ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
5 AD. + 1 COPII -- v: 13

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Zapada proaspata de martie in Muntii Cozia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Organizare

Dupa marea petrecere jubiliara marca @AFA vezi impresii de la Alba Iulia – ce misto! - urma o prognoza meteo atipica pentru final de martie, culminand in Bucuresti cu zapezi si viscol si scoli inchise. Acum cand vezi asa o prognoza parca dai in retragere de la o drumetie montana… Dar …. Eu urmaresc prognozele acestea mai profund si cred ca am ajuns la un nivel la care anticipez bine marja lor de eroare. Pentru duminica de dupa Alba Iulia, se anuntau la Pausa (VL), la poalele muntilor Cozia, dupa zile de ninsoare consistenta +5 grade la pranz, real feel 7, soare cu nori, vant 7 – 11 km/h. Privind si la sambata si la luni am considerat ca ideal este sa mergem duminica la munte. Amanunt important insa: intr-o zona cu un traseu accesibil iarna, fara niciun grad de dificultate si risc.

Era tabolul pe care mi-l doream cu zapada, alba, curata, proaspata, multa, caldut, fara vaj si poate cu soare. Deja imi imaginam albul imaculat….

Cu ceva zile in urma am creat un grup pe whatsup unde urma sa postez invitatia, update-urile si pe care au curs apoi ecourile aferente. Anuntul final suna asa:

Drumetie Pausa – Manastirea Stanisoara pe forestier ca. 2,5 ore. Functie de starea drumului ne intoarcem pe acelasi drum sau coborim in Turnu. Intalnire duminica 25.03 orele 10:00 la indicatorul spre Stanisoara care se gaseste in Pausa pe centura Calimanestiului vis-à-vis de Caciulata, imediat dupa o mica semicurba spre dreapta. Am comandat zapada din belsug (veniti echipati in consecinta) dar si soare si multa voie buna si sanatate! Sa va aduceti de mancare / rontaiala / dulciuri / energizante. Fara alcool.

Forestierul si zapada de dimineata

Am parcurs ruta Bucuresti – A1 – Pitesti - DN7 – Ramnicu Valcea – DN7 - centura Calimanesti - Pausa in doua ore jumatate. La locul stabilit ne-am sincronizat perfect cu grupul format pe whatsup. Grupul a numarat 6 mohicani. Bucurestenii, Emi si cu mine, am fost minoritari pentru ca ceilalti 4 erau valceni. Intre ei Smara si Adi, alias @zlatna, care a povestit in 2014 aici vezi impresii despre aceasta zona.

La 9:58 faceam poza de grup de inceput de drumetie in parcarea improvizata intr-o mare de zapada imaculata situata la vreo 150 metri dupa indicatorul care ne informeaza Manastirea Stanisoara 6 km. Este forestierul pe care il vom urma si care este si marcat cu cruce albastra. Tot din acest loc se mai formeaza o varianta pe poteca de padure marcata cu banda albastra, putin mai grea in conditii de zapada, mai ales ca nu aveam de unde sa stim cum este zapada in padure: inghetata sau moale si cat de adanca. Pe forestier erau cel putin urme de roti de masini. La drum!

In conditii de vara traseul dureaza 2 – 2,5 ore la urcare si 1,5 ore la coborire. Se urca o diferenta de nivel de 500 metri, manastirea Stanisoara fiind situata la cota 780 metri. Noi am facut ceva mai putin de 3 ore la deal si 1,5 la vale.

Asfaltul se termina repede. Urcam lin pe drumul forestier pe langa paraul Pausa. Drumul este acoperit de marea alba de stelute depuse pe sol. Dupa 30 minute ajungem la un loc de popas amenajat cu masa din lemn si banci, usor in afara drumului, aproape de firul apei. Pe masa si banci puteam admira adancimea stratului de zapada undeva la 20 – 30 cm.

Continuam si dupa alta jumatate de ora, in care am inceput sa simtim putin efortul depus, ne aflam la o troita in dreptul unui pod inalt de beton peste rau pe care se ramifica alt drum forestier. Aici este si loc de popas si izvor, asa ca mai bagam o pauza si ne mai dezechipam pentru urmatoarea bucata de drum, caci ne incalzisem. Mi-am amintit de acest loc si de drum pe care l-am parcurs cand aveam 6 ani, cu parintii mei.

Un cutu cutu ham ham ham ne-a acompaniat la un moment dat o bucata de drum, apoi ne-a parasit. Am intalnit cateva masini 4x4 (desi cred ca erau cam 3x5) care se chinuia din greu sa urce pe drumul inzapezit. Au renuntat rand pe rand, caci panta devenea pe alocuri mai accentuata, mai erau si curbe, iar zapada mai adanca. Ba le depaseam noi, ba ne depaseau ele, ca sa va imaginati cat se chinuiau sa urce. Pe micile rupturi de panta de langa drum intalnim o lume nesfarsita de turturi care de care mai impresionanti si care ne invitau la poze, ici, colo.

In partea superioara a padurii panta se accentueaza. Mai intalnim un indicator cu manastirea in dreptul altei troite mici, de parca aveam cum sa ne ratacim? 12:15. Urmeaza cateva curbe stranse aici pentru cei care vin cu masinile de teren, este portiunea, chipurile, mai grea, in care lasam paraul jos tot mai jos.

La 12:30 ieseam din padure la gol alpin. Superb! Perspectiva era partial incetosata. Din cand in cand prin ceata se zarea vag releul de pe Cozia, dar nu aveam in plan sa ajungem sus de tot, desi este poteca intr-acolo. Apar acareturile si anexele gospodaresti ale manastirii, alta troita si dintr-un punct fain de belvedere ni se deschide perspectiva asupra manastirii Stanisoara, pana la care trebuia sa coboram vreo cateva sute de metri. La 12:42 intram in curtea manastirii, tot aici intalnind si un al treilea traseu, cel care coboara langa manastirea Turnu.

Manastirea Stanisoara

Ne-am indreptat spre intrarea in biserica pe care am gasit-o incuiata. Doar ce am ajuns la usa, a trecut prin curte un calugar ne-a invitat convigator pe toti turistii aflati la acea ora in curtea manastirii, la masa, caci aveau o pomenire. Intr-o dependinta a proprietatii era bucataria si sala de mese. Am fost vreo 20 de guri care am gustat / mancat din bucatele de post oferite dupa ce am ascultat o rugaciune. Masa a fost imbogatita cu o ciorba gustoasa de peste, sarmale mari de post cu mamaliga, peste fiert, salata de varza, vin, apa, suc, cozonac cu rahat si negrese cu praf de cocos. Bogda proste!

Dupa onorarea acestei invitatii de nerefuzat, calugarii au deschis biserica, pe care am vizitat-o, am cumparat cate ceva si am lasat un acatist.

Doua vorbe sau mai multe culese din prospectul de prezentare al manastirii, dar si de pe net. In zona muntilor Cozia au trait mai multi sihastri. Cu siguranta, multora va sunt cunoscute chiliile sapate in piatra de la Manastirea Turnu. La Stanisoara de astazi s-au asezat mai intai sihastri veniti din Nucet si Ostrov si de la Cozia inca din secolele XV – XVI, care au salasluit in pesteri / chilii in piatra. In anul 1671 trei pustnici veniti de la Cozia au construit un schit din lemn pe locul actualei manastiri, numit Nucet. In secolul XVIII, clucerul Gheorghe a zidit aici o biserica care purta hramul Sf. Mare Mc. Gheorghe si chilii. In timpul razboiului austro-ruso-turc, in 1788, turcii au incendiat lacasul si au omorit calugarii. In chiliile parasite au salasluit apoi ciobani si oile lor.

In 1807 calugarul sarb Sava si roman Teodosie au zidit o noua biserica. Complexul monahal a fost terminat in 1850 si denumit Stanisoara de la stanele de oi care statornicisera aici inaintea ridicarii bisericii.

Biserica din piatra care se gaseste astazi a fost ridicata in 1903 – 1907. Pisania bisericii mentioneaza datele ctirorii si sfintirii noii biserici. Biserica poarta hramul Mareului Mc. Gheorghe, iar complexul monahal este unul cu obste de calugari. Biserica din piatra are o turla mare pe naos. Naosul si pronaosul sunt unite. In partea exterioara intrarea se face printr-un pridvor deschis sustinut de coloane din piatra. Pictura interioara a fost realizata de Belizarie si ucenicul sau.

In 25 Februarie 2016, cei doi sihastri care au stat la originea acestor locuri au fost canonizati, devenind Sf. Cuv. Neofit si Meletie.

Conform crestinortodox.ro: “Monahii din obste duc o viata duhovniceasca aproape pustniceasca, petrecand in rugaciune, in slujbe de toata noaptea, nemancand carne si nevoindu-se dupa puteri. ”

Pe drumul spre casa

A fost binevenit popasul prelungit de la Manastirea Stanisoara. La intoarcere ne-am consultat pe care din cele trei variante sa ne intoarcem: spre Turnu, spre Pausa prin padure sau spre Pausa pe forestier. Luand in considerare ca pe cele doua poteci prin padure nu era vad format in zapada, decizia a fost cea inteleapta si usoara.

Am coborit pe unde am urcat. Pe drum a fost vizibila topirea zapezii. Astfel de pe la jumatatea drumului in jos, sub urmele rotilor de masini se vedea deja pamantul atat de mult se retrasese zapada. Si la intoarcere am poposit la troita cea mare cu izvor unde am servit o gustare. Cabana Valea Marului aflata in drum, de care am uitat sa va spun la urcus, situata in partea inferioara a traseului, era inchisa si parea destul de avariata si parasita, desi am inteles de la valceni ca in sezonul cald se deschide.

Am gasit masinile unde le-am lasat si am facut o noua poza de grup. La 15:30 ne-am urcat in masini sa ne indreptam spre …. civilizatie.

Ne-a placut foarte mult, am luat o portie zdravana de aer ozonat si curat, am incarcat bateriile si ne-am simtit grozav. La sfarsitul excursiei nu am gasit explicatii pentru diferentele de km inregistrate de aplicatia de sanatate de pe telefoane. La mine arata 16 km, la ceilalti cu 2 km mai putin.

Va asteptam cu noi in drumetii! Grupul de whatsup a ramas valabil si acum si voi posta pe el, alte initiative de drumetii montane, daca sunt amatori care vor sa fie inclusi, sunt bineveniti!

Numai de bine! :))


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 29.03.18 15:38:49
Validat / Publicat: 29.03.18 16:24:49

VIZUALIZĂRI: 1182 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Copac singuratic in golul alpin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

zapacitu
[29.03.18 17:18:17]
»

Pe unde-or mai hălădui ciutele? E o zonă cu sălbăticiuni diverse, dar au cam stat ascunse de grup. Mistreața de stâncă, iepurele de grotă, țapul negru de pisc sunt animăluțele specifice masivului pe care taman l-ați vizitat. Din păcate, șacalul perfid a pătruns până pe plaiurile noastre, nesfiindu-se să dea iama prin ģăinușele autohtone, prea credule la "cântecul" și "mângâierile" de import. Se aude prin târgușorul nost', că într- o noapte, fro 40 au picat palanga. O tempora...

Zoazore
[29.03.18 18:39:57]
»

@Dan&Ema: Frumos peisaj! A meritat din plin efortul depus. Mai ales de Emi! Tu ești ”deșcă” bătrână!

Superbissim!

micutzu
[29.03.18 18:54:54]
»

Frumos povestit despre acest asezamant monahal care mie imi este foarte drag. Daca era vara puteati ajunge cu masina pana la poarta manastiri. Moastele cuviosului Neofit sant pasrate in biserica iar slujbele facute de calugari de acolo sant superbe si pline de spiritualitate. Citit si votat cu placere.

mprofeanu
[29.03.18 19:13:41]
»

@Dan&Ema: Superbă zona și pozele realizate în martie, acolo iarnă în toată regula, sunt deosebite!

Mi-am adus aminte cu plăcere de drumețiile de acolo. De la mănăstire se coboară destul de mult doar pe potecă la mănăstirea Turnu, frumos și acel drum...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[29.03.18 19:16:54]
»

@zapacitu: ????????????????????????

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[29.03.18 19:22:17]
»

@Zoazore:

“Descabissim” poate! ????

I-a placut lui Emi mai mult decat ma asteptam. Drumul in general putin spectaculos are un farmec anume iarna. De fapt fiecare anotimp cu feeria lui. Pana la urma trebuie sa ai ochi sa VEZI Natura!

Brazii, golul alpin, un copac crescut ciudat, altul singuratic, turturii si turturoii, paraul cu apa cristalina si albul zapezii, albul sublim, albul perfect!

Superbissimo!

Multumesc de vizita si aprecieri! ????

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[29.03.18 19:27:02]
»

@micutzu:

Moastele Cuviosului Neofit sunt intr-adevar in biserica. Nu am prins slujba dar am citit ca cele sfinte aici la Manastirea Stanisoara sunt sfinte.

Rugaciuni s-au facut si cand ne-am asezat si cand ne-am ridicat la masa.

Este severa viata monajala aici in coasta muntelui chiar daca apropierea de civilizatie este de 2 ore pe jos sau 6 km cu masina de teren.

Multumesc pentru randurile prietenoase si calde!

Sanatate si ganduri de bine! ????

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[29.03.18 19:30:36]
»

@mprofeanu:

Asa este superb peisaj de iarna. Drumul care cobora la Turnu poate il abordam alta data. Era totusi multa zapada si ne-ar fi ingreunat inaintarea cu parazapezi cu tot.

Ne-am bucurat de o zi excelenta. In primul nu a fost vant, nu a fost frig, nu a fost gheata, nu a fost fleoscaiala. Asta asa cum ne-am dorit!

Multumesc pentru vizita si ecou si vot!

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Denisa13
[29.03.18 20:52:49]
»

Felicitari Dan pentru initiativa. Foarte bun exemplu, speram ca pe viitor sa ne putem alatura si noi. Ne dorim acest lucru si speram sa ne si iasa.

zlatna
[29.03.18 21:25:19]
»

@Dan&Ema: Multumim pentru invitația de a participa la aceasta excursie.

Am fost de multe ori la Stanisoara dar niciodată iarna, pe zăpadă.

A fost o iesire reușită. Chiar dacă în grup au fost persoane pe care le-am cunoscut atunci, noi ne-am simtit foarte bine.

Speram să ne revedem la următoarea iesire.

Toate cele bune!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[30.03.18 06:24:25]
»

@zlatna:

Buna dimineata Smara, ‘neata Adi!

Ma bucur ca ati onorat si aceasta a doua invitatie, prima fiind in Tara Luanei anul trecut. Si ca v-ati simtit bine! Daca stiti si alti doritori sunt bineveniti!

Smara sa nu ma uiti cu contactul de la Pitesti (abur).

Daca voi ati drumetit pe acest traseu in diferite anotimpuri, cand v-a placut cel mai mult?

Pe curand! Numai de bine! ????☃️

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[30.03.18 06:42:51]
»

@Denisa13:

Multumesc de urari. Va asteptam cu drag si pe voi la urmatoarelr! Mai ales ca alegem niste destinatii apropiate voua! ????

Pentru aprilie cuget intre o invarteala in zona Predeal - Rasnov si o verticala pe scari la... Canionul Sapte Scari! ????

Sa vedem vremea si vin cu propuneri. Probabil a doua sambata dupa Sf. Pasti.

Dar pana atunci sa ingurgitam sanatosi sarbeste! ????☃️????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[09.04.18 18:36:37]
»

@Dan&Ema:

nu am gasit explicatii pentru diferentele de km inregistrate de aplicatia de sanatate de pe telefoane. La mine arata 16 km, la ceilalti cu 2 km mai putin

Și noi am căutat o explicație și am concluzionat că aplicația numără pașii și îi transformă în distanțe dar nu avem toți mărimea pasului la fel. În ultima noastră vacanță am făcut un traseu între 2 sate din Cinque Terre și toată lumea (10 persoane) avea aplicația dar fiecare a avut mesaj diferit. La 26 de km făcuți în ziua aceea, am avut o marjă de până la 5 km unii față de alții.

Faină drumeția, poate vreodată ne-om intersecta totuși.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.04.18 19:38:33]
»

@Aurici: Va asteptam cu proxima invitatie pe care o voi lansa cat de curand!

Aurici
[09.04.18 20:13:46]
»

@Dan&Ema: Dacă-i prea curând, suntem tot cu mâna în ghips...

webmasterX
[26.10.20 20:07:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Drumeții în Masivul și Parcul Național Cozia» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Mănăstirea Stânișoara [Păușa]]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, Denisa13, micutzu, mprofeanu, zapacitu, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Masivul și Parcul Național Cozia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069717168807983 sec
    ecranul dvs: 1 x 1