ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La Mănăstirea Oașa

TIPĂREȘTE URM de aici

N-aș fi ajuns niciodată la Mănăstirea Oașa dacă traseul turistic conceput de agenția organizatare a circuitului Transfăgărășan-Transalpina, un circuit de două zile, n-ar fi inclus și acest obiectiv. Așezământul monahal este situat pe malul Lacului de acumulare Oașa, la o altitudine de 1350 m, pe valea care desparte masivul Șureanu (2140 m) de masivul Cindrel (2250 m), în zona în care arcul carpatic are cea mai mare deschidere. Locul este izolat, iar drumul până acolo este lung și anevoios dacă nu ai o mașină potrivită. Cea mai apropiată localitate, Tău Bistra din comuna Șugag, se află la o distanță de peste 40 km. Până la Sebeș sunt 70 km, iar până la Petroșani 57 km.

Noi am ajuns acolo cu autocarul, pe DN67C - Transalpina, iar de la Barajul Oașa am virat la dreapta și am continuat 4-5 km pe un drum forestier relativ neted, dar foarte prăfos, care se derulează prin pădure, pe malul lacului. Vegetația de la marginea drumului, pudrată cu o pulbere fină, gri, de praf stârnit de mașini, arată dezolant. Am aflat că nu există mijloace de transport în comun până la mănăstire. De la Sebeș, un autobuz te duce doar până la Șugag, de acolo, cu restul de 40 km, te descurci cum poți.

Nici nouă, cu autocarul, nu ne-a fost foarte ușor dat fiind faptul că în zi de weekend zona din jurul Barajului Oașa era foarte aglomerată, cu mașini parcate haotic, iar pentru a vira la dreapta, pentru a ne angaja pe drumul forestier, a trebuit să dăm dovadă de multă răbdare - noi, și de foarte multă atenție și concentrare - șoferul.

Dar, cum-necum, am ajuns la poarta Mănăstirii Oașa, în parcarea destul de largă de acolo. Încă din parcare remarci faptul că la Mănăstirea Oașa încă se construiește. O biserică nouă, de zid, pare finalizată, dar accesul în interior nu este posibil. Slujbele se țin în paraclisul de la demisol, foarte impresionant, cu puternici stâlpi de susținere și cu bolți asemănătoare pivnițelor domnești.

Nu știam nimic despre acest sfânt lăcaș. Din informațiile ghidei care însoțise și alte grupuri înaintea noastră, dar și studiind documentația pe care am achiziționat-o de la mănăstire, am aflat că lăcașul de la poalele Munților Șureanu, această oază de liniște, înconjurată de păduri și ape, a avut un destin aparte.

În curte remarci biserica din lemn, magazinul cu obiecte bisericeşti, corpuri de chilii şi alte construcții administrative.

Biserica din lemn, înălțată pe o fundație de piatră, are formă de cruce și o singură turlă, pătratică, cu câte un turnuleț la fiecare colț. Biserica de lemn a Mănăstirii Oașa este pictată în întregime, meritul acestei lucrări revenindu-i meșterului Liviu Dumbravă din Gura Humorului care a lucrat aici în anii 1985-1986. Biserica are un frumos iconostas, mobilier sculptat și adăpostește moaștele mai multor sfinți.

Pisania vizibilă în interior, deasupra uşii, ne spune următoarele: "Cu vrerea tatălui, cu ajutorul fiului şi împreună, lucrarea Sfântului Duh, ridicatu-s-a această biserică din lemn, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" în colonia Fetiţa, de pe Valea Frumoasei, comuna Şugag, jud. Alba, în anul 1982-1983, prin părinteasca purtare de grijă a P. S. Episcop Emilian Brîndaş, al Alba-Iuliei, primul ierarh al refăcutei eparhii după 275 ani, paroh fiind C. PR. Petru Faur şi protopop P. C. PR. Viorel Porcaru.

Construită cu ajutorul şantierului T. C. H. Valea Sebeşului şi sprijinul bunilor noştrii credincioşi de aici, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica "Fresco" de pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului între anii 1985-1986, reconstruită în locul unei vechi biserici din anul 1943 al cărei ctitor, scriitorul Ionel Pop, se întâlnea aici adesea, în clipe de meditaţie şi de reculegere cu marele scriitor Mihail Sadoveanu, bisericii noi i s-au făcut unele îmbunătăţiri, meşterul Petru Sora din Şugag îmbinând şi alte elemente din arhitectura tradiţională.

Lucrările acestea fiind bineplăcute lui Dumnezeu, P. S. Episcop Emilian înconjurat de un sobor de preoţi şi de credincioşi ai acestor locuri, a sfinţit această biserică în ziua de (aici este un spațiu liber, data sfințirii nemaifiind înscrisă) împărtăşind tuturor celor prezenţi cuvânt de învăţătură pentru păstrarea credinţei străbune şi slujirea patriei noastre scumpe spre preamărirea lui DUMNEZEU cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Amin.”

Conform pisaniei, povestea Mănăstirii Oașa începe în anul 1943 când Mihail Sadoveanu împreună cu prietenul său de drumeție și de vânătoare Ioan Pop au ridicat pe Valea Frumoasei o bisericuță din lemn. Mai târziu, în 1982-1983, vechea biserică a fost reparată și strămutată ca urmare a amenajării lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei.

În anul 1990, biserica de lemn a fost resfințită, iar mănăstirea a devenit lăcaș pentru o obște de maici. Cu ajutorul celor de la Hidrotehnica, maicile au reușit să construiască mai multe corpuri de chilii cu etaj, clopotniță, stăretie și trapeză, dar din cauza condițiilor dificile de viețuire (ierni grele, acces anevoios), după 9 ani, maicile au părăsit mănăstirea stabilindu-se la un lăcaș de lângă Alba-Iulia.

Mai bine de un an, Mănăstirea Oașa a rămas abandonată, grija complexului monahal părăsit căzând în sarcina Mănăstirii Lupșa, care, de la o depărtare de aproape 200 km, o administra cu greutate. La 1 iunie 2000, lăcașul pustiit, greu accesibil, a fost repopulat cu o obște de călugări provenind de la Schitul Poșaga. Despre comunitatea monahală de la Poșaga, constituită în anul 1994, la inițiativa unui grup de absolvenți din Centrul Universitar Timișoara, adunați în jurul părintelui Arhimandrit Iustin Miron, aș putea spune foarte multe, amănunte aflate dintr-o publicație procurată de la mănăstire. Nu cred însă că este locul aici pentru a intra prea adânc în detalii.

Demn de reținut este faptul că la Mănăstirea Oașa sunt doar călugări intelectuali, trecuți mai întâi prin școala însingurării monahale de la Schitul Poșaga, iar mai apoi inițiați în tainele Filocaliei de duhovnicul lor de la Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, părintele Teofil Părăian. La Mănăstirea Oașa, fiecare viețuitor își urmează înzestrarea proprie - părintele stareț Iustin a terminat Facultatea de Electrotehnică - Timișoara, părintele Pantelimon a absolvit Școala de Arte Frumoase, părintele Serafim este medic, părintele Nectarie este teolog, părintele Moise este scriitor și editor, iar părintele Sava a terminat Conservatorul, în America.

Ce am mai văzut la Mănăstirea Oașa? În afară de poarta de lemn, în stil maramureșean și de vechea biserică din lemn, tot de inspirație maramureșeană, o clopotniță nouă și mai multe corpuri de chilii construite recent. Aproape toată curtea este un șantier în mijlocul căruia tronează noua biserică, de zid, încă nefinalizată. Lângă biserica de lemn, se află agheasmatarul, locul unde se aprind lumânările și pangarul - magazinul de obiecte bisericeşti pe care noi l-am găsit închis. Vizitatorii își pot anunța prezența sunând la soneria montată la intrare așteptând apoi să apară cineva să le deschidă. Nu am apelat la această metodă aflând că la intrarea în paraclisul de la demisolul bisericii mari există un punct de vânzare unde găsim aceeași generoasă ofertă: publicații religioase, iconițe, mir, tămâie, lumânări, candele, brățări, miere și siropuri din producția locală...

În încheiere amintesc hramurile Mănăstirii Oașa: Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon - hramul bisericii mari, totodată hramul principal al mănăstirii și Adormirea Maicii Domnului - hramul bisericii de lemn. Pentru că mănăstirea a luat ființă în ziua de 1 iunie, dată la care este prăznuit Sfântul Martir și Filosof Iustin, acest hram a fost atribuit paraclisului de la demisolul bisericii mari.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 23.08.23 09:42:55
Validat / Publicat: 23.08.23 14:07:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.

VIZUALIZĂRI: 982 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Mănăstirea Oașa - Clopotnița și gangul de la intrare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

liviu49
[23.08.23 14:39:56]
»

Am onoarea de a scrie primul ecou la un articol despre un lacas pe care nu am reusit inca sa-l vizitez. Nu stiu daca voi reusi, dar articolul tau ma face sa-mi doresc mai mult sa-l vad. Cand o fi asta, habar n-am. Acum doi ani, la intoarcerea din Maramures ne-am cazat in Alba Iulia, iar apoi ne-am intors pe Transalpina. Am vrut sa lergem la manastirea Oasa, dar ar fi insemnat sa renuntam la pestera Muierilor si pestera Polovragi.

Anul asta am tras oblonul, iar la anul am misiunea de a programa si pregati un concediu tot in Apuseni. Daca anul acesta am fost in zona Arieseni, anul viitor ne dorim tot Apusenii, dar zona Rimetea, Belis. Poate la intoarcere sa facem o escala pe Transalpina si sa vizitam si manastirea. Daca n-o fi sa fie, am articolul asta sa-mi linisteasca dorul.

Numai bine si calatorii placte!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Oaşa [Şugag, AB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069185972213745 sec
    ecranul dvs: 1 x 1