GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Printre obiectivele ce sunt "must see" din Istanbul, se numara, fara indoiala, si Palatul Dolmabahce, mandria Imperiului Otoman, dar, tot odata, se spune ca si motivul caderii acestuia. Asa ca si noi trebuia sa bifam ca si vizitat acest palat.
Fiind cazati in preajma pietei Sultanahmet (vezi impresii), cel mai facil mijloc de deplasare catre Dolmabahce era tranvaiul T1 (care nu stiu daca mai trebuie sa precizez, ca este unul extrem de modern, dotat cu aer conditionat functionabil, asa cum ar trebui sa fie si in alte tari, stiti voi unde … :))), luat din statia Sultanahmet pana la capatul liniei, in statia Kabatas. De aici pana la Dolmabahce se poate merge pe jos, undeva in jur de 10 min. Se trece pe langa moscheea Dolmabahce Camii, pe care din pacate nu am vizitat-o, putin mai departe, pe partea dreapta se afla stadionul Besiktas, sper sa nu ma insel, iar dupa nici o suta de metrii, ajungem la destinatie.
Din capul locului trebuie sa spun ca inainte de a pleca de acasa citisem cat mai mult despre obiectivele ce urma sa le vizitam, astfel incat stiam ca e de preferat sa ajungem la cele mai importante cat mai aproape de ora de deschidere pentru a evita aglomeratia, si aveam sa constatam pe propia piele ca era unul din ponturile bune ce trebuie avute in vedere in vizitarea obiectivelor turistice din Istanbul.
Asa ca am ajuns la poarta palatului, poarta Trezoreriei, trecand pe langa turnul cu ceas, la ora 10 fara ceva, aveam astfel sa constatam ca nu era aglomerat de loc, asa incat am fost nevoiti sa asteptam formarea grupului de turisti ce urma sa vizitam palatul, insotiti de ghid, grup ce urma sa fie format din 15 turisti, de diferite nationalitati, grupurile organizate au alt statut, acestea sunt insotite de alt ghid. De la porta Trezoreriei si pana la intrarea in palat, trecem printr-un parc extrem de curat si de bine structurat, impanzit de tot felul de statui, fantani arteziene, magnolii inflorite si copaci ornamentali. Inaite de a intra ne-am pus peste incaltarile noastre acei papucei de folie necesari protejarii covoarelor si parchetului din palat.
Dupa cum stiti, in interiorul palatului fotografiatul este interzis, dar dupa cum stiti, cei interzis e mai incitant, asa ca nu am reusit sa ma abtin si pe parcursul vizitei am mai reusit sa mai trag cateva cadre, asa ca sa am ce pune pe AFA… si fara o focalizare "adecvata" calitatea fotografiilor cam lasa de dorit… :)
Vizitarea acestui obiectiv e o adevarata intoarcere in timp, aveam sa descoperim opulenta specifica sultanilor, adevarate opera de arta de diferite stiluri, incepand de la rococo, baroc si pana la cele traditionale otomane, iar numarul camerelor si saloanelor prin care se trece in timpul vizitei te buimaceste, pur si simplu… si e si normal, palatal are nu mai putin de 285 de camera, 4 saloane cu adevarat impresionante, sala de ceremonii in care troneaza celebrul candelabru de cristal facaut cadou de catre regina Victoria a Angliei, se spune ca ar fi cel mai mare din lume, avand nu mai putin de 4,5 tone, urmeaza cele 43 de holuri, cele sase galerii, cinci scari interioare si sase bai turcesti (hamame).
De remarcat e biroul de lucru al sultanului, biblioteca, salile de receptie pentru ambasadori si, nu in cele din urma, cele doua camera in care a locuit Kemal Ataturk, intemeietorul Turciei moderne, tot aci se afla si patul in care acesta a murit pe 10 noiembrie 1938 la ora 9.05, ora pe care o afiseaza toate ceasurile din palat in memoria acestuia, am reusit chiar sa fac o fotografie acestui pat, de acum celebru. Langa dormitorul acestuia se afla camera doctorului sau personal.
Am mai vizitat luxoasele apartamente private ale sultanului si ale mamei acesteia. Turul palatului s-a terminat pentru cei ce-au platit doar pentru vizitarea acestuia intr-o laterala a palatului, urmand vizitarea Haremului, pentru care s-a platit separate.
Nu am vrut sa pierdem aceasta ocazie asa ca am optat si pentru vizitarea acestuia, tot la fel, cu ghid, urmand sa trecem prin tot felul de camera, holuri, bai, un adevarat labirint, nu la fel de impozant si luxos ca si sectiunea precedenta. Inainte de intrarea in harem, aveam sa luam cate o gustare si o bautura mai mult sau mai putin racoritoare la o mica terasa aflata in imediata apropiere de intrarea in harem. La iesirea din acesta aveam sa vedem un fel de microgradina zoological, cu diferite pasari, de remarcat prezenta in curte, in libertate a unor frumoase exemplare de pauni, si a catorva gainii… A urmat vizitarea Pavilionului de Cristal.
Despre acest palat s-au scris foarte multe, este cu adevarat impresionant, amplasarea acestuia pe malul Bosforului ofera un peisaj ce te lasa fara grai… nu voi intra in detalii despre istoria acestuia si despre alte date statistice despre acesta, s-au mai scris aici alte multe review-uri ce contin toate aceste date, eu voi incerca sa va spun mai multe prin intermediul fotografiilor pe care le voi atasa acestui review, nu inainte de a va dori sa ajungeti cu totii sa vizitati aceste minunate locuri…
Alegeri intelepte si vacante minunate tuturor!
Trimis de kelyboy in 31.07.15 09:47:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kelyboy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 41.03759800 N, 28.99591100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Palatul Dolmabahce» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Palatul Dolmabahce: Povestea unei Bijuterii Istorice — scris în 16.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- May.2016 Dolmabahce Saray. Micul Versailles de pe malul european al Bosforului — scris în 02.07.16 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 De la coloanele subterane romane — Bazilica Cisternă, la opulenţa otomană — Palatul Dolmabahçe — scris în 15.05.16 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Maiestrie, grandoare, opulenta si bogatie intr-un singur palat: Dolmabahce — scris în 27.02.16 de alina1104 din SUCEAVA - RECOMANDĂ