ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 3 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul Civilizației Urbane din Brașov – o privire în trecutul orașului

TIPĂREȘTE

Pe lângă clasicele plimbări prin centrul urbei brașovene, minunate de fiecare dată, am hotărât ca de data aceasta să vizităm un muzeu, relativ mai nou înființat. Un spațiu expozițional care prin arhitectura, exponatele și documentele prezentate să ne introducă în atmosfera negustorească și de salon din vremuri apuse. Într-o dimineață rece de iulie, după ce am mâncat bine la micul dejun, am coborât de la înălțimea Pensiunii Stejeriș (vezi impresii) către centrul vechi al orașului.

Poziționare și acces. Instituția muzeală care poartă titulatura de Muzeul Civilizației Urbane a fost înființată în 2010 și se află în subordinea Muzeului de etnografie Brașov. Adresa oficială a muzeului este: Piața Sfatului nr. 15, vis-a-vis de Galeriile Corona. Situat ultracentral, într-un colț al Pieții Sfatului, în apropierea Bisericii Negre, la Muzeul Civilizației Urbane se poate ajunge doar pietonal. Prețul unui bilet pentru un adult este de 7 lei, dar există și bilete cu preț redus pentru elevi, studenți și pensionari. Pentru a putea face fotografii în voie am achitat o taxă foto de 15 lei/aparat foto, pentru care am primit chitanță separat (doamna de la intrare supraveghează strict sălile prin intermediul unui sistem video și al unuia sonor). Programul de funcționare e de marți până duminică între orele 09.00-17.00.

Clădirea muzeului. Încă de la plimbarea de anul trecut prin Brașov observasem clădirea frumos restaurată și firma de deasupra intrării, astfel încât știam exact unde vroiam să ajung și ce doream să vizitez la proxima călătorie în Kronstadt. Casa care adăpostește azi muzeul este monument istoric fiind atestată încă de la începutul secolului al XVI-lea. Ea este reprezentativă pentru stilul de viață urban al orașelor transilvane, pentru desfășurarea activităților comerciale și de socializare. Până pe la 1800 casa avea fațada deschisă spre piață, un portic sprijinit pe arcade oferea acces către prăvălii; la începutul secolului al XIX-lea suferă transformări, porticul se închide, fațada este mutată și refăcută. Muzeul se vizitează pe verticală, fiecare din nivelurile sale oferind publicului exponate și informații despre o epocă istorică. Pătrundem în lumea de altădată a Brașovului după ce achităm sumele necesare, la parter, unde se află un fel de recepție și unde ne punem peste încălțăminte celebrii botoși albaștri de protecție.

Subsol – Lapidariu și pivniță de mărfuri (secolele al XVII-XVIII-lea).

Deși vizita începe cu o parte din încăperile de la parter eu vă voi prezenta desfășurarea firească și cronologică a incursiunii muzeale. Se coboară pe o scară îngustă de lemn, modernă, spre pivnița încăpătoare cu pereți din piatră legată cu mortar (în partea cea mai veche) și bolți din cărămidă (într-o latură datând dintr-o altă epocă istorică). În dreapta se află Lapidarium-ul care găzduiește un vechi ancadrament de piatră al casei medievale, inscripționat cu anul 1566, dar și fragmente din ancadramentele de piatră aflate la ferestre ori cahle smălțuite. Aici este amenajată o mică sală de proiecție unde se poate viziona un film despre istoria casei și restaurarea ei. Urmează o sală care ne poartă în timp (prin documente, fotografii și obiecte) pe urmele familiilor care au stăpânit această casă (Closius și Eremias). Interesantă narghileaua sculptată expusă într-una din vitrine și bucata de parchet de secol al XVII-lea, în stil baroc. Încăperile din stânga reproduc o „pivniță de mărfuri medievală”, având în vedere faptul că Brașovul era un important nod comercial și centru meșteșugăresc în acea epocă. Diverse modele de cântare (chiar de călătorie), măsuri pentru cereale, obiecte în care se transportau mărfurile (lăzi, butoaie, saci) sunt expuse în pivniță. Pe panouri atârnate de pereți sunt afișate reproduceri după documente vechi: liste de mărfuri, hotărâri ale autorităților în domeniul comercial, pictura veche din Casa Sfatului care ne arată unitățile de măsură utilizate la 1713 etc.

Parter – Spații comerciale (secolul al XVIII-lea).

Aici se află o încăpere mare, de colț, care poartă pe bolta semicilindrică urmele unei picturi în tehnică „al secco” (aplicată pe o tencuială uscată), considerată cea mai mare suprafață pictată cu frescă din Transilvania. Predomină motivele vegetale în culorile alb, portocaliu, galben pe un fond albastru; se observă și un păun viu colorat, pictură în ulei mai târzie. În gangul alăturat se păstrează de asemenea fragmente de pictură, culorile fiind mai vii parcă pe bolți. Camera de colț și gangul găzduiesc exponate legate de comerț, operațiuni comerciale, mărfuri și călătorii în scop negustoresc: cufere pictate de călătorie, pungi de bani, pipe, obiecte de sticlă, unitărți de măsură, țesături din lână, mătase și bumbac, bijuterii și accesorii de podoabă, blănuri, arme.

Interesantă este prăvălia cu mirodenii, mărfurile orientale constituind o sursă de venit mare. Sunt reproduse piese de mobilier (dulapuri cu geamuri de sticlă, un dulap-tejghea, rafturi și polițe); pe tejghea se află o balanță pentru mărfuri pretențioase, iar felurite vase/borcane de sticlă sunt pline cu piper, ghimbir, cardamon, șofran, stafide, vanilie, scorțișoară, foi de dafin etc. În aceste prăvălii se comercializau și uleiuri (aromatice sau de măsline), diverse tincturi, plante uscate, tutun, cafea, coloranți (drăguț dulăpiorul cu sertărașe pentru coloranți Gallus). În prăvălie este și un colț turcesc: sofa, măsuță de metal și narghilea, un dulap pictat.

Etajul 1 – Spații de locuit și ateliere (secolul al XIX-lea).

La primul nivel al muzeului avem ocazia să pătrundem în viața privată a patricienilor sași, a negustorilor și bancherilor brașoveni care au adoptat un stil de viață occidental. Camera copiilor, o încăpere mai mică care păstrează o pictură de secol al XIX-lea (care imită o perdea verde cu falduri în partea superioară), concentrează întreg universul unui copi provenit din clasa superioară a societății. Vedem patul învelit în materiale textile de calitate superioară, dulapul pentru haine, o sumedenie de jucării (păpuși, căluț de lemn), un landou cu roți, un pătuț-leagăn.

Camera mare de la etajul 1 reproduce un interior de patricieni; în jurul ferestrelor se păstrează picture albastre în stil clasicizant, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Admirăm costumele de pe manechine, mobilierul adus de la Viena, pianul, piesele de mobilier și vesela fină – o sufragerie care exista în casele brașovenilor bogați.

Urmează trei ateliere care prin modul de expunere reușesc să îți captiveze atenția: atelierul de brodat, atelierul de mode și flori, atelierul de fotograf . Atelierul de brodat este reprezentat de o vitrină originală, fațada unui magazin meșteșugăresc aflat în trecut pe strada Porții nr. 9. Țesăturile și comerțul cu materiale textile a constituit o afacere profitabilă în Kronstadt. Broderii, modele de bluze brodate, pălării, umbrele brodate, șaluri și multe altele sunt expuse în vitrinele atelierului. Vis-a-vis este reprodus atelierul propriu-zis cu mașină de brodat, dulapuri cu textile, obiecte utilizate în croitorie, manechine. În aceste ateliere se lucrau trusouri brodate pentru copii, pentru zestrea fetelor de măritat, fețe de masă, lenjerie de pat, lenjerie intimă, șervețele etc.

Atelierul de mode și flori ne introduce în lumea ultimei modiste a Brașovului: Elena Pop (un film realizat cu această doamnă rulează pe un ecran mic). În acest atelier se realizau pălării în fel și chip, precum și accesoriile lor: voalete, flori artificiale, panglici, ace decorative. O mașină de cusut, calpoade de lemn pentru a da formă pălăriilor, materiale textile ori blănuri utilizate în procesul de fabricație, unelte pentru confecționat flori, reviste și reclame din presa vremii – le vedem pe toate aici.

Atelierul de fotograf nu a lipsit din societatea brașoveană de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Doi fotografi cunoscuți au imortalizat portrete și momente din viața brașovenilor în atelierele lor: Leopold Adler și Carl Muschalek. În mijlocul încăperii tronează un aparat foto din lemn cu burduf și plăci de sticlă îndreptat spre o scenă de nuntă. Fotografia de studio a avut o mare dezvoltare în secolul al XIX-lea, având în vedere tehnica de mari dimensiuni utilizată pentru captarea imaginilor. Pe pereți sunt expuse zeci de fotografii de epocă, albume foto, reclame din presa vremii.

Mansarda – Spațiu pentru expoziții temporare și alte evenimente culturale.

După ce traversăm un hol unde se află un mic shop (cărți, obiecte decorative, suveniruri) urcăm în mansarda casei unde se organizează expoziții temporare: noi am „prins” o expunere de păsări din aria protejată Natura 2000 Dumbrăvița-Rotbav-Măgura Codlei. Mai multe păsări împăiate și cuiburi erau aranjate în câteva vitrine; două panouri ne-au oferit informații interesante despre începuturile orintologiei la Brașov.

În concluzie, vă recomand o incursiune în lumea civilizației urbane a Brașovului, bine ilustrată în acest muzeu găzduit într-o clădire de patrimoniu. Obiectele expuse, scenele de viață patriciană și atelierele reproduse în instituția muzeală ne ajută să ne închipium mai bine fresca societății brașovene dintre secolele al XV-lea – al XIX-lea.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.09.17 14:19:49
Validat / Publicat: 29.09.17 19:25:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 2122 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Sufragerie patriciană - Muzeul Civilizației Urbane din Brașov.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50100 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[30.09.17 20:34:41]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

diana2015
[30.09.17 20:56:03]
»

@tata123: foarte frumos, în urmă cu 2 ani am vizitat și noi acest muzeu și chiar am fost curioasă dacă s-a mai renovat puțin. Pe interior observ că este identic dar extertiorul a fost renovat și arată foarte frumos

Am discutat cu o doamnă de la casa de bilete și zicea că tare greu au reușit să redobândească clădirea (au stat niște chiriași care efectiv au deteriorat-o aproape în totalitate) și au luptat să obțină fonduri pentru restaurare arată superb și este un muzeu foarte educativ

Felicitări, citit și votat cu drag

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.10.17 08:55:23]
»

@diana2015: Corect spus: este un muzeu educativ. Vizitând acest Muzeu al Civilizației Urbane din Brașov avem prilejul să vedem condițiile de viață ale păturii înstărite și mediul în care se desfășurau activitățile comerciale. Activitățile negustorești și meșteșugărești ocupau un loc primordial în viața urbană a Brașovului de altădată. Mulțumesc pentru aprecieri.

@webmaster: Mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[04.10.17 11:17:42]
»

@tata123: Un muzeu minunat despre care din pacate aflu de abia acum, astfel incat la viitoarea vizita prin Brasov va trebui sa il programez pentru a-l vizita.

Minunate exponatele si reprezinta o farama din viata noastra insa nu cu foarte multa vreme in urma, astfel incat parca aceste obiecte iti sunt cu atat mai dragi.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.10.17 12:28:56]
»

@mishu: Mi-a plăcut acest muzeu și crâmpeiele de viață urbană brașoveană evocate de expoziția interioară. Mai sunt muzee interesante în Brașov, cred că următorul pe listă va fi Muzeul Casa Mureșenilor, aflat tot în zona centrală, în Piața Sfatului.

Îmi pare rău că bastioanele de pe centura de fortificații, amenajate drept mici muzee, sunt închise acum. La fel - închisă adică - este și Cetățuia de pe Dealul Straja. Mulțumesc pentru considerații.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[21.01.22 07:04:00]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul Civilizației Urbane» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Muzee din Brasov și zonele apropiate]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diana2015, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Civilizației Urbane a Brașovului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.98178195953369 sec
    ecranul dvs: 1 x 1