ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.01.17
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 3 nopți
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Pensiunea Erdőszéli Szekely

TIPĂREȘTE

Localitatea Ciumani, jud. Harghita

Pensiunea Szekely este situată în inima munților Gurghiului, la doar 9 km de centrul comunei Ciumani, jud. Harghita, din care 7 km de drum neasfaltat, într-un loc înconjurat de brazi, astfel încât din orice parte a pensiunii privești, muntele se află în fața ta, oferind astfel turiștilor sosiți din orasele aglomerate, o adevarată lume de vis, cu multă verdeață și aer curat. Aici susurul pârâului înseamnă “gălăgie”.

Menționez că există două pensiunii ale aceluiași proprietar: una chiar în centrul localității, unde există și un restaurant, și cea de-a doua chiar în pădure. O traducere de începător ar fi Pensiunea Săcui din pădure (neam de unguri care locuiesc în părțile răsăritene ale Ardealului pe lângă Trotoș, Siret și Prut. Regele Ladislau cel Sfânt îi așeză pe la 1080 ca grăniceri pentru paza Transilvaniei).

Rezervarea am facut-o sunând la telefonul pensiunii și cerând expres cazare în pensiunea de la pădure. Am revenit pentru confirmare cu o săptămână înainte. Toul era în regulă, doar că având un grup mare de turiști (era o aniversare) pentru a putea să ne odihnim o să ne dea o camera în vila alăturată. Am anunțat că o să ajungem târziu (aveam experiența altor zile libere la români și ieșirea din București dă bătai serioase de cap). Chiar mă gândeam că dacă avem Prima Casă, Prima Mașină, de ce să nu existe și Primul Elicopter…

În mod normal ar fi trebuit să mergem pe Valea Prahovei – Brașov – Sfântu Gheorghe – Băile Tușnad – Miercurea Ciuc – Ciumani, drum de 5 ore, dar am preferat să ieșim pe A1 spre Pitești – Câmpulung – Brașov si pentru asta am făcut 7.5 ore. Pentru a ajunge mai repede am setat pe GPS cel mai scurt drum și am intrat pe un drum neasfaltat la Suseni, ca apoi să intrăm în Ciumani și încă o data pe alt drum neasfaltat până în fața pensiunii. Ne-am întâlnit și cu o căprioară. Parcarea se face în fața pensiunii.

Administratorii pensiunii ne-au așteptat (cu toate că era o oră destul de înaintată) și ne-au servit cu o palincă. Chiar dacă piscina era închisă, s-au dus cu puștiul meu să îi arate locul unde urma să se bălăcească a doua zi. În acel moment nu eram decât noi și încă o familie în pensiune. Ne-a deschis mai multe camere, dar am ales-o pe prima. Camera 4 din cea de-a doua vilă la parter cu vedere spre pădure.

Pensiunea, construită integral din lemn, este dotată cu 14 camere spaţioase dispuse în două vile separate de piscina acoperită și saună. Toate camerele au grup sanitar propriu, TV prin cablu, internet wireless. Camera noastră a avut și un pat supraetajat pentru copil, un dulap încăpător în care am găsit 4 prosoape mari, o noptieră, o măsuță și un scaun. Și prize. La geam există plasă pentru tânțari pentru că seara apar. Patul a avut cea mai moale, mai confortabilă, mai relaxantă saltea. Apa de la robinet este potabilă. Este permis fumatul doar pe terasa pensiunii. Camerele sunt dotate cu radiatoare termostatice. Seara se face foc în centrală și fiecare își reglează robinetul radiatorului cum dorește. Pensiunea are autonomie energetică 100% prin panouri voltaice, de aceea este interzisă folosirea uscătoarelor, plăcilor de păr, ondulatoarelor.

Micul dejun, inclus în prețul cazării, se servește la parterul vilei, fie în interior, fie afară. Ouă fierte sau ochiuri, cașcaval, unt, brânză, brânză topită, șuncă, slăninuță, ghiuden, salam, zacuscă de fasole, dulceață făcută în casă, lapte cald și cereale, roșii, frigănele și un ceai atât de gustos din frunze de zmeur, afin culese din zonă. Și cafea. Tot aici poți servi prânzul sau cina, contra cost. Înghețată, bere, apă minerală, vin. Mâncarea este facută chiar în bucătăria pensiunii și la prepararea ei chiar participă proprietara pensiunii. De asemenea, poți cere pește chiar din cele 3 lacuri amenajate în jurul pensiunii. Păstăv, crap, biban. Există posibilitatea ca cei pasionați de pescuit să-și prepare peștele prins la grătarul acoperit din curte. Sau poți folosi acest grătar pentru ați prepara ce-ți dorești.

În jurul lacurilor se află bancuțe și leagăne. Chiar și un darts pentru pasionați.

Pentru iubitorii de înot aici se află o piscină acoperită de 15 m lungime, cu adâncime de 1,50 m, cu o temperatură a apei menținută constant la 28-30 grade, cu dușuri și toalete. Accesul se face în intervalul orar 10-22. Folosirea dușului este obligatorie înainte de intrarea în piscină/ciubăr.

Alături sauna. Sauna are un efect de călire a organismului contra răcelii sau de ameliorare a unor tulburări neurovegetative. Ridicarea temperaturii corporale până la 39°C are un efect asemănător cu cel al stărilor febrile, stare în care sunt omorâți agenții patogeni care nu pot suporta temperaturi peste 37°C. Ca o reactie la acest fenomen, organismul incepe sa dezvolte anticorpi. Transpirarea intensiva influenteaza in mod pozitiv balanta apei si a toxinelor din organism. Sauna are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular si a tensiunii, antreneaza inima si intregul sistem circulator. Temperaturile din sauna sunt intre 60-100°C. Aerul din încapere este relativ uscat, iar pentru a creste umiditatea se toarna apa peste pietrele incinse. Aerul nu trebuie să fie niciodată complet uscat, pentru că poate dauna sistemului respirator.

Și acum să vă explic de ce am ales această pensiune: pentru ciubărul de lemn cu apă sărată , cunoscută încă din Evul Mediu pentru proprietățile benefice asupra organismului. Hidroterapia cu apă caldă a fost considerată a fi una dintre cele mai bune modalităţi de a găsi noi forţe revigorante pentru trup și suflet. Apa sărată este încălzită cu ajutorul unei sobe din tablă de inox care funcționează cu lemne. Intrarea în ciubăr se face pe niște trepte, iar în interior ai o bancuță pe care să te așezi comod.

Chiar dacă pare departe de civilizație să nu credeți că am rămas singuri în pensiune. Pe perioada cazării am văzut chiar și familii din Ungaria sau grupuri de copii cu profesorii lor. Se vorbește și româna, și maghiara, iar la plecare am primit factură atât pentru cazare, cât și pentru servicii de masă!!! Asta spune multe.

De văzut în zonă

La doar 2 km de pensiune este amenajată o pistă go kart și un parc de aventură- Natura Park cu trasee de căţărare în copaci de diferite grade de dificultate.

Sunt posibilități de practicare a sporturilor de iarnă în zonă: patinaj, snowmobile, sanie, schi. În comuna Ciumani sunt amenajate două pârtii de schi cu grad mediu și mare de dificultate.

Pe str. Principală din Ciumani găsim Biserica Catolică Sfântu Peter și Paul, sfinţită în anul 1878, construită în stil neoclasic. Odinioară ceasul de pe turn a fost foarte renumit deoarece a fost făcut de Borsos Tamás, un om local foarte îndemănatic, în aşa fel încât a arătat anul, luna şi ziua în acelaşi timp. Nu am reușit să intrăm deoarece atunci când am trecut prima oară avea loc un botez, iar a doua zi era închisă. Chiar vizavi de biserică se află Pensiunea Székely și Statuia lui Kossuth Lajos (copia exactă a statuii originale sculptate de Köllő Miklós, din Târgu-Mureș, care a fost distrusă în 1921).

Puteți admira casele și porțile secuiești.

Amplasată întru-un cadru natural privilegiat, Pensiunea Erdőszéli Székely vă poate primi în orice anotimp: fie primăvara când se deschid mugurii copacilor, vara puteţi petrece vacanţe cu familia făcând excursii la Cheile Bicazului şi în împrejurimi, toamna să admirați mantia arămie a pădurii sub un soare blând, sau iarna când vă puteţi bucura de o atmosfera de sărbători cu aroma vinului fiert și un peisaj de basm.

Proprietarii ne-au asigurat că se ajunge mai ușor iarna, zapada așternută este ca un covor peste drumul neasfaltat.

Am scris mai sus că se vorbește maghiara. Da. Dar asta nu înseamnă că având nevoie la un service (pentru a spăla mașina) – chiar în Ciumani – nu am fost servită. Chiar au vorbit cu noi în română, urându-ne dacă ne-a plăcut la ei să mai trecem. Deci, unde e problema …?


[fb]
---
Trimis de fredutza in 05.06.18 17:36:58
Validat / Publicat: 05.06.18 21:24:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GHEORGHENI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4474 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Unul din cele 3 lacuri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31800 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

4 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[05.06.18 21:22:35]
»

Mutat în rubrica "Pensiunea Erdoszeli Szekely [Ciumani, HR], GHEORGHENI" (nou-creată pe sait)

=

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[05.06.18 21:32:02]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

fredutzaAUTOR REVIEW
[06.06.18 09:01:22]
»

@webmaster39: Buna dimineata.

Coordonatele care mi-au fost trimise de proprietar sunt:

46.64898 si 25.42618.

Dan&Ema
[07.06.18 11:54:45]
»

@fredutza:

Superbonus in limba romana! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, fredutza

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059745073318481 sec
    ecranul dvs: 1 x 1