ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.03.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
SEP-2023
Cuplu
PREȚ 22-57 euro/masă/2 persoane
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

De mâncat și de băut în Neos Marmaras

TIPĂREȘTE URM de aici

Revenim la bucătăria grecească de fiecare dată cu dor și mare bucurie; de cele mai multe ori, când ne aflăm pe pământuri elene, dar s-a mai întâmplat și pe-aiurea (totuși, nicăieri bucatele parcă nu-s atât de gustoase decât cele preparate „la mama lor acasă” ). Rareori am dat greș cu ceva; de fapt, chiar nu-mi amintesc acum, pe loc, o situație anume, deci e posibil să nu fi dat greș niciodată 😊. (Și) mâncarea este unul dintre motivele pentru care iubim atât de mult Grecia.

Având baza în Neos Marmaras, am avut ocazia să testăm mai multe mâncătorii aparținând mai multor categorii: 2 taverne, un bar, o pizzerie și un restaurant de pește. Voi creiona pe scurt fiecare experiență în cele ce urmează.

***

Jos, chiar la baza străzii Grammou, pe care este amplasată cazarea noastră (Pela Veranda Exquisite Suites), se află Alcano, descris pe Google drept „restaurant fast food” . Ce-i drept, are referințe bune, dar noi voiam mâncare serioasă, nu fast food. Așa că am lărgit un pic aria de căutare și am dat de Taverna Karanasou, situată chiar acolo unde începe plaja principală a localității, numită după aceasta. De fapt, e și un mic port pescăresc acolo, aveam să constatăm la fața locului. Karanasou are și ea notă bună (4,4 din peste 500 de evaluări).

Am ajuns în câteva minute, distanța nu-i mare (dar în Neos Marmaras se cm urcă și se coboară; nu de speriat, nu vă fie frică). Taverna ne-a întâmpinat cu o zonă de interior pe care am străbătut-o (nu era nimeni, doar 2-3 angajați) și apoi cu o terasă amplasată pe 2 niveluri, ultimul chiar în buza mării. Evident, acolo ne-am îndreptat, ocupând una din mesele acoperite cu fețe textile cadrilate plus cele specifice spațiului elen, din hârtie absorbantă. Mobilierul era din lemn, cel mai simplu design posibil, pe jos era nisip, iar umbelele improvizate din niște frunze uscate de palmier. Punctul forte era, desigur, marea.

Am primit meniuri care sunt absolut tipice pentru zonele turistice din Grecia: niște foi introduse în folii de protecție, tipărite în mai multe limbi de circulație. Oferta este de asemenea cea obișnuită, nici nu doream altceva: aperitive, pește și fructe de mare, salate, preparate tradiționale, deserturi și băuturi.  

Am ales tzatziki (4 euro), mă înnebunesc după el, mi se pare răcoritor și merge bine cu orice: cartofi prăjiți, carne, pește. Pe urmă, musaca, iar Tati stifado (ambele 8,5 euro porția). De băut am luat câte o bere Alfa (4,5 euro; interesant e că toate sortimentele erau la același preț). Servirea n-a durat mult, mâncarea a fost bună, berea rece, priveliștea de milioane. Nu mai am nota de plată (de obicei le pozez, dar mai uit), nu știu dacă pâinea sau cartofii prăjiți care au însoțit ambele porții au intrat sau nu în preț. Ideea e că a fost ieftin oricum. Recomand cu toată inima!

***

În aceeași seară ne-am oprit pentru un drink pe faleză, la Nostos, „bar de cocktail-uri” , cum zice Google, care de asemenea îi oferă destul de mult credit (4,4 din peste 600 de reviewuri). Atmosfera e foarte faină, muzica bună, se poate sta la mese normale (cred că au și chestii de mâncat), dar noi am ales niște canapele & măsuțe cu vedere la mare și apus. Am luat câte o bere mică, mai mult ca pretext să întârziem prin preajmă. Am stat vreo juma de ceas și ne-am continuat plimbarea.

***

A doua zi am dedicat-o plajei din localitate, adică a fost de leneveală. Când ni s-a făcut foame, am ochit taverna cea mai apropiată, peste drum și am abordat-o. Se numește Blue Maris și are și camere de închiriat. Google zice 4,5/400.

Terasa se întinde în fața locației, la umbra unor copaci ale căror frunze deja începeau a rugini. Dacă n-ar fi fost acestea, nici n-ai fi zis că-i sfârșit de septembrie, atât de cald și de frumos era!... Mobilier de lemn vopsit în alb, fețe albastre, supra-fețe albe. Terasa goală, nu știu dacă au fost 3-4 mese ocupate. Toaleta curată și perfect dotată – în interior, desigur.

Meniul cuprinde chestii grecești obișnuite și interesant e că aici am putut să-l consultăm direct în limba română 😊. Am ales pâine (4 euro), o salată grecească (8 euro), o porție de caracatiță la grill (13 euro) și alta de file de biban (13 euro). Ospătarul nu ne-a întrebat dacă vrem garnituri, noi am crezut că sunt incluse, dar nu erau. Noroc cu pâinea. Mâncarea însă a fost frumos prezentată și, desigur, proaspătă și delicioasă. Dacă am fi avut un cartofior sau niște orez, ar fi fost perfect! Am băut împreună jumătate de litru de vin alb (6 euro).

Nici aici văd că n-am pozat nota de plată, dar se poate socoti cam cât o fi fost. Ceva mai scump ca dincolo, e drept că peștele e mai scump decât musacaua. Și pâinea, Doamne, 4 euro! În fine, data viitoare cred că aș alege altă cârciumă.  

***

În seara următoare ne-am oprit la Roma Pizza, chiar în dreptul portului. Clădirea principală se află dincolo de șoseaua ce străbate localitatea, însă are 2 terase (dintre care una suspendată, închisă la ora aia) pe partea cu marea. Evident, noi colo am ales o masă.  

Nu eram prea flămânzi, mâncaserăm destul de bine la prânz. Am ales o pizza mică cu sweet chilly (6,9 euro) și o porție de giros de porc la farfurie (6 euro) și le-am împărțit. Eu am băut bere Alfa nefiltrată (5,8 euro), iar Tati un pahar de vin (3,5 euro). Mâncarea a fost gustoasă, ca orice fast food (din când în când ne mai prostim și noi...). Țin minte că am socializat cu niște pisicuțe și ne-am delectat cu imaginea portului îmbrăcat în luminițe de seară. De data asta am pozat nota, a fost 22,2 euro. Decent (mai puțin prețul berii weiss, totuși).

***

Ultima cină am vrut s-o petrecem într-un loc deosebit, memorabil. Am avut pe lista scurtă Ta Kymata (în capătul falezei), Origano și Okyalos Sea. L-am ales pe cel din urmă, pe criteriul că era cel mai aproape de noi. Altfel, toate au note bune și vedere frumoasă la mare.  

Am fost conduși pe niște scări la terasa superioară. Ăsta – restaurant dichisit, nu cine știe ce decorațiuni, dar de bun gust. Scaune gen fotolii, cu pernuțe pentru șezut și spate, pad-uri pentru farfurii, sare de Himalaia, râșniță cu piper mozaic; de-astea. Meniul – pliant pe 3 păginuțe și încă una pentru băuturi.

Am ales întâi de băut, juma de litru de vin alb (7 euro) și o sticlă mare de apă (2,5 euro). Drept aperitiv am luat chifteluțe de roșii (7,5 euro), despre care am aflat prima dată de pe un site cu mâncare grecească și pe care le-am gustat prima (și până atunci ultima) dată acum 2 ani, în Kefalonia. Minunate! Merg perfect cu tzatziki (5 euro), desigur. Ni s-a sugerat și ceva pâine prăjită și am acceptat; aveam s-o regăsim pe nota de plată, dar la un preț decent (1 euro). Ca fel principal, am optat pentru risotto cu fructe de mare, fenicul și lime (17 euro) și caracatiță cu piure de mazăre (16 euro).  

Totul a fost foarte, foarte bun, cu adevărat memorabil! Bine, că ne-am săturat doar cu aperitivele, însă ne-am luat avânt și pentru celelalte și bine am făcut. Se simțea și feniculul, și o tentă finuță de coajă de lime – o combinație la care nu m-aș fi gândit, iar caracatița a venit acompaniată de un sos roșu foarte aromat (cred că era cu vin). Un deliciu! De fapt, mai multe delicii!  

Am primit desert din partea casei, niște prăjiturele gen negresă. Am zis inițial că nu mai putem, dar cumva s-a găsit loc și pentru ele...  

Faină experiență Okyalos Sea, a meritat fiecare bănuț din cei 57 de euroi pe care i-am decartat în final. N-am regretat defel.  

***

Una peste alta, am mâncat bine, ca de fiecare dată, pe la frații greci. Neos Marmaras e un loc pitoresc, bogat în opțiuni de luat masa pentru toate buzunarele. În general, la un raport preț/calitate corect. Am mai mâncat și în alte locuri în peregrinările noastre prin Sithonia, mă gândeam inițial să povestesc în același articol, dar cred că-i mai bine separat. În fond, pot fi oameni care să caute informații despre Sarti sau Nikiti și să nu le pese de mâncătoriile din Neos Marmaras pentru că nu vor ajunge acolo. Așa că pe celelalte le voi povesti separat.  

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 16.03.24 16:34:45
Validat / Publicat: 16.03.24 18:40:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 507 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Barul Nostos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40300 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[16.03.24 19:20:11]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[16.03.24 19:21:00]
»

@crismis: "Capricii si delicii", cam asa s-ar numi ce ai povestit tu aici, iar eu acum inghit in sec la greu. Toate arata foarte bine, mi-au ramas ochii insa la pizza si tentaculele de caracatita.

De fapt ai spus bine ca nu ai cum sa dai gres cu mancarea din Grecia... poate sa mai iei cate o plasuta mica, dar astea sunt accidente.

Sa va fie de bine, votat cu mare drag.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[16.03.24 19:40:43]
»

@webmaster&mishu: Mulțumesc și mulțumesc! 🙂

doinafil
[17.03.24 23:23:39]
»

@crismis: Și mie-mi place mâncarea grecească! 👍

Ce-am văzut în pozele tale m-a făcut să salivez „la greu” ! Mi-a rămas gândul la P29 care arată f bine, dar și la P19!

Când am fost prima dată în Grecia (prin 2015), la Atena, am comandat la una din terasele cartierului Plaka o musaka, la o recomandare a unui prieten din țară! Am avut o mare dezamăgire, din păcate! Eu mă așteptam să fie ceva cam de felul celei din poza Po8, postată de tine aici! Am primit, în schimb, un castronel din lut, cu ceva ce semăna a piure zemos și cu ușoare urme de carne tocată! Era tare fierbinte (singura calitate), dar la gust, numai a musaka nu semăna! Așa se întâmplă când e „vad” mare la mâncătorii! De ce spun asta?! Pentru că la fel am pățit și la Veneția, prin 2009, când am mâncat o pizza la o terasă aflată chiar la piciorul celebrului pod Rialto, unde era foarte multă vânzoleală pe la mese. A fost cea mai proastă și cea mai scumpă pizza mâncată de mine vreodată! Cea din poza P19 este fff apetisantă! Cred că și gustul a fost tare bun!

Îmi plac articolele tale, sunt cu descriere detaliată, unde se strecoară și puțin umor!

Felicitări! 👋 Am votat cu drag!

k-lator
[18.03.24 10:38:38]
»

@crismis: Așa este, Neos Marmaras este un loc pitoresc al Eladei.

Mâncarea grecească este și ea bună-rău dar și alegerile tale au fost! Dacă priveliștea pe care o ai în fața ochilor este așa ca prin poze, cum să nu-ți meargă la suflet și papa sau berea rece?

Ai naibii grecii ăștia, la barul de cocktail-uri au băut un” s” (P15) din Nostos! .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, k-lator, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Neos Marmaras și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1407351493835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1