GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Luteția de altă dată - sau locul unde s-a născut Parisul
Despre Ile de la Cite această insulă în formă de leagăn din inima Parisului voi scrie în următorul articol, impresiile sînt cu ocazia sejurului din aprilie.
Acum 2267 ani
Cu 250 de ani înaintea erei noastre au trăit oameni aici-ne povestește istoria locului, se numeau Parișii și făceau parte dintr-un trib galic. Dar cu 52 de ani înaintea erei noastre au luat romanii încet-încet în primire totul din jur inclusiv insula de pe Sena. Cu timpul această insulă devine ca o fortăreață și va fi folosită ca refugiu în timpul unor atacuri, încercări de cuceriri. Popoarele care au încercat să cucerească, distrugă de alungul timpului au fost hunii, normanzii, vikingii. Din anii 500 după părăsirea locului de către romani, francii au fost cei care au continuat dezvoltarea insulei, ei fiind un popor germanic venind din vestul Europei.
Dacă istoria popoarelor care au trăit aici este interesantă, istoria construcțiilor este și mai captivantă. La început de pe vremea galilor nu erau decăt adăposturi în forme de colibe și căsuțe, la venirea romanilor la putere au apărut casele cu etaj, incinte de apărare și un palat (pe locul pieței de flori din prezent) În perioada creștină s-au înmulțit și lăcașele de cult chiar și pe locul unde se află astăzi bazilica Notre Dame se afla o altă bazilică, Sf Ștefan. Până să se ajungă la configurația din prezent de căteva ori în decursul istoriei au avut loc transformări, demolări, reclădiri, cele mai multe acțiuni de acest gen având loc în secolul 19. Iar de la podurile de lemn de atunci s-a ajuns la cele 7 poduri din prezent. Poate puțini știu dar înainte suprafața insulei a fost mult mai mică acesta aproape dublându-se în prezent prin legarea unor insulițe de insula mare și umplerea golurilor cu pământ.
Unde se află
Dacă mă întreba cineva acum 500 de ani unde se află răspundeam simplu: în inima Parisului. Dacă mă întreabă acum răspunsul primit va fi la fel, deoarece degeaba dau coordonatele GPS 48°51′17″N 2°20′51″E, șoferul care le va folosi oricum nu avea loc să parcheze. Mai bine luați metroul linia 4 mov și coborâți în stația Cite singura de pe insulă, sau luați la pas centrul Parisului și inevitabil vă împiedicați și de Ile de la Cite. În afară de stația Cite pe malul stâng și malul drept al Senei găsim stațiile St Michel și Chatelet, coborând aici ajungem pe insulă doar traversănd una din cele 7 poduri. Geografic insula desparte Sena acest fluviu de 776 km lungime în două brațe Grand Bras (Brațul Mare) și Petit Bras (Brațul Mic)
Accesul în afară de metroul care circulă pe sub Sena se mai poate face pe cele 7 poduri rutiere, de pe malul drept peste marele braț Pont au Change, Pont Notre Dame și Pont d, Arcole iar de pe malul stâng Pont Saint Michel, Petit Pont, Pnt au Double și Pont l, Archeveche. Autobuzele care circulă pe insulă sînt 21,24,27,38,58,81,85 și 96. Să nu uităm nici de City Sightseeing Bus sau plimbarea cu vaporașele Batoux Mouche.
Ce putem vizita pe insulă?
Toată insula este un obiectiv turistic în sine dar hai să enumăr cele mai importante de văzut.
Catedrala Notre Dame este una dine cele mai renumite din lume, a fost construită între anii 1163-1345, și este o capodoperă al arhitecturii gotice. Catedrala înaltă de 90 de m cu ocazia vizitei am descris-o deja aici. Accesul cel mai repede se face de pe podurile d, Arcole sau Double strada se numește Rue d, Arcole dar se poate ajunge și dinspre spatele catedralei de pe Pont Saint Louis (dinspre insula renumită) pe strada Rue de Cloitre Notre Dame.
Capela Sainte Chapelle se află chiar în inima insulei, în imediată vecinătate cu palatul de justiție se ajunge cel mai repede de pe podul St Michel sau Pont au Change, strada pe care se află se numește Boulevard du Palais. Capela s-a construit între anii 1242-1248 este alcătuită din 2 incinte Capela de Jos și Capela de Sus. Cele două capele se află una sub alta, capela de jos mai mică ca înălțime ține capela de sus care este mult mai înaltă și luminoasă datorită numeroaselor vitralii cu o suprafață generoasă de peste 500mp, excelent realizate. Un tarif simplu de vizitare pentru adulți costă 10 euro, tarif redus sau de grup 8 euro, gratuit pentru persoane cu handicap, tineri din UE până la 25 de ani, copii.
Palatul de justiție
Este un ansamblu de clădiri în inima insulei, și înainte să devină palat de justiție destinația clădirii a fost palat regal între secolele 10-14. Partea cea mai veche a clădirii este cea de pe Boulevard du Palais lângă Saint Chapelle. Această parte a fost victima unui incendiu în 1776. În prezent complexul ocupă aproape jumătate de insulă între Boulevard de Palais și Rue de Harlay unde găsim fațada unei alte clădiri din complex. Funcționează ca palat de justiție și în prezent la a treia vizită pe insulă (după primele alegeri din Franța în acest an) aproape toate strazile erau închise de poliție, televiziuni erau peste tot și o coloană de mașini cu (habar n-am cine au fost) au intrat în curtea palatului.
Conciergerie
Cazarmă militară romană la început în acest loc, pe urmă parte a palatului devenind închisoare mai târziu Conciergerie astăzi este un obiectiv turistic de pe Ile de Cite. Clădirea construită în stil gotic este un obiectiv vizitabil și pe interior sălile medievale, celule în care au stat condamnații dar și personalități importate ale vremii se pot vedea aici. Tariful plin este de 9 euro, redus 7 euro. Fațada de nord am remarcat-o încă din prima zi în Paris, se află la brațul nordic al Senei (strada Quai de l, Horloge)
Prefectura de poliție
Se află față în față cu catedrala Notre Dame, pe Rue de la Cite. Istoria poliției din Paris ne întoarce în anul 1667 atunci când regele Ludovic XVI a inițiat acest lucru. Clădirea actuală în stineo-renascentist s-a construit în anul 1863. Clădirea în prezent este funcțională cu aceeași destinație așa că nu doresc nimănui o vizită pe interior, exteriorul este superb. Coloana oficială care a blocat toate drumurile de pe insulă la a treia vizită a mea a oprit și intrat și la prefectură.
Pont Neuf
Este cel mai vechi pod (1578-1607) din istoria insulei și Parisului, are o lungime de 238m. Leagă cele două maluri ale Senei cu vârful ascuțiti vestic al insulei. Tot aici găsim o statuie Henrici Magni dar și un fenomen poate deranjant pentru autorități adică tonele de lacăte închise pe balustrăzile podului așa numitele Love Locks. Și comerțul cu lacăte e în floare aici iar jocul alba-neagra care te lasă fără bani în favoarea negrilor care inițiază acesta este în floare. Este uimitor căți turiști joacă (în afară de cei pățiți bineînțeles) Vârful vestic al insulei este acoperit de un parc superb (Square de Vert Galant), atât în parc căt și pe malurile betonate stau parizienii și pariziencele ca muștele în soarele superb de aprilie.
Memorialul martirilor deportați
În capătul celălalt al insulei cel estic în spatele catedralei Notre Dame se află un muzeu-memorial în amintirea celor deportați de către naziști între 1941-1944. Memorialul a fost deschis în 1964. Curtea în formă de triunghi pe malul Senei adăpostește memorialul din beton, cu inscripția victimelor de atunci. Este trist dar face parte din istorie.
Hotel Dieu
Dincolo de târgul de flori aproape de catedrala Notre Dame găsim acest hotel istoric dar funcțional Hotel Dieu, în 651 în acest loc a fost fondat un spital de către Saint Landry fiind cel mai vechi din Paris. Clădirea actuală după ce clădirile vechi au fost mistuite de flăcări de nenumărate ori datează din 1877, iar o noapte/cameră dublă costă în jur de 100 euro aici (mai mult sau mai puțin în funcție de perioadă)
Piețele și parcurile de pe Ile de Cite
Începând cu partea vestică ascuțită este Square du Vert-Galant, parc și piață (acolo unde se agață lacătele) Place Dauphinese află încontinuarea insulei între două ansamble de clădiri așezate în formă de V (forma insulei), pe partea unde se lărgește piața pitorească dăm de strada Rue de Harlay unde și vedm prima clădire din ansamblul palatului justiției. Dincolo de Saint Chapelle, palatul Justitiei și bulevardul palatului găsim superba piață centrală Place Louis Lepine. La stânga de acesta o clădire a tribunalului și piața de flori iar la dreapta prefectura de poliție. Și am ajuns în pița imensă din fața catedralei Notre Dame se numește Parvis Notre Dame, continuând drumul la dreapta de catedrală grădina superbă este dedicată Papei Ioan Paul al II lea, iar parcul din spatele catedralei este Square Jean XXIII lea. Tot aici găsim făntăna cu același nume. Partea cu muzeul deportaților se numește Square de Ile de France.
Locuri de luat masa sînt nenumărate și aici pe Ile de la Cite, terase și restaurante se găsesc la tot pasul iar prețurile nu sînt nici mai mari nici mai mici decât în tot centrul Parisului, adică un sandvis 5-9 euro, o bere de la 5 euro, o masă cât de cât consistentă la o terasă cca 40 euro/persoană, nu are rost să detaliez, trebuie portofel gros și pentru de ale gurii. Rog WM sa ataseze, multumesc.
https://www.youtube.com/watch?v=Y153nB_55bg
Trimis de AZE in 27.07.17 00:06:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@AZE: trei din cele cateva obiective descrise de tine, le-am vazut! Bine ar fi fost ca articolul sa fi apărut nitel mai devreme!!! ???????????? pentru mine! Pentru altii insa are sa fie util la maxim! Felucitari! As adauga doar ceva minor: pe unul din cele trei poduri, dar este de preferat cel din dreptul Notre Dame, ; in max 8min aprox 500m, ajungi á pied????in Cartierul Latin!
@AZE:
Felicitari pentru acest MG despre locul unde s-a nascut Parisul. O prezentare valoroasa completata de o filmare faina cu drona si de poze de calitate.
Chiar daca eu personal am o aversiune fata de francezi si intr-un mod extremist mi-am spus ca nu mai calc in Franta, am si capacitatea sa recunosc, consider eu, ceva de calitate. Iar tu ai prezentat aici un articol de calitate.
Si ca pomenisi de primar la poza cu podul lacatit!
Eu te-as vota si ca primar, nu numai pe AFA. E drept ca la SIbiu stacheta e deja pusa sus, si de cativa ani turistii europeni se pot bucura de acest oras ardelean minunat, febletea mea.
Doar sa imi spui, daca vei candida, ca nu ma uit pe la emisiuni electorale prea mult.
Dar si mai bine, sa ne intalnim in SIbiu sa ne cunoastem!
Numai de bine!
@AZE: Așteptam articolul ăsta. M-ai impresionat.
Superb ai scris și descris totul.
Citindu-l mi-am reamintit lecția deschisă la geografie.
Eu am prezentat Ile de la Cite, imagineaza-ti prezentarea doar după niște vederi aduse de diriga din Franța, ce bun ar fi fost articolul ăsta atunci!!!!
Felicitări pentru sejurul la Paris și pentru felul cum ai descris totul.
Toate cele bune.
@maria55: Multumesc
Care au fost cele trei obiective vazute de tine?
Referitor la utilitate pot spune ca am enumerat tot ce se pate vedea pe insula, doar ca nu am enumerat locuri de luat masa. Acestea trebuie sa le descopere altii. Sint multe terase pe strada din partea laterala catedralei Notre Dame (Cloitre de Notre Dame)
Referitor la faptul ca de pe insula se ajunge repede in cartierul latin ai cam nimerit-o, doar ca eu am trecut prima data pe la fantana Saint Michel (acolo este si statia de metrou sub acelasi nume)
@Dan&Ema: Multumesc
Adevarat ce spui francezii asa cum sint ne place sau nu ne place au creat ceva de calitate acolo in inima Parisului, ceea ce admiram noi turistii.
Cat despre politica eu habar n-am de nimic nu stiu cu ce se mananca. De exemplu stiam ca sint alegerile atunci cand am avut vizita la Paris dar seara nici macar nu -am uitat la stiri, mai bine am deschis AFA si citeam ce s-a mai scris pe acolo (in timp ce ascultam galagia, forfota din centru lasand intentionat fereastra deschisa din minuscula camera in care am stat)
Iar cu o zi inainte de plecarea mea din PAris am mai vizitat odata insula, si toata era plina de politie, televiziuni peste tot, veneau coloane oficiale se opreau la prefectura de politie si palatul de justitie, ii vedeam dar habar n-aveam cine sint, putea fi si noul presedinte nu-l recunosteam, cam atata politica stiu eu...
@ANILU: Multumesc
referitor la ora voastra de geografie mare noroc ati avut ca diriginta a adus macar acele vederi din Paris.
Cunoscand situatia foarte bine din acele vremuri, la ora noastra de geografie (intimplator si diriginta noastra a fost profesoare de geografie) Parisul a fost prezentat fara fotografii, doar cu informatiile gasite in carte, adica mai nimic.
Tineretul de astazi nu cred ca isi poate imagina acest lucru, dar asa a fost pe atunci
@AZE: păi cele trei, au fost patru????????! Dar sa stii ca am avut impresia ca Prefectura Politiei n-ar fi pe Ile???? Nu stiu, eram pe repede inainte! Palatul Justitiei, Notre Dame si... spitalul????????????????! Eram f obosite (stare natirala????) am mers doar pe jos in aceea zi! Iar de aici inapoi la Hotel de Ville la statia bateaubus pentru Eiffel! Pe malul Senei! Ambitie! Am ratat Capela... dar n-am ratat cafeaua la o terasa pe laterala Notre Dame si nici msgazinele cu orhidee!
@AZE: Un vot pentru Paris si unul pentru tine. Felicitari, votat cu placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 O vacanță « coquette » (Sau nu prea…) - Paris — scris în 19.06.24 de Sclemby din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Mirobolantul Paris — scris în 15.04.24 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Paris, un vis împlinit — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Informaţii practice despre Paris — scris în 31.07.20 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Vacanta la Paris III - Aventura continua — scris în 23.02.20 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Vacanta la Paris II - Fugariti de Paris Museum Pass — scris în 08.02.20 de baron din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Paris - minivacanta de iarna — scris în 11.02.19 de Mihaela 27 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ