ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 8 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Masada, fortareata inexpugnabila de la Marea Moarta

TIPĂREȘTE URM de aici

Desi in momentul de fata nu se recomanda a se vizita Israelul, continui prezentarea locurilor vizitate, in speranta ca razboiul se va finaliza cat mai curand, fara a afecta obiectivele iubite de turisti si pelerini.

Masada este o fortareata situata la marginea de est a Desertului Iudeii, construita in urma cu peste 2 mii de ani pe platoul unei stanci abrupte, la o altitudine de 450 de metri deasupra Marii Moarte. Cetatea a fost construita de Irod cel Mare, regele edomitilor care s-a convertit la iudaism. Era cunoscut ca un tiran crud, dar era si un mare constructor. Masada avea atat rolul de protectie pentru el si familia sa cat si de ascunzatoare pentru rezerve uriase de aur regal.

Fortareata era inconjurata de un zid de piatra, gros de aproape 4 metri, pe doua randuri si lung de aproximativ 1,3 kilometri, multe turnuri de observatie si aparare si 4 porti. In interior, exista un mic orasel, pe langa cele doua palate regale, fiind construite 15 depozite pentru arme si provizii, in caz de asediu, mai multe bai personale si una dintre cele mai vechi sinagogi din Israel.

Palatul de nord a fost considerat cel mai important obiectiv al Massadei, fiind si perfect conservat. A fost ridicat pe trei niveluri aflate pe tot atatea niveluri stancoase, camerele regale fiind situate in partea superioara, etajele inferioare fiind destinate primirii oaspetilor. Nivelul superior este situat in varful stancii, cel din mijloc este la 18 metri sub cel de sus, iar cel de jos este la 12 metri sub cel din mijloc.

Palatul de Vest era cea mai mare structura de pe teritoriul Massadei, fiind considerat resedinta regala oficiala.

Una dintre cele mai mari si spectaculoase bai din Masada a fost zidita pe o podea din piatra, sustinuta de 200 de coloane scurte. Din afara acesteia, un cos de fum incalzea podeaua si peretii baii.

Dupa moartea lui Irod cel Mare, Iudeea a fost cucerita de romani, al doilea Templu a fost distrus si evreii au fost inrobiti. A izbucnit o revolta a rebelilor evrei numiti sicari. Ultimul grup de sicari, aproximativ 1000 de oameni, s-a refugiat in cetatea Masada.

Romanii au inconjurat fortareata, insa nu au putut intra in interior. Asediul roman asupra fortaretei a durat vreme indelungata, romanii construind si o uriasa rampa de acces, folosind sclavi evrei, care se vede si astazi, in partea vestica a fortaretei.

Crezand probabil in imposibilitatea romanilor de a patrunde in interiorul fortaretei, evreii nu au atacat sub nici o forma. La patrunderea in interior, romanii au gasit toate cladirile incendiate, cu exceptia depozitelor de alimente, iar pe locuitori morti. Faptul ca nu au incendiat depozitele de alimente insemna ca evreii au acceptat moartea cu barbatie, nu pentru ca nu ar fi avut hrana. Romanii au gasit in Masada armament suficient pentru inarmarea a mai bine de zece mii de soldati.

Pentru a nu cadea in mainile luptatorilor romani, evreii baricadati in fortareata au preferat sa se sinucida in masa. Sinuciderea era insa interzisa de religia lor, prin urmare au tras la sorti cativa barbati care sa-i omoare pe toti ceilalti, in cele din urma ramanand unul singur, care s-a sinucis. Se spune ca numai doua femei si cinci copii s-au ascuns intr-o cisterna de apa, pentru a nu fi omorati, ei povestind ceea ce s-a intamplat.

Legiunile romane au stat acolo cateva decenii, dar apoi au plecat, cetatea devenind pustie. A inceput prabusirea ei, ramasitele acesteia s-au descoperit in 1862, iar o suta de ani mai tarziu au inceput sapaturile arheologice. Reconstructia acesteia a inceput in anul 1966, accesul spre aceasta se face, fie pe o poteca serpuitoare si abrupta, ce urca 280 de metri, fie cu o telegondola, suspendata pe stalpi metalici.

Am ales telegondola, sub picioarele noastre aflandu-se desertul nesfarsit, iar in zare, Marea Moarta care ofera o priveliste uluitoare. Contururile taberelor romanilor pot fi inca vazute, cea mai mare fiind a sasea tabara.

Arheologii au gasit placutele cu numele pe care sicarii le-au tras la sorti pentru a-i omori pe ceilalti evrei.

Astazi, singurii locuitori permanenti ai cetatii sunt graurii negri cu pene portocalii pe aripi.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 04.11.23 20:48:31
Validat / Publicat: 04.11.23 22:03:33

VIZUALIZĂRI: 182 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 [size= 14.0pt; color: black]Astazi, singurii locuitori permanenti ai cetatii sunt graurii negri cu pene portocalii pe aripi. [/size]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.11.23 22:19:36]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONE
[05.11.23 09:17:23]
»

@geani anto: Mă bucur pentru acest articol scris chiar dacă acum nu se vizitează Israelul, îi va veni din nou timpul...

Masada merită vizitată, este deosebită acolo sus pe stâncă. Eu am urcat pe "drumul șarpelui" și am coborât cu telecabina. Este adevărat că am vizitat zona în februarie când soarele nu era arzător... Mulțumesc pentru aducere aminte!

Michi
[06.11.23 07:33:21]
»

@geani anto: Am fost şi noi prin 2000 dar nici atunci nu ştiam despre ea, câte informaţii ne-ai dat. Mi-au rămas doar câteva poze pe hârtie care nu spun mare lucru,

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Masada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06771183013916 sec
    ecranul dvs: 1 x 1