ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Muzeul hidrocentralei Portile de Fier

TIPĂREȘTE

Muzeu la Portile de Fier?

Cum vine asta? Portile de Fier este o hidrocentrala. Ba nu, ca-s doua! Portile de Fier I si II. Construite in anii socilaismului prin colaborare intre R. S. Romania si R. S. F. Iugoslavia. Stati, nu schimbati postul, ca nu ma dau cu comunistii! :)

-Si totusi despre ce muzeu indrugi acolo, Dane?

Unde?

Am aflat, pe AFA citind, mai demult, ca se poate vizita sala turbinelor de la Portile de Fier I. Si ceva mai mult.

Si, intr-o zi cu temperaturi de 40 grade si cod rosu de canicula in zona, m-am gandit sa vad si eu, unde se produce jumatate (!) din energia electrica din tara noastra.

Pe DN6 care leaga Bucuresti de Timisoara (si Cenad), in judetul Mehedinti, intre Drobeta Turnu-Severin si Orsova, unde soseaua se inscrie chiar pe malul Dunarii oferind imagini superbe ochiului, cu 100 metri inainte de hidrocentala exista un indicator care te coboara in stanga soselei, sub cota acesteia, mai aproape de fluviu intr-o parcare mare in dreptul SHEN (Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie) Portile de Fier 1.

Muzeul se poate vizita de marti pana duminica intre orele 9 – 16. Fiinteaza inca din anul 1976. Biletul de intrare in muzeu costa 4 lei. O vizita dureaza aproximativ 30 minute.

Muzeul

Muzeul are mai multe compartimente (le-am numit eu): unul care prezinta vestigii istorice si informatii geologice, unul care explica cum s-a construit hidrocentrala, altul cu imagini ale utilajelor industriale din hidrocentrala si punctul de maxima atractie: vizita in sala turbinelor.

Vizitam prima sala, una larga si lunga. Aici sunt prezentate diferite exponate, dar si table ilustrate explicative foarte sugestive. Aflam despre:

- “”pietroaie””, pe numele lor gnais, marmura, etc;

- obiecte descoperite si provenite din paleolitic si epoca fierului;

- obiectivele turistice din zona precum Cazanele Dunarii cu chipul sculotat in piatra al lui Decebal;

- unelte si obiecte vechi descoperite pe aici, in situl arheologic Ostrovul Mare;

- marturii romane precum Tabula Traiana;

- insula sacrificata Ada-Kaleh, acoperita de apa la construirea lacului de acumulare, populata de turci (imi amintesc de rahatul turcesc de Ada-Kaleh);

- etnosinteze trans-frontaliere;

- o moara cu ciutura;

- fauna de pe malul Dunarii, la intrarea fluviului in tara.

Legatura cu urmatorul compartiment o fac machetele de nave expuse, care pot spune ca au atras vizitatorii de toate varstele, nu numai copiii. Mai departe, in imagini sunt reprezentate lucrarile la imensul santier pentru construirea hidrocentralei, inclusiv momentul “”inchiderii Dunarii”” si bineinteles imagini cu hidrocentrala dupa terminarea acesteia.

In urmatorul sector tot presarat cu imagini vedem o mica parte din sala turbinelor si utilajele si echipamentele industriale, care functioneaza sau au functionat aici.

Zona cea mai spectaculoasa nu va fi insotita de fotografii, intrucat acesta este interzis. Este vorba de vizita la sala turbinelor.

La intrare mi s-a spus:

-La fara zece sa fiti in capatul salii, la lift, coborim cu toti vizitatorii prezenti in sala turbinelor, unde nu este permis sa fotografiati sau sa filmati!

In zona aceasta ne-a insotit ghida muzeului, care ne-a oferit informatii despre turbinele Kaplan, putere instalata 195 MW si peste 3600 tone fiecare, debitul necesar fiecarei turbine 800 mc/s (!) , despre aria limitata in care am ajuns, cea mai mare parte a imenselor turbine (6 la numar), fiind un nivel mai jos, noi vanzand numai “capul” lor, precum varful unui aisberg.

Curentul produs de turbine trece apoi la cele 6 transformatoare de putere.

Alte informatii

-Lucrarile la sistemul hidroenergetic Portile de Fier I au durat din 1964 pana in 1972 (inaugurare la 16 mai).

-Este o realizare de referinta a industriei energetice romanesti

-Este hidrocentrala din Romania cu cea mai mare putere instalata.

-Sistemul hidrocentralei este compus din doua centrale hidroelectrice, despartite de un baraj deversor, lungime de 441 m si cu 14 guri de deversare,

-inaltimea barajului: 74 m,

-Lacul de acumulare cuprinde peste 2 miliarde mc apă si este lung de 120 km

-Apele lacului nu ingheata nicioada

-Vapoarele trec prin doua ecluze;

-au fost stramutate 7 localitati pe malul sarbesc si 10 localitati pe malul romanesc, intre care Orsova Veche.

Ne-am intors cu acelasi lift, prin aceeasi sala de muzeu pe unde am intrat.

Ma bucur ca exista acest muzeu, pentru mine inedit, si ca am avut placerea sa il vizitez.

Recomand tuturor care tranziteaza sau vizteaza zona.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 02.07.17 19:56:17
Validat / Publicat: 02.07.17 20:33:42

VIZUALIZĂRI: 13015 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Coltul turcesc Ada-Kaleh reprezentat foarte sugestiv in muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61100 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.07.17 20:48:10]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Zoazore
[02.07.17 20:51:20]
»

@Dan&Ema: Sâc, eu am votat de două ori, dar... s-a înregistrat doar un vot! Dar ce vot! Bravo, Dane, curaj pe tine pe căldurile-alea!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[02.07.17 21:45:45]
»

@Zoazore:

Am sperat sa ne bage la apa pe canicula aia!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[02.07.17 21:48:02]
»

@webmaster: multumesc

danaeldreny*
[02.07.17 22:38:22]
»

Of! Zona Porțile de Fier mă doare. Ce povești am eu la Portile de Fier – nu pot să pun pe AFA… da’ o să pun totuși ceva că prea-i de senzație… chiar de-i off topic și-i de demult… uite-așa se mai naște un articol – Mehedinți și Ionuț… of…

O să scriu aici doar că la construcția Porțile de Fier în zonă s-a ridicat mult nivelul apei – câțiva metri pe vertical ceea ce este extrem de mult, au fost inundate multe sate de pe versanți – noi știm de-ai noștri, de sârbi or ști ei și Dumnezău sfântu… - s-a mutat vatra satului mai sus pe versant – deci locuitorii și-au abandonat satele ce-au fost inundate, încă și acum se mai vede turla bisericii din Ieșelnița (parcă) ce se ridică deasupra apelor când se mai retrag apele…

Pentru asta locuitorii nu au fost despăgubiți prea mult, doar câțiva ani au primit curent electric gratis apoi i-au pus și pe ei la plată deci, cel puțin pe localnici hidrocentrala asta i-a costat cam mult (cât au putut ei duce…)

Am aflat toate astea la crâșma satului de la un bătrân localnic, prin Dubova sau prin zonă ce trăise multe pe lumea asta… E destul să întrebi cum îi viața pe aici ș-apai îți spun ei multe, nu țin nica secret… La fel am aflat multe și pe la Izvoarele Cernei unde ne-a povestit un localnic cum construiesc ei case, cu piatră din albia Cernei…

În spate la chipul lui Decebal era un camping (cam cotropit de pantofari că era murdar), ce s-o mai fi ales de acel camping… parcă era pe undeva pe Valea Mraconia…

Dar mă aștept să citesc toate poveștile astea și multe altele scrise de Dan&Ema că sigur au văzut multe în Mehedinți…

Povestea asta cu inundarea satelor de pe versanți s-a cam repetat cam în același scenariu la mai toate barajele mari din țară…

doinafil
[02.07.17 23:23:43]
»

L-am citit şi pe ăsta, Dane! Am aflat lucruri interesante, nu ştiam că există un muzeu al hidrocentralei.

Construcţia din poza P01 pare a fi un turn de control al unui aeroport.

Interesante şi datele tehnice despre hidrocentrală.

Când eram copil ascultam (şi cântam) un cântec despre Ada-Kaleh. Asta era înainte de 1970, când insula a fost acoperită de lacul de acumulare. Era renumită pentru preţurile mici, insula fiind scutită de impozite. Se făcea comerţ cu dulciuri, aur şi cu... parfum de trandafiri, care erau renumiţi pentru mirosul lor. Ehe heeee... ce vremuri!

Felicitări! Am votat pentru ce am văzut şi aflat!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[03.07.17 09:38:27]
»

@danaeldreny:

Da, la mai toate barajele ridicate au existat oameni care au suferit fiind nevoiti sa isi mute traiul. Zone intinse au fost inundate. Am si amintit de aceasta situatie fortata, care localnicilor nu le-a picat deloc bine. Ada-Kaleh e complet sub ape si era un fanion turcesc in mijlocul Dunarii cu traditie inca de prin sec XIX daca nu gresesc. Tatal meu a fost pe insula, astazi nu mai ajunde nimic, caci e sub ape. Orsova, care gazduieste multe suflete, a fost in buna parte inundata si a luat fiinta Orsova Noua.

Portile de Fier 1 este un obiectiv strategic national si asta primeaza in decizii inaintea suferintei oamenilor afectati.

Draga cititorului, multumesc ca ai rabdare sa lecturezi articolele mele. Nu vreau sa te dezamagesc, dar despre zona asta nu mai am o continuare, un alt articol. Am fost in tranzit. Cu siguranta cand voi vizita pe indelete zona, caci e una din petele albe de pe harta mea personala, atunci revin cu istorisiri.

Multumesc de aprecieri, numai de bine!

Si eu iti citesc postarile cu mare interes, sunt faine, spumoase. Bravos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[03.07.17 09:43:02]
»

@doinafil:

Sarut mana, Doina! Ma bucur daca a fost interesant.

De mult ma batea gandul sa fac aceasta vizita. Foarte fain muzeul asta, bine prezentata informatia.

Coltul dedicat Ada-Kaleh-lui este poate cel mai atrcativ din muzeu, chiar daca imaginile nu sunt convingatoare. Ada-Kaleh era un nume, un brand de produse, cum spui. Eu stiu de rahatul turcesc, tu ai completat cu parfum de trandafiri, foarte interseant, cu aur si comertul in conditii avantajoase. Multumesc de adaugiri.

Vizitati si voi muzeul, cand sunteti in zona. Merita

tata123 🔱
[03.07.17 14:14:58]
»

@Dan&Ema: Frumos muzeu! Lupta oamenilor în fața naturii... dar cu câte sacrificii! Insula Ada-Kaleh a fost un colț deosebit de natură, civilizație și istorie... au rămas doar amintirile. Alături de trandafiri, tutun, rahat și halva pe insulă se făcea și o dulceață de smochine delicioasă și se putea savura o cafea turcească originală (antenasatelor.ro/destine- ... -amintirii.html). Mama Michi ne-a povestit câte ceva despre vizita pe insulă în anii 60.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[03.07.17 17:14:53]
»

@Dan&Ema: Acesta este rolul unor astfel de muzee, aflam ceea ce in timp devine istorie. Cand eram mica (si eu am fost mica odata ????) mergeam la sora mamei la Oravita, si ajungeam de multe ori seara si stiu ca admiram luminile din Ada-Kaleh si-mi imaginam povesti cu printi si printese.

Foarte interesant muzeul, frumoase poze insa printre cele mai frumoase poze putem mentiona si P04 in care se ved si fotograful ????.

Felicitari, votat cu mare placere.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[03.07.17 18:36:35]
»

@mishu:

Te felicit pentru privirea patrunzatoare careia nu-i scapa nimic!

Complexul Energetic de la Portile de Fier 1 este o realizare care a ajutat o mare parte din industria romaneasca. La realizarea lucrarii, la echiparea cu utilaje au participat nume grele ale industriei noastre.

Si asta a generat munca si front de lucru pentru cativa ani si pentru mii de oameni.

Sa ne mandrim cu aceasta capodopera inginereasca a vremurilor sale care este campioana si astazi.

Pe mine m-a impresionat ce am citit si am aflat pe acolo, in buna parte am si postat in articol.

Ada-Kaleh in povestile tale copilaresti! Ce frumos!

Multumesc de vizita si completari!

Sa ne vedem sanatosi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danaeldreny*
[03.07.17 19:10:21]
»

@Dan&Ema: Nu-i timpul pierdut, vine și rândul cazanelor...

webmaster
[03.07.17 19:38:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[03.07.17 21:48:41]
»

@danaeldreny:

Vine, vine, ,,,

Dar inca nu stiu cand...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[03.07.17 21:50:45]
»

@webmaster:

Multumesc

liviu49
[08.07.17 10:10:22]
»

@Dan&Ema: Multumesc pentru amintirile pe care mi le trezesc acest articol! Este o zona in care am locuit si muncit cateva luni, acolo fiind primul meu loc de munca. Am mai scris cateva ecouri la articole in care era descrisa hidrocentrala sau zona. Voi aminti, foarte pe scurt, o patanie dintr-o excursie in perioada 21-23 mai 1977 in nordul Olteniei si in care la intoarcere de la Orsova, am vizitat hidrocentrala. Da, hidrocentrala, nu muzeul. Ghidul nostru ne-a facut o surpriza, a carei unicitate am remarcat-o dupa multi ani. Era o zi de luni, deci circuitul turistic normal la muzeu era inchis, dar ghidul nostru a luat legatura cu inginerul sef al hidrocentralei, care ne- a condus intr-un tur de mai bine de trei ore in interiorul hidrocentralei. Am ocazia sa vedem sala turbinelor, dar nu numai partea superioara a acestora, ci turbina intreaga, cum invarte apa paletele turbinelor, statia de alternatoare, foarte multe locuri si lucruri care in mod obisnuit nu sunt vizitabile. Nu am avut voie, insa sa facem fotografii si e de inteles de ce am fost rugati sa lasam aparatelede fotografiat intr-un birou. Tot in aceasi excursie am avut ocazia de a trece fraudulos frontiera in Iugoslavia, fara sa fiu aarestat. Si toate acestea le datorez ghidului nostru, care era un colonel de securitate, pensionar, care fusese comandantul obiectivului, cum spunea el, Hidrocentrala Portile de Fier din 1968 pana in 1973.

Dar destul cu amintirile!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
liviu49
[08.07.17 10:18:38]
»

@danaeldreny: Sa stiti ca acesta este pretul pe care trebuie sa-l platim pentru progresul civilizatiei. Peste tot in lume, cand s-a construit ceva de asemenea amploare, s-au pierdut proprietati ale oamenilor. Nu stiu daca la noi oamenii respectivi au fost recompensati corespunzator pentru pierderea proprietatilor. In 1970, cand lucram la IPJ Mehedinti, un coleg de servici din Orsova, fusese stramutat pe deal si a primit o locuinta care era mai buna decat cea care ii fusese inghitita de apa lacului de acumulare. Nu stiu daca si ceilalti localnici au avut norocul lui. Mai trist este cand s-au demolat case, unele destul de noi si rezistente pentru a se mari suprafata de teren arabil in unele comune.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, danaeldreny*, doinafil, liviu49, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPortile de Fier:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07020092010498 sec
    ecranul dvs: 1 x 1