ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul Eminescu și mănăstirea de pe insulă – Ostrov

TIPĂREȘTE

Gândul ne zboară din nou pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas în drum spre Sibiu, ori mai departe – Schitul Ostrov. Situat la doar 20 km distanță de orașul Râmnicu Vâlcea și la 4 km depărtare de străvechea Mănăstire a Coziei, schitul menționat reprezintă o oază de liniște în mijlocul râului Olt. Lăcașul de cult este printre puținele asemenea ansambluri arhitectonice religioase din România situate pe o insulă, alături de Mănăstirea Snagov și Mănăstirea Cernica (care e pe o peninsulă, de fapt) din apropierea Bucureștiului și schitul Sfântul Atanasie din Delta Dunării (situat pe grindul Stipoc).

În apropierea impresionantei clădiri a Hotelului Central din Călimănești se află indicatoarele către sfântul locaș iar exact vis-a-vis de hotel există o parcare generoasă, unde uneori am fost taxați, alteori nu. După debarcare urcăm pe faleza Oltului și pornim la picior spre podul ce face legătura cu insula din mijlocul Oltului. Din ce am observat se poate ajunge cu autoturismul chiar pe insulă, până în apropierea intrării în mănăstire, dar podul are o singură bandă iar locurile de parcare sunt limitate. Noaptea porțile aflate la intrare pe insulă se închid, nemaifiind permis accesul auto. Recomand însă o plimbare relaxantă pe insulă pe aleile de lângă apă.

Parcul care acoperă insula, numit azi Parcul Mihai Eminescu, se pare că este doar o umbra palidă a pădurii seculare ce acoperea aceste terenuri mlăștinoase de pe malul Oltului. În apropierea podului de acces pe insulă se află amplasat bustul lui Eminescu, figura din tinerețe a marelui poet veghind asupra celor ce pășesc pe insula. Autoritățile locale au ridicat acest bust și au numit parcul cu numele poetului în cinstea vizitei acestuia la Mănăstirea Cozia, în 1882. În ultimii ani parcul a suferit transformări: au fost montate mai multe bănci, a fost montată o poartă de piatră și lemn sculptat la intrarea în parc, au fost plantați arbuști, au apărut mai multe troițe de lemn. În apropierea mănăstirii există un foișor conic, acoperit cu șindrilă, care ar putea fi restaurat și transformat în „ceva” frumos. Lângă mănăstire nu lipsesc cerșetorii și vânzătorii ambulanți (obiecte de lemn, coșulețe de nuiele etc.). O plimbare pe aleile late de pe faleza insulei, privind apele liniștite ale Oltului și înălțimile acoperite de păduri, relaxează pe turiștii și pacienții din stațiune care trec în număr mare pe la această mănăstire.

Legenda mănăstirii. Foarte multe ctitorii religioase au la baza fondării legende, uneori aceste povești populare conținând chiar și un sâmbure de adevăr. În ceea ce privește Schitul Ostrov se povestește despre un meșteșugar ori negustor aflat în drum pe Valea Oltului împreună cu carul său cu boi. Surprins de o furtună violentă care a condus la creșterea bruscă a apelor Oltului se adăpostește pe acest ostrov. Plata pentru scăparea lui cu viață din această urgie a fost ridicarea unei biserici. Alte legende circulă din epoca modernă cu privire salvarea schitului de la inundare atunci când s-a construit hidrocentrala Călimănești și ostrovul a fost înălțat cu 6 m. Este clar însă că numele schitului provine de la forma naturală pe care a fost construit: un ostrov (conform Dicționarului universal ilustrat al limbii române, 2010: „insulă mică, adeseori plutitoare, formată într-o apă curgătoare, acoperită de obicei cu vegetație”). Pe acest ostrov, împădurit, aflat în mijlocul apelor Oltului, a fost ctitorită o biserică care a preluat numele formei de relief.

Impresii. Pătrundem pe sub turnul clopotniță în curtea de dimensiuni reduse dar colorată permanent de petalele zecilor de flori, adaptate fiecărui anotimp. Grădina multicoloră este unul din punctele forte ale micului schit de călugărițe – toți cei ce intră în incinta mănăstirească sunt uimiți de frumusețea florilor din grădină și a celor ce îmbracă balcoanele clădirii de chilii. O altă parte a grădinii, aflată lângă biserică, este împodobită cu diverse decorațiuni din crengi și trunchiuri de lemn lăcuite: o fântână, o roabă cu flori, alte obiecte. Admirăm clădirea cu etaj ce găzduiește chiliile măicuțelor și arhondaricul. Pe fundalul alcătuit de pădurile de pe versanți și apele Oltului se ridică micuța biserică cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, ctitorie a lui Neagoe Basarab pe la 1521, pe temelii mai vechi. O singură turlă rotundă, ornamentată cu zimți de ferăstrău, ferestre cu ancadramente cu motive vegetale și un pridvor sprijinit pe stâlpi de lemn (acum închis cu geam) sunt elementele exterioare cele mai vizibile. Catapeteasma este o bijuterie, ornamentica principală fiind constituită de vița de vie. Biserica de dimensiuni mici era mereu plină de enoriași; alături se află un lumânărar de piatră învăluit în iederă și un pangar. Slujba se poate asculta și în mijlocul florilor pe bănci din trunchiuri de lemn, în exterior fiind montate difuzoare. La momentul potrivit sunetul clopotelor se propagă de-a lungul Oltului.

Uneori un popas spiritual este binevenit în timpul unei călătorii iar lăcașul din mijlocul Oltului este un loc minunat. Deși nu este atât de cunoscută ca surata sa Cozia, la Ostrov găsiți mai multă liniște, mai multe flori și spațiu suficient pentru plimbări pe malul apei.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 23.12.15 09:41:09
Validat / Publicat: 23.12.15 10:12:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 4808 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Chilii și trapeză la Mănăstirea Ostrov - aici găsim din abundență diverse feluri de flori, în funcție de anotimp.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26299 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

papone
[23.12.15 23:28:58]
»

@tata123 - Domnule draga, ai un vot cu minus si pentru a ma intelege, citeste si cele ce urmeaza. Ma abtin de luni de zile (asa cum o fac si multi alti colegi, pe bune!) in a iti spune cateva lucruri, dar cum de Craciun trebuie sa fim mai buni am zis sa fiu eu ala mai "paria" dintre ei...

- Iti admir documentarea si perseverenta in a descrie 99.5% locuri bisericesti, bravo tie!

- Dar mi-a ajuns si mi s-a luat!!! M-am saturat sa deschid AFA si sa vad mereu o biserica sau o piatra de langa ea, laudata pana la infinit! Nu vreau sa te acuz de vanatoare de voturi, ca nu e treaba mea... dar despre altceva chiar nu poti sa scrii? Minusul nu e dat din suparare, asa ca sper sa scap de vreo afurisenie sau vreun acatist

E o parere sincera si directa, pe care sper sa o iei asa cum e ea. Iti doresc un Craciun Fericit si multa sanatate, cu cele mai bune ganduri! Toate cele bune!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.12.15 13:05:21]
»

@papone - Domnule dragă, păcat că ai deschis AFA doar în momentul în care Tata123 posta un articol despre o mănăstire... nici nu știi câte alte articole interesante despre diverse obiective ai pierdut! Și încă ceva: dacă te uiți în contul meu vei observa că nu am scris 99,5% despre locașuri de cult - am scris și despre multe alte locuri. Când ajungem în alte țări la „piatra” lăudată o admirăm și o fotografiem și spunem: „Uauu... cum știu alții să pună în valoare orice! ”.

În ceea ce te privește pe tine și colegii care se abțin (și în numele cărora scrii) - nu am nimic cu nimeni, pe AFA este liber oricine să scrie. Cui nu-i place ceva nu citește, nu votează ori votează în consecință.

În încheiere îți urez tot ceea ce mi-ai urat și tu mie!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.12.15 13:17:02]
»

@papone - Nu pot rămâne indiferentă la ecoul tău atât de caustic la adresa colegului nostru @tata123, unul dintre cei mai prolifici membri pe care i-a cunoscut AmFostAcolo vreodată. Ești deranjat de faptul că între atâtea și atâtea destinații turistice despre care ne povestește, @tata123 scrie și despre "locuri bisericești"?

Dar mi-a ajuns si mi s-a luat!!! M-am saturat sa deschid AFA si sa vad mereu o biserica…

Păi, lăcașurile de cult nu sunt pentru mulți dintre noi doar locuri turistice, adică locuri în care mai fugim uneori de acasă? Să nu uităm că majoritatea lăcașurilor de cult (nu mă refer la cele construite ieri - azi) sunt vestigii istorice și multe dintre ele fac parte din patrimoniul cultural al României. De observat este că articolele lui @tata123 referitoare la lăcașuri de cult nu au o tentă pur religioasă, ci una turistică.

Dacă @tata123 ar merge la locurile sfinte de la Ierusalim și ne-ar povesti apoi despre lăcașurile de cult existente acolo, aparținând tuturor religiilor, lăcașuri nu numai cu o mare încărcătură spirituală, dar foarte importante din punct de vedere cultural (istorie, arhitectură, pictură, sculptură) ți-ai menține afirmația?

Dacă nu-ți plac anumite subiecte sau articole, nu ești obligat să le citești. Dacă au fost acceptate la publicare pe site, înseamnă că AmFostAcolo le-a acceptat printre celelalte articole care tratează subiecte cu totul diferite.

Haide, nu mai fi atât de incisiv chiar dacă te exprimi - precum spui - și în numele altor colegi de site! E Crăciunul! Să fim buni, toleranți, să ne bucurăm de o sărbătoare atât de frumoasă și de faptul că suntem membri ai marii comunități AmFostAcolo!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂSchitul Ostrov [Călimănești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.43602895736694 sec
    ecranul dvs: 1 x 1