo. Sper să le dezvolți pe toate și să postezi și mai multe poze.

Felicitări!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Santander:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042685985565186 sec
    ecranul dvs: 1 x 1