ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Fes, centrul comertului si mestesugurilor populare

TIPĂREȘTE URM de aici

Am vorbit despre orasul istoric Fes, insa nu pot trece mai departe fara a ma referi si la partea comerciala a orasului. Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost singurul loc din lume unde se confectiona fesul, acea palarie rosie de pasla fara boruri in forma de trunchi de con.

Turul nostru in Fesul mestesugarilor a inceput la o fabricuta de ceramica. In trecut, atelierele de ceramica se aflau in interiorul medinei, dar in prezent sunt amplasate in exterior, din cauza fumului de la cuptoarele de coacere.

O doamna ne prezinta intregul proces tehnologic, de la materiile prime, cuptoarele traditionale cu lemne, modul de lucru al lutului, pictatul si transformarea acestuia in farfurii, castroane, tajine, ulcioare, ceainice, unele dintre ele cu detalii in metal (care poate fi si argint). Majoritatea sunt pictate in albastru si alb, albastrul cobalt devenind sigiliul de garantie pentru ceramica din Fes. Provenind dintr-o tara in care inca se mai pastreaza mestesugul olaritului, nu a fost nicio noutate pentru noi ceea ce am vazut pana aici. O munca delicata si consumatoare de timp este pentru asamblarea pieselor de mozaic, una cate una, pentru a da nastere diferitelor obiecte, mese, scaune, fantani. Culoarea verde inchis a placilor este obtinuta prin amestecarea de cupru, nisip si oxid de plumb.

Bineinteles ca exista si un magazin de unde se pot cumpara obiecte de toate dimensiunile, dar se pot face si comenzi cu livrarea la domiciliu, insa preturile nu sunt deloc mici. Dupa ce aproape tot grupul a cumparat cate ceva, am urcat in autocar pentru a porni spre urmatoarea destinatie.

Am trecut pe sub poarta Bab Jdid si ne-am indreptat spre medina istorica. Orasul vechi (Fès el-Bali) separa doua entitati istorice: cartierul andaluz, in est si cartierul Karaouiyine, in vest, care este si un important centru comercial. Inainte de a intra in zona de vest a orasului vechi, ne-am oprit pentru cateva explicatii in dreptul raului Fes, care seamana mai degraba cu un paraias murdar.

Am trecut pe langa o casa in bucataria careia se pregateau pentru copt biscuiti, piscoturi si de unde cativa colegi de grup au cumparat caserole gata pregatite cu dulciuri.

Souk-urile din Fès el-Bali sunt raspandite in cartierul Karaouiyine, dincolo de Moscheea Cherabliyine, producatorii si vanzatorii fiind grupati in functie de produsele pe care ei le ofera. Am vazut cum se coc un fel de foi de placinta, acestea fiind intinse pe o bila de dimensiuni mari, incalzita.

Orice tip de mestesug are propria sa strada, sau o parte dintr-o strada, de exemplu El-Attarine Souk vinde mirodenii, exista un Souk pentru papuci si un Henna Souk. The kissaria, langa the Zaouia of Moulay Idriss, marcheaza centrul souk-urilor. Aceasta este o zona de strazi acoperite cu„magazine de lux” unde se vand matasuri fine, caftane de inalta calitate si bijuterii.

Fes este cel mai important centru de producere si prelucrare a alamei si argintului din Maroc. Atelierele lucratorilor in alama si fierarii, marginesc Place el Seffarine, locul in care galagia datorata aglomeratiei se intrepatrunde cu zgomotul produs de uneltele care lovesc metalul pentru a-l transforma in diferite obiecte.

Urmeaza cartierul tabacariilor, in care am vizitat si noi una dintre cele 3 existente in Fes, tabacaria Chouara. La intrare, ni s-a oferit un buchetel de menta pentru a acoperi mirosul neplacut si puternic al amestecului de urina de vaca, var neted, apa si sare, folosit la inmuierea pieilor. Am intrat in cladire si am urcat vreo 3 etaje pana am ajuns pe o terasa de unde am asistat la intregul proces tehnologic, care se desfasoara manual, ca in evul mediu. Pieile de oi, capre, vaci si camile sunt inmuiate in acest amestec pentru a indeparta excesul de par si grasime, in niste vase mari din piatra. Procesul de inmuiere dureaza 3 zile, dupa care pieile sunt inmuiate intr-un nou set de cuve care contin excremente diluate de porumbel, amoniacul inmuind pielea, facand-o flexibila si absorbanta pentru coloranti.

Pieile sunt calcate in picioare in acele vase mari, precum strugurii cand se face mustul. Pentru a evita imprimarea in piele a colorantilor, muncitorii isi ung picioarele cu vaselina.

Urmeaza etapa in care se vopsesc pieile, colorantii utilizati fiind naturali. Astfel, se folosesc macul si paprika pentru rosu, indigo pentru albastru, menta pentru verde, henna pentru oranj, sofran si rodie pentru galben, lemnul de cedru pentru maro rustic.

Etapa de uscare se realizeaza pe terasele medinei, aici sau in alte locuri, dealurile din jurul orasului, acoperisurile caselor. Pielea este apoi folosita pentru fabricarea multor accesorii din piele care sunt vandute pe mai multe piete europene.

Dupa explicatiile oferite si timp pentru fotografii, am fost invitati in magazin, organizat pe cele 3 nivele, fiecare fiind dedicat cate unei categorii de produse: genti, posete, geci, haine, taburete orientale (pouf) , papuci marocani (babouches) si portmonee, toate la preturi exagerate. Grupul n-a zabovit prea mult in magazin si nici prea multe cumparaturi nu a facut.

Ultimul popas in orasul mestesugarilor a fost intr-un atelier de tesatorie, in care am asistat la o sedinta de tesut la razboi cu fire obtinute din agave. Dupa prezentarea tehnicii, ne-au fost aratate si produsele obtinute, saluri, cuverturi, haine, toate la preturi exagerate. Nu sunt amatoare de astfel de produse, deoarece tesatura este aspra, insa au fost si colegi care au negociat si au cumparat cate ceva, inclusiv kaftane.

Cam atat despre incursiunea in lumea mestesugarilor, nimic spectaculos, totul comercial, mai putin interesant, cel putin pentru mine.

Nu vreau„sa plec” din Fes pana nu povestesc despre mancarea marocana, atat de apreciata. Specialitatea pe care am servit-o aici, si nu doar aici, este tajine, carne sau peste, pregatita intr-un vas tuguiat, din lut, de la care i se trage numele mancarii, gatita intr-un sos usor dulceag. Ca antreu, platourile cu naut, cuscus, masline, orez, cartofi si alte salate, servite cu niste lipii delicioase si desertul de capsune sau portocale, sunt mai mult decat ce iti poti dori.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 14.06.22 22:03:16
Validat / Publicat: 15.06.22 07:46:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.

VIZUALIZĂRI: 2052 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[15.06.22 09:23:09]
»

@geani anto: Am făcut un revelion în 2006 în Maroc în cadrul unei excursii în care am vizitat ˝10 oraşe imperiale˝ Mai importante au fost Casablanca, Marrakech, Fez. Trecând atât de mult timp şi mai ales că ghidul nu ne-a acordat pentru vizită decât câteva ore, nu-mi amintesc din Fes decât de enormul souk unde am vizitat o fabrică de tăbăcărie, una de ceramică, alta (un laborator) de esenţe (am cumpărat praf contra sforăitului). Copiii se ţineau scai după noi şi dacă făceai imprudenţa să-i dai unuia un dolar, nu mai scăpai de ceilalţi. Îmi mai amintesc franceza impecabilă pe care o vorbeau atât femeile cât şi bărbaţii care vindeau în souk. Învăţau franceza din primele clase primare. Seara am fost la un restaurant în care o cantăreaţă dansa din buric. M-am uitat la pozele făcute de mine în Fes. Numai souk şi puţin din oraş.Mi-au plăcut ambele reviewuri pentru că mi-au făcut cunoscute obiective de care nu ştiam.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
geani antoPHONEAUTOR REVIEW
[15.06.22 11:29:28]
»

@Michi: Pe mine m-a interesat mai mult partea culturala și as fi dorit sa vad și alte medrese sau chiar biblioteca Universității, insa pentru ei e important sa își vândă marfa din piețe. Și în cazul nostru, se țineau ca scaiul pentru a le cumpara, cât de puțin, din ce vindeau.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / MAROC
[15.06.22 14:26:19]
»

@geani anto: Desi au trecut cativa ani buni de cand am fost in Maroc si am vizitat orasul Fes, imaginile care imi staruie cel mai pregnant in minte sunt cele de la tabacarie. Pozele tale mi-au aratat din nou cuvele de la vopsitorie, dar mi-au si readus in nari mirosul greu de suportat de acolo. Mirosul acela staruie multa vreme si in obiectele din piele pe care le cumperi de acolo. O colega de grup a cumparat o geanta mare, de voiaj, si a fost nevoita sa o scoata noaptea pe balcon pentru a putea dormi.

Observ – din poza P17 – ca obiceiul de a se anina in piete capetele camilelor sacrificate inca se mai pastreaza. Oare de ce le pun acolo? Se vand sau sunt doar un decor? Un lucru stiu clar: tare mai sunt bazaite de muste.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
geani anto, iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Fes:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048784017562866 sec
    ecranul dvs: 1 x 1