ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 7 nopți
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

TIMP CITIRE: 18 MIN

Toamna la PrimaSol Ralitsa Superior

TIPĂREȘTE

Cu câteva zile în urmă am răspuns la o întrebare pusă de @biateo referitoare la hotelurile PrimaSol din Albena apoi m-am gândit că poate ar fi momentul să povestesc despre vacanţa la mare din vara trecută. Sau mai bine zis din toamna trecută, dat fiind că am plecat la mare pe 15 septembrie şi ne-am întors acasă pe 22 septembrie. Am avut noroc... opt zile însorite de vară la mijlocul lunii septembrie, o binevenită ploaie torenţială de un sfert de oră într-una din zile la ora prânzului, seri plăcute numai bune pentru lungi plimbări pe faleză şi mai ales apa mării caldă, caldă cum n-am prins nici în miezul verii.

De ce PrimaSol Ralitsa Superior? Primul hotel pe care l-am avut în vedere a fost HVD Viva din Nisipurile de Aur unde am fost cu un an înainte (vezi impresii) dar am renunţat repede pentru că depăşea cu mult bugetul stabilit pentru vacanţa de vară-toamnă la mare. Dacă la Viva am mers patru adulţi şi am stat cinci nopţi (tot pe la mijlocul lunii septembrie), de data aceasta era vorba despre cinci oameni care doreau un sejur de şapte nopţi. La HVD Viva am plătit două camere duble standard şi ni s-a oferit la hotel un apartament, acum căutam două camere duble şi o cameră single pentru băiatul nostru.

Ne-am orientat spre Albena, preferatul nostru fiind Kaliakra, singurul hotel din Bulgaria ales de familia mea de trei ori până acum - vezi impresii. Întotdeauna am considerat că hotelul Kaliakra este mult prea scump în plin sezon dar ne obişnuisem cu oferte incredibil de bune după 10 septembrie. Toamna trecută am stat cu ochii pe reduceri până în ultima clipă dar... n-a fost să fie Kaliakra pentru a patra oară! Scump, chiar şi spre finalul sezonului... Am decis că a venit timpul să petrecem o vacanţă la Ralitsa Superior, un hotel care m-a tentat de multă vreme dar pe care l-am ocolit ani de zile, la fel ca pe HVD Viva, din cauza distanţei destul de mari faţă de plajă. Ca să spun adevărul, eu îmi doresc din tot sufletul să văd marea din balcon, este clipa mea de bucurie la care visez în serile reci de iarnă... Pe de altă parte, n-am vrut să scurtez vacanţa familiei pentru un moft de-al meu şi am ales Ralitsa Superior.

M-au ajutat mult în luarea acestei decizii @mishu care a petrecut mai multe vacanţe reuşite la una dintre Raliţe-Ralitsa Aqua Club- cu cei doi băieţi de vârsta fiului meu precum şi tânărul nostru prieten @andreieu, pe mâna căruia am mers pentru a doua oară, după HVD Viva. În plus, una dintre colegele mele a fost mulţumită de sejurul la Ralitsa Aqua Club şi mi-a descris amănunţit cum stau lucrurile cu hotelurile Ralitsa, astfel încât am ştiut la ce să mă aştept.

Am ales ca variantă de drum Autostrada Soarelui, cu trecerea graniţei la Vama Veche. Am propus să oprim în Constanţa ca să admirăm velierele din Portul Tomis, participante la Regata Marilor Veliere dar am plecat destul de târziu de acasă şi am renunţat cu părere de rău, la cererea familiei. La întoarcere am mers pe acelaşi drum, cu un popas la Mânăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, un loc frumos în toate anotimpurile dar mai ales la începutul verii când trandafirii agăţători împrumută culoare şi căldură zidurilor şi stâlpilor de piatră.

Hotelul Ralitsa Superior este situat în zona de deal a Albenei, aproape de intrarea în staţiune. Distanţa faţă de locul în care opresc autocarele din România este mică, turiştii care aleg acest mijloc de transport pot ajunge pe jos la hotel fără să apeleze la serviciile taximetriştilor care cer 10 leva indiferent de distanţa parcursă până la hotel.

În mijlocul pădurii se află un adevărat complex turistic all inclusive, aflat sub “umbrela” Primasol. Din acest complex face parte hotelul Ralitsa Aqua Club, situat în imediata vecinătate a parcului acvatic Aquamania. Este fostul Ralisa de 3 stele, renovat în totalitate şi reclasificat la patru stele. Mai sus, în pădure, se înşiră vilele Ralitsa Aqua Club care au fost şi ele renovate şi sunt o variantă avantajoasă de cazare pentru familiile cu copii care preferă intimitatea unei vile.

Ralitsa Superior a fost retrogradat de la 4 la 3 stele sau după unele agenţii turistice, la 3 stele cu plus. După părerea mea este un hotel de 3 stele bun, chiar foarte bun dacă luăm în considerare plaja privată, restaurantele a la carte, piscinele, centrul SPA, animaţia şi, mai ales, accesul gratuit la Aquamania. Nu trebuie confundat cu Ralitsa Superior Garden, aflat în oferta multor agenţii turistice sub denumirea Ralitsa Superior Corp K. Acesta este un hotel separat, situat foarte aproape de Ralitsa Superior dar condiţiile de cazare sunt cele mai slabe din întreg complexul PrimaSol Ralitsa.

Turiştii cazaţi în cele trei hoteluri şi în vilele Ralitsa au în comun cele trei piscine exterioare, restaurantele a la carte Ralitsa Superior Gourmet şi Taverna Ralitsa, barurile, echipa de animatori, terenurile de sport şi sala de spectacole de la parterul hotelului Ralitsa Superior. Plaja privată, autobuzul care asigură transferul la plajă şi restaurantul Rai de pe faleză sunt împărţite de turiştii Raliţelor cu cei ai hotelului şi vilelor Vita Park, situate tot în pădure, în imediata vecinătate a complexului PrimaSol.

Turiştii cazaţi în hotelurile şi vilele Primasol Ralitsa, precum şi turiştii din hotelul şi vilele Vita Park beneficiază de intrare gratuită la cea mai nouă atracţie turistică a Albenei, parcul de distracţii acvatice Aquamania. Am privit peste gard la parcul Aquamania şi am hotărât să-l vizităm într-o zi noroasă care, spre norocul nostru, nu s-a ivit până la plecare. Aquamania se închide pe 15 septembrie dar, având în vedere vremea însorită şi clienţii numeroşi, a fost deschis până pe 21 septembrie.

La mijlocul lunii septembrie, în parcarea hotelului Ralitsa Superior se aflau puţine automobile, din România şi Bulgaria, majoritatea turiştilor provenind din Germania.

La prima vedere recepţia hotelului pare un pic învechită, nimic deranjant dar ar avea nevoie de mobilier nou, de o imagine mai proaspătă şi mai colorată! Personalul de la recepţie este foarte amabil, bun vorbitor de limba engleză şi mai ales gata să rezolve orice dorinţă a turiştilor. La parterul hotelului se află un mic magazin cu articole de plajă, casa de schimb valutar, lobby-barul cu terasă şi sala de spectacole. Vitrine cu suveniruri, panouri cu oferte pentru excursii şi cu programul echipei de animaţie... cam tot ce se află în jurul recepţiei unui hotel de pe litoralul bulgăresc. Nu există bancomat în hotel,cel mai apropiat este lângă poştă.

Turiştii au la dispoziţie două lifturi, unul mic de trei persoane şi unul panoramic, cu pereţi de sticlă din care poţi admira pădurea în mijlocul căreia sunt ascunse hoteluri, piscine, terenuri de tenis şi locuri de joacă pentru copii.

Am fost cazaţi foarte repede, e drept că nu aşteptau mulţi turişti. Un tânăr politicos ne-a ajutat la bagaje, ne-a prezentat camerele şi ne-a făcut o scurtă descriere a hotelului. Vorbeşte bine româneşte, în lift a auzit că pe băiatul meu îl cheamă Nicu şi ne-a spus încântat:”Şi eu, Nicu! ” De aici încolo, a devenit prietenul nostru Nicu...

Am rugat să ni se repartizeze camere alăturate, cât mai sus posibil. Am primit camere la etajul patru, două dintre ele alăturate, pe la mijlocul coridorului şi cea de-a treia în capăt, lângă lift. În camera de lângă lift, cu pat matrimonial, ne-am cazat eu şi soţul meu iar bunicii şi nepotul au luat cele două camere alăturate, acestea având paturi separate.

Mi-a plăcut mult camera pe care am ales-o, chiar în dreptul balconului erau doi brazi imenşi în care-şi făcea veacul un stol de păsări gureşe. Eiii... nu văd marea dar am brazi la fereastră ca la munte. Bine şi-aşa! Până seara... Am înţeles că fântâna arteziană de la intrarea în hotel se opreşte în timpul nopţii dar s-a defectat şi nu numai că n-a putut fi oprită dar făcea un zgomot teribil de enervant. Uşa de la balcon nu se închidea nici ea prea bine, fântâna se afla chiar în faţa camerei noastre... mai zumzăia şi un motor, cred că la lift... E drept că şi eu am tot felul de auzenii, dar prea de tot! N-am închis ochii toată noaptea şi cu toate că sunt un om optimist îmi vedeam vacanţa mult aşteptată în cele mai întunecate culori. Pot trece cu vederea o groază de amănunte legate de cazare chiar şi de masă, pentru mine liniştea e pe primul loc... dacă nu dorm bine mă transform într-o acritură!

Bunicii şi nepotul n-au avut nicio problemă, camerele lor se aflau departe de lift şi de arteziana buclucaşă, uşile de la balcoanele lor se închideau perfect. S-au odihnit bine, a dormit şi soţul meu care se adaptează la orice condiţii. Desigur, dimineaţa m-am dus la recepţie şi am rugat să mi se dea altă cameră, la orice etaj dar cât mai departe de lift şi cu vedere pe partea opusă fântânii gălăgioase. Poate fetele de la recepţie m-au crezut nebună... Mi-au spus că nu au altă cameră cu pat matrimonial care să îndeplinească cerinţele mele dar mi-au oferit o cameră cu paturi separate la etajul trei, poziţionată exact aşa cum am dorit. E drept, am pus şi eu o atenţie în cutia specială de la recepţie...

Trecând peste această păţanie care poate n-ar fi deranjat o persoană mai puţin sensibiloasă decât mine, am fost mulţumiţi de condiţiile oferite de Ralitsa Superior. Foarte bine pentru cele trei stele pe care le are în prezent hotelul, patru stele nu s-ar justifica în niciun fel.

Destul de lungi dar înguste (cam 15-16 mp), camerele oferă spaţiu suficient pentru două persoane sau pentru doi adulţi cu un copil mic. Se pot caza şi familii cu doi copii dar după părerea mea va fi mare înghesuială... Camerele sunt parsosite cu gresie, mobilierul nu este nou dar destul de bine întreţinut. Toate camerele hotelului, chiar şi cele de la parter, au balcon cu măsuţă şi două scaune din plastic dar lipseşte uscătorul de rufe. Ca urmare, de balustrada din inox a fiecărui balcon fluturau prosoape şi costume de baie.

Pentru că am stat o noapte într-o cameră cu pat matrimonial pot face şi o scurtă descriere a acesteia. Având un singur pat şi un fotoliu extensibil, această cameră pare mai spaţioasă decât vecinele ei cu paturi separate. În rest, nicio diferenţă faţă de celelalte camere! Mi se pare varianta cea mai potrivită pentru familiile cu bebeluşi, spaţiul liber putând fi utilizat pentru amplasarea pătuţului special adus de acasă sau pus la dispoziţie de hotel. Fotoliul extensibil este folosit la nevoie pentru cel de-al doilea copil al familiei.

Camerele cu paturi separate au un pat pentru două persoane (ceva mai mic decât cel din camerele cu pat matrimonial), un pat de o persoană şi un fotoliu extensibil. Practic, aproape tot spaţiul din cameră este ocupat. Poate fi o variantă de luat în seamă pentru o familie cu unul sau chiar doi copii mărişori. Există camere care comunică printr-o uşă interioară, aceasta fiind după părerea mea varianta cea mai comodă dar şi mai scumpă pentru familiile mai mari. Într-o astfel de cameră am fost mutaţi noi, uşa de legătură cu camera alăturată fiind desigur blocată.

Toate camerele au aer condiţionat pe care îl poţi lăsa pornit când pleci din încăpere, televizor LCD cu două posturi româneşti (PROTV Internaţional şi TVR Internaţional) şi telefon cu ajutorul căruia am comunicat între camere şi cu recepţia. Camerele nu sunt dotate cu frigider şi seif, acestea pot fi închiriate de la recepţie.

În Albena există internet wi-fi gratuit pe plajă, în zona piscinelor, în restaurante şi în recepţiile hotelurilor. Singurul din familie interesat de internet în vacanţă este, fireşte, băiatul meu. A fost mulţumit, camera lui fiind în dreptul piscinei, a avut parte de internetul fără de care nu mai putem trăi.

Deşi camerele nu sunt mari este loc suficient pentru mobilierul tipic unei camere de hotel de trei stele -dulap încăpător, noptiere, suport pentru bagaje, cuier, un scaun, un mic birou pe care am găsit în prima zi o sticlă de 1,5 l cu apă minerală plată. Sunt suficiente prize şi corpuri de iluminat în încăpere.

Salteaua patului în care am dormit prima noapte era destul de proastă, în camera în care ne-am mutat am avut norocul unor saltele în stare bună. Bunicii şi nepotul n-au avut nimic de obiectat în această privinţă.

Băile sunt foarte mici dar pe mine nu mă deranjează o baie mică atâta vreme cât este curată, instalaţiile sanitare funcţionează bine şi este dotată cu articole de strictă necesitate. Referitor la baia de la Ralitsa Superior am avut un singur motiv de cârcoteală: duşul fără cabină, cu spaţiul delimitat de restul încăperii printr-o bordură joasă şi perdea din material plastic. Am apreciat prezenţa uscătorului de păr şi a cosmeticelor ce miroseau delicat a levănţică.

În ceea ce priveşte curăţenia... cameristele treceau în fiecare zi pe la noi fară să ne deranjeze, în timp ce eram la micul dejun sau la plajă, luau gunoiul, puneau o hârtie igienică, făceau curat în baie. Au schimbat aşternuturile de pat după trei zile, feţele de pernă la două zile şi prosoapele zilnic. După noroc, ai parte de prosoape şi aşternuturi mai noi sau vizibil obosite dar curate. Ar fi trebuit să înlocuiască zilnic săpunul, şamponul şi gelul de duş consumat dar se făceau că uită. Am rezolvat această mică problemă, le-am oferit zâmbind o “atenţie” şi am avut parte de curăţenie ca la carte, cosmetice cu bonus şi pijamale aranjate pe pat.

Restaurantul principal este într-o clădire separată, foarte aproape de hotel. Este spaţios, asemănător în ceea ce priveşte mobilierul şi elementele decorative cu restaurantul hotelului Kaliakra. Mi-a plăcut terasa largă, cu vedere spre piscină şi spre grădina cu flori şi multe specii de foioase şi conifere.

De anul trecut Ralitsa Superior a trecut de la ultra all inclusive la all inclusive plus. Băuturile alcoolice străine şi cocktailurile se plătesc separat. De asemenea, nu mai există la bar vitrina cu sticle de 1,5 l cu apă plată inclusă în preţ. Alte modificări n-am constatat...

Mâncarea a fost variată, gustoasă, proaspătă dar fără preparate de fiţe, ca într-o casă în care se mănâncă bine. Am ajuns de mai multe ori la prânz cu zece minute înaintea orei de închidere dar am găsit tăvile şi platourile pline, ca şi cum abia s-ar fi deschis restaurantul. În programul all inclusive plus sunt trecute seri tematice dar noi nu am avut parte de aşa ceva. Nu le-am simţit lipsa şi ne-am gândit că de vină pentru absenţa lor este finalul de sezon, deşi Ralitsa Superior este deschis până spre sfârşitul lunii octombrie.

Micul dejun este aproape identic în fiecare zi dar oferă suficiente variante pentru turiştii de toate vârstele, chiar şi pentru cei care au probleme de sănătate: mezeluri, brânzeturi, ouă fierte, bacon prăjit, cârnaţi, frigănele, baniţa (plăcintă bulgărească cu brânză), foietaje, roşii cu cimbru la cuptor, măsline de multe feluri, peşte marinat, salate diverse, legume, cereale cu şi fără adaosuri... Se pregătesc la faţa locului clătite, omletă şi ouă ochiuri. Am apreciat faptul că sunt multe sortimente de pâine albă, intermediară, neagră, cu seminţe, chifle calde, checuri proaspete şi alte tipuri de prăjituri.

La toate cele trei mese ale zilei sunt prezente castroanele cu iaurt, compot şi borcanele cu miere, gem şi cremă de ciocolată. Am avut parte de fructe gustoase de sezon, majoritatea provenite din fermele Albenei.Pere, struguri albi şi negri, piersici, nectarine, mere, pepeni galbeni şi roşii... un festival al aromelor şi culorilor de toamnă! De altfel, am văzut multe panouri în staţiune care fac reclamă produselor bio din fermele ce aparţin Albenei care ajung în cea mai mare parte în farfuriile turiştilor.

La prânz restaurantul principal este mai puţin solicitat, mare parte din turişti mănâncă la restaurantul de pe plajă sau la snack-barul de la piscină. În fiecare zi au fost o supă-cremă şi o ciorbă la care poţi adăuga, după gust, verdeţuri, crutoane, ardei iute, condimente, friptură la grătar de pui sau porc, mâncărici de legume cu sau fără carne, peşte, friptură la cuptor de vită, miel, porc sau pui cu diverse sosuri. Desigur şi tocături cu condimentele bulgăreşti care nu sunt pe gustul meu dar am găsit întotdeauna ce să mănânc cu plăcere. Au fost la fiecare masă cel puţin cinci feluri de salate proaspete, legume şi verdeţuri din care-ţi poţi face salată după gust, 4-5 garnituri diferite (orez, cartofi prăjiţi sau la cuptor, paste, varză de Bruxelles, brocolli, spanac...).

Atât la prânz cât şi la cină, pe lângă multe feluri de prăjituri cu cremă colorată care nu mă atrag, am găsit mere coapte cu scorţişoară, negrese, baclavale, mousse de ciocolată la pahar. Îngheţată puteţi găsi în restaurantul principal, la snack-bar şi la restaurantul Rai de pe plajă.

Pe la ora 15, pe o măsuţă lângă lobby-bar apar două torturi mari, delicioase şi câteva farfurii cu biscuiţi şi prăjiturele. În câteva zile am mâncat de prânz la restaurantul de pe plajă după care ne-am delectat cu o cafea şi o felie de tort pe terasa lobby-barului. Nu a descoperit prea multă lume locul în care se aduceau torturile, de departe cel mai bun desert de la Ralitsa Superior!

Seara se servesc mai multe preparate decât la prânz, intră în acţiune cuptorul cu lemne pentru pizza din interiorul restaurantului şi grătarul mare, cu cărbuni,din grădină. În fiecare seară am avut muzică live, o trupă care cântă şlagărele nemţeşti ale anilor 70 dar şi cunoscute melodii ruseşti, englezeşti şi chiar... ”Drumurile noastre toate”. Parcă mai mult mi-au plăcut totuşi Cerasela şi Arpad din Mediaş care cântă de ani de zile la Kaliakra.

La cină există alternativa celor două restaurante a la carte pentru care este nevoie de rezervare la recepţie. În aceeaşi clădire cu restaurantul principal se află Ralitsa Superior Gourmet, cu specific internaţional. Taverna Ralitsa cu muzică live şi preparate tradiţionale bulgăreşti se află lângă snack-bar şi piscina mică, în spatele restaurantului principal Ralitsa Aqua Club. Ca să găsiţi intrarea la tavernă vă puteţi orienta după o căruţă vopsită în culori vii, încărcată cu flori, amplasată în faţa uşii de la intrare. Nu am încercat restaurantele a la carte pentru că ne-a plăcut mâncarea de la restaurantul principal şi mai ales terasa unde stăteam de vorbă având în faţă un pahar cu vin sau o farfurie cu fructe, până la închiderea programului de masă.

Ralitsa Superior face parte dintre hotelurile incluse în programul Albena Dine Around. Turiştii care au plătit un sejur de cel puţin 7 nopţi la Ralitsa Superior în extrasezon pot face rezervare, de două ori pe săptămână, la prânz sau cină, la unul dintre restaurantele din staţiune incluse în programul Dine Around. Rezervarea se face cu o zi înainte la recepţia hotelului. Ne-a tentat restaurantul cu specific mexican Tex Mex de pe aleea cu suveniruri, cu bucătar mexican şi celebrii cântăreţi mariachi, dar până ne-am hotărât noi... s-a închis restaurantul cu pricina. Eu mi-aş fi dorit o cină la Ciel Bleu cu specific franţuzesc de la etajul 17 al hotelului Dobrudja, mai mult pentru panoramă decât pentru mâncare, dar familia mea a amânat de la o zi la alta până când fiul meu a tras înţeleapta concluzie “La anul, mama! ”

Am identificat la hotel vreo trei baruri la care se adaugă cel de pe plajă:lobby-barul cu terasă de la parter, snack-barul (ambele deschise între orele 10-23) şi barul din restaurant, deschis în timpul prânzului şi cinei. De la lobby-bar poţi lua singur apă şi cafea de la aparat pe tot parcursul zilei. În ceea ce priveşte băuturile, am spus deja că de anul trecut doar băuturile alcoolice bulgăreşti sunt incluse în preţ. În restaurant sunt mai multe tipuri de aparate pentru cafea, cea mai bună fiind la aparatul amplasat la barul din restaurant. Acest aparat era cel mai solicitat de turişti, motiv pentru care rămânea de multe ori în pană de materie primă... Soţul meu a băut doar bere, slabă ca de obicei şi vin alb, despre care a spus că este bun. Sucurile de la dozator nu m-au interesat, am băut apă, cafea, cappuccino, ceai, compot şi am descoperit în restaurant, pe lângă sucul natural de mere pe care-l ştiam din anii trecuţi, un vas cu limonadă făcută din lămâî şi grefuri adevărate care mi-a plăcut foarte mult.

Piscina hotelului Ralitsa Superior, înconjurată de grădina impecabil întreţinută, este destul de mare, curată şi supravegheată de un salvamar până la ora 18. Turiştii pot face baie şi după această oră. Am fost la piscină doar într-o după-amiază, apa era plăcută dar mai rece decât apa mării. În piscină există şi o zonă cu jacuzzi dar nu funcţiona sau nu ne-am priceput noi s-o pornim. Piscina destinată copiilor este foarte mică dar nu mi se pare o problemă având în vedere că turiştii hotelurilor Ralitsa au intrare gratuită la spectaculosul aquaparc situat la circa 200 m de Ralitsa Superior.

Hotelul are o mică piscină interioară care este utilă în zilele ploioase dar cum am avut parte de vreme minunată, nu i-am acordat atenţie. De la piscina interioară se poate ieşi afară, direct în zona cu şezlonguri de la piscina exterioară.

La subsolul hotelului se află Centrul SPA cu saună, baie de aburi, sală de fitness, cabine de masaj şi 12 cabinete pentru proceduri terapeutice, tratamente cosmetice şi terapii de relaxare. La Ralitsa Superior se pot face băi cu ape minerale carbonatate, împachetări cu parafină, electroterapie şi alte proceduri. Această bază de tratament este motivul principal pentru care Ralitsa Superior se deschide primăvara la începutul lunii mai şi se închide toamna târziu, spre sfârşitul lunii octombrie. În extrasezon hotelul este rezervat aproape în întregime de seniorii din Germania care vin pentru relaxare şi tratament, amplasarea hotelului în pădure fiind un plus din acest punct de vedere.

La piscina exterioară de la Ralitsa Superior este linişte... prea multă linişte chiar şi pentru mine... Fără animaţie, fără muzică! Pe mine mă deranjează gălăgia în timpul nopţii, ziua însă îmi place muzica ritmată dacă nu este foarte, foarte tare, îmi plac vocile vesele ale copilaşilor, îmi place să simt bucuria oamenilor care trăiesc fiecare clipă de vacanţă.

Dacă doriţi puţină mişcare, puteţi merge la piscina hotelului Ralitsa Aqua Club situată chiar în faţa intrării principale a hotelului Ralitsa Superior, dincolo de fântâna arteziană care m-a sâcâit în prima noapte a vacanţei. Aici veţi întâlni animatorii care-şi desfăşoară activitatea după programul afişat zilnic la recepţie. Piscina Ralitsa Aqua Club este mare şi cuprinde zone cu adâncime variabilă, pentru toate categoriile de turişti. Este un loc plăcut, înconjurat de copaci dar are nevoie de o renovare urgentă. Apa a fost curată, există duşuri şi toalete bine întreţinute dar sunt multe plăcuţe de mozaic ciobite sau sărite, dalele din jurul piscinei sunt vechi şi par murdare chiar dacă am văzut că sunt spălate zilnic. Există bar şi la această piscină, cu aceleaşi sortimente de băuturi ca la Ralitsa Superior. Am fost serviţi şi noi chiar dacă aveam brăţară de altă culoare decât turiştii cazaţi la Ralitsa Aqua Club.

Cea de-a treia piscină exterioară la care pot merge turiştii Raliţelor este situată chiar lângă snack- barul cu foisor din lemn. Nu am mâncat niciodată la snack bar doar am băut o bere sau o cafea la ora prânzului şi un ceai cald mai spre seară. Piscina de lângă snack-bar este cea mai mică dar cea mai cochetă şi bine amplasată, curată, cu jacuzzi, cu soare şi umbră după bunul plac, cu lume puţină şi muzică ce se aude de la snack-bar. Un loc de joacă pentru copii, cu leagăne noi şi viu colorate, se află chiar lângă această piscină. Al doilea loc de joacă din complexul Ralitsa se află la piscina cu animaţie.

Lângă snack-bar sunt aşezate, la umbră, două mese de tenis. În vecinătatea acestora este un mic amfiteatru cu scenă pentru animaţia din timpul zilei şi pentru minidiscoteca de seară.

Spectacolele de seară au loc în sala de la parterul hotelului Ralitsa Superior. Este o sală spaţioasă, dotată cu aer condiţionat, care primeşte turişti de la cele trei hoteluri şi vilele Ralitsa. Animatorii mi-au plăcut foarte mult, mult mai buni decât cei de la Kaliakra. Cea mai reuşită a fost seara bulgărească, realizată doar de copiii talentaţi din echipa de animaţie, fără invitaţi din afara hotelului.

Am ajuns în sfârşit la plajă şi mare... că doar pentru ele am mers în vacanţă la Albena! În prezentările agenţiilor de turism se specifică faptul că Ralitsa Superior se află la 800-900 m de plajă. N-am măsurat distanţa dar vă pot spune că am făcut pe jos, de la hotel până pe plajă, aproximativ 20 minute împreună cu mama mea care merge foarte încet. Încet dar cu perseverenţă, ajunge unde doreşte... În pas vioi, în 10 minute eşti pe plajă. Desigur, dacă o iei pe drumul cel mai scurt! Ca să mergem pe jos la plajă, am ieşit din hotel pe uşa care dă pe terasa lobby-barului, am luat-o pe aleea care merge la restaurant, am coborât treptele din dreapta restaurantului care ies direct în stradă. De aici am ţinut-o tot înainte pe lângă poştă până la parcul de distracţii pe care l-am traversat pe aleea ce duce pe faleză, chiar lângă restaurantul Rai.

Turiştii hotelurilor Ralitsa şi Vita Park au la dispoziţie un autobuz care pleacă din faţa hotelului Ralitsa Aqua Club, are o singură staţie în dreptul restaurantului Vita Park şi capăt de linie la plajă, în spatele hotelului Boryana. Primul autobuz pleacă la ora 9 dimineaţa, ultima cursă fiind la ora 17, mult prea devreme în timpul verii. Autobuzul face până la plajă cam 10-15 minute pentru că ocoleşte destul de mult, traseul fiind prin pădurea Baltata. Până te duci în staţie... cât aştepţi... până cobori... ajunge chiar şi mama la plajă. Noi am preferat plimbarea pe jos, dimineaţa iar la întoarcere, în cele mai multe zile, am luat autobuzul.

Programul după care circulă autobuzul este afişat la recepţie şi în staţii. Mai mult, am primit un fluturaş cu orarul de la recepţioneră, în momentul în care am fost cazaţi. După două zile s-a schimbat orarul, s-a trecut la programul de toamnă cu mai puţine curse pe zi. Această modificare a generat o bâlbâială, o parte din turişti n-au fost bine informaţi, şoferii au încurcat orele... iar când lucrurile au intrat în normal, s-a revenit la programul de vară datorită numărului destul de mare de turişti.

Sectorul de plajă rezervat pentru turiştii de la Raliţe şi Vita Park este mare, cu suficiente şezlonguri şi umbrele în stare bună. Salteluţele se pot procura de la băieţii care au grijă de plajă, contra cost. Pe plajă se află duşuri, cabine de schimb şi un loc de joacă pentru copii.

Prosoapele de plajă pot fi luate de la recepţia hotelului în schimbul unei garanţii care se restituie odată cu înapoierea prosopului, la sfârşitul sejurului. Prosoapele oferite turiştilor sunt uzate, destrămate şi au o culoare îndoielnică. Mai bine, nu... am preferat să cumpăr prosoape din bazar, mai cu seamă că era vremea reducerilor de sfârşit de sezon.

Restaurantul Rai la care au acces turiştii de la Raliţe şi Vita Park se află pe faleză, chiar în dreptul plajei atribuite acestor hoteluri. Terasa are vedere spre mare şi spre rezervaţia naturală Baltata. Ai parte de spectacolul fascinant al mării şi de ţipătul strident al pescăruşilor sau de răcoarea pădurii şi de stolurile de vrăbiuţe pofticioase care pândesc orice firimitură de pâine.

Restaurantul Rai se deschide la ora 11 şi se închide la ora 16. Programul este bun pentru extrasezon dar total neinspirat în timpul verii când la 11 te pregăteşti să pleci de pe plajă şi te reîntorci după ora 17... Între 12,30-14 la terasa de pe plajă se poate servi un prânz uşor, de vară: supă rece de iaurt tarator, peşte, friptură, cârnaţi, garnituri, salate. Băuturi şi cafea de la bar, îngheţată, fructe, fursecuri şi pizza sunt puse la dispoziţia turiştilor de la ora 11 până la închiderea restaurantului.

La mijlocul lunii septembrie a fost o plăcere să mâncăm la prânz la restaurantul Rai. Destul de multă lume dar nu înghesuiala din plin sezon, mâncare gustoasă... Pizza coaptă la cuptorul cu lemne, deşi nu foarte încărcată, este bună. La restaurant şi pe faleză mirosea a toamnă, a bucătăria bunicii, de la vinetele şi ardeii copţi pe grătar. Mi-au plăcut zacusca, salata de vinete cu ardei copţi, guvizii şi hamsiile prăjite, salata de iaurt cu castraveţi. Cu apă, bere, cafea, fructe şi îngheţată am ieşit din restaurant fără probleme.

Plaja curată... apa mării incredibil de caldă... oameni liniştiţi care savurează ultimele zile de vară... vaporaşul Esperanza care pentru 10 leva de persoană te plimbă mai bine de 40 minute de-a lungul coastei Albenei, pe ritmurile celor mai iubite melodii ale anilor 70,80... vis albastru cu gust de sare şi miros de alge!

Cele opt zile de vacanţă petrecute la Ralitsa Superior au fost pe placul familiei mele. Bunicii şi juniorul au declarat că ar merge la Ralitsa şi anul acesta iar colega mea a plătit deja avansul pentru vacanţa de vară la acelaşi hotel. După părerea mea, Ralitsa Superior este un hotel de trei stele foarte bun pe care-l recomand fără nicio reţinere pentru lunile mai, iunie şi septembrie. În plin sezon, unele aspecte care pe noi nu ne-au deranjat ar putea deveni enervante. Aglomeraţia din autobuz şi intervalul orar în care circulă acesta, programul prea scurt al restaurantului de pe plajă, unele ”scăpari” în ceea ce priveşte curăţenia... În plus, atunci când plăteşti mai mult ai şi aşteptări mai mari. Noi am plătit 25 de euro de persoană pe zi şi am avut parte de o vacanţă frumoasă de care ne amintim cu drag.


[fb]
---
Trimis de Floria in 05.02.17 17:35:32
Validat / Publicat: 05.02.17 21:46:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2576 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P35 PrimaSol Raltsa Superior. Plaja.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com

  • ECOURI la acest review

    10 ecouri scrise, până acum

    soacramea13
    [05.02.17 23:30:19]
    »

    Felicitari pentru acest articol!!! Desi merg la Ralitsa Aqua Club de 3 ani nu reusesc sa scriu nici macar un articol mic, insa tu ai cuprins tot, exact ceea ce ar fi trebuit sa scriu eu.

    Se merita diferenta de pret de la Kaliakra? Sunt doritoare de acest hotel dar am fost oprita de pret.

    mishu
    [06.02.17 08:44:11]
    »

    @Floria: O placuta surpriza asa de inceput de saptamana, inca iarna dar cu gandul la vacanta viitoare. Un articol minunat, multumesc pentru mentionarea mea care a ajutat si ea la luarea deciziei pentru acest hotel, cat despre articol, el cuprinde tot, astfel incat poate fi mentionat ca un ghid complet pentru acest complex. Iti dai seama ca am mers pe urmele tale si mi-am adus aminte de tot ce a insemnat pentru noi vacanta acolo si unele lucruri povestite de tine erau deja vu:

    Ar fi trebuit să înlocuiască zilnic săpunul, şamponul şi gelul de duş consumat dar se făceau că uită.

    si la noi la fel desi prestasem ceva atentie si atunci am comentat la receptie (se intamplase sa nu ne puna nici prosop). Cat despre pajama nu sunt genul care sa o aranjeze astfel incat nici altcineva nu vreau sa o faca, drept care dimineata o puneam in dulap sa nu se atinga nimeni de ea . Si da, si mie imi place teribil mirosul acela de levantica si-l savuram cu mare placere.

    Nici noi nu am luat masa la restaurantul a-la-carte, deoarece am avut la restaurantul obisnuit intotdeauna ceva care sa ne placa. Ceea ce mi-a placut mie cel mai mult era ca aveau multe sortimente de branza si asta de vreo 2 ani de cand au reusit sa deturneze aici multi turisti francezi.

    Prajiturile sunt de acord cu tine, nu erau ceva care sa ma atraga, mai erau scapari dar se terminau repede.

    La noi s-a mers mult pe prezenta la Aquamania, stat pe sezlong la umbra si lenevit pe saltea pe apa. Flacaii earu smecheri si veneau aici la concursul de coborat cu saltelele si au participat de 3 ori, rezultat 3 sticle cu sampanie, de fapt ideea de castig si nu de premiu era in vizor, apoi mai mergeau la piscine deja fiind prieteni cu animatorii si pastrand-o in continuare si peste an si uite asa dintre animatorii cunoscuti de noi de-a lungul anilor petrecuti acolo stim cum au ajuns prin diverse locuri, designer in Italia, solista la Sofia, pe vase de croaziera doar cateva dintre destinatiile despre care mai stiu.

    In ceea ce priveste diferenta intre animatorii de la Kaliakra si Ralitsa este data de experienta animatorilor, aici cel putin cativa dintre ei sunt vechi si stiu deja multe, la Kaliakra sunt mai tinerei, cand am fost in 2015 acolo pentru un weekend majoritatea aveau 18 ani si erau chiar colegi de liceu care s-au adus unii pe altii, dar seful lor era Mitko, un tip foarte experimentat, cam la vreo 40 de ani si care lucrase si el pe vase de croaziera, si care fusese seful animatorilor de la Ralitsa.

    Cat despre spectacolele de seara participam la toate, chit ca ele se repetau (cu mici diferente) an de an si chiar si la cele cu specific popular bulgaresc si asta pentru respectul aratat acestor tineri care ziua asigurau programul de animatie iar seara faceau aceste spectacole (ei au cam 10 tipuri de spectacole pe sezon).

    Iar salariul pe care il primesc este unul micut, deaorece se considera ca au casa si masa asigurata si ca se mai impart si mici atentii.

    Cred ca m-am lungit si eu cu ecoul, insa mie Ralitsa mi-a placut mereu, este un loc placut unde ne-am simtit bine si o atmosfera prietenoasa.

    Lecturat cu mare placere, votat cu mare drag.

    teona
    [06.02.17 11:28:25]
    »

    Ma bucur pentru tine ca ai avut o vacanta atat de frumoasa cu familia si imi place foarte mult cadrul natural unde este amplasat hotelul. Felicitari, pt alegere!

    mishu
    [06.02.17 11:43:38]
    »

    @soacramea13: In ceea ce priveste aceste doua hoteluri, alegerea tine de ce-ti doresti tu. Kaliakra este pe plaja, ai marea la picioarele tale. Vrei mai multa umbra, alegerea este Ralitsa. Kaliakra il consider ceva mai elegant decat Ralitsa, are camerele mai mari, consumabilele pentru baie sunt ceva mai complexe, frigiderul il gasesti alimentat o data / sejur, cu apa plata, apa minerala, bere, suc, cate una din fiecare/ de persoana, iar pe balcon ai uscator de rufe.

    In ceea ce priveste masa, oarecum similar, sucurile sunt la fel de slabe peste tot, dar ca si Floria am descoperit anul acesta acea limonada din fructe (cred ca de fapt fructele ramase neconsumate erau acoperite cu apa si transformate in limonada, insa erau mai bune, iar noi obisnuiam sa luam apa acidulata si puneam zahar/ miere si lamaie si ne faceam limonade.

    Repet insa, depinde de ce-ti doresti.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    FloriaAUTOR REVIEW
    [06.02.17 20:06:09]
    »

    @soacramea13: Mulţumesc! Mishu ţi-a răspuns deja la întrebare... eu sunt de aceeaşi părere. Kaliakra are două corpuri. La Kaliakra Standard camerele sunt la fel de mici sau poate mai mici decât la Ralitsa Superior în timp ce la Kaliakra Superior camerele sunt foarte spaţioase, pot primi în cele mai bune condiţii familii cu doi copii. Camerele sunt mochetate iar băile arată foarte bine şi sunt dotate la nivelul celor patru stele ale hotelului.

    Restaurantul este asemănător cu cel de la Ralitsa Superior, mâncarea este bună şi variată la ambele hoteluri iar băuturile sunt identice. Animatorii mi s-au părut mai buni la Ralitsa.

    La Ralitsa există în plus faţă de Kaliakra cele două restaurante a la carte, restaurantul de pe faleză, mica piscină interioară şi sala de fitness. Desigur, marele avantaj pentru familiile cu copii este accesul gratuit la Aquamania!

    Kaliakra oferă o vedere fabuloasă la mare dacă ai norocul unei camere la etaj superior.

    Kaliakra mi se pare o alegere foarte bună pentru familiile cu copii mici, practic ieşi din hotel şi ai ajuns pe plajă. Pe de altă parte, Ralitsa mi se pare o variantă mai bună pentru familiile cu adolescenţi energici şi dornici de distracţie.

    În ceea ce mă priveşte... răspunsul pe care mi-l dictează sufletul este Kaliakra dar raţiunea mă trage de mânecă şi spune Ralitsa!

    Îţi doresc cele mai frumoase vacanţe!

    FloriaAUTOR REVIEW
    [06.02.17 20:18:10]
    »

    @mishu: Mulţumesc, Mishu! Părerea ta despre Ralitsa a contat foarte mult pentru mine. M-am gândit că dacă băieţii tăi s-au simţit atât de bine în acest loc, cu siguranţă Ralitsa va fi şi pe placul flăcăului meu. Iar distanţa faţă de plajă s-a dovedit o plimbare plăcută pentru toată familia, chiar şi pentru mama...

    Vacanţe frumoase alături de cei dragi îţi doresc! Să ne vedem cu bine la Slănic!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    FloriaAUTOR REVIEW
    [06.02.17 20:24:33]
    »

    @teona: Da, Ralitsa este o alegere foarte bună pentru extrasezon, o vacanţă la mare şi la munte în acelaşi timp. Iar dacă soarele nu este prea generos, Balcicul care-mi place atât de mult este la doi paşi.

    Vacanţe frumoase şi numai bine îţi doresc!

    roth
    [06.02.17 21:47:16]
    »

    Nu e o ora taman buna sa citesc atat despre mancare/prajituri si alte deatea insa asta e... inghit in sec si bau putina apa poate trece. Frumos, asta stim, de principiu daca nu esti maxi chitibusar Bulgaria este inca o destinatie acesibina si draga romanilor, cu un raport bun calitate /pret.

    Bravo... vacante multe, frumoase... si mai putina mancare? ... se poate?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    lili.s
    [10.07.17 11:36:32]
    »

    @Floria: multumim pt review. foarte bun

    alexandru1988
    [17.08.17 13:37:04]
    »

    @Floria: Buna,

    Nu degeaba esti "senator"

    Foarte bun review-ul, foarte foarte bun

    Am fost la acest hotel acum 4ani, culmea, vreau sa ma re-intorc tot in Septembrie si eram curios ce s-a mai schimbat

    Multumim de info

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alexandru1988, Floria, lili.s, mishu, roth, soacramea13, teona
    Alte impresii din această RUBRICĂCalimera Ralitsa Superior (ex PrimaSol, ex-Ralitsa MB) :

    INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083884000778198 sec
    ecranul dvs: 1 x 1