ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
LUNA
MAR-2019
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 6 MIN

Unde mâncăm în creierii munților?

TIPĂREȘTE

Cabana Valea Sâmbetei e jumulită, cred că cea mai jumulită cabană montană din câte știu.

E aproape de creasta munților Făgăraș, sub Fereastra Mare a Sâmbetei și-i bătută mereu de vânturi, viscol, ploaie și arsă de soare. Are de toate. Cabanier este nea Nae Zdrailă din 2011. Înainte a fost la Mălăești. Se descurcă și el cum poate. Veniturile nu pot fi mari pentru că este ieftină cazarea. Oferta este aproximativ minimalistă dar fiind în creierii munților, toată lumea îl iubește. Turistul care ajunge acolo e iubitor de munte și are valorile diferite decât călătorul de șes deși accesul nu-i chiar așa imposibil. Sunt cabane în Făgăraș la care se ajunge mai greu, cu mai multă sudoare a frunții (și mai elegante) dar, nah, nea Nae unul e. Fiind mai modestă și mai nepretențioasă și nea Nae fiind blajin, atrage turiști boemi și deseori se adună chitări acolo și iese jam sesion până dimineața sau... non stop.

Cum scriam, nu se ajunge chiar greu. N-ai ce face două ore. Traseul începe pe forestier, pe lângă zidul mănăstirii Brâncoveanu dar este posibil accesul auto, poate încă un kilometru. E o păstrăvărie acolo și se poate lăsa mașina în parcare la ei și după asta mai e ceva forestier apoi se intră pe potecă dar nu este nici foarte lungă nici foarte dificilă. Eu am venit de la Lisa care este la 3 kilometri est distanță de mănăstirea Brâncoveanu apoi stânga și sus în munte. Aveam rezervare la masă. La cabană se știa că venim un grup de vreo 15 persoane. Ei au venit, nu zic. După vreo două ore am apărut și eu. Am luat startul mai greu și mi-am dat seama că mi-e mai bine pe traseu de capul meu să fac fix ce am chef în fiecare secundă că în grup te adaptezi la programul de grup și poate nu-mi convine mereu deși fac și eu același lucru ca și ei dar, poate, în alt ritm sau stil: merg când vreau, stau când vreau și, mai nou, am nevoie de mai mult spațiu personal și cel mai tare mă scoate din sărite când îmi suflă cineva în ceafă.

La cabană se găsește de-ale gurii dar dacă nu are rezervări poate nu pregătește așa multă mâncare deci e bine să fie informat din timp ca să știe ce să facă. Sâmbăta aia nu prea era plină cabană și nici chitare n-aveau. Aveam noi, în schimb, la cazare, în Lisa, mai la poale. Sus, la cabană, am găsit doar 7 persoane în sala de mese: 6 tineri la o masă ce păreau studenți la construcții că vorbeau numai despre metri cubi și nea Isac la sobă, se încălzea plus băiatul de la bucătărie ce mi-a adus borșul de fasole și salata de ciuperci pletoase (niciodată n-am ținut minte ciudatul ăsta cuvânt – pleuto – ro, co co, nu știu cum) plus o farfurie mbs în variantă locală cu brânză de burduf. Porțiile erau mari. Am avut și pâine, tot locală, din aia rotundă, feliată. A fost foarte bun și mult, n-am putut mânca atât și ciupercile le-am luat la pachet și băiatul de la cabană a avut și casoletă din aia conformă oricât de modest ar fi locul.

Copiii ăștia de la masă o fost foarte primitori deși habar n-o avut cine sunt, o salutat voioși de întâmpinare și o stat frumos la poze. Cred că-i una dintre cele mai faine poze de vacanță.

Nea cabanierul, Nae, nu era acolo dar s-a descurcat bine băiatul de la bucătărie și am avut noroc că mi-a mai rămas și mie ciorbă. Gașca mea plecase deja. Iar salata aia a lor de ciuperci se zice că-i celebră. I s-a dus buhu. Așa face publicitatea din om că încep toți să vorbească despre o chestie: sau un loc sau ceva de mâncare dintr-un loc anume că, deși e un lucru banal, în imaginația grupului, acel lucru capătă conotații colosale. Așa era salata de ciuperci de la Sâmbăta, sus, la cabană: wow, ce super faină!!!

N-am stat mult că deja era 16:00 sau chiar 16:30 și la 19:00 trebuia să fiu iar jos, la Lisa și recomandat era să ajung pe lumină deși ultima jumătate de oră tot pe întuneric am dus-o, pe forestier, prin pădure. Aveam ceva lanternă.

Am lăsat cabana cu rosturile ei. La priciuri n-am urcat deși am văzut scara. Nu aveam treabă acolo.

Cum scriam, cabana-i tăvălită și modestă dar n-am cum să-i dau mai puțin de maxim. Mi-ar sări mulți în cap. Tot cum scriam, nea Nae e popular, iubit de popor și fiecare toamnă are clacă de lemne de nici nu se mai știe de când. Merg montaniarzii să-l ajute cu buștenii de foc pentru iarnă, fac șir indian și transportă, sparg, stochează, de-astea și pentru asta trebușoară primesc ceva licori din partea casei. Nu e treabă ușoară și mulți muncesc: o zi sau două. Mai sunt unii care cârâie că nu sunt condiții acolo dar mai pe la colțuri, nu chiar pe față.

Eu nu cred că mai merg că chiar îmi vine să mă las de drumeții și să mă fac sedentară – mi-ar fi okei. Sincer, nu mă mai trage inima să mai merg și nici vremurile nici evenimentele nu mai sunt cum au fost.

A fost o drumeție drăguță, nu zic, munte, traseu, chestii dar, de-ar fi să aleg, tot la Căprioara aș merge să mănânc, lângă Mănăstirea Brâncoveanu unde am mâncat cu o seară înainte și cu traseu mai scurt și mai ușor.

Despre cazarea (minunată ???? – pe buneee) de la Plaiul Lisei am scris deja dar atunci nu aveam acces la poze și nu prea am pus, astfel, voi pune aici și poze de la cazare,

Altfel, salutări voioase și numai de bine! ????‍♀‍


despre SERVICII

Băiatul acela de la bucătărie era așa decent, binevoitor, cu vorbe bune, blând, cuminte, și apă chioară să-ți dea și n-ai cum să nu apreciezi. Plus, servicii și studenții constructori au efectuat că m-au poftit să intru când am deschis ușa - nu știam unde e locul de mâncat și restul cabanei era frig. Doar camera aia avea foc la sobă și afară bubuia vijelia, era viscol. Tot ei mi-au spus și unde-i bucătăria ca să cer de mâncare că băiatul n-avea cum să știe că am venit eu. Așa-i la cabanele astea mai pe circuit închis. De fapt are acces oricine dar nu oricine ajunge. Se selectează pe drum. Eu am vrut de ani să ajung la cabana asta și abia atunci a fost. Veneam prima dată. Am vrut să văd. Am văzut, e destul.


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Masa a fost bună și foarte originală și tot ambientul a fost... specific.

A fost așa:

Ciorbă de fasole = 10 lei,

Mbs = 10 lei,

Salata aia șucăr de ciuperci = (doar) 5 lei

+ tips = 5 lei

politically corect


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Wow... asta chiar, da provocare. Creasta Făgărașului cu Fereastra Mare a Sâmbetei, munte, pădure, zăpadă, viscol... chestii


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 01.05.22 12:40:52
Validat / Publicat: 01.05.22 15:50:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].

VIZUALIZĂRI: 566 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 La cazare-n Plaiul Lisei, băieți
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12150 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncam în zona Sâmbăta?:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073180913925171 sec
    ecranul dvs: 1 x 1