ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 2 nopți
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
99.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 68 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 12 MIN

Hotel Medieval - o minunată întoarcere în timp la Alba Carolina

TIPĂREȘTE

A fost o vară lungă... Și încă nu s-a terminat (ce bine!). Chiar ziceam deunăzi că a trecut ca un fum, dar, când văd prin câte locuri mi-au sclipit ochișorii, nu mai zic așa, că se supără Doamne-Doamne.

În sfârșit, am văzut și Alba Carolina! Era de mult în plan și prea de multe ori n-a fost să fie. Când cu întâlnirea AFA nu se pune, căci nici măcar n-am apucat a călca în cetate. Doar m-am stârnit și am tot încercat și iată că într-un final ne-a ieșit!

Despre Alba Carolina au curs râuri de cerneală/s-au tocit taste de laptop, așa că n-am nici cel mai mic gând de povestit. Găsiți toate informațiile pe site-ul de față și pe multe altele. Doar atât: pe lângă obiectivele clasice, nu ratați Museikon (o superbă colecție de icoane vechi și nu doar – în mod ciudat, incinta găzduind și secția de Psihiatrie a orașului), o plimbare pe lângă zidurile „de jos” (îs cam 4-5 km, merită un tur complet) și – cireașa de pe tort! – Traseul celor Trei Fortificații (despre care s-ar face să povestesc separat, dar mă mai gândesc).

Știam clar unde mi-ar plăcea să ne cazăm în Alba: fix în cetate, la Hotel Medieval. Nu mai știu cu ce ocazie l-am ochit și de atunci îl tot urmăream... Pe booking nu l-am găsit inițial disponibil pentru perioada în care doream să ajungem, iar pe site-ul lor mi se părea prea scump. Așa că am ridicat din umeri și am rezervat în altă parte (cetatea este înconjurată totuși de numeroase spații de cazare pentru toate buzunarele, asta-i vestea bună).

Nu știu alții cum sunt, dar eu nu mă-mpac ușor când lucrurile nu ies așa cum îmi place. Deci din când în când mai zgândăr bookingu’, să văd ce-o mai fi nou... Acuma, nu știu ce să zic, nu cunosc toți algoritmii după care funcționează această platformă, dar în ultimele luni mi s-a întâmplat în mod repetat să caut un loc anume, să nu-l găsesc disponibil, să-l caut din nou peste 2-3 săptămâni și să-l găsesc disponibil. Poate au fost doar coincidențe, poate nu... Ideea e că uneori merită să perseverați.

Așa s-a întâmplat și cu Medieval: cameră dublă Confort, mic dejun inclus, 2 nopți = 1096,5 lei (discount Genius 15%). Rezervarea a fost garantată cu cardul și am avut drept de anulare gratuită până cu o zi înaintea minivacanței. Absolut rezonabil, aș zice. Mi-am frecat mâinile, la propriu, de bucurie.

Hotel Medieval este cotat la 5* și ocupă o parte a uneia din clădirile istorice aflate intra muros, foarte aproape de Poarta a III-a, pe latura de răsărit a cetății. Clădirea, de forma unui patrulater închizând între laturi o curte interioară, a fost ridicată între anii 1714 și 1716 de armata austriacă, în scop de manutanță. Recunosc, n-am cunoscut semnificația acestui cuvânt până la momentul Alba-Iulia, când, curioasă, am căutat în DEX: „subunitate din cadrul armatei care se ocupă cu depozitarea cerealelor panificabile și care este dotată cu instalațiile și utilajul necesar fabricării pâinii pentru militari” . Locul mustește de istorie, arheologii punându-se de acord asupra faptului că latura sudică a clădirii a fost construită direct peste zidul fostului Castru Roman al Legiunii a XIII-a Gemina, ce joacă rol de fundație.

Mai mult decât atât, de pe site-ul hotelului (hotel-medieval.ro) aflăm: „Întreg ansamblul arhitectural ce compune Hotelul Medieval este desfășurat pe 70000 mp și cuprinde clădirea hotelului cu curtea interioară, elemente esențiale defensive ale fortificației bastionare austriece, precum bastionul Eugeniu de Savoia și bastionul Sfântul Ștefan cu curtina dintre ele, ce adăpostește caponiera cu camerele de gardă ale corpului de artilerie, dar și podul peste șanțul principal ce face legătura cu ravelinul Sfântul Francisc de Paola, de unde se ajunge mai jos în șanțul principal și în Centrul de Echitație. Pe latura de sud a hotelului, construcția se sprijină pe vechea centură a fortificației medievale care include în colțul de sud-est și bastionul Sașilor, cu camerele de gardă ale infanteriei. [… ] Poarta de sud a Castrului Roman se găsește și ea în colțul de sud-vest al hotelului.” Aveam să vizităm pe îndelete toate aceste artefacte pe Traseul celor Trei Fortificații.

În forma sa actuală, Hotelul Medieval oferă 28 de spații de cazare dispuse la etaj și mansardă (1 apartament, 3 camere de lux, 19 duble și 3 twin), restaurant pentru mic dejun, bar (nefuncțional la data vizitei noastre), salon de biliard, săli de conferință și alte săli și sălițe (cu rol neclar). Se laudă cu patronajul Centrului de Echitație (care nici el nu funcționa când am fost noi), cu organizarea de diverse evenimente, precum spectacole cu iz medieval, publice sau private și – curând cică – vor oferi și servicii de spa.

Check-in se poate face începând cu ora 14 și noi n-am întârziat prea mult. Anterior sunasem la recepție, de unde ni se confirmase faptul că, deși accesul în cetate este oarecum restricționat, se poate ajunge totuși cu mașina până în parcarea din fața hotelului. De fapt, a fost mai simplu decât am crezut; am pus pe Waze adresa (str. Militari 2) și am nimerit fără probleme.

Din afară, hotelul nu spune prea multe: o clădire cu aspect elegant-sobru, cu 2 niveluri (plus mansardă, abia ghicită în structura acoperișului cărămiziu), văruită în alb, cu ferestre egale, încadrate de rame de calcar. Intrarea sub formă de boltă te conduce însă în spațioasa curte interioară, demnă de un adevărat palat medieval: alei pietruite ce delimitează spații verzi atent îngrijite, câteva statui, o fostă fântână de alimentare cu apă (din care s-a păstrat doar partea de la suprafață) și alta hexagonală de marmură, perfect funcțională, susurând vesel și „răcorind” atmosfera deja încinsă a începutului de vară.

Hotelul se desfășoară pe 2 din laturile patrulaterului menționat, cea din dreapta și cea din față, unde se află intrarea în clădire, străjuită de 2 bănci interesante (combinație de lemn și piatră sculptată), jardiniere, drapele și... un minunat tei secular, ce tocmai stătea să înflorească.

Holul este generos, împărțit arbitrar în mai multe zone prin arcade sprijinite pe coloane de piatră. Podeaua din cărămidă aparentă albă și roșiatică a fost acoperită în mare parte cu covoare persane într-un model complicat și în culori discrete. Mobilierul este din lemn sculptat lăcuit, fotoliile și canapelele elegant tapițate. Corpurile de iluminat imită vechile lămpi cu gaz și din loc în loc câte o plantă verde în ghiveci înviorează atmosfera.

Recepția se află undeva în partea stângă, un birou simplu din spatele căruia ne-a salutat tânăra noastră gazdă. Formalitățile de cazare au decurs rapid, după tiparul binecunoscut, cu completarea fișei de check in și înmânarea cartelelor magnetice pentru cameră, împreună cu câteva informații legate de micul dejun. Deși are doar un etaj și mansardă, hotelul dispune de lift, destul de util atunci când ai de cărat bagaje voluminoase. Noi n-aveam cine știe ce bagaje, așa că în general am cam folosit scările.

Am primit camera 1, aflată la etaj, în capătul coridorului din stânga. De-a lungul a vreo 15-20 metri de coridor am numărat doar 3 uși de camere, ceea ce spune ceva despre dimensiunile acestora. La fel – mochetă în culori calde, măști de lemn peste calorifere și tavan casetat îmbrăcat în lemn, tablouri tapițate și mănunchiuri de flori din loc în loc, jardiniere cu mușcate la ferestre. Aristocratic – într-un cuvânt; mi-a plăcut.

În cameră se intră întâi într-un hol, din care spre dreapta se face baia, iar spre stânga se continuă cu dormitorul. Holul și baia nu epatează prin dimensiuni; restul, da! În hol se află convectorul (noi n-am avut nevoie să-l pornim) și un corp de mobilier cum n-am mai văzut până acum, bun de pus/scos niște încălțări mai năbădăioase (o să atașez poză).

Dormitorul are 2 zone distincte: de dormit și de relaxare. Prima conține un pat dublu încadrat de noptiere, pe care se află câte o veioză cu abajur și un telefon de epocă. Desigur, saltea și așternuturi de calitate, impecabil de curate. Pe peretele comun cu baia, un fel de comodă ce ascunde minibarul și pe care se află televizorul. Mocheta (ce acoperă integral suprafața camerei și holului) este la fel cu cea de pe coridorul comun, asortată cu materialul din care sunt croite draperiile și cuvertura pentru pat.

Vedeta zonei de relaxare o reprezintă șemineul (nu știu dacă-i funcțional; în tot cazul, dă bine în peisaj!). În fața lui se găsesc 2 fotolii și o măsuță, precum și un mic suport de lemn pentru o vază din ceramică pictată, plină cu flori. Pe peretele cu fereastra, un birou cu oglindă și taburet, iar pe birou tava cu toate cele necesare preparării ceaiului/cafelei. O să vedeți în poze: absolut totul – mobilier, decorațiuni – aparțin aceluiași film, imediat intri în atmosferă! Fix ce-am căutat! A, era și un dulap într-o nișă, înăuntru am găsit umerașe și un seif.

Baia are cadă, chiuvetă cu oglindă (inclusiv gen lupă), vas de toaletă, tron. Și tot felul de alte accesorii: prosoape de diferite dimensiuni, prosop de picioare, halate și papuci de unică folosință, flaconașe cu diverse smacuri, săpunele rotunde, dar și un flacon cu săpun lichid, periuțe de dinți cu suport, căști pentru protejarea părului, hârtie igienică suficientă, uscător de păr. Și poate-oi fi ratat ceva, deși m-am străduit să nu. Ați înțeles ideea, nu ne-a lipsit nimic. Dacă e să fiu un pic cârcotașă, m-aș lega de vopseaua caloriferului, care era un pic sărită în partea de sus. A, și de galeria de care era agățată perdeaua din cameră, deplasată binișor, că abia se mai ținea pe-o parte; gata să ne cadă în cap (am semnalat la recepție, sper c-or fi redresat).

N-am zis nimic de priveliște. Se-nțelege, nu există balcoane sau terase în acest hotel. Pentru noi nu-i un capăt de lume, nu suntem fumători, iar dacă nimerim și vreo priveliște faină, considerăm că am primit mai mult decât am sperat. Ceea ce s-a întâmplat la Medieval. Și fereastra camerei (protejată suplimentar cu plasă contra insectelor), și cea de la baie dădeau în spatele hotelului, spre o zonă verde în care s-au amplasat câteva mese și băncuțe de lemn și de unde începe Traseul celor Trei Fortificații. În a doua seară am prins și un apus de soare... printre nori... interesant!...

Micul dejun se servește (orele 8-10) într-un spațiu special de la parter, în capătul coridorului din stânga recepției. Sala e luminoasă, cu ferestre mari și pereți văruiți în alb, cu tavanul poliarcuit. Sunt mese suficiente, mai mici sau mai mari, toate echipate cu fețe albe de damasc, cu farfurii, pahare și restul celor necesare. La fel, mult lemn bine întreținut, câteva obiecte de decor de epocă, dar și plante verzi. În ambele dimineți am prins bufet suedez, nu știu dacă asta e regula. Oferta mi s-a părut bogată, iar produsele gustoase și de calitate. N-am pozat platourile, doar farfuriile mele. Mi-a plăcut că aveau și câteva chestii făcute în casă: chifteluțe (excelente), zacuscă, humus, salată de vinete. Cafeaua ți-o preparau ei, la un aparat special.

Pentru savurat cafeaua, am ales zona exterioară, extrem de romantică! Câteva mese și bănci de lemn amplasate pe pajiștea din imediata apropiere a hotelului, despărțită cu doar un cordonel de... ați ghicit: Traseul celor Trei Fortificații! Foarte drăguță terasa asta, am iubit-o mult! Din păcate, după ce se termina micul dejun nu mai era disponibilă oaspeților hotelului, pentru că singura cale de acces era din sala de mese și aceasta se încuia. Într-un fel este de înțeles, căci de la 10 începe activitatea pe Traseul celor Trei Fortificații. Măcar de ar fi deschis-o din nou după ora 17, când se închide Traseul... Tare ne-ar fi plăcut seara să fi stat la o șuetă la una din măsuțele alea, în aer liber...

În plus, am remarcat multe alte spații închise în hotel; Dumnezeu știe ce-o fi fost în spatele ușilor încuiate!... Unele se puteau întrezări totuși, frustrarea fiind cu atât mai mare. De exemplu, cocheta terasă semi-suspendată de la etaj, din fața liftului, ce putea fi admirată prin ușile de sticlă (încuiate). Sau terasa de la parter, din apropierea fântânii de marmură, dotată cu mese și scaune; în prima seară, obosiți, am ignorat-o, dar în a doua ne făcuserăm planuri cu ea. N-a fost să fie, căci la întoarcere din plimbare am găsit-o în plină pregătire pentru un eveniment privat. Din toate aceste considerente, pe alocuri am avut senzația că ne-am cazat într-un muzeu. În care, ca în orice muzeu, nu prea ai voie să atingi exponatele...

În fine, una peste alta, a fost fain la Medieval! Am reușit să facem abstracție de micile inconveniente și să luăm partea bună a lucrurilor. Și să ne integrăm în atmosferă; așa a fost planul și ne-a ieșit. De aceea, recomand acest hotel și m-aș întoarce oricând cu drag acolo!


despre SERVICII

Multe spații comune închise pentru oaspeții „de rând” ai hotelului. De aici, senzația că ne-am cazat într-un muzeu.


despre CAMERE & COND. CAZARE

Decoruri deosebite, în ton cu atmosfera medievală.


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Mic dejun foarte bun. Alte mese nu se pot servi la restaurantul hotelului, însă sunt câteva restaurante și cafenele în imediata apropiere.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Este situat în interiorul cetății Alba Carolina, foarte aproape de toate atracțiile turistice.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Excelent loc pentru relaxare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 20.09.23 16:01:32
Validat / Publicat: 20.09.23 16:59:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 453 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Hotel Medieval - vedere din parcare; în dreapta, intrarea în hotel; latura din față nu aparține hotelului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 68.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    8 ecouri scrise, până acum

    webmasterPHONE
    [20.09.23 18:00:29]
    »

    Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

    — (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    ===

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    crismisPHONEAUTOR REVIEW
    [20.09.23 18:34:39]
    »

    @webmaster: Mulțam frumos!

    adrianaglogoPHONE
    [20.09.23 19:01:05]
    »

    @crismis:

    Cred ca o explicatie

    a " misterului " de pe booking este ca cineva anuleaza o rezervare, si atunci o gaseste una perserventă (asa ca tine si ca... mine!)

    Cat despre Cetate, o minunatie.

    Am vazut-o si noi acum cativa ani, ne-a placut mult.

    M-am plimbat si eu acum, virtual.

    crismisPHONEAUTOR REVIEW
    [20.09.23 19:04:32]
    »

    @adrianaglogo: Cea mai logică explicație asta e... Doar că vara asta mi s-a întâmplat de 3-4 ori. În fine, nu vreau să fac speculații...

    Da, minunată cetatea! Am fost foarte plăcut surprinși de cât de fain a fost reabilitată! Iar o zi plus încă 2 jumătăți, cum am fost noi, la început de vară, când încă nu-i prea aglomerat - s-a dovedit alegerea perfectă!

    Zoazore
    [20.09.23 20:52:08]
    »

    @crismis: Minunata Cetatea asta. M-am plimbat din nou prin locurile vazute acum 5 ani. Voi atunci ati fost la Jidvei!

    Hotelul este superb! Si interior, si exterior! Chiar te transporta in perioada Medievala

    Sa va fie de bine!

    crismisPHONEAUTOR REVIEW
    [20.09.23 20:59:39]
    »

    @Zoazore: Mulțam, așa e, hotelul minunat, cetatea - nu mai zic! Te pup cu dor!

    Zoazore
    [20.09.23 21:02:50]
    »

    @crismis: Am uitat! Pentru minunatiile de acolo, votat cu tot sufletul!Si cu tot dorul din suflet! Si bonus! SB!

    crismisPHONEAUTOR REVIEW
    [20.09.23 21:03:19]
    »

    @Zoazore: ????????????

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adrianaglogo, crismis, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂMedieval Hotel:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082273006439209 sec
    ecranul dvs: 1 x 1