ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.02.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul Țăranului din Flămânzi – Botoșani: rememorare a trecutului

TIPĂREȘTE URM de aici

Vă aduceți aminte de această etapă a istoriei noastre: Răscoala de la 1907? De spațiul ocupat în manualele de istorie din trecut de această temă? De imaginea țăranului în straie albe care aleargă cu fața transfigurată pe un câmp plin de oameni căzuți la pământ, lucrare a pictorului Octav Băncilă? Revolta țărănească de mare amploare din anul 1907 a fost analizată și interpretată în fel și chip sub mai multe regimuri politice. De comun acord este un punct: răscoala a început în 1907 în satul botoșănean Flămânzi la sfârșitul iernii.

Drumul de la Botoșani la Iași traversează localitatea Flămânzi, azi un orășel cu puțin peste 10 mii de locuitori. Evenimentele istorice petrecute acum 117 ani în urmă sunt marcate printr-un monument comemorativ – un obelisc și un basorelief din bronz. În epoca comunistă a existat un muzeu ce funcționa în conacul lui Theodor Balș (din care azi a rămas doar poarta de acces în incinta curții boierești), inaugurat în anul 1972 cu ocazia aniversării a 65 de ani de la izbucnirea răscoalei și distrus de un incendiu în 1981. Prin semnificația pe care o are în contextul păstrării pentru urmași a paginilor de istorie scrise într-un trecut de lupte, prin bogatele exponate, muzeul „Răscoala țăranilor din 1907” , vizitat în 1972 de peste 8000 vizitatori, poate deveni un adevărat loc de pelerinaj, deoarece întreaga istorie a poporului, prezentul și viitorul său își au rădăcinile temeinic înfipte în trecut scria arheologul Octavian Liviu Șovan în ziarul „Clopotul” din martie 1973.

Răscoala din 1907. Cam toată lumea cunoaște istoria evenimentelor desfășurate în primăvara anului 1907, între lunile februarie și aprilie, răscoală ce s-a răspândit din nordul Moldovei în tot Regatul. Despre cauzele răscoalei s-au scurs fluvii de cerneală: de la cauze socio-economice, la acțiuni antisemite, de la intervenții străine la infiltrări socialiste. Adevărul probabil că e undeva la mijloc, iar cauzele nu au fost unele simple ci acumulate în timp. Armata a fost mobilizată rapid, au avut loc ciocniri violente, s-au înregistrat și victime (număr manipulat intens), dar  într-un final mișcarea de protest s-a potolit.

Iată cum a început totul la Flămânzi – relatare din ziarul „Dimineața” din 4 martie 1907: Începutul mișcărei. Semnalul și începutul mișcărei a fost la Flămânzi. Aci, țăranii adunați în mare număr, după ce au bătut și alungat pe Iorgu Constantinescu, administratorul moșiei, după ce au alungat, pe toți slujbașii (parte din ei au fugit singuri), au deschis grajdurile de vite lăsându-le liberi, iar pe păzitori i-au gonit. După aceea s-au îndreptat spre pădure unde au încărcat 40 stânjeni lemne ducând fiecare la casele lor. A doua zi un număr de 6-700 țărani au intrat în Frumușica. Aci au amenințat pe evreii din localitate, fără a face cuiva rău. Vreo 200 de evrei pentru mai marea siguranță a vieței lor s-au refugiat la Hârlău.

Muzeul Țăranului din Flămânzi

Noul muzeu din orașul Flămânzi a fost inaugurat la sfârșitul anului 2016 fiind amenajat în clădirea fostei Primării și o anexă, cu bani proveniți dintr-un proiect european. Muzeul este vizibil din stradă, ușor accesibil pentru orice persoană, vis-a-vis sunt câteva locuri de parcare.

Vizită: octombrie 2023

Adresă: str. 1907, nr. 119, Flămânzi

Program: L-V: 08.00-16.00 (în weekend cu telefon în prealabil)

Preț bilet: 2 lei/adult; 0,5 lei/copii

Media: pe FB

În localul muzeului se desfășoară și multe activități conexe cu elevii și copiii, acțiuni cultural-istorice, lecții deschise, ateliere tematice etc. Un tânăr muzeograf ne-a însoțit pe parcursul vizitei și ne-a oferit informații despre exponate și răspunsuri la întrebări. Muzeul de azi are două componente: istorie și artă (clădirea principală) și etnografie (anexă). Expoziția permanentă nu mai pune accent doar pe momentul 1907, ci reliefează și celelalte aspecte ale vieții sătenilor din această așezare botoșăneană.

Începem vizita cu prima sală unde sunt depozitate lucrările originale ale sculptorului Gavril Covalschi (ro.wikipedia.org/wiki/Gavril_Covalschi), singurele obiecte salvate din incendiul ce a distrus vechiul muzeu. Vedem 10 lucrări (nouă din ghips patinat brun și una din bronz) care aduc în prim plan chipuri ale țăranilor. De altfel, sculptorul e autor al monumentului de bronz dedicat Răscoalei de la 1907 amplasat la marginea Parcului „Mihai Eminescu” din Botoșani, precum și a celui aflat lângă Primăria Flămânzi.

A doua sală cuprinde reproduceri după tablouri cunoscute și mai puțin cunoscute ale pictorilor Octavian Băncilă și Ștefan Luchian (ambii botoșăneni), desene ale lui Aurel Jiquidi, caricaturi apărute în ziarele „Adevărul” și „Universul” . Toate având drept temă răscoala țărănească din 1907.

Suntem impresionați de a treia sală de expunere, o încăpere largă, centrală, cu balcon de jur împrejur, probabil utilizată în trecut ca sală de bal ori de ședințe.  Exponatul central ilustrează principala ocupație a locuitorilor din zonă: agricultura - în mijloc tronează un car înconjurat de o familie care merge la muncile câmpului, cu unelte și coș de merinde. Pe pereți sunt așezate panouri cu documente istorice care acoperă istoria localității, precum și câteva vitrine cu obiecte religioase și straie populare.

A patra sală ne introduce în atmosfera unei „camere de curat” , încăperea cea mai prețioasă a unei locuințe sătești. Admirăm piese de mobilier de bază, țesături colorate de tot felul, zestrea fetei, culmea cu hainele „bune” , fotografiile de familie, vase și icoane.

O altă încăpere găzduiește expozițiile temporare organizate în muzeu, noi am putut vedea o serie de exponate grupate sub titlul „Obiecte arheologice din zona Flămânzi” (fragmente ceramice, arme, unelte și obiecte casnice etc.).

Expoziția etnografică este adăpostită într-o frumoasă clădire-anexă din piatră, probabil un fost grajd atașat fostei Primării. Aici pătrundem în viața materială și spirituală a satului de altădată. Pe un sistem de podiumuri sunt amenajate colțuri tematice: meșteșuguri (prelucrarea firelor și țesut, dogărit, tâmplărie, procesarea strugurilor și altele), momente cruciale ale vieții (naștere, nuntă, înmormântare) și obiceiuri de iarnă (cele legate de Crăciun și Anul Nou).  

Mi-au plăcut războiul de țesut cu ustensilele aferente, putina de spălat cu măngăliță (zolitor, mangalău în alte părți), precum și modelele de ștergare expuse pe panouri. De mare efect sunt costumele și măștile utilizate în timpul performării jocurilor de iarnă (capra, căiuții – mascoide deosebite, steaua). Admirăm „dioramele” reușite și identific multe obiecte cunoscute din timpul vacanțelor petrecute la bunici, „la țară” .

Concluzii. Am petrecut peste o oră în acest muzeu rememorând evenimente istorice și amintiri din copilărie. Astfel de instituții deschise în localități sau orașe mici sunt adevărate păstrătoare de comori și valori materiale și imateriale. Ele te poartă prin istoria așezării, prin viața de altădată a sătenilor și nu lasă în uitare oameni și obiceiuri. Recomand o vizită în acest muzeu relativ nou, frumos amenajat și plin de exponate interesante.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 16.02.24 13:30:16
Validat / Publicat: 16.02.24 13:56:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 368 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Clădirea-anexă - expoziția etnografică.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.02.24 13:56:11]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Botoşani şi împrejurimi, BOTOȘANI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Yersinia Pestis
[16.02.24 15:54:09]
»

„Vizită: octombrie 2024”

Mneah, nu cred, doar dacă știi a călători în viitor, poate ești ca ăia de apar în pozele de la marile evenimente din trecut precum și la alea din prezent.

Răscoala țărănească de la 1907 era, pe vremea când eram eu elev, mare subiect. Petre Petre un personaj, jucat apoi de Ilarion Ciobanu, în” Răscoala” .

Eu știu un banc: una din televiziunile de azi află că la Flămânzi mai trăiește un supraviețuitor al evenimentului. Trimit ăștia un reporter special, ajung la Flămânzi, găsesc moșul.

Interviul începe:

-Ne aflăm pe prispa casei lui badea Neculai, supraviețuitor al Răscoalei de la 1907. Tataie, mai ții minte cum a fost, doar ai participat, nu?

-Tin minte, cum nu? Țăranii s-or urcat pe boieri că n-au făcut înțelegerile corect, apoi, dacă nu s-au înțeles, or dat foc la conace, de se vedea flăcările de la Pașcani. Boierii, ca să se apere, or chemat jândarii de la Pașcani, trei vagoane cu jândari or venit aicea. Dar țăranii nu s-or speriat iar boierii au dat ordin de foc, să tragă jandarmii în oameni.

-Și, atunci, tataie, jandarmii ce-au făcut, au tras în oameni?

-Am tras, tataie, am tras, păi cum să nu trag, dacă așa am primit ordin ?!

tata123 🔱PHONEAUTOR REVIEW
[16.02.24 17:49:45]
»

@Yersinia Pestis: Hi, hi, hi... asta arată cât sunt de ancorat în realitate🤣. Era să trec același an și în caseta oficială cu data vizitei. Modificat!

Greu de făcut o sinteză despre răscoală țăranilor din 1907, sunt multe de scris și de descoperit încă. Așa că am fost cât mai scurt în descrierea curgerii evenimentului. De altfel, subiectul articolului este muzeul din oraș.

Bun bancul!

@webmaster: Mulțumesc, mă gândeam eu că acolo ar merge încadrat. Județul Botoșani are încă multe zone albe de completat și rubrici de înființat.

tata123 🔱PHONEAUTOR REVIEW
[17.02.24 16:58:54]
»

@all: In ultimii ani au apărut în spațiul media - Internet foarte multe tururi virtuale ale unor atracții turistice celebre sau ale altora mai puțin cunoscute. Muzeele sunt prezente în număr mare în această lume virtuală.

Vizitele virtuale ne poartă prin sălile de expoziție și astfel vedem exact ceea ce am privi și în momentul vizitei fizice. Ne putem face o idee în avans despre exponate sau "vizităm" virtual muzeul în care știm că nu vom ajunge niciodată.

🎬 Muzeul Țăranului din Flămânzi beneficiază de un astfel de tur virtual. Îl puteți accesa la următoarea adresă: matterport.com/discover/s ... ace/6igFsSzE4cb.

Istorie și etnografie... poftiți la Flămânzi!

adso
[17.02.24 17:38:33]
»

Flămânzi, locul de unde a plecat revolta celor săraci, este astăzi un sat de oameni înstăriți. E chiar păcat a căpătat statut de oraș , i-ar fi stat mai bine ca sat, continuator, dar în contrast cu focarul răscoalei de la 1907.

De vreo câțiva ani, nu mulți, a fost refăcut DJ282B-C, care unește Iași cu Flămânzi. Dată fiind situația de la Tg. Frumos - Podu Iloaei (blocajele practic permanente de pe DN28 - E58), cam toți ieșenii care plecă spre Botoșani - Suceava - Bucovina aleg să meargă pe aici. În apropierea Iașului, satele sunt mici stațiuni, pline de vile ale orășenior iubitori de natură. Apoi urmează salba de lacuri de pe Jijia, brand-uită în ultima vreme ca „Delta Moldovei” - un loc relativ ofertant din punct de vedere turistic. În apropiere de Flămânzi, veșnicele cârduri de gâște de la Plugari, care ocupă permanent șoseaua, făcând deliciul copiilor care își însoțesc în mașini părinții.

O altă posibilitate de a lega Flămânzii cu destinații care merită atenția tuturor este DN28B - E58, care coboară către Hârlău - Cotnari. Nu departe sunt Ruginoasa și Miclăușeni, cu frumoasele lor palate.

adso
[17.02.24 17:50:59]
»

@Yersinia Pestis: Cine se uita după Petre Petre? Nu ai spus cine a jucat-o pe Nadina .

Yersinia Pestis
[17.02.24 21:15:49]
»

@adso: He, he, he... aia e faza în care țărănimea a pus problema pe boieri în alt mod, fapta, în sine, e reprobabilă iar cinematografia de atunci punea accentul pe partea filozofică...

adsoPHONE
[17.02.24 22:17:19]
»

@Yersinia Pestis: Am vazut filmul. In zilele noastre ar fi fost facut "la alte standarde", desigur, dar chiar si asa - nu e atat de filozofic. Iar actrita a fost o persoana interesanta, am citit despre ea, daca tot m-ai facut curios.

Aparent ciudat e ca taranii la 1907 nu au fost asa de tare impotriva boierilor. Astia erau, in general, proprietari doar pe hartie a pamanturilor. Pe care le dadeau in arenda, cerand o suma x - sa aiba ce sparge la Paris, Baden Baden sau mai stiu eu pe unde. Cei care se imbogateau cu adevarat erau arendasii - in Moldova, in majoritate evrei. Ei scoteau zece piei de pe tarani. Multi, profitand de datoriile cu scadenta scurta facute de proprietarii de drept, au ajuns sa cumpere de la acestia pamanturile la preturi scazute. @tata123 a evitat, elegant, sa intre in aceste discutii, dar problemele au fost nasoale in epoca. Si au contribuit, si ele, la ascensiunea legionarilor.

Culmea: o parte dintre boierii omorati la Rascoala erau persoane luminate, spirite caritabile, visatori care doreau emanciparea taranului roman. Ca, in principiu, doar acestia isi administrau singuri mosiile si doar ei au fost gasiti in casele lor de catre rasculati. Flusturaticii se destrabalau prin cele strainataturi.

Yersinia PestisPHONE
[18.02.24 07:48:11]
»

@adso: Da, Cernăuțiul era orasul arendașilor evrei sau, ma rog, zona de-acolo.

Arendasii evrei au fost cei ce-au generat conflictele si-au nascut apoi ura taranilor, cultivata apoi de personalitati ca AC Cuza, unul dintre antisemitii notorii ai Romaniei.

Dar, vorba ta, e un sait de turism, sa tacem cu delicatete...

Iar Nadina e un fel de victima nevinovata, oarecum, că-i plăcea să se vadă goală-n oglinzi, iar vizitiul Petre Petre n-a-nțeles expunerea ca act de artă, chiar ca-n "Frumoasa si Bestia" cu alt final, "Bestia" neacceptând frumusetea în formă delicată, mai ales că nu-l atacase un blestem, altul decât foamea.

In film, facut prin anii 60-70, joaca si Emil Botta, cel nascut in Adjud, numele lui fiind dat liceului de m-a avut elev, chiar daca, pe atunci se chema , extrem de romantic "Industrial"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Botoşani şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080770969390869 sec
    ecranul dvs: 1 x 1