ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Dupa slanina si palarii prin judetul Harghita – partea a II-a: Muzeul Palariilor de Paie Criseni

TIPĂREȘTE URM de aici

Muzeul Palariilor de Paie Criseni

Va mai propun inca o vizita interesanta in judetul Harghita, intr-un loc cu oameni calzi, chiar daca afara e frig si ploua.

Cum ajungem in Criseni?

Vom porni din centrul orasului Cristuru Secuiesc pe DJ136. Ne indreptam spre nord, spre limita cu judetul Mures. Drumul prezinta mai multe ramificatii astfel ca un planificatior de ruta este util, la ramificatii nu veti gasi indicatoare care sa mentioneze obiectivul de vizitat. Astfel in localitatae Goagiu, continuati inainte pe DJ136B, iar mai incolo dupa Medisoru Mic, urmati stanga pe DJ135 pana in Atid. Aici virati stanga pe DJ136A si va veti trezi dupa 30 km in localitatea Criseni Daca pana la intrarea in localitate drumul este bun, atentie are multe curbe, imediat cum incepe satul gata cu asfaltul. Drumul de pamant este unul lat, dar prost cu gropi si mergeti si mergeti asa pe el pana la birt, acolo faceti stanga pe un pod pe strada Gergely si veti recunoaste imediat la prima casa Muzeul Palariilor de Paie sau Szalmakap Muzeum cum scrie mare pe vertical, la coltul casei.

Adresa muzeului: Strada Gergely nr. 229

Criseni

Satul Criseni este situat de-a lungul paraului Cusmed. Prima sa denumire Nuceni (Diosfalva) pare a fi din secolul al XII-lea. Un veac mai tarziu este distrus de invazia tatara, dar satul va renaste repede in urm apoliticii de repopulare a regatului maghiar. Noul sat cladit pe alta vatra se numeste Satul Patinilor (Koerispatak) . Ca si atestare documentare, prima dovada apare in secolul al XV-lea, unde se scrie ca acesta a fost un sat independent care avea propria vama si era imprejmuit cu un val de pamant.

Prima religie pe aceste meleaguri a fost cea romano-catolica, ulterior aparand reformatii si unitarienii. Astazi numara 700 locuitori. Satul este renumit pentru neseria de impletitori de paie. Inca din 1879 s-au confectionat aici palarii de paie.

Muzeul

Muzeul a fost inaugurat in anul 2001 si este singurul muzeu al palariilor de paie din Romania.

Scopul este de a pastra si a perpetua mestesugul impletirii si pregatirii activitatilor specific. Muzeul are trei incaperi. Aici sunt expuse palarii din diferite colturi ale tarii, palarii care spun cunoscatorilor despre varsta purtatorului, despre starea lui sociala si civila. Vom vedea palarii romanesti, maghiare, sasesti purtate in Romania. Exista si palarii pentru mirese. Alta zona expune dispozitivele / aparatele folosite la prelucrarea paielor, podoabe si diferite obiecte, decoruri pentru pomul de iarna, sacose, cosuri, tavi.

Atractia principal este palaria de 2 metri. La confectionarea uriasei palarii au fost necesare 12,5 zile, 500 m impletitura, 22.555 fire de paie, 1.799 metri de ata. Palaria record cantareste 2,65 kg. Toti turistii se pozeaza cu ea, gazda calda si ospitaliera, un domn maghiar, te invita in acest sens.

Curtea muzeului este la randul ei fascinanta. Mai intai admiram o suita de pietre slefuite natural de forme expresive (similar cu trovantii), aducand cu forma unor animale precum iepure, sarpe sau sapca lui Lenin. Exista si piatra care arata vremea. Curtea este impanzita si cu cateva sute de indicatoare catre localitati si Ungaria, Romania si din multe colturi ale planetei noastre, de unde a avut muzeul vizitatori. Care, casute din piatra si alte decoruri creaza un cadru foarte reusit. Palariile pentru poze sau palaria cu mesaje sunt alte atractii ale locului.

Se organizeaza aici multe activitati gen tabere, copii sunt atrasi cu programe educative precum drumul paielor. Acesta ofera informatii si in afara arealului muzeului, prin sat si pe camp, prezentand toate operatiunile si indeletnicirile oamenilor pana ia nastere o palarie de paie: seceratul, culesul legatul, depozitatul, impletitul si purtatul. Am avut chiar placerea sa vad mai multe grupuri de copii insotite de dascalii lor in vizita la acest muzeu de care am ramas foarte impresionat. Se prezinta si ateliere functionale, vizitatorii putand fi antrenati daca vor in activitatea specifica. Eu am primit cadou cateva obiecte confectionate pe loc in timpul vizitei mele: un semn de carte, o palarie mica, un ingeras.

Si inca niste ponturi utile:

Muzeul este deschis. Si daca nu este deschis, puteti intreba la bar si se va deschide in scurt timp si veti fi insotiti si ghidati pe parcursul vizitei. Nu exista un tarif de vizitare, se fac donatii dupa buzunarul si placul fiecaruia.

Mai multe informatii gasiti aici: http://korispatak.ro/index.php/ro/turizmus/75-muzeul-palariilor.

UN MUZEU DEOSEBIT!

Rog inserare

https://www.youtube.com/watch?v=4_SvuFLM8bE

Multumesc!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 17.11.17 16:56:51
Validat / Publicat: 17.11.17 18:23:15

VIZUALIZĂRI: 1901 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Greu sa tii palaria pe cap in tara uriasilor!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.11.17 18:22:39]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul Pălăriilor de Paie [Crișeni, HR], PRAID [HR]" (deja existentă pe sait)

mishu
[17.11.17 18:30:26]
»

@Dan&Ema: Nu m-am putut abtine sa nu dau primul vot desi stiu ca mai am restante ????. Un muzeu minunat si la fel de minunata si gazda. Mie imi plac obiectele lucrate din paie mult de tot, sunt atat de expresive fie ca sunt obiecte simple, fie ca sunt obiecte mai complicate. Am ca ornamente de Craciuni niste decoratiuni din paie, ce-i drept lucrate industrial si nu manual, imi plac insa atat de mult incat le scot printre primele cand pregasesc pomul.

Foarte interesanta expozitia si exponatele si-ti sta bine cu orice palarie indiferent de marimea ei.

Un muzeu pe care am sa incerc sa-l tin minte pentru a-i trece si eu pragul, felicitari, votat cu mare drag.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[17.11.17 18:38:47]
»

@mishu:

Multumesc pentru start!

Mi-a mers la suflet muzeul acesta. Deosebit de interesant si gazduit de oameni pasionati care povestesc cu atata har despre bogatia muzeului.

Este incredibil ce poti construi din paie! Acum am si eu alta apreciere pentru obiectele din paie.

Imi sta bine ca tigan, stiu!

Mi-a placut si deschiderea gazdei care a spus telefonic ca il gasesc cu siguranta indifernet la ce ora ajung fie la muzeu, fie la bar sa intreb de el. Era in stare sa imi ofere

posibilitatea de a vizita muzeul si la 8 seara.

Oameni care stiu sa faca turism si sa mediatizeze comoara lor locala traditionala.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE
[17.11.17 18:44:39]
»

@Dan&Ema: Foarte interesant, felicitări ca ai descoperit acest loc. Foarte tare poza 6 cu piatra care concureaza cu Busu. Logic nu?

mishu
[17.11.17 18:46:47]
»

@Dan&Ema: Nu stiu daca este vorba de a face turism sau dragostea fata de munca ta si roadele ei pe care vrei sa le arati tuturor. Fata acelui om asta arata. Felicitari inca o data pentru muzeul descoperit.

mprofeanu
[17.11.17 19:50:56]
»

@Dan&Ema: Simpatic acest loc dar și inedit. Simpatice poze! Poza 02 este nemaipomenită, nu m-aș fi gândit la așa ceva!

După reviewul trecut, cu slănina urmează altul la fel de interesant.

Câte locuri deosebite avem în țărișoara asta a noastră!? ...

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.11.17 21:18:52]
»

@Dan&Ema: Foarte, foarte frumos și interesant! Mă bucur că ai fost acolo și că ai reușit să vizitezi acest inedit muzeu! Am fost şi noi acolo în urmă cu mai bine de un an şi am avut plăcerea de a admira aceste superbe exponate şi de a afla câte ceva despre meşteşugul realizării frumoaselor pălării de paie. Citind articolul tău, parcă mi se face dor de acea parte a ţării!

Nu ne putem hotărî cu care dintre pălării îţi şade mai bine (parcă aş alege P13) !

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.11.17 08:21:30]
»

@AZE:

Am multe poze cu pietre colectionate la avest muzeu dar nu am vrut sa deturnez de la tematica palariilor de paie prea mult.

Apropos de Busu si de TV. Am vazut de mult un reportaj TV despre acest muzeu original. Nu stiam daca il voi vizita vreodata, dar, iata, a fost sa fie. Este un muzeu premiat de TVR si al carui simbol a devenit acea palarie uriasa.

Muzeul acesta va trece in topul preferintelor mele din acest an. Nota 10. Deosebit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.11.17 08:24:34]
»

@mishu:

Mare dreptate ai cu dragostea!

Cred ca intr-adevar asta se citeste pe figura ghidului. Respira pasiune prin toti porii.

Transmitea pasiunea lui prin fiecare cuvant. Facea ca orice exponat sa fie interesant.

Din ciclul omul sfinteste locul!

Si sa nu uitam nu exista taxa de vizitare. Este gratis sau exiata contributii benevole, donatii.

Deosebit!

Mi-a ajuns la suflet! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.11.17 08:32:12]
»

@mprofeanu:

Reusita pozei 2 este datorata palariei uriase, palariei record. Eu sunt doar piticul care o sustine.

Avem locuri minunate in tara noastra.

Locuri speciale, originale.

M-a bucurat ca desi nu era la un drum mare, era un loc vizitat. Si inclus si intr-un program educativ destinat copiilor. Si nu numai, pana la urma.

Imi plac muzeele mai altfel si avesta este unul din ele. ????

Un mare BRAVO celor care il promoveaza si il sustin si intretin!

Multumesc de vizita! Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.11.17 08:44:33]
»

@Crazy_Mouse:

Ma bucur ca v-am reamintit de acest coltisor original.

Si tu scriai ca este unul din locuri vizitate care merita apelativul: cele mai.

Subscriu in totalitate. Si pentru mine este in topul meu personal. Este original, este interesant, este bine chiar foarte foarte bine prezentat (e vorba de pasiune) si... are continut! Si inca unul consistent!

Nu ai cum sa te plictisesti la acest muzeu. Nu iti trebuie o pregatire anume ca sa intelegi, ca sa iti placa.

Este destinat tuturor categoriilor de turisti de la mic la mare. Si au palarii pentru toate capetele! ????

Multumesc de lectura si de votarea pozei preferate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[18.11.17 09:41:00]
»

Inedit și totodată interesant! Felicitări!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.11.17 10:51:03]
»

@maryka:

Multumesc frumos!

Cu adevarat inedit si interesant! ????

Numai de bine!

Zoazore
[18.11.17 15:03:12]
»

@Dan&Ema: No, tulai Doamne, ca fain fisior mai esti! Si ghini-ti sedi cu toati trii palarile!

Acum, pe bune, in prima poza esti superb!

Frumos si interesant muzeu, dar mai interesana e atitudinea gazdei, care poate veni oricand are chef vreun turist sa viziteze muzeul. Ba chiar sa saca si mici obiecte ca amintire!

Cu adevarat oameni de oameni pe-acolo!

Michi
[18.11.17 16:13:23]
»

@Zoazore: Da´pozele 2 şi 13 ce cusur au?. Felicitări Dane pentru că ne-ai dus şi pe acolo cum spunea Crazy Mouse.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.11.17 17:43:37]
»

@Zoazore:

Ma bucur ca in afara de faptul ca sunt ""fisior ghini"" (vorba Denisie cand o lauzi: stiam , ca v-am prezentat ce se gaseste prin muzeu, ma bucur ca v-am transmis cum am simtit eu pe omul acela ghid. O inima mare pentru un muzeu probabil unic!

Oamenii ca acestia sa aiba parte sa cunoasca multi oameni, in traducere: Sa dea Domnu' sa aiba multi vizitatori ca merita! Asemenea oameni pasionati se hranesc din uimirea, din interesul turistului, din bucuria din ochii turistului cand primeste un mic cadou lucrat ad-hoc. Sunt ca si actorii care traiesc din aplauzele spectatorilor!

Ca dau bine in poza, multumesc! Sau noroc cu palariile! Palariile se pare ca ma pun in valoare ca n-am mai primit asemenea complimente modovinesti de ceva timp (de vreo doua saptamani si ma pregatesc pentru urmatoarele ca vine o perioada cand lumea se intalnsete mai des decat in restul anului, asa ca astept...

Iti multamesc! Sa fiii sanatoasa si tu si al tau apartinator. Numai di ghini!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[18.11.17 17:49:08]
»

@Michi:

Sarut mana, mama Michi! Chiar de erai in conversatie cu Nicoleta, ma bag si eu in seama, ca vorbiti despre mine.

Incep sa ma simt tot mai cocos sau mai paun, dupa atatea complimente referitoare la mine printre pozele despre muzeu.

M-am simtit bine zi in Tara Piticilor si in Tara Uriasilor! Traducere: Si cu palaria mare si cu palaria mica. Cea mica o am si acasa, este proprietatea Denisei intre timp, adica de atunci, Dar din dar...

Multumesc pentru vizita, sa fiti sanatoasa impreuna cu dl. Rila si sa mai povestim si comentam mult timp de acum incolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[18.11.17 18:29:52]
»

@Michi: Ii frumos, bata-l norocu', ca-i al nostru si-l iubim, pupa-l mama pe el si pe tot neamul lui!

Michi
[18.11.17 19:27:26]
»

@Zoazore: De acord, este febleţea mea. Iar are să spună că-l complmentez prin intermediari.

tata123 🔱
[21.11.17 10:00:46]
»

@Dan&Ema: E unul din muzeele inedite pe care le găsești împrăștiate prin satele României. Multe din ele înființate de oameni buni și frumoși care au strâns zeci de ani obiecte, altele îngrijite de oameni inimoși. Aceste muzee reliefează ocupații, tradiții, fapte istorice - sunt o părticică mică, dar importantă, din cultura noastră.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[22.11.17 19:32:38]
»

@tata123: Bine punctat!

Lucien
[19.12.17 12:20:39]
»

Excelentă locația și descrierea. Am trecut-o la lista obiectivelor de vizitat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema, Lucien, maryka, Michi, mishu, mprofeanu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Pălăriilor de Paie [Crișeni]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089362859725952 sec
    ecranul dvs: 1 x 1