ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Parfum fin de narcise argeșene – Poiana cu Narcise Negrași

TIPĂREȘTE

Primăvara suntem copleșiți de multitudinea de flori care ne invadează spațiul, o paletă largă de culori, forme și mirosuri ne fac să simțim efectiv renașterea Naturii și să sperăm că va fi un an bun pe toate planurile. Am intrat în sarabanda florilor din anotimpul bucuriei căutând magnoliile din Cotroceni (vezi impresii), am continuat cu explorarea rondurilor cu lalele piteștene (vezi impresii), iar în prima zi a lunii mai am pornit în căutarea narciselor argeșene. Nu e prima dată când firavele flori de primăvară ne atrag, am mai fost prin zonă, iar în 2015 chiar am semnalat rezervația într-un articol pe AmFostAcolo (vezi impresii).

Cei care doresc să vadă o „mare” albă care răspândește un miros suav pot merge în următoarele două săptămâni în comuna Negrași, județul Argeș, la circa 90 km distanță de București (acces pe Autostrada A1 și ieșire la km 85 spre Teiu) și doar 45 km depărtare de Pitești. Aria naturală protejată se numește oficial Poiana cu Narcise de la Negrași și este încadrată drept sit Natura 2000. Duminică, 8 mai 2022, are loc Sărbătoarea verde de la Negrași, în preajma Poienii cu Narcise (pe FB). De altfel, la 1 mai doar jumătate din narcise erau înflorite, restul încă erau boboci.

Rezervația este situată pe marginea drumului DJ 679D, parțial asfaltat, pietruit foarte bine în dreptul ariei protejate. Perimetrul Poienii cu Narcise este încadrat de o centură de plopi și arbuști care protejează cele aproximativ 4 ha pe care se întinde pajiștea cu floricele albe. Suprafața rezervației e flancată la oarecare distanță de două râuri care oferă umezeala necesară: Dâmbovnicul și Mozacu. Un studiu realizat cu ani în urmă releva faptul că în perimetrul ariei protejate își duc viața 27 de specii de păsări, diversitatea fiind influențată de prezența terenurilor cultivate, a pădurilor și așezărilor omenești.

Am observat că lanul de narcise s-a tot restrâns în ultimii ani, vinovați fiind și oamenii care nu respectă statutul de rezervație naturală. În momentul vizitei noastre rezervația era supravegheată de doi paznici de la Primărie care interziceau ruperea florilor și îndrumau oamenii să se plimbe doar pe potecile formate printre flori. Rezervația trebuie să arate bine pe 8 mai când are loc sărbătoarea populară dedicată comunei și narciselor.

Am petrecut zeci de minute printre narcisele frumos mirositoare, le-am fotografiat în „n” feluri, am admirat steluțele ori moriștile formate de petalele albe și „rochițele” galbene cu margini roșiatice prezente în mijlocul florii. Mirosul suav al gingașelor narcise ne învăluie zeci de minute, ne induce o stare de bucurie.

După clipele de admirație petrecute în mijlocul firavelor steluțe ne-am retras la câteva zeci de metri distanță de rezervație, pe o pajiște, și am degustat câte ceva stând pe iarba verde sub razele calde ale soarelui. Nu am ratat nici câmpurile de rapiță inundate de un galben strălucitor și un miros puternic, dulce de miere.

Satele străbătute erau amorțite la amiază de soarele de primăvară, ici-colo se mai păstrează case cu arhitectură veche, specifice Câmpiei Române, aproape fiecare gospodărie e străjuită de câte o tufă de liliac înflorit, iar bisericile și școlile poartă amprentele timpului.

Vă invit la Poiana cu Narcise de la Negrași, la o plimbare plăcută prin sate argeșene și printre câmpuri verzi. Urmează perioada macilor!

Rezervația de narcise de câmp de la Negrași reprezintă cea mai sudică populație de narcise din țară (Narcissus stellaris) și, de asemenea, populația situată la cea mai mică altitudine din România (- 180 m).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.05.22 11:16:02
Validat / Publicat: 03.05.22 12:33:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1714 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Narcise, narcise...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66800 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.05.22 12:32:16]
»

Mutat în rubrica "Poiana cu Narcise Negrași [Negrași], PITEȘTI" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Piteștiul și împrejurimile]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[03.05.22 12:45:40]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008PHONE
[03.05.22 13:53:20]
»

@tata123 ????: Felicitări!!! Minunat!

Ador parfumul narciselor!!!

Mă gândeam pe unde să mergem luna aceasta la narcise și am citit și despre această locație.

Noi am fost într-un în an la Rezervația de narcise din Parcul Natural Munții Rodnei.

Dacă tu ai fost la narcise într-o rezervație care se află la cea mai mică altitudine, noi am fost la rezervația care se găsește la cea mai mare altitudine din țară, respectiv la 1600 metri, în județul Bistrița-Năsăud.

Călătorii plăcute!

mihaelavoicu
[03.05.22 18:21:33]
»

Junii Brașovului?

O primăvară frumoasă!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.05.22 21:43:46]
»

@Dana2008: Daaa... Era atâta pace în acea poiană cu narcise-steluțe, doar vântul foșnea tinerele frunze și triluri de păsări se auzeau. Iar parfumul delicat era îmbătător. Bănuiesc că weekendul care urmează, cu ocazia bâlciului popular va fi puhoi de oameni, muzici și fumuri de grătare.

În aceeași zonă geografică mai există un areal în care cresc narcise sălbatice, și anume rezervația naturală de tip floristic și peisagistic Valea Neajlovului (ro.wikipedia.org/wiki/Valea_Neajlovului). Aria naturală este situată pe malul râului Neajlov, undeva între localitățile Petrești (satul natal al Elenei Ceaușescu) și Vișina. A scris un articol despre narcisele de aici @iulianic acum câțiva ani - vezi impresii.

Mulțumesc pentru aprecieri! Vacanțe frumoase!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.05.22 21:48:12]
»

@mihaelavoicu: Numai de bine! Nu am ajuns la Brașov pentru a vedea frumosul obicei al Junilor, poate în alt an. Ne-am relaxat cu această plimbare vioaie și parfumată în mijlocul Naturii.

Hristos a Înviat!

@webmasterX: Poziționarea pe hartă este corectă.

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului. O săptămână bună!

Michi
[04.05.22 18:47:21]
»

@tata123 ????: Cât am făcut stagiatura în Combinatul Chimic din oraşul Victoria (Făgăraş) mergeam în fiecare an în Poiana Narciselor de lângă Sercaia. Era superb şi timp de două-trei săptămâni, parfumul narciselor persista în hainele cu care eram îmbrăcată. Într-un an am cules un braţ de narcise şi chimistul sef de laborator, le-a macerat, le-a distilat şi a scos cea mai rafinată esenţă de parfum.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.05.22 13:38:35]
»

@Michi: Parfumul de narcisă e atât de fresh și aduce bucuria trezirii la viață în fiecare primăvară. Am citit că este nevoie de 300 kg de flori pentru a produce 1 kg de ulei impur, și doar 300 grame de ulei pur. Majoritatea brandurilor cunoscute de parfumuri utilizează uleiul de narcisă în componența esențelor de marcă.

În România sunt multe arii naturale protejate în care cresc diverse soiuri de narcise, majoritatea în zona submontană și montană a țării. Cea de la Negrași e cea mai accesibilă locuitorilor din sud, implicit bucureștenilor.

Mulțumesc și numai bine!

elenaadinaPHONE
[06.05.22 09:05:52]
»

„Primăvara suntem copleșiți de multitudinea de flori care ne invadează spațiul, o paletă largă de culori, forme și mirosuri ne fac să simțim efectiv renașterea Naturii "

Cât de frumos și adevărat!

Minunată priveliștea în Poiana cu narcise!

Avem și noi în gradină narcise galbene bătute și ne bucurăm în fiecărei an de prezenta lor delicată!

Felicitări pentru experienta deosebita!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐
[11.05.22 13:46:30]
»

Votat cu drag! Ai un talent in a scrie... cred ca si profesezi ceva pe domeniul asta sau un mare har in redactare.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.05.22 10:21:35]
»

@elenaadina: Narcisele sunt delicate și parfumate, flori vestitoare ale primăverii după ghiocei, viorele, brândușe și zambile. Sunt atât de multe soiuri de narcise, de la steluțe simple, albe, la flori ciufulite, tete-a-tete sau trompețele galbene și toate reușesc să ne aducă bucurie.

Poiana cu Narcise de la Negrași e drăguță, mai ales dacă prinzi zilele de maximă înflorire. Chiar dacă nu are o întindere spectaculoasă narcisele argeșene bucură mii de oameni (deși am înțeles din articolul ulterior că în timpul/după Sărbătoarea Narciselor, bâlciul popular desfășurat în apropiere nu prea se mai ține cont de statutul de arie naturală protejată).

Mulțumesc! Vacanțe frumoase!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.05.22 10:29:25]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Mulțumesc pentru vizită, ecou și aprecieri! Nu am ce să fac, dacă am talent trebuie să îl folosesc! Și zic că îl mânuiesc cum trebuie pentru a fi util comunității AmFostAcolo și călătorilor care se documentează pentru diverse vacanțe și incursiuni turistice. Și da, mă ajută și pregătirea + profesia în această muncă voluntară de dăruire de informații turistice. De multe ori am oferit articole despre locuri deosebite, detalii inedite despre obiective arhicunoscute, informații puțin cunoscute și alte asemenea.

Sunt eu, tata123!

Numai bine! Călătorii frumoase și alegeri inspirate!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, Michi, mihaelavoicu, tata123 🔱, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂPoiana cu Narcise Negrași [Negrași]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090475082397461 sec
    ecranul dvs: 1 x 1