ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sinaia [PH]
ÎNSCRIS: 19.05.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Sărbători de Paști, la Balcic – 2017 (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Balcic

După cum cei mai mulți cunosc, Balcic este o localitate așeaztă pe litoralul bulgar al MăriiNegre, la aproximativ, 60 - 65 kilometri de punctul de trecere frontieră, Vama Veche și în sud la aproximativ 35 km, de Varna, un alt mare și important oraș al Bulgariei.

Așezarea este compusă din două părți, orașul vechi și oașul nou. Orașul vechi a fost construit chiar pe țărmul mării dar treptat s-a extins și pe pantele ce urcă spre platoul pe care este situat orașul nou, care a fost ridicat mult mai târziu decât partea de la malul mării. Se spune că începuturile, așezării din partea veche a orașului, ar trebui căutate în timp, prin secolele V - VII î. Ch. când zona era deja locuită de coloniști greci care au întemeiat mai multe așezări de-a-lungul litoralului vestic al Pontus Euxin-lui adică al Mării Megre de azi, între care pe litoralul românesc, cunoscutele cetăți grecești Callatis, Tomis și Histria, în partea de sud a acestuia și Enisalla mai spre nord.

Coloniștii greci, practicau în acele vremuri, comerțul cu cereale, acesta fiind unul dintre motivele principale care i-a determinat să se stabilească în această zonă, în care terenurile fertile asigurau o producție mare mai ales de grâu și porumb. De altfel și astăzi principalele culturi agricole care se văd imediat după intrarea dinspre România în Bulgaria, până aproape de Varna, sunt porumbul și grâul. Am mai văzut și floarea soarelui când am trecut vara prin zonă.

Spre sfârșitul secolului I d. Ch., atât Balcicul care în vremurile respective avea o altă denumire, precum și celelate așezări aflate pe țărmul de vest, al Mării Negre, au fost ocupate de romani, ocupație care a durat până la căderea imperiului, după care au venit turcii. De această ocupație bulgarii au scăpat abia în anul 1906.

În decursul timpului Balcicul a cunoscut perioade importante de înflorire și creștere economică și culturală, dar în aceeași măsură de stagnare sau chiar de decădere. Cu toate acestea treptat, așezarea s-a extins, pe pantele din apropierea litoralului iar de prin secolul XV a început să se dezvolte orașul nou, aflat pe platoul intins aflat la o distanță mai mare de litoral, care astăzi, la fel ca și Kavarna, seamnă cu Mangalia ca stil arhitectural precum și ca mărime.

Vorbind despre împletirea unor momente istorice comune ale zonei în care se află Balcicul cu istoria noastră, desigur cel mai cunoscut este perioada de timp dintre anii 1913 – 1940, când o parte din teritoriul bulgar, situat în sudul Dobrogei, a fost atribuit României, perioadă în care, după cum este cunoscut, s-a construit Castelul Reginei Maria din Balcic, stațiune turistică, și loc de relaxare al boemei românești pe timpul verii în acele vremuri.

În afară de cel de mai sus, există însă și alte momente din această categorie, dintre care doar amintesc, ”cucerirea și luarea din mâinile otomanilor a Dobrogei de către voedodul Mircea cel Bătrân” precum și perioada de istorie comună care a fost ”Imperiul Româno – Bulgar cunoscut și sub numele de Țaratul Vlaho – Bulgar sau Imperiul Româno - Bulgar al Asăneștilor, care a existat între anii 1185 – 1258”.

Nu odată m-am întrebat ce ar însemna astăzi, un asemenea imperiu, atât pentru România cât și pentru Bulgaria, iar dacă am ademeni și Grecia, ar fi super zeiss.

În prezent, Balcicul a devenit un centru turistic important pe țărmul bulgar al Mării Negre, cu o capacitate de cazare foarte mare, formată atât din hoteluri vechi cât și din altele noi, moderne și foarte elegante, care sunt cele mai multe, și care se înșiruiesc pe tot țărmul mării, despărțite de aceasta doar de o alee de promenadă.

Tot pe țărmul mării, în partea de sud a acestuia sunt construite, complexuri elegante cu apartamente de vânzare sau închiriere pe perioade îndelungate. Frumusețea și eleganța lor, sare în ochi de la prima vedere dar pentru moment cele mai multe sunt goale, sau mai exact ici colo se vede câte un apartament locuit.

Nu pot să închei scurta prezentare a Balcicului, fără să menționez că acesta este înfrățit cu două localități din România și anume Mangalia care este în vecinătatea lui, dar și cu Branul, care se află în centrul țării. Desigur înfrățirea cu Branul are legătură tot cu Regina Maria, care a vut în propritate și Castelul Bran

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Ioan Raita in 01.05.17 14:24:25
Validat / Publicat: 01.05.17 20:22:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2063 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ioan Raita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Balcic, vedere de pe mare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[01.05.17 17:29:04]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Balcic (și împrejurimi), BALCIC" (deja existentă pe sait)

Dan&Ema
[02.05.17 09:40:51]
»

@Ioan Raita:

Ma bucur sa citesc despere Balcic la numai doua zile dupa ce am ajuns si noi acolo. Mi-a placut mult Balcicul. Castelul dar mai ales Gradina Botanica a acestuia, marea, faleza si restaurantele.

Merge turismul din plin. Turismul cu romani, of course.

Felicitari pentru excursie si articol!

Numai de bine!

zlatna
[02.05.17 10:35:47]
»

@Ioan Raita: Citind articolul dumneavoastră mi-am amintit de excursia noastră de o zi la Balcic. Păcat că nu mai este al nostru.

Ne-a plăcut foarte mult grădina botanică unde am văzut cei mai frumoşi cactuşi dar şi mucul castel al reginei Maria, cuibul liniştit.

Felicitări pentru articol.

Toate cele bune şi multe vacanţe reuşite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[02.05.17 11:58:46]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru vizită. E frumos Balcicul și aproape de casă. Dacă în fața falezei armai fi și niște insulițe ar fi ca în Grecia. Mă bucur că vă simțiți bine acolo și presupun că și timpul este mai bun decât cel de care am avut parte noi. Mulțumesc pentru apreciere.

Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[02.05.17 12:04:12]
»

@zlatna: Mulțumesc pentru vizită. Da într-adevăr ar fi fost frumos să avem litoral și mai la sud de vama veche, pentru că relieful zonei de acolo este puțin diferit de ce avem noi la malul mării, dar câtă vreme putem să mergem când vrem, doar cu buletinul, încă-i bine și frumos. Mulțumesc și pentru urări.

Dana2008
[03.05.17 17:25:23]
»

Cu întârziere, dar încetul cu încetul bună vine și Superbonusul! ????

Felicitări pentru articol și fotografii!

Călătorii plăcute!

Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[03.05.17 17:31:54]
»

@Dana2008: Mulțumesc mult pentru vot șipentru superbonus. La fel pentru urări, ceea ce vă ădoresc și eu.

Cu stimă.

yns99
[10.05.17 17:32:20]
»

(Nu odată m-am întrebat ce ar însemna astăzi, un asemenea imperiu, atât pentru România cât și pentru Bulgaria.) De cate ori ne-am intrebat mai multi acest lucru!

Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[10.05.17 18:41:18]
»

@yns99: Înțeleg prin asta, că nu sunt singurul care își pune astfel de întrebări. În legătură cu ce s-ar fi întâmplat, ... cred că o primă consecință ar fi fost aceea că azi românii ar fi vorbit și bulgărește, iar bulgarii ar fi vorbit și românește. Despre alte consecințe, cred că s-ar putea discuta mai mult în P. M.

Cu stimă

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Ioan Raita, yns99, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balcic și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05821418762207 sec
    ecranul dvs: 1 x 1