ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
LUNA
SEP-2011
familie cu copii
2 AD. + 3 COPII -- v: 3,7,10 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
37.50%
Mai degraba nemulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
78.12%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cercul Gospodinelor un cerc cu cîteva colturi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

În Piatra Neamţ nu prea găseşti cine ştie ce restaurante. Este un oraş destul de mic iar turiştii atîţia cîţi există, în general se află în tranzit. Locuitorii nu se omoară cu mersul la restaurant sau pe la terase şi atunci cînd se duc nu au pretenţii, astfel că oferta de calitate nu este de loc abundentă... Pe ici pe acolo se mai află cîte o locaţie, numai că de principiu nu se străduieşte ca prin ofertă sau prin calitate să iasă în evidenţă. În practică mai sunt rareori iniţiative de a impune un anumit nivel, numai că nu rezistă mult.

Accestui cadru general se supune şi Restaurantul Cercul Gospodinelor, singurul aflat într-o poziţie privilegiată – anume pe terasa Dealului Cozla – beneficiind astfel de o perspectivă largă asupra oraşului şi a ieşirii din Valea Bistriţei spre Depresiunea Cracău – Bistriţa. Este cît se poate de clar că acesta este un mare atu, se vede de departe inclusiv noaptea, este în ochii tuturor şi este unicul de unde poţi privi în linişte pe vale pînă la zidul Ceahlăului. În plus este pe drumul de acces spre vîrful pîrtiei de schi şi spre un al doilea patinoar muncipal, şi în apropiere de Grădina Zoologică (atîta cît a mai rămas din ea…)

Accesul se face pe un drum auto pietruit, care actual este în refacere, astfel că vreun an nu o să arate cine ştie ce bine pînă vor fi finalizate reparaţiile. Sus paracarea se face cu excepția a vreo 5-6 locuri în mare parte în şir indian lîngă parapetul drumului, fiindcă terasa este situată pe o denivelare cu diametrul destul de mic – înconjurată circular de bucla cu sens unic a derivaţiei rutiere.

Priveliştea este în mod clar frumoasă şi de aceea merită să faceţi un drum pînă acolo şi să luaţi loc la o masă. Locaţia are atît terasă acoperită cît şi sală de mese în interior, pentru perioadele reci. Aspectul este prietenos şi senzaţia pe care o ai prima dată cînd ajungi acolo este una plăcută. Atenţie însă, puteţi avea parte şi de surprize mai puţin plăcute dacă nu sunteţi atenţi!

Metehnele servirii sunt unele general valabile cvasitotalităţii restaurantelor din zonă şi unele strict particulare:

-comune:

omeniu – scriptic - foarte bogat, aparent foarte variat, în realitate mîncarea “X” “nu servim”, sau “s-a terminat”, sau “a plecat bucătarul” ori “dacă veneaţi mai devreme v-am mai fi putut-o oferi”, …. Sau de exemplu “nu vă recomand berea respectivă fiindcă e foarte caldă, a stat la soare şi nu am apucat să o punem la frigider” etc. Unele preparate sunt trecute în lista de meniu numai de sanchi pentru a nu părea prea scurtă – deşi restaurantul în realitate nu le poate oferi.

oexistă permanent ospătari care par a nu face mare lucru, sau care par a aranja la nesfîrşit mesele sau scaunele în vederea unor eventual nunţi sau petreceri viitoare, în timp ce tu stai (ce-I drept nu foarte mult) şi aştepţi să vină unul ca să-ţi ia comanda

-particulare

oVarianta I: comanzi de exempul o mîncare la care dacă ai prevederea de a te uita mai atent la ingredientele din meniu vezi că teoretic include copănele, mămăligă brînză de burduf şi usturoi – te trezeşti că apare pe masă un platou unde brînza lipseşte iar sosiera sau bolul cu usturoi nu mai vine niciodată, iar copănelele sunt înlocuite de bucăţele de carne (tot de pui) gen tochitură/ tocăniţă

oVarianta II: remarci discrepanţa dintre ce scrie în meniu şi ce apare în farfurie şi soliciţi ospătarului completarea comenzii în comformitate cu scriptele. Ţi se aduce farfuria completată cu brînza de burduf de rigoare (în cantitate destul de mică însă…) precum şi într-un final glorios usturoiul şi, dacă ai avut prevederea să ocheşti cantitatea de carne vei observa că în urma returului aceasta s-a diminuat.

oVarianta III: cînd soliciţi returul şi completarea ţi se răspunde “păi nu mai avem brînză de burduf”, iar la întrebarea legitimă “Dar cînd am comandat de ce nu mi-aţi precizat” răspunsul care vine nu este unul foarte inteligibil, eventual vi se poate spune ceva de genul “Dacă doriţi vă putem pune brînză de vaci…”

oVarianta IV: Comanzi Ciorbă de burtă, întrebi de chifle şi ţi se răspunde că sunt incluse în meniu după care le plăteşti separat sub forma titlului de genul “alte produse” trecute pe bon. Eventual dacă nu ştii că sunt incluse în meniu le plăteşti oricum ca şi “Chifle”

oVarianta V: Comanzi 5 porţii de smîntînă şi ţi se returnează un recipient mai mare unde ţi se spune că sunt acolo toate la grămadă, astfel că nu ai cum să verifici cantitatea. Evident, nu ai fost întrebat mai întîi dacă eşti de acord cu genul acesta de servire.

Dincolo de aceste metehne totuşi – care te silesc să fii cu ochi de vultur, privire de soacră şi comportament înfipt de cavaler în armură – totuşi mîncarea este în general de calitate, astfel că aici nu am ce să comentez. Asezonată unei frumoase perspective peisagistice, unei muzici de cele mai multe ori în surdină - incapabile să deranjeze, unei iluminări interioare şi la nivelul terasei făcute cu gust, astfel încît o cină în nocturnă poate fi un lucru foarte plăcut şi relaxant, face ca accesul la locaţia respectivă să fie totuşi unul recomandabil, în ciuda “obiceiurilor”.

Aşadar v-il recomand, dar…. nu uitaţi:

-ochi de vultur

-privire de soacră

-atitudine de cavaler înzăuat, aflat în şea cu suliţa în mînă, sigur de faptul că oricînd trebuie să i se spună cu o plecăciune – “Bine aţi venit, Seniore …! ” ori “Imediat, Seniore... ! ” sau “Vai, ne scuzaţi, Seniore …! ”


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 01.10.11 17:45:47
Validat / Publicat: 01.10.11 18:46:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8021 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Ieșirea din Valea Bistriței spre Depresiunea Cracău-Bistrița este zăgăzuită de Pietricia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

QvadratvusAUTOR REVIEW
[01.10.11 18:46:15]
»

@webmaster, doar o sugestie http://www.youtube.com/watch? v=m0xFD0HxlcA&feature=related

- -

Adaugat ilustratia muzicala propusa.

iulianic
[01.10.11 21:39:18]
»

Da, Qvadratvus, am retinut: ochi de vultur, privire de soacra si atitudine de cavaler inzauat! Felicitari pentru review!

M-ai amuzat, mi-ai aratat ca esti un fin observator, iar pentru ca mi-ai amintit de Cercul Gospodinelor, iti multumesc!

"Colibele Haiducilor" mai exista? Dar Restaurantul "Caprioara"? Cum mai arata acum?

QvadratvusAUTOR REVIEW
[01.10.11 21:54:47]
»

Există "Colibele", dar calitativ nu se mai ridică la nivelul dinainte, cînd chiar erau un punct de reper... În plus deoarece tot timpul se preumblă pe drum camioane grele dus-întors de la construcțiile care s-au ridicat sau se ridică pe Cozla, terasamentul este foarte degradat iar traficul este intens, astfel că nu prea-ți vine să mai faci o plimbare pe drum, cum atît de plăcut era înainte cînd trecea o mașină la un secol. Suiai la releu, după care la coborîre trăgeai să te răcorești la Colibele Haiducilor, acum te duci sus cu telegondola și de coborît cobori la fel.

Mai există și "Căprioara", numai că la fel, a dispărut ca punct de reper. Ștrandul s-a dezvoltat foarte mult și a preluat pe toți amatorii de bere, mici, pizza &. all... care ajung în zonă. Doar cei care ajung pe Cernegura mai trag pe acolo, dar nu sunt prea mulți.

iulianic
[01.10.11 22:31:08]
»

In vremea cand eram eu in Neamt, atat Colibele Haiducilor cat si Restaurantul Caprioara erau puncte de interes.

La Cercul Gospodinelor mergeam numai pe jos, din parcul cu ursi. Era foarte placut pe acel drumeag de piatra cubica, umbrit de pomi. Poposeam intotdeauna la terasa care oferea imagini panoramice asupra orasului si lacului de acumulare.

La Colibele Haiducilor mergeam numai sa le vedem, atat de mult ne placea imaginea lor. Eram pe atunci elevi la liceu si uneori faceam orele de educatie fizica in platoul Colibelor.

La Restaurantul Caprioara am fost doar o data in viata, la nunta colegei mele de banca din liceu. Nu pot spune ca mi-a placut cine stie ce. Pentru mine era un restaurant si gata. Dar lumea buna a orasului acolo isi petrecea revelioanele si alte evenimente. Prin asezarea lui in coasta muntelui si dincolo de apa Bistritei, parea mai deosebit. Acum, cu atatea modernitati, poate concura un local de 50 de ani?

Qvadratvus, multumesc pentru aducerile aminte!

QvadratvusAUTOR REVIEW
[01.10.11 22:53:45]
»

Asta cu orele de Educație fizică pe platoul de la Colibele Haiducilor era moda profilor de la Petru Rareș, am prins-o și eu. În plus mai băgai eventual și cîte o oră de chiuleală pe la "Colibe", deși dacă șeful de sală te mirosea de unde erai, de obicei (asta am aflat-o după Revoluție) dădea un telefon la secretariatul liceului și te trezeai cu directorul adjunct sau cu un profesor trimis la "cules" de elevi chiulangii precum merele din pom...

Cît despre drumul pietruit care suia pe Cozla, era o adevărată plăcere, era meru plin de perechi ținîndu-se de mînă sau de mame cu copii. Nu mai țin bine minte, dar o foarte lungă perioadă dacă nu mă înșel, a fost interzis accesul auto, ceea ce din păcate acum nu se mai practică. În plus erau liniște și pace cît cuprinde...

Căprioara era numai pentru persoanele cu ștaif, fiind unul dintre cele 3 locuri din oraș unde găseai de cumpărat din cînd în cînd la liber Pepsi original pe vremea de dinainte de '89... Acum evident că nu poate concura cu succes alte localuri ....

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[01.10.11 23:05:48]
»

Nu, Qvadratvus, noi nu mergeam la Colibe la "una mica". La Liceul Calistrat Hogas unde am studiat eu, era o profesoara energica la sport. Ne cerea sa alergam pana la Colibe si inapoi. Bineinteles ca maratonul devenea plimbare, dar alaturi de ea. Toamna era foarte frumos.

QvadratvusAUTOR REVIEW
[01.10.11 23:18:30]
»

Păi bineînțeles că fetele cuminți de la Hogaș nu o tuleau la Colibe, asta o făceau numai șmecherii de băieții de la Rareș...

Uite asta nu am știut-o, că și cei de la Hogaș făceu ore de sport pe Cozla... Și întradevăr, faza cu alergatul în sus pe deal era regula, numai că noi trebuia să o luăm spre Cercul Gospodinelor...

Acum că mi-ai zis, îmi amintesc pe la începutul anilor '80 de "plutoanele" de eleve care o luau alergînd pe Alexandru cel Bun, suiau pe Maiakovsky și apoi o luau la Casa Pionierilor la dreapta pe Ștefan cel Mare. Rareori o luau în sens invers pe V. A. Urechia, probabil cînd supărau cu ceva profesorii de sport... După '85 nu le-am mai văzut, probabil profesorii/profesorii respectiv se pensionaseră...

Cît despre faza cu șefii de sală care sunau la secretariate, am avut ocazia prin natura....profesiei să stau de vorbă cu unul dintre cei care făceau acest lucru prin anii '80. Ulterior la întîlnirea de 20 de ani de la sfîrșitul liceului am primit comfirmarea de la unul dintre foștii profesori. Era o întreagă tehnică, un ospătar era trimis să țină fraierii de vorbă și să le amîne adusul comenzilor pe diverse motive, în timp ce se dădeau telefoane. Dacă vroiai să pleci plictisit de faptul că nu-ți venea comanda, erai îmbiat să mai stai în timp ce se făcea rocada între chelneri. Dacă totuși plecai, ieșea unul și te urmărea cu privirea pe unde ai luat-o și, cum locurile preferate de tras o țigară sau de privit cu ochii la cer și nori erau cam aceleași tot timpul, pînă la urmă aveai foarte mari șanse să pici în plasă.

Treaba asta era la fel cum e aici pe site butonul de "sesiszează greșeală/ conținut inacceptabil" ... Pe vremea aia multe lucruri mergeau ca unse....

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alex_Macedo
[03.10.11 09:30:13]
»

"Dictionar explixcativ" de cum NU se manageriaza un restaurant!!! ))

Interesanta si totodata corecta relatare si as adauga, plina de nervi (cel putin, eu as fi fost!), a posturii de client al stabilimentului!

... pe de alta parte, cand ma uit la P05-P07-P08, nici nu conteaza cat de mic si de tranzit este orasul de langa Pietricica.

Piatra Neamt este ca si Brasovul, orasul care mi-a placut de fiecare data, chiar daca eram in... tranzit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Donnatella
[29.07.15 22:15:36]
»

Am fost si eu cu inca trei persoane aseara (marti, 28 iulie 2015) si am comandat Pui umplut cu mozzarella, cu garnitura de legume mexicane, piure si cu rosii cherry. Asa scria pe meniu si mi-am zis ca nu am nevoie sa mai comand salata. Pe farfurie nu erau legumele mexicane si nici rosiile cherry, ci doar doua ciuperci si 3-4 bucatele de ardei rosu inabusite la tigaie, cu ulei. In schimb piureul a fost excelent - nu stiu ce condimente i-au pus si n-au vrut sa spuna! - si mancarea in general a fost buna, asa ca n-am mai comentat, dar vad ca e o practica durabila, din pacate... ! Eu n-am mai fost de multi ani pe la ei, si auzisem ca au facut niste renovari ceva, de aia m-am dus...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
QvadratvusAUTOR REVIEW
[29.07.15 22:48:33]
»

Din ciclul nesimțirea e perenă...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, Donnatella, iulianic, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Piatra Neamț? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064824104309082 sec
    ecranul dvs: 1 x 1