ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Târgul de Mucenici într-o zi însorită de primăvară

TIPĂREȘTE

La Târgul de Mucenici într-o zi însorită de primăvară

Sâmbătă 9 Martie 2024

Nu aveam niciun program special. Mă gândeam doar la o zi de relaxare. Eram încă puţin dezamăgită după plimbarea prin ploaie din ziua precedentă, dar ziua de sâmbătă se arătă încă de dimineaţă mult mai frumoasă, însorită şi călduţă, ca de început de primăvară autentică, imediat după trecerea Babelor capricioase. Am început ziua bine cu bucuria alegerii camerei dorite la Păltiniş, convinsă că am făcut cea mai bună alegere în condiţiile date. Mi-am amintit apoi că în această zi se serbează cei 40 de sfinţi mucenici, soldaţi romani, care s-au jertfit la Sevastia în timpul prigoanei împotriva creştinilor, dar eu nu pregătisem nimic ☹. Intenţionam să cumpăr mucenici gata făcuţi de la cofetăria din apropiere, să împart şi apoi să ne facem şi noi pofta, însă soţul meu a venit cu o idee mult mai bună: să mergem la Târgul de Mucenici şi să mâncăm ce om găsi pe acolo, după ce aflase despre deschiderea acestuia dintr-un reportaj televizat. Zis şi făcut.

Aşa am aflat şi eu despre organizarea unui Târg de Mucenici în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Str. Monetăriei nr. 3, sector 1, Bucureşti. Târgul este deschis în perioada 8-10 martie 2024, între orele 10.00-18.00, iar intrarea este liberă.

Locaţia se află extrem de aproape de staţia de metrou Piaţa Victoriei, astfel că bucureştenii pot ajunge uşor şi fără nicio bătaie de cap. Am renunţat la a merge cu maşina, chiar dacă în zonă există posibilitatea de a parca fix în centrul Pieţii Victoriei, pe locurile albastre ale Primăriei Capitalei, la un preţ decent de 5 lei pe oră, gratuit pentru maşinile electrice şi hibride.

Am ajuns şi noi acolo pe la prânz, puţin după ora 12.30. Tarabe multe, cu mărfuri fel de fel, lume multă, dar atracţia Târgului o constituiau tarabele cu mâncare. Cozi mari erau formate unde se comercializau mucenicii moldoveneşti, dar şi cozonac, colaci şi tot felul de plăcinte tradiţionale zonei Moldovei şi unde găseam, pe lângă mucenicii munteneşti fierţi în ceaun, cu nucă şi scorţişoară, la fel de tradiţionalele sărmăluţe cu mămăliguţă, cârnaţi şi frigărui la grătar, cu murăturile de rigoare. Chiar dacă mirosurile răspândite erau extrem de îmbietoare şi ispitele erau mari, am rezistat „eroic” şi nu m-am lăsat „deturnată” de la scopul principal al vizitei.

Am început cu un tur al Târgului, trecând în revistă diversitatea mărfurilor oferite spre vânzare, cele mai multe produse artizanale. Preţurile mi s-au părut măricele, ca la Târg, făcând comparaţie cu ce găsisem la Târgul de Crăciun vizitat cu trei luni în urmă.  

Am terminat repede plimbarea printre tarabe şi, vrând nevrând, ne-am aşezat la coada mai scurtă, cea de la taraba cu mucenici munteneşti fierţi la ceaun. Toate mâncărurile puteau fi consumate acolo sau luate la pachet pentru acasă, fiind ambalate corespunzător. Eu nu aveam răbdare să ajung până acasă, pofta era prea mare, dar şi plăcerea de a sta la una din mesele cu scaune din lemn înşirate pe iarbă, în spatele tarabelor, la soare, bucurându-ne de ziua frumoasă şi călduţă de primăvară.  

Ne-am comandat câte o porţie de mucenici cu zeamă, la 10 lei porţia, o cantitate suficientă. Plata se putea face cash sau cu card, eu am plătit cu cardul. Pofta a fost mare, dar satisfacţia a fost aşa şi aşa. „Sfinţişorii” , care pluteau în zeama dulce şi aromată, aveau formă circulară, nu erau în formă de opt, dar nu forma acestora m-a deranjat, ci faptul că mi s-au părut insuficient fierţi sau poate că eram eu obişnuită să-i fierb prea mult când făceam acasă la mine, nu ştiu, dar nu am fost prea încântată. Zeama acestora mi-a plăcut mult mai mult, dulce, aromată, cu nucă din belşug, chiar dacă scorţişoara a cam lipsit. Per total, experienţa nu a fost cea mai satisfăcătoare şi nu cred că am avut eu aşteptări exagerate.  

Gândul îmi rămăsese însă la mucenicii moldoveneşti şi la plăcintele poale în brâu, pe care nu le alesesem de prima dată speriată fiind de coada prea lungă de la taraba moldovenilor. Dar cum de ce ţi-e frică nu scapi 😊, în final, m-am aşezat resemnată la coada a cărei lungime era chiar mai mare decât la sosire. Femeile de acolo se mişcau chiar repede, nimic de reproşat, însă doritorii erau mulţi şi cererea de produse era mare. Tăvile cu mucenici se goleau rapid sub ochii mei şi erau imediat înlocuite cu altele pline, toate preparate atunci pe loc.

După o aşteptare cam lungă, am plecat victorioasă cu doi mucenici moldoveneşti, din aluat de cozonac, extrem de fragezi, bine însiropaţi şi tăvăliţi prin multă nucă şi zahăr, la 12 lei bucata, puţin cam scump, dar a meritat fiecare bănuţ. În completare, am luat şi câte o plăcintă poale în brâu, cu brânză dulce şi stafide pentru soţul meu şi cu mărar şi brânză sărată pentru mine, fiecare la 12 lei, plătind cu cardul bancar.  

Asta a fost vizita mea la Târgul de Mucenici din Victoriei, o experienţă reuşită. Mă gândesc să le mai fac o vizită şi azi moldovenilor cu atâtea bunătăţi, dar după ce postez articolul 😊

 

 


[fb]
---
Trimis de nicole33 in 10.03.24 10:37:00
Validat / Publicat: 10.03.24 11:08:28
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: -

VIZUALIZĂRI: 859 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Târgul de Mucenici martie 2024 - mucenici munteneşti la ceaun şi sarmale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

adso
[10.03.24 11:22:11]
»

@nicole33:

vrând nevrând, ne-am aşezat la coada mai scurtă, cea de la taraba cu mucenici munteneşti fierţi la ceaun. [... ] Pofta a fost mare, dar satisfacţia a fost aşa şi aşa. [... ]

Gândul îmi rămăsese însă la mucenicii moldoveneşti şi la plăcintele poale în brâu [... ] După o aşteptare cam lungă, am plecat victorioasă cu doi mucenici moldoveneşti, din aluat de cozonac, extrem de fragezi, bine însiropaţi şi tăvăliţi prin multă nucă şi zahăr, la 12 lei bucata, puţin cam scump, dar a meritat fiecare bănuţ.

Educativă întâmplare! Sper să învețe cât mai mulți din greșeala dvs!

Pentru că ați reparat-o și ați mai și mărturisit public, aici, este iertată. Dar să nu se repete!

Am avut și eu ocazia să vizitez, astă toamnă, un târg de produse tradiționale organizat în curtea MȚR. E o atmosferă foarte faină, aveți dreptate!

k-lator
[10.03.24 12:00:51]
»

@nicole33:

Merci de pont. Încă mai am timp să ajung! Pe unde ziceai că era coada aia lungă, să mă așez acolo din prima!? Dar înainte, o să iau ceva de sperietură!

Să vă fie de bine!

nicole33AUTOR REVIEW
[10.03.24 12:16:46]
»

@k-lator:

Mulţumesc mult!

Merci de pont. Încă mai am timp să ajung!

Din acest motiv, m-am grăbit să postez articolul, cât mai este Târgul deschis

Pe unde ziceai că era coada aia lungă, să mă așez acolo din prima!? Dar înainte, o să iau ceva de sperietură!

Coada aia lungă era la o firmă din Moldova care oferă o sumedenie de bunătăţi. Nu ai cum să o ratezi, fiind chiar în centrul Târgului. Merge destul de repede, în funcţie şi de cât comandă fiecare. Cu răbdare şi, eventual, tutun se rezolvă.

Succes!

nicole33AUTOR REVIEW
[10.03.24 12:31:25]
»

@adso:

Educativă întâmplare! Sper să învețe cât mai mulți din greșeala dvs!

Pentru că ați reparat-o și ați mai și mărturisit public, aici, este iertată. Dar să nu se repete!

Am recunoscut că mucenicii moldoveneşti au fost mult mai buni şi promit să nu mai greşesc altă dată!

Dar nu pot să nu comentez şi faptul că moldovenii au "trişat" puţin, ce-i drept în beneficiul nostru al celor care le-am savurat produsele. Mucenicii lor nu respectau reţeta originală, nu erau un produs de post, însă tocmai ouăle multe şi laptele adăugate în compoziţie le-au asigurat succesul, făcându-i absolut minunaţi

Am avut și eu ocazia să vizitez, astă toamnă, un târg de produse tradiționale organizat în curtea MȚR. E o atmosferă foarte faină, aveți dreptate!

Circul destul de frecvent prin zonă, dar din viteza maşinii nu apuc să observ noutăţile apărute. Impresia mea este că în curtea Muzeului s-ar afla un târg permanent, cel puţin pe durata weekendurilor, de "tradiţii româneşti", care doar a fost "personalizat" acum şi botezat "Târg de Mucenici". Promit că voi verifica dacă aşa stau lucrurile şi voi reveni cu un ecou.

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

adsoPHONE
[10.03.24 13:10:37]
»

@nicole33: Targul la care am fost eu era chiar mai interesant: tot feluri de branzeturi si de slănuri .

Dar fructele din "recolta toamnei" erau fake-uri. Mere poloneze, struguri plastifiati, de astea.

Insa lumea se simtea bine si asta conteaza, pana la urma.

ZoazorePHONE
[10.03.24 13:12:27]
»

@nicole33:

Sfinţişorii” , care pluteau în zeama dulce şi aromată, aveau formă circulară, nu erau în formă de opt, dar nu forma acestora m-a deranjat, ci faptul că mi s-au părut insuficient fierţi sau poate că eram eu obişnuită să-i fierb prea mult când făceam acasă la mine, nu ştiu, dar nu am fost prea încântată. Zeama acestora mi-a plăcut mult mai mult, dulce, aromată, cu nucă din belşug, chiar dacă scorţişoara a cam lipsit. Per total, experienţa nu a fost cea mai satisfăcătoare şi nu cred că am avut eu aşteptări exagerate.

Mda, ai avut tu așteptări cam mari. Mucenicii muntenești, da, nu se fierb prea mult. Trebui sa fie al'dente, ca spaghetele. Dar să nu aibă forma infinitului... asta e cam... blasfemie! Dar v-ați scos cu cei moldovenești. Având în vedere că eu am cumpărat cu 4 lei / bucata vreo 10, care că și dimensiune erau doi și puțin cât unul al tău, prețul nu este chiar foarte mare.

Și ai ratat tu Kortosul? Poate nu mai faci asta!

Să vă fie de bine!

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.03.24 17:13:08]
»

Dacă aș fi vizitat acest târg, cred că eroismul meu, la vederea atâtor bunătățuri, mă lua deoparte și-mi spunea:

- Eu am plecat, nu mai rezist, mănâncă ce vrei tu!

Indiferent de sărbătoare, orice târg are farmecul lui, să-l vizitezi, să te pierzi în mulțime, să stai la o masă și să încerci apetisantele produse care îți fac cu ochiul...

Doar de la dulciuri m-aș abține, că la cât zahăr au în ele, parcă văd diabetul care plutește deasupra târgului, uitându-se la clienții care dau ocol tarabelor:

- Hai, cumpărați, hai mă, cumpărați, n-auziți? Chiar vreți să rămân șomer?

Dacă ți-a plăcut ieri, sunt sigur că ai fost și astăzi, măcar pentru mucenicii moldovenilor, dacă zici că au fost cei mai buni nu aș avea motive să nu te cred.

Să vă fie de bine!

nicole33AUTOR REVIEW
[11.03.24 06:16:29]
»

@Zoazore:

Mda, ai avut tu așteptări cam mari. Mucenicii muntenești, da, nu se fierb prea mult. Trebui sa fie al'dente, ca spaghetele. Dar să nu aibă forma infinitului... asta e cam... blasfemie!

Chiar nu am ştiut că nu trebuie fierţi cu simţ de răspundere. Eu îi fierb pe ai mei până se pot mânca, dar şi după ce opresc focul ei continuă să se mai înmoaie şi să absoarbă zeamă.

Forma mi s-a părut şi mie ciudată, dar, la ce poftă aveam, crezi că mă mai pierdeam în astfel de amănunte? Se vede clar din fotografii, vezi P07 şi P19, că numai opturi nu sunt

Dar v-ați scos cu cei moldovenești. Având în vedere că eu am cumpărat cu 4 lei / bucata vreo 10, care că și dimensiune erau doi și puțin cât unul al tău, prețul nu este chiar foarte mare.

Aşa a fost . Cu riscul de a fi stat încă o dată la coadă, tocmai la coada mai mare de care fugisem prima dată, pot spune cu toată sinceritatea că a meritat fiecare bănuţ şi fiecare minut de aşteptare. Cei moldoveneşti aveau forma regulamentară, erau mari şi tare binecrescuţi , iar gustul... perfect.

Colaci secuieşti am tot avut ocazia să mănânc şi voi mai avea, eu pentru mucenici plecasem de acasă.

Mulţumesc mult pentru urări vizită şi ecou!

nicole33AUTOR REVIEW
[11.03.24 06:33:11]
»

@Safta Radu:

Dacă aș fi vizitat acest târg, cred că eroismul meu, la vederea atâtor bunătățuri, mă lua deoparte și-mi spunea:

- Eu am plecat, nu mai rezist, mănâncă ce vrei tu!

Cam aşa era să mi se întâmple şi mie Preventiv, nici nu plecasem cu prea mulţi bani cash la mine, tocmai pentru a-l ajuta să reziste mai uşor, dar, spre surpriza mea, comercianţii erau dotaţi şi cu POS-uri, astfel că puteam comanda după pofta inimii

Doar de la dulciuri m-aș abține, că la cât zahăr au în ele, parcă văd diabetul care plutește deasupra târgului, uitându-se la clienții care dau ocol tarabelor:

- Hai, cumpărați, hai mă, cumpărați, n-auziți? Chiar vreți să rămân șomer?

Mă faci să mă simt vinovată. Mare dreptate ai, dar cine crezi că s-a mai gândit atunci la asta. Eu aveam chiar impresia că mi-a scăzut brusc glicemia şi că este musai să remediez urgent situaţia

Nu am revenit şi a doua zi, realizând că după atâtea excese gluco-calorice ar fi mai potrivită o pauză. Dar mi-am propus să urmăresc dacă acest târg continuă şi în alte weekenduri şi să-l revizitez, pentru că mai erau multe alte bunătăţi pe care nu le-am încercat. Promit să vă ţin la curent

Mulţumesc mult pentru urări, vizită şi ecou!

nicole33AUTOR REVIEW
[11.03.24 06:38:07]
»

@adso:

Targul la care am fost eu era chiar mai interesant: tot feluri de branzeturi si de slănuri

Interesant şi de urmărit, pentru că nici de la astea nu m-aş da în lături, mai ales după ce am învăţat drumul. Ba chiar m-aş culpabiliza mai puţin ca după excesul de dulce

Dar fructele din "recolta toamnei" erau fake-uri. Mere poloneze, struguri plastifiati, de astea.

Neah... nu mă păcălesc ei pe mine cu fake-uri din astea

Flaviu
[11.03.24 13:02:07]
»

@nicole33: Mucenicii aceia muntenești erau, de fapt, mucenici ardelenești sub acoperire. 🤣

nicole33AUTOR REVIEW
[11.03.24 21:31:48]
»

@Flaviu:

Mucenicii aceia muntenești erau, de fapt, mucenici ardelenești sub acoperire

Tot ce se poate, nu te contrazic.

Acuma dacă m-au păcălit vânzătorii, asta e. Nu-mi pare rău.

Mucenici ardeleneşti nu am mâncat niciodată, habar nu aveam că există şi nici cum arată, recunosc şi mă bucur pentru premieră Oricum, în afara formei diferite, eu nu am sesizat vreo diferenţă în compoziţie.

Bine, de fapt eu credeam că ardelenii sunt mai originali şi la acest capitol şi modelează niscaiva cârnaţi de porc în formă de opt, obţinând nişte "mucenici" mult mai apreciaţi de către oricine

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

FlaviuPHONE
[11.03.24 21:46:24]
»

@nicole33: Adevărul este că eu am văzut (și mâncat) mucenici, pentru prima oară, când am ajuns în București. Ce-i drept, îi prefer pe cei moldovenești. De vreo câțiva ani, am văzut că au apărut și în Cluj. Globalizarea... 🙂

nicole33AUTOR REVIEW
[11.03.24 22:00:29]
»

@Flaviu:

Adevărul este că eu am văzut (și mâncat) mucenici, pentru prima oară, când am ajuns în București. Ce-i drept, îi prefer pe cei moldovenești.

Mai bine mai târziu decât niciodată

Şi eu îi prefer tot pe cei moldoveneşti, dar de făcut, eu cu mânuţele mele nu am făcut decât din cei munteneşti, pentru că sunt mult mai simplu de făcut şi nu ai cum să greşeşti

Chiar dacă sunt născută în Bucureşti, eu am crescut cu mucenicii moldoveneşti făcuţi de bunica maternă care m-a crescut, pe cei cu zeamă descoperindu-i foarte târziu, abia când eram prin clasa a X-a, la o colegă de liceu.

Da, avantajele globalizării sunt incontestabile, cel puţin în cazuri de genul ăsta.

doinafil
[13.03.24 20:49:47]
»

Pofta a fost mare, dar satisfacţia a fost aşa şi aşa. „Sfinţişorii” , care pluteau în zeama dulce şi aromată, aveau formă circulară, nu erau în formă de opt, dar nu forma acestora m-a deranjat, ci faptul că mi s-au părut insuficient fierţi sau poate că eram eu obişnuită să-i fierb prea mult când făceam acasă la mine, nu ştiu, dar nu am fost prea încântată

Nici eu nu știu să fie „sfințișorii” rotunzi! Cei din poză par a fi cumpărați din comerț și fierți în zeamă. (Am văzut că se vând niște covrigei mici, rotunzi, ca cei din oala mare din poză) Și eu îi fierb mai mult, cum făcea mama. Numai că atunci se făceau în casă, era de muncit la ei, nu glumă! Fierbea o oală mare, de 10 kg, iar forma lor nu era chiar a cifrei 8, ci semăna mai mult cu cifra grecească alfa. Ajutam și noi la „confecționarea” lor, n-o lăsam doar pe mama. Noi eram acasă 7 fete + mama și tata. După ce erau gata, îndulciți și aromați, cu scorțișoară și nucă spartă - nu dată prin mașină - mama chema toți copii din bloc, ne așeza la masa rotundă și joasă, cu trei picioare, sau la cea dreptunghiulară, mai înaltă și... începea distracția cu noi toți, adulți și copii. Nu ne sculam de la masă decât după ce ni se umpleau burțile! Ce frumoasă era copilăria noastră!

Azi tot așa îi fac și eu, numai că îi cumpăr de la magazin, însă sunt la fel de gustoși ca cei făcuți de mama.

Mucenici moldovenești n-am prea mâncat, pentru că nu-mi plac decât cei făcuți din cocă de cozonac, însiropați bine, unși cu miere din belșug și cu multă nucă! N-am prea găsit prin București, sau nu i-am căutat eu unde trebuie!

Mă bucur că v-a fost pe plac (și pe gust) vizita la „Târgul de Mucenici” !

Abia aștept să ne revedem cu toții la Păltiniș! Până atunci... o îmbrățișare cu gândul și... mulți

nicole33AUTOR REVIEW
[13.03.24 21:36:07]
»

@doinafil:

Nici eu nu știu să fie „sfințișorii” rotunzi! Cei din poză par a fi cumpărați din comerț și fierți în zeamă. (Am văzut că se vând niște covrigei mici, rotunzi, ca cei din oala mare din poză)

Habar nu am, parcă nu aş crede să fie aşa. Eu nu am văzut de vânzare prin magazine decât "opturi".

Și eu îi fierb mai mult, cum făcea mama. Numai că atunci se făceau în casă, era de muncit la ei, nu glumă! Fierbea o oală mare, de 10 kg, iar forma lor nu era chiar a cifrei 8, ci semăna mai mult cu cifra grecească alfa. Ajutam și noi la „confecționarea” lor, n-o lăsam doar pe mama.

Tot în oale mari făceam şi eu... când făceam.

În primii ani munceam pe rupte la sfinţişori. Am încercat să modelez eu "opturile" din coca făcută "şnur", dar ieşeau prea mari şi de forme diferite după fierbere şi nu mi se păreau prea aspectuoşi. Apoi am găsit un mic dispozitiv special pentru mucenici, care îmi simplifica mult munca. Dar, la cât de mulţi făceam, mă alegeam cu bătături şi băşici în palmă. Bucuria mea a fost maximă atunci când au apărut în magazine sfinţişorii gata făcuţi, la un preţ modic, iar eu trebuia doar să-i fierb şi să pregătesc zeama, cu de toate, cât mai aromată, pe gustul meu.

Niciodată nu am reuşit să reglez corect cantităţile de apă şi de mucenici. Din dorinţa de a nu ieşi "zeamă lungă", puneam prea mulţi mucenici pentru cantitatea de apă din oală, îi fierbeam, era totul OK, dar peste noapte ei se mai umflau şi mereu îmi rămânea prea puţină zeamă

Nuca o drobeam cu o sticlă de sticlă, tot mai greu de găsit prin casă în noianul de PET-uri. Are gust mai bun decât dată prin maşină. Bunica mea băga nuca şi puţin la cuptor şi astfel prindea un gust mai bun.

În ultimii ani am fost nevoită să reduc drastic zahărul şi am încercat să-l înlocuiesc cu miere şi cu zahăr brun, până am renunţat şi la acestea. Şi de doi ani mănânc doar de la alţii sau din oraş, ca sâmbăta trecută

Mucenici moldovenești n-am prea mâncat, pentru că nu-mi plac decât cei făcuți din cocă de cozonac, însiropați bine, unși cu miere din belșug și cu multă nucă! N-am prea găsit prin București, sau nu i-am căutat eu unde trebuie!

Mucenici moldoveneşti excelenţi mănânc de peste 10 ani de la Andreea, cofetăria de lângă mine, care nu m-a dezamăgit niciodată. Dar am văzut şi în destule alte locuri.

La Târgul ăsta am combinat utilul cu plăcutul, am şi mâncat bine şi am ieşit şi la plimbare într-o zi tare frumoasă, nu cum a fost cea de azi.

Abia aștept să ne revedem cu toții la Păltiniș!

Mult a fost, puţin a rămas

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

doinafil
[13.03.24 22:11:00]
»

@nicole33:

În primii ani munceam pe rupte la sfinţişori. Am încercat să modelez eu "opturile" din coca făcută "şnur"

Așa îi făceam și eu prin anii '70! Munceam la ei, îi uscam pe coală albă, ce mai, era muncă ce implica timp și răbdare!

Apoi am găsit un mic dispozitiv special pentru mucenici, care îmi simplifica mult munca. Dar, la cât de mulţi făceam, mă alegeam cu bătături şi băşici în palmă

Exact așa pățeam și eu, și cred că multe gospodine, în perioada anilor '80 - '90.

Referitor la cantitate: eu pun două punguțe de mucenici cumpărați din comerț la o oală de cinci kg. Chiar dacă par a fi mai apoși, a doua zi, după ce se mai umflă „sfințișorii”, sunt numai buni ca raport zeamă/cocă! Anii din urmă îi îndulcesc cu stevia lichidă, ca să poată mânca și Mihai, el având un diabet pe care-l ține sub control cu medicația specifică. Gustul nu diferă de cei îndulciți cu zahăr!

Slavă Domnului! , acum este mult mai simplu. Știai că se mai fac mucenici la 40 de zile după 9 martie?! Eu am să mai fac și atunci! 👍

nicole33AUTOR REVIEW
[13.03.24 22:29:16]
»

@doinafil:

Referitor la cantitate: eu pun două punguțe de mucenici cumpărați din comerț la o oală de cinci kg. Chiar dacă par a fi mai apoși, a doua zi, după ce se mai umflă „sfințișorii” , sunt numai buni ca raport zeamă/cocă!

Sper să ţin minte până anul viitor

Anii din urmă îi îndulcesc cu stevia lichidă, ca să poată mânca și Mihai, el având un diabet pe care-l ține sub control cu medicația specifică. Gustul nu diferă de cei îndulciți cu zahăr!

Un pont extraordinar de util. M-am ferit mereu de îndulcitorii de orice fel, nu consum Cola Zero sau altele similare tocmai din cauza gustului diferit şi nu tocmai plăcut pentru mine. Stevie nu am încercat deşi am mai auzit de aceasta. În urmă cu patru ani am cumpărat din Spania de pe Costa Blanca vreo 2-3 kilograme de ciocolată adevărată de la o fabrică renumită, cele mai multe fără zahăr, dar cu stevie şi au fost perfecte la gust.

Știai că se mai fac mucenici la 40 de zile după 9 martie?! Eu am să mai fac și atunci!

Chiar nu am ştiut. Interesant. Poate îţi fac o vizită în acele zile

doinafil
[13.03.24 23:52:51]
»

@nicole33: Chiar m-am gândit, după ce am scris ecoul: „- De ce nu i-am invitat la mine să mănânce mucenici când am să mai fac?!”

40 de zile după 9 martie „pică” într-o miercuri, pe 17 aprilie. Știu că nu poți veni în timpul săptămânii (sau poate că DA?! ). Am să-i fac când o să puteți veni, pe 17 sau pe 20 / 21, în week-end! 👍

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Flaviu, k-lator, Safta Radu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂTârguri şi expoziţii turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072309970855713 sec
    ecranul dvs: 1 x 1