ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 7 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

[Excursie la Luxor / Valea Regilor] Amarina Abu Soma Hurgada

TIPĂREȘTE URM de aici

După o altă zi de stat la plajă, băut de toate, mâncat ca un purcel, am plecat în excursie la Luxor/Valea Regilor. Trezirea la 4.30, am înjurat ce mi-o fi trebuit excursie, ca la 5.15 să ne urcăm în mașină. Ceilați turiști sforăiau. Ghidul, un egiptean chel, dormea și el pe două locuri. După vreo două ore de moțăit, am oprit la pipilică si cafea pentru toata lumea. WC un dolar pentru două persoane. Cafeaua la fel. Atunci ne-am cunoscut și colegii de excursie. Și pe ghid.

Viteza mașinii pe autostradă nu ne-a oprit să constatăm din nou mizeria de pe marginea drumurilor și din intersecții, din jurul blocurilor de locuit, mormane de gunoi cu nisip amestecate, cu resturi de trestie și animale moarte, apartamente devastate, case ca după război ruinate. Ferentari? Parfum și 4 stele. De la ghid am aflat că egiptenii, pentru a nu plăti impozitul pe clădiri, le lasă neterminate.

După ce am trecut de orașul Qina, am făcut stânga spre Luxor, drumul urmând un canal de irigații alimentat de Nil. Nu pot să descriu viața oamenilor de acolo, negăsind epitetele necesare pentru asemenea sărăcie, de aceea va duc direct la templul lui Karnac, cel mai mare templu religios contruit vreodată de mâna omului. Parcă în 2500 de ani a fost construit, dacă am reținut bine. Foarte interesant și, deși era un libidinos sadea, ghidul m-a uimit cu cunoștințele lui în materie de Egipt antic. În limba română spuse. Citisem și eu foarte mult înainte să plec în sejur, dar ghidul mi-a completat curiozitățile cu răspunsuri exacte. Booon. La wc-uri la fel, 1 dolar două persoane. Apă luasem cu noi de la hotel, mare grijă, da!? , dar la fel, se gasește apă la 1 dolar jumatea.

Apoi am vizitat un magazin de papirus, unde am asistat la o demonstrație, la fel și la un magazin de alabastru, de unde nu am scăpat de gura consoartei achiziționând fără prea mult scandal o văzuță la 15 dolari,  negociată și aia.

Apoi, noi singuri din tot grupul, ne-am plimbat cu trăsură de la magazin până în port, de unde trebuia să luăm barca pentru a trece Nilul. Acolo urma să luăm masa de prânz. Șoc! Vizitiul era un puști de vreo 12 ani, care nu respecta, spre groaza noastră, niciun semafor și nici un semn de circulație. Aș pune filmarea, dar mă fac de râs la câte țipete am scos. Ne-a băgat, urmând traseul, prin niște gheorle de clădiri infecte, unde unii prăjeau ceva la o margine de balcon dărâmat, alți jucau zaruri prin praf, niște copii murdari zbierau la noi nu știu ce ziceau, calul necheza supărat poate de la mirosurile din jur, noi eram că*ați pe noi, nu de teamă, ci mai mult că nu știam ce ni se întâmplă.  După care, dând colțul, am intrat prin bazar. Mama meaaa! , am zis. Ne mănăncă lupii. Nimeni îmbrăcat modern, toți în tradițional arăbesc, ei cu pelerine maronii ca-n Matrix, ele în negru de sus până jos. Și vizitiul cel mic și dolofan urla, urla.

Într-un final, după ce semnele de exclamare ale noastre se epuizaseră, am ajuns în port, de unde ne-am îmbarcat tot grupul pentru masa de prânz pe partea cealaltă a Nilului, acolo unde ne aștepta și microbuzul spre altă destinație. Ce aventură! Masa inclusă. Două sucuri fresh și o cafea turcească, 4 dolari.

De aici am plecat către Valea Regilor, unde ghidul ne achiziționase bilete la 3 morminte, Ramses 1, 3 si 9. Mormântul lui Ramses 2, cel mai celebru faraon al Egiptului, era închis pentru renovare. Impresionant și emoționant știind ca tu calci pe urmele civilizației care, acum ~ 4000 de ani, a trăit aici. Fantastic! Nu sunt multe de povestit aici, doar emoția pe care trebuie să o lași să te invadeze, rememorând clipele alea.  

Un ultim obiectiv al excurisiei a fost Templul lui Hatșepsut, singura femeie faraon care a domnit în Egiptul antic. Recomandare. Să nu vă feriți să o vizitați! Este o splendoare îngropată cumva în munte, un templu renovat timp de 20 de ani de o echipă poloneză de arheologi.  Bacșis ghidului și celor doi șoferi, o sticlă de apă băută pe nerăsuflate, un wc la repezeală și o fugă printre vânzătorii insistenți cu jaloane tactice, și hop în microbuz cu direcția hotel.

A meritat? Lăsând la o parte oboseala acumulată, insistența enervantă a tuturor cu care interacționezi vrând-nevrând, a meritat din plin. Egiptul antic, ce civilizație!

  


[fb]
---
Trimis de vladix18 in 29.01.24 16:25:51
Validat / Publicat: 29.01.24 18:11:04
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 1187 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.01.24 18:06:47]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 13798&hid=24947.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.

alinafulg
[01.02.24 19:14:39]
»

Am citit, am râs, am votat! Felicitări pentru impresiile dintr-un loc care este și pe lista mea de viitoare călătorii.

Vacanțe frumoase!

vladix18PHONEAUTOR REVIEW
[02.02.24 07:42:14]
»

@alinafulg: sărut mâna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, hlli
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii 'opționale' din zona Safaga:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.033629894256592 sec
    ecranul dvs: 1 x 1