GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Delicii culinare unice în restaurantele Havzan şi Kubbealti Koftecisi
N-ai fost in Konya daca nu ai mancat preparatul de baza specific doar acestei zone, Etli ekmek. Este un fel de pizza dar nu are legatura cu pizza europeana modul de preparare, coacere si servire este deosebit. Ni s-a recomandat unul din cele mai bune localuri restaurantul Havzan.
Am urcat la etaj unde mesele sunt asezate in aceeasi sala cu locul de preparare si coacere a preparatelor. Cand ti se ia comanda trebuie sa te orientezi cati metri de Etli ekmek comanzi (nu exista portii sau gramaj), pentru 4 persoane am comandat sase metri dar din 4 feluri de preparate cate un metru si jumatate din fiecare: Etli Ekmek, Mevlana si inca doua. Este un blat subtire gustos framantat si intins intr-o fasie lunga peste care se pune carne tocata de miel si condiment, sau carne, branza si condimente. Cuptorul este incins cu lemne si se folosesc niste palete de lemn lungi pentru ca preparatul sa fie introdus la copt.
Turcii sunt mari consumatori de ciorba sau supa la orice masa asa ca pentru inceput trebuie sa servesti o ciorba de bame si un castron de iaurt la comun. Etli Ekmek se aduce la masa fierbinte pe niste platouri lungi de lemn, fiecare mesean isi rupe 30-40 de cm din aceasta pizza lata cat palma si apoi o rulezi ca pe o clatita. Te delectezi cu acest minunat produs alaturi de un pahar de Ayran (bautura traditionala iaurt si apa), o salata si la sugestia ghizilor mei un suc de morcovi cu un condiment destul de picant. Cred ca meniul pentru o persoana a costat in jur de 20 de lire, bineinteles NU se da bacsis.
Al doilea preparat specific doar Konyei este Tirit pentru care am intrat intr-un local cochet cu 4 mese, Kubbealti Koftecisi. Si aici esti servit mai intai cu nelipsitul ceai. Cred ca turcii beau 6-7 pahare cu ceai pe zi, fiecare insotit de doua cubulete de zahar. Apoi ti se aduce traditionala ciorba si aperitivele deoarece masa la restaurant este un adevarat ritual in care trebuie sa simti o simfonie de gusturi si senzatii vizuale si olfactive. Aperitive Cacik cu iaurt, salate cu ridiche roz, rucola si Pyaz cu fasole. Si bineinteles vine momentul culminant ni se aduce Konya Tiridi. Farfuria este foarte fierbinte, grasimea in farfurie sfaraie cand iti este adusa. Papilele gustative exulta la acest aranjament de carne de oaie foarte frageda asezata pe un pat de cuburi de paine inmuiate in iaurt, felii de rosii si inca ceva legume. Totul condimentat placut si foarte gustos astfel incat toata lumea imbuca si ultima firimitura de pe farfurie si ureaza bucatarului "Eline sağlık!" (adica Sănătate mâinilor tale!). La sfarsit desertul cum altfel decat specific Konyei: Hosmerim, o crema din faina, miere, zahar ars si vanilie cu nuca deasupra. Daca cineva a platit masa pentru tine ii urezi "Kesenize bereket!" (Allah sa umple la loc buzunarele tale!).
Trimis de senateo in 13.02.17 20:09:10
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (senateo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@senateo: Mutat în rubrica "Restaurante în Konya, KONYA" (nou-creată pe sait)
@senateo:
Mă bucur că bucătăria turcească te-a cucerit.
”Aperitive Cacik cu iaurt, salate cu ridiche roz, rucola si Pyaz cu fasole.
Totuşi "Cacik cu iaurt" sau "Pyaz cu fasole" sună cam pleonastic (tzatziki cu iaurt sau salată de fasole cu fasole) şi corect este Piyaz.
Etli Ekmek îmi place şi mie mult, chiar dacă adesea este mai condimentată decât poate suporta stomacul meu.
@senateo: Tu știi limba turcă? Eu cred că da.
Mi-ai făcut o mare poftă, m-am supărat că am citit așa dimineață, am privit și pozele
Să vă fie de bine!
@nicole33: Draga mea, eu cred ca autorul a dorit să explice cam ce conține fiecare preparat, altfel scria doar denumirea in limba turcă, nu-i păsa dacă știm sau nu știm noi ce înseamnă chestiile alea.
Hai că mi-e foame de mor, mănânc un iaut românesc si aia e!
@senateo: Binenteles ca am continuat si azi seria articolelor tale si pot spune ca imi place tare mult ceea ce descopar aici.
Felicitari, votat cu mare placere.
@krisstinna: Exact, mi-am dat seama ca poate suna pleonastic dar am vrut doar sa arat baza mancarii pentru cine nu cunoaste.
@mishu: Multumesc, o asemenea experienta merita impartasita.
@krisstinna: Multumesc, gazdele care mi-au oferit atatea lucruri bune in Konya m-au invatat si cate ceva in limba turca.
@senateo: Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, ca si pentru pozele insotitoare, convingatoare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2021 [Demirkiran Petrol & Dinlenme] Restaurant Demirkıran - Konya — scris în 12.04.23 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Nov.2019 [Demirkiran Recreational Facilities] Demirkiran Konya — scris în 05.07.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2019 [Restaurant Deva 1] Deva din Konya — scris în 13.11.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ