ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2020
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 12
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Circuit către Poarta Zmeilor și belvederea Balconul de pe Bedeleu, din Munții Trascăului, Jud. Alba

TIPĂREȘTE

După weekendul petrecut la Lacul Roșu, în căutarea peisajelor de toamnă, am hotărât că trebuie să mai ieșim și în săptămâna următoare în natură ca să prindem cromatica toamnei în culori mai intense.

Am ales să parcurgem următorul circuit prin Apuseni:

Izvoarele – Rezervația Cheile Plaiului – Platoul Bedeleu – Peștera Poarta Zmeilor - Poarta Zmeilor – Balcon Bedeleu – Drumul Carelor – Poarta Romanilor – Izvoarele

Date tehnice

Marcaj – cruce roșie spre Balconul Bedeleu - urcare

Cruce roșie – bandă roșie/ bandă albastră - bandă galbenă - la coborâre spre sat Izvoarele

Durata – 7 ore

Lungime traseu – 16 kilometri

Diferență de nivel – 840 metri

Dificultate – medie

Parcarea – la rezervoarele de apă din capătul satului Izvoarele (sunt locuri pentru cca. 5 - 6 mașini)

I. Urcarea

Traseul – sat Izvoarele – Rezervația Cheile Plaiului – Platou Bedeleu – Peștera Poarta Zmeilor – Poarta Zmeilor – Balconul de pe Bedeleu (marcaj cruce roșie), cca. 6 km și 3 ore.

Pe la ora 10 am plecat de la mașină, pe un drum de țară și în aproximativ 200 metri am intrat în rezervația naturală geologică de interes național Cheile Plaiului. Am întâlnit pe drum două panouri mari cu informații despre rezervație.

Rezervația Cheile Plaiuluieste situată pe teritoriul satului Izvoarele, comuna Livezile, jud. Alba.

Cheile Plaiului sunt străbătute de pârâul Izvoarele și au o lungime de 1,2 kilometri.

În cadrul rezervației, accesul se face doar pe poteca turistică marcată cu cruce roșie.

Cheile sunt înconjurate de 4 creste zimțate, cea mai înaltă Vârful Cornului, este de 1238 metri, formând un peisaj calcaros spectaculos, care coboară în vale. Peisajul este pitoresc, se observă cum abrupturile formează impresionantele turnuri, ace, stânci tip babe, dar și culoare pline de grohotișuri dezgolite de vegetație.

În rezervație întâlnim păduri de gorun amestecate cu carpen, mesteacăn, pin.

Poteca care trece prin pădure, pe lângă pârâul Izvoarele, este una foarte plăcută de parcurs, mai ales toamna, când călcăm pe un covor de frunze ruginii fâșâitoare. Pe lângă peisajul frumos colorat, de-a lungul potecii care traversează rezervația, puteți observa și asculta sunetul numeroaselor mini cascade.

Există locuri în care trebuie să coborâți până la nivelul apei, porțiuni cu poteca ruptă, culoar cu grohotiș, toate acestea rup din monotonia unei plimbări fără niciun obstacol.

Ar fi foarte bine să aveți cu voi bețele de trekking (noi le-am uitat în mașină) pentru că sunt locuri care alunecă din cauza umezelii și a bolovanilor acoperiți cu frunze care nu se observă din cauza acestora.

După ieșirea din pădure, continuăm urcarea pe Platoul Bedeleu, pe partea dreaptă, pe lângă marea porțiune de teren îngrădită cu sârmă. Nu găsiți marcaje, pentru că poteca marcată a fost îngrădită.

Apoi o luați în stânga, tot pe lângă gard, unde observați un lac și urcați panta pe care este un stâlp cu un indicator cu două benzi, una roșie și alta albastră. Continuați urcarea prin pădure, unde apare iar marcajul cu cruce roșie, care vă va însoți până la Poarta Zmeilor și Balcon.

Ca să știți că sunteți pe drumul cel bun, trebuie să parcurgeți și o poiană plină de urzici, care în noiembrie nu mai erau așa uriașe cum am citit că sunt vara, dar eu tot am reușit să mă urzic.

După porțiunea cu urzici, urmează iar o pădure, pe care traversând-o cam 45 minute, observați în capătul acesteia un indicator spre Poarta Zmeilor.

Poarta Zmeilor este un portal care s-a format în urma eroziunilor, coroziunilor și dizolvării rocilor de calcar, o poartă mare în stâncă.

Peștera Poarta Zmeilor se află la cca. 15 metri de Poarta Zmeilor. Noi nu am intrat în peșteră pentru că accesul se face printr-o deschidere destul de joasă și îngustă. Am văzut persoane care s-au strecurat în peșteră. Lungimea acesteia este de 125 metri.

De aici și până la Balconul de pe Bedeleu, mai sunt cinci minute de urcat.

Balconul de pe Bedeleu

La ora 13 am ajuns după o urcare în ritm lejer, cu pauze de odihnă și fotografiat.

Panorama din acest punct de belvedere este deosebit de frumoasă. De aici se observă un peisaj de 180 grade cu munți, văi, poieni (Poiana Șipote) chei (Cheile Poșăgii) sate (Sălciua, Poșaga), șosea cu mașini minuscule (DN74), Arieșul strălucind în bătaia soarelui, piscuri (vf. Muntele Mare), Scărița Belioara, de o frumusețe unică, greu de descris în cuvinte.

De la balcon te simți ca la un spectacol al naturii dedicat exclusiv ție, drumețul care ai parcurs kilometri prin natura mai puțin prietenoasă pe alocuri, mânat de dorința de a admira panorama de la Balconul Bedeleului.

Balconul este o construcție spațioasă din lemn, suspendată pe peretele stâncos, loc de fotografiat și contemplat.

Aici puteți identifica: masivele, localitățile, cheile, vârfurile, pe care le priviți fascinați, cu ajutorul unui panou informativ, care are trecute denumirile acestora pe o fotografie panoramică.

După ce am mâncat, odihnit și fotografiat

peisajul din toate unghiurilor, am pornit coborârea.

II. Traseu coborâre

Balconul Bedeleu – Peștera Poarta Zmeilor – Drumul Carelor – Poarta Romanilor – Izvoarele (marcaje: cruce roșie - bandă roșie/bandă albastră - bandă galbenă), cca. 10 km și trei ore, la pas vioi.

Ne-am întors la început pe același traseu urmărind marcajul cruce roșie, până la o cruce de piatră unde este un indicator cu marcajele bandă albastră și bandă roșie. De acolo am urmat aceste marcaje până "La Rogoaze" unde iarăși veți observa o cruce de piatră.

Traseul trece printr-o porțiune spectaculoasă, Cheile Bedeleului, cu piscuri franjurate.

Traseul este foarte lejer, nu trece prin pădure, astfel, am putut admira în voie locurile pe lângă care am trecut având perspective îndepărtate și orizonturi nemărginite cu pădurile colorate cu albul mestecenilor cu frunzele galbene, formele pereților calcaroși și piscurile, văile.

Nouă ne-a plăcut mult mai mult traseul de coborâre, deși a fost mai lung, 10 kilometri, față de cel pe care am urcat, de 6 kilometri.

La un moment dat marcajul se transformă în bandă galbenă.

Drumul Carelor și poarta săpată în piatră de romani este o porțiune de traseu exclusiv din piatră albă calcaroasă, iar drumul este mărginit de pereți stâncoși, totul de un pitoresc minunat. Atâta frumusețe atât de aproape de casă, o frumusețe de care nu ne mai săturam.

Această drumeție mi-a umplut sufletul nu numai de cromatica splendidă a toamnei, dar și de spectaculozitatea peisajului.

Spre final drumul se transformă într-unul de pământ, noi l-am prins plin de noroi, poate pentru că am fost după câteva zile de ploi dar cred că și pentru că sunt izvoare care se scurg pe drum.

În concluzie, traseul a fost minunat, dar ne-ar face plăcere să urcăm pe unde am coborât, ca să vedem peisajul și din altă perspectivă, chiar dacă este mai lung, acesta fiind mult mai frumos.


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 24.11.20 19:23:57
Validat / Publicat: 24.11.20 20:51:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII APUSENI.

VIZUALIZĂRI: 3230 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Rezervația Cheile Plaiului, din Munții Trascăului, culoar de grohotiș.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[24.11.20 21:27:10]
»

@Dana2008:  Frumos traseu, frumoase peisaje de toamnă târzie... Ați prins o vreme excelentă pentru noiembrie, ce priveliște deosebită văzută din Balconul de pe Bedeleu, senin și fără nori...

Dă-mi un punct de reper mai mult decât satul Izvoarele, o localitate mai importantă, am căutat pe googlemaps și m-a dus spre Slatina, Suceava... Ca poziție știu unde sunt munții, dar...​

Dana2008PHONEAUTOR REVIEW
[24.11.20 22:26:50]
»

@mprofeanu: Mulțumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!

​  Rezervația Cheile Plaiului este situată pe teritoriul satului Izvoarele, comuna Livezile, jud. Alba (între Buru -Vălișoara -Aiud).

Am mers în drumeții până în ultima clipă, am urmărit prognoza meteo și am umblat după peisaje de toamnă. Acum am încheiat-o cu drumețiile, până în primăvară.

Așteptăm zăpada pentru schi. ​

Călătorii plăcute! Sănătate!

Numai bine! ​​

​​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Munții Trascăului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066084861755371 sec
    ecranul dvs: 1 x 1