ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Père Lachaise versus Bellu

TIPĂREȘTE

În ultima zi a sejurului nostru la Paris, -12 zile, 12 reviewuri- am vizitat pentru câteva ore cimitirul Père Lachaise, cel mai mare din oraş, atestat ca monument istoric din 1993. Intenţia noastră era să găsim mormintele românilor celebri: Enescu, Ana de Noailles, Marta Bibescu, Elvira Popescu şi mai de curând Virgil Ierunca, Nic. Penescu. Eram învăţată cu cimitirul Bellu care e ordonat, aleile sunt numerotate şi sunt alocate cuartaluri scriitorilor, artiştilor, academicienilor, aviatorilor, etc. Aici, cu toate că printasem din net un plan general dar prea puţin detaliat nu am reuşit decât să ne rătăcim printre miile de morminte. Deşi se spune că Père Lachaise este cel mai mare spaţiu verde din Paris, având plantaţi 5000 de arbori, pe aleile pe care am izbutit să le vizităm, era multă piatră sau marmură dând un aspect selenar şi puţin ciudat.

1. Cele mai multe morminte sunt vechi, neîngrijite şi nevizitate de ani buni. Este adevărat că din trei morminte, două sunt monumente artistice, unele de mare valoare. La Bellu monumentele sculptate de Storck, Mincu, Paciurea, Romanelli, sunt separate între ele de locuri modeste marcate cu o cruce şi eventual un gard, rămânând cu impresia de spaţiu aerisit.

2. Vizita noastră la Père Lachaise a fost făcută pe timp ploios dar înafară de câteva grupuri de turişti n-am văzut niciun localnic în cimitir. La Père Lachaise, chit că am străbătut numai un sfert din el, cu excepţia cavoului compozitorului Rossini nu am văzut vreun buchet de flori proaspete, ci cel mult de plastic. La Bellu chiar dacă o parte din morminte par părăsite, cele mai multe sunt vizitate în zilele cu Moşii de iarnă şi de vară, de ziua morţilor, Paşte sau Crăciun, înafară de parastasele de până la şapte ani care se fac la mormânt. Există încă o tradiţie de respect şi păstrare a legăturii cu cei care au fost înaintea noastră.

3. Terenul pe care este amplasat Père Lachaise este foarte denivelat. Uneori treptele scărilor sunt stricate şi foarte înalte aşa cum se făceau prin 1800 aşa că mi-a fost destul de greu să le urc, chiar dacă am fost ajutată. La Bellu terenul este plan semănând cu o mare câmpie.

4. Cel mai şocant lucru mi s-a părut existenţa în Père Lachaise a unor morminte care aparţin unor alte religii. Nu vorbesc de un domn chinez Pang însurat cu o franţuzoaică pur sânge ci de plăci funerare fără cruce ale multor familii evreieşti cu inscripţii în alfabetul ebraic, japoneze, magrebiene. Aceste morminte ale răposaţilor de alte confesiuni sunt răspândite prin tot cimitirul, nu grupate în enclave după confesiuni. Legea din 1881 a dispus să se închidă enclava evreiască şi cea turcească şi defuncţii să fie reînhumaţi alături de creştini. La noi celelalte confesiuni au cimitire separate: Bellu catolic, evanghelic, eroii revoluţiei, militar, israelit La sfârşitul anilor1800 în partea de nord- est a cimitirului Père Lachaise în aceeaşi incintă, au fost construite crematoriul şi columbacul. La noi sinagogile şi crematoriul au amplasamente total diferite. Religia ortodoxă nu permite încinerarea şi păstrarea urnelor în aceeaşi incintă cu cimitirul.

5. Cimitirul Père Lachaise are patru intrări. Am coborât din metro 2 (opreşte şi M3) la staţia Père Lachaise, intersecţia dintre av. Gambetta cu bd. de Menilmontant. Am intrat în cimitir urcând o scară printr-o intrare îngustă dealungul unei alei mărginită pe deoparte de un gard înalt pe alta de morminte. După câteva sute de metri am ajuns la intrarea principală. Nici aceasta nu este monumentală cum ne-am fi aşteptat si cum este la Bellu. În clădirea de la poartă nu era nimeni să ne dea o hartă mai amănunţită decât cea pe care o aveam de pe net. Am citit un afiş pe care scria că vizitele ghidate se fac numai vineri la ora 15, durează 2 ore şi costă 10 eu. Începând cu luna iulie vizitele ghidate sunt zilnice. Cu chiu cu vai am obţinut de la un paznic o hartă cu alei şi străduţe având pe verso figurile unde se găsesc principalele personalităţi. Primul lucru pe care l-am remarcat este că pe teren lipsesc săgeţile spre mormintele personalităţilor. Chiar dacă nimereşti parcela în care să spunem că este îngropată o persoană care te interesează, trebuie să cauţi printre zeci-sute de pietre funerare până să o găseşti. Dintre români, pe plan figura numai Elvira Popescu însă mormântul ei se afla în partea opusă a cimitirului la unu-doi kilometri distanţă pe loc accidentat. Am renunţat mai ales că şi ploua. Nu că mi-e mai familiar Bellu dar există nişte grupări pe aleea scriitorilor, pe aleea artiştilor/ celebrităţilor, pe aleea academicienilor, care chiar dacă nu cuprind toate personalităţile, unele fiind răspândite în tot cimitirul, reprezintă totuşi un reper cultural. Astfel scriitorii Coşbuc, Sadoveanu, Caragiale, Zaharia Stancu, Nichita Stănescu au locuri practic alăturate; tot aşa artiştii Dinică, Birlic, Maria Tănase; pictorii Andreescu, Luchian, Petraşcu, Pallady.

6. Aleea principală din Père Lachaise nu are lăţimea şi linia dreaptă a celei de la Bellu unde cu uşurinţă pot trece două maşini în sens opus. La Bellu aleea principală mărginită de bănci se termină cu o superbă capelă rotundă pictată de Artur Verona. La Père Lachaise, aleea principală este mai ingustă şi fiind cu suişuri şi coborâşuri, Monumentul Morţilor realizat în 1908 în stil neo clasic maschează cele două capele principale cu arhitectură greacă. Odată cu închiderea insalubrului cimitir al Inocenţilor din centrul Parisului, s-a pus problema deschiderii unor cimitire înafara oraşului. Astefel au luat fiinţă cimitirele Montparnasse, Montmartre, Passy şi Père Lachaise.

7. Cimitirul Père Lachaise este aşezat pe o colină pornind iniţial de la o suprafaţă de 17 ha şi ajungând astăzi la 43 ha. Noul cimitir proiectat ca o grădină englezească cu axe principale, zeci de alei drepte şi plante a fost deschis în 1804 Cimitirul Bellu a fost înfiinţat în 1853- la 50 de ani distanţă de Père Lachaise-în urma donaţiei baronului Bellu a unei suprafeţe de pământ de 17 ha. Astăzi a ajuns la 28 de ha. cam 60% din suprafaţa cimitirului Père Lachaise şi cu toată lipsa de locuri de concesionare, are aspectul cu mult mai aerisit.

8. În Père Lachaise sunt o serie de monumente comemorative cum ar fi al deportaţilor de la Auschwitz, de la Dachau, de la Buckenwald, al combatanţilor ruşi, greci, italieni, în total 23. La cimitirul Bellu sunt doar câteva monumente tematice: al eroilor francezi, al aviatorilor.

9. Père Lachaise are 70000 de morminte. La cimitirul Belu am găsit în regulamentul de funcţionare că există o rezervă pentru calamităţi de 12000 locuri. Despre locurile ocupate nu se ştie nici aproximativ numărul lor şi nu se vrea. Corupţia, piaţa neagră care ridică preţul unui loc simplu la 4-5000 eu şi al unuia cu lucrare până la 20000 eu, schimbarea directorilor, toate acestea au condus la un haos premeditat.

10. La Père Lachaise au avut loc profanări de morminte în 1995 şi 2012 ceeace a determinat municipalitatea să restrângă orele de vizitare şi să întărească paza. Şi la Belu de câţiva ani au fost luate măsuri de pază a cimitrului, nemaipermiţându-se intrarea persoanelor fără căpătăi care pe lângă cerşitorie mai se dădeau şi la tâlhării. O veste bună este că la noi a fost iniţiată o acţiune de consolidare a monumentelor din Belu cu 800000 eu. granturi norvegiene nerambursabile.

11. Cimitirul Père Lachaise este al doilea în clasamentul european al cimitirelorl (o să râdeţi, după Săpânţa, care e cel mai colorat cimitir din lume), al treilea fiind cimitirul evreiesc din Praga. Despre Belu nu am găsit ce loc ar ocupa. Cred că explicaţia constă în numele personalităţilor care se odihnesc în Père Lachaise- practic toată floarea culturii, finanţelor, ştiinţei franţuzeşti din ultimii 200 de ani- şi a valorii monumentelor. La noi, pauză.

12. Père Lachaise este vizitat anual de 3 milioane de turişti. Sper ca şi Bellu să intre regulat în circuitul turistic pentru că merită. Ansamblul cimitirului Serban Vodă este declarat monument istoric. Dintre lucrările intra muros monumente istorice sunt mausoleul familiei Cantacuzino construit de Ion Mincu, sarcofagul lui Dimitrie Sturza, capela gotică, cavoul Georghieff, capela Lahovary şi încă 170 de morminte ale unor personalităţi care au lăsat urmă în istoria noastră...

Ce am văzut şi am fotografiat la Père Lachaise? Pe aleea principală cavoul compozitorului Rosinni- unul din puţinele la care erau depuse flori naturale, a lui Alfred de Musset- scriitor şi dramaturg romantic, al pictorului Gericault- autorul celebrei ˝le radeau de la Meduse˝ care e şi figurată pe mausoleu, a lui Haussmann, - arhitectul Parisului modern, al preşedintelui Felix Faure, imensul mausoleu al lui Casimir Perier, - fost om politic şi bancher, a compozitorilor Goublier, a lui Champollion- care a descifrat hieroglifele egiptene după inscripţia de la Rosetta, a poetului Apollinaire, monumentul a doi generali- executaţi de comunarzi, baron Taylor, familia Valois, stauia lui Kucharski -care a fost pictorul Mariei Antoinette şi al fiului ei , Anatole de la Forge- jurnalist şi om politic, multe morminte de francezi, ruşi albi imigranţi, italieni, evrei, chinezi ale căror nume nu le-am reţinut. Cu regretul că nu am ajuns la Elvira Popescu, Enescu, Anna de Noailles şi Marta Bibescu, mi-am permis să postez fotografiile mormintelor lor preluate de pe net.

Mulţumesc amfostacolo.ro că mi-a dat posibilitatea să mă exprim, să-mi ordonez amintirile şi pozele şi să provoc pe câţiva dintre voi să vadă/ revadă Parisul în locurile mai puţin bătute de turişti.


[fb]
---
Trimis de Michi in 21.06.14 15:10:35
Validat / Publicat: 21.06.14 16:46:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 5141 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Mormântul Annei de Noailles, Matha Bibescu, internet
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Admin
[21.06.14 17:11:19]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

amero
[21.06.14 17:14:30]
»

doamna Michi am citit pe nerasuflate rew. dvs. este exceptional prin prezentare si informatie.

am avut si eu o tentativa de a-l vizita acum 3 ani insa fiica mea a refuzat ideea, asa incat cum spune proverbul "vai de parintii care nu asculta de copii". acum nu-mi ramane decat speranta ca il voi vizita cu proxima ocazie.

si ref. la cimitirul Bellu, in adolescenta, noi liceenii ne duceam si recitam versuri la mormintele cunoscute ale marilor nostri oameni de cultura, ce vremuri frumoase... si ce nostalgie ma cuprinde.

felicitari ptr. acest rew. exceptional

MichiAUTOR REVIEW
[21.06.14 18:11:24]
»

@amero: Mulţumesc pentru aprecieri. Dacă ajungi la Pere Lachise intră prin partea de sus, place Gambetta metro 3 şi cobori. În partea de sus sunt mormintele care ne interesează. Noi am intrat pe jos, pe la poarta principală, ploua şi era şi distanţă mare.

amero
[21.06.14 18:20:36]
»

@Michi: multumesc sunt o persoana speciala pentru mine. poate la primavara voi ajunge din nou in Paris, mai am atat de multe de vizitat!!!

traian.leuca †
[21.06.14 19:24:03]
»

Excelentul dumneavoastră review mi-a adus aminte de vizitele mele la acest interesant obiectiv al Parisului.

Cu regretul că nu am ajuns la Elvira Popescu, Enescu, Anna de Noailles şi Marta Bibescu, 9

Eu regret şi mai mult, pentru că nici nu a plouat în timpul vizitei, l-am vizitat de două ori în doi ani diferiţi şi tot nu am reuşit să găseasc mormintele enumerate mai sus. Există o listă cu nume şi poziţii de morminte pe un panou, chiar după ce urci treptele dinspre staţia de metrou Père Lachaise, dar aceasta cuprinde numai personalităţi franceze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[21.06.14 21:26:16]
»

@traian. leuca: La nr. 54 al acestei liste apare "Elvire Popesco (1830-1903), actrice et directrice de theatre (Div. 85). A fost trecută în listă pentru că au asimilat-o cu franţuzoaică deşi succesul i-a fost asigurat de accentul străin.

În schimb G. Enescu, unul din cei mai mari compozitori ai secolului trecut nu figurează.

Despre ce vorbim?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[21.06.14 23:43:28]
»

@traian. leuca: acum mi-am dat seama că vorbim de două liste diferite. Eu am luat-o pe hârtie de la un gardian, tu ai citit un panou la intrare. De asta la mine figurează Elvira Popescu şi la tine nu.

MichiAUTOR REVIEW
[22.06.14 14:29:59]
»

Am scris reviewul de mai sus pentru că zilele astea se împlinesc 38 de ani de când l-am pierdut pe tata. Parcă a fost ieri. Azi, ca în fiecare an am fost la Bellu. Ceeace am scris mai sus merită întărit.

Curăţenie şi ordine desăvârşite. Nu am întâlnit ţigani sau cerşetori. Pe câte un colţ de bancă, sfioasă şi decentă câte o bătrânică uitată de Dumnezeu, aştepta pomană fără să o ceară.

În plus faţă de ceeace ştiam au apărut indicatoare noi încă de la intrare. Am ajuns la bustul lui Toma Caragiu trecând pe lângă statuia unei fetiţe pionier, de 13 ani, Băbălău. de care auzisem la vremea respectivă. Comunişti sau activişti, durerea părinţilor e aceeaşi.

N-am fi găsit mormintele Iuliei şi lui Bogdan Petriceicu Haşdeu dacă n-ar fi fost perfect indicate.

La Eminescu nu s-au ofilit încă florile depuse pe 15 iunie.

Nu spun că din cauza vârstei pe care o am am recunoscut numele multor familii boiereşti, doctori, academicieni, profesori universitari, actorii tinereţii mele sau mpli bogătaşi cu renume.

Aproape de intrare este nou construită o capelă mortuară cu trei turnuri de biserică făcută de vreun etnic.. cu foarte mulţi bani.

Fără nicio notă de macabru sau respingere, cimitirul Bellu merită vizitat ca obiectiv turistic de primă mână.

paula mirela
[02.07.14 18:54:45]
»

michi, f. interesant si documentat!

si eu sunt o amatoare de asemenea obiective (nu toata lumea este!!), pt. mine nu au nimic macabru, sunt pur si simplu muzee in aer liber si punti de intersectie intre istorie, arta, viata (si moarte!!) si te-am citit cu placere!!

mormanatul mariei callas e accesibil ? ( daca stii !! ) . nu voi avea destul timp pt. tot ce vreau sa vad , dar totdeauna mi-am dorit sa ajung .

multumesc !!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic
[11.07.14 09:46:39]
»

@Michi:

Mulţumesc amfostacolo.ro că mi-a dat posibilitatea să mă exprim, să-mi ordonez amintirile şi pozele şi să provoc pe câţiva dintre voi să vadă/ revadă Parisul în locurile mai puţin bătute de turişti.

Iar eu vă mulţumesc, doamna Michi, pentru că aţi scris acest review. Este o paralelă extrem de bine realizată între Père Lachaise şi celebrul nostru Bellu, foarte bine structurată şi accentuând pe multe dintre detalii. Nu am vizitat Cimitirul Père Lachaise, încă nu am avut ocazia, dar cunosc Bellu destul de bine şi sunt impresionată de monumentele funerare existente aici. Ne străduim şi noi să introducem Cimitirul Bellu în circuitul turistic actual, dar nu ştiu cu cât succes.

În altă ordine de idei, am remarcat - cu destulă întârziere pentru că am fost plecată în acea perioadă - că a apărut o avalanşă de articole despre Paris. Eu vă mulţumesc pentru că aţi avut răbdarea să le scrieţi şi promit că, încet, încet, le voi citi pe toate. Mă interesează cu atât mai mult cu cât, până la această oră, nu am reuşit să văd Parisul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu
[17.12.17 22:50:43]
»

Superb. Superb! Mi-ați deschis apetitul de a scrie și eu despre cimitirele Parisului.

webmasterX
[19.02.18 14:43:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cimitire pariziene faimoase» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Paris - locuri 'musai de văzut']

iulianic
[18.02.21 12:34:31]
»

@paula mirela

mormantul mariei callas e accesibil? (daca stii!!)

În articolul “Români din diasporă și monumentele lor funerare uitate” , referindu-se la Cimitirul Père Lachaise din Paris, Marcel-Valeriu Bene meționează între altele: “În partea de nord, cam la mijloc, e crematoriul și, lângă el, Colombarium, care adăpostește peste 50.000 de urne. Crearea lui a fost necesară din lipsă de spațiu. La subsol, am găsit numai locul unde a fost urna vestitei cântărețe Maria Callas, căci, la dorința ei, cenușa i-a fost răspândită pe Marea Egee, dar placa comemorativă s-a păstrat. “

Așadar, dacă e să-i dăm crezare, vom căuta în van mormântul Mariei Callas.

De reținut însă că în Cimitirul Père Lachaise din Paris odihnesc și români. Același autor amintește pe câțiva dintre ei.

iulianic
[18.02.21 12:40:26]
»

Cu regretul că nu am ajuns la Elvira Popescu, Enescu, Anna de Noailles şi Marta Bibescu…

În articolul “Români din diasporă și monumentele lor funerare uitate”, referindu-se la Cimitirul Père Lachaise din Paris, Marcel-Valeriu Bene meționează între altele: “La poziția 68 este cavoul lui George Enescu. Făcut din marmură albă, l-am găsit plin de mușchi, așa că numele celor decedați nu se mai vedeau. Am reușit să-l curăț împreună cu un amic (doctorul Cavaliotti din București) și m-am îngrijit să fie curat și să aibă flori. De ziua morților îi aprind o lumânare ce rezistă la vânt și atunci, către seară, când se întunecă, francezii vin la lumină (am precizat că ei nu pun lumânări) și întreabă curioși: „Cine este? “. Puțini știu de el, din păcate. Am fost revoltat că, pe ultimul plan al cimitirului, el nu mai figurează. Adresându-mă administrației, mi s-a spus că va fi dus în țară. Probabil că l-au confundat cu Nicolae Titulescu (no. 3).

... În porțiunea de nord-est este cavoul Bibescu (no. 6), cu Anna de Noailles (de origine română, din neamul Brâncovenilor) și Martha Bibescu.

… chiar la ieșire, pe o alee lăturalnică, un splendid cavou în marmură albă adăpostește pentru vecie pe marea actriță Elvira Popescu (no. 119).”

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, iulianic, Michi, mihaelavoicu, paula mirela
Alte impresii din această RUBRICĂCimitire pariziene faimoase:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079748153686523 sec
    ecranul dvs: 1 x 1