GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În timp ce ne deplasam spre Borșa cu mașina, la radio am ascultat un scurt istoric despre masacrul de la Moisei. A fost ca un audioghid înainte de vizită, pe care l-am ascultat cu mare atenție, deoarece după vizita la cascada Cailor (vezi impresii), aveam prestabilit în progam vizita la Monumentul de la Moisei.
Este o pagină din istoria neagră a poporului român, din perioada 1940-1944 când, după Tratatul de la Viena, Transilvania de Nordvest intră sub ocupație maghiară și este alipită Ungariei. În acea perioadă au avut loc multe acțiuni criminale și de opresiune îndreptate împotriva populației românești.
În 23 august 1944, România trece de partea Aliaților și împreună cu trupele sovietice începe lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Masacrul de la Moisei s-a desfășurat în condițiile eliberarii teritoriilor ocupate.
Prizonierii de la Vișeu de Sus au fost urcați în camioane de către militarii unguri și transportați în comuna Moisei, care a fost complet evacuată de locuitori în prealabil.
La data de 14 octombrie 1944, trupele magiare au ucis 29 de romani din cei 31 care au fost închiși în două case de lemn situate în comuna Moisei, asupra cărora s-au tras focuri de armă. Masacrul s-a întâmplat pe la ora 15. În aceeași noapte, militarii au incendiat satul, atunci au ars 300 de case. Locanicii s-au întors la gospodariile lor abia după două săptămâni. Atunci au descoperit cadavrele, pe care l-au îngropat într-o groapă comună, deasupra careia se află în prezent un obelisc din piatră.
Cele două persoane care au supraviețuit masacrului, au trecut prin scenarii de groază, au stat îngropate de cadavrele căzute peste ei. Unul dintre ei, Vasile Ivașcu, a înnebunit parțial.
Victimele au fost persoane originare din județele Mureș -24 de victime, din Cluj- 3 victime și din Maramureș-4 victime.
Acești oameni împușcați, erau țărani ardeleni internați în lagărele de muncă de la Vișeu de Sus, ei fiind acuzați de "tradare de patrie", de patriotism românesc sau de partizanat.
În anul 1983, cele două case în care s-a săvârșit masacrul, au fost transformate în muzee memoriale deschise publicului larg.
În amintirea martirilor, a fost ridicat un ansamblu memorial realizat de sculptorul maramureșean, Gheza Vida.
Monumentul de la Moisei este format din 12 figuri din piatră, reprezentând 2 figuri omenești și 10 măști maramureșene.
La Monumentul martirilor români de la Moisei se ajunge ușor, sunt indicatoare, de la șosea, se coboară din mașină și se urcă pe o alee pietonală, pietruita și încadrată de un gard simplu din lemn, până la monument. Intrarea pe alee se face pe sub o poartă maramureșeană, frumos sculptată.
Pe o piatră comemorativă găsim inscripția următoare: " S-a ridicat acest monument în memoria celor 29 de patrioți români uciși mișelește de horthyști la 14 octombrie 1944. Glorie și veșnică recunoștință patrioților care s-au jertfit pentru libertatea României. "
În concluzie, vă invit să treceți, să vizitați acest Monument al martirilor români din Moisei, ca o aducere aminte a sacrificiului strămoșilor noștri pentru țară.
Trimis de Dana2008 in 26.05.18 11:06:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOISEI [MM].
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "O zi în Moisei, MOISEI [MM]" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@elviramvio: Multumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!
Da, ai dreptate, cam tristă istoria neamului românesc.
Cunosc toata istoria de la scoala, iar complexul l-am vizitat cana eram in clasa a V-a. De atunci n-am mai fost, dar generatia de astazi trebuie invatata sa nu uite istoria.
SA NU UITAM!
@ovidiuyepi: Ai deptate!
Mi-am dus baiatul in varsta de 9 ani si i-am povestit sa inteleaga si el despre cele intamplate la Moisei pe vremea imperiului Austro-Ungar.
Am extins ideea si am ajuns la bunici si la intamplarile povestite de ei. bunicii mei sunt din Hodac, jud. Mures si acolo se vorbesre o alta limba romana, adica sunt cuvinte maghiare preluate si folosite in limba romana: pitioici= cartofi, ai=usturoi, curechi= varza, duhanesti= fumezi, lucicos= varza scazuta, porodici= rosii... etc. Romanii nau fost obligati sa vorbeasca in limba maghiara, bunica recita poezii si canta in limba maghiara la scoala, numele de familie au fost schimbate, traduse in maghiara, Lupu=Farkas, Albu=Feier, etc.
O parte din istorie...
De aceea l-am dus si la Memorialul victimelor de la Sighet.
Istoria Romaniei se poate invata calatorind prin tara.
Multumesc frumos pentru vizita, ecou si aprecieri!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2020 Monumentul de la Moisei — scris în 25.07.20 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ