GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Colț de relaxare în zona Rucăr - Moieciu - Bran
Sunt atât de multe de spus despre această zonă feerică, de toate locurile și localnicii minunați, de atmosfera și spiritul culoarului Rucăr-Bran, totul este de o frumusețe ireală. Aici natura se completează perfect cu numeroasele obiective și trasee turistice, de exemplu, unul dintre ele poate fi în Parcul Natural Bucegi, o arie protejată de lege, al cărui drum pietruit pornește de la Hotelul Mistral, de altfel, ultima locație de cazare de-a lungul drumului. Pentru început, în luna august 2014 am avut ocazia să explorăm partea de jos a Moieciului sau Moieciu de Jos, cum i se mai spune, cazându-ne la Pensiunea Ami (dacă sunteți curioși, vă invit să citiți relatările mele aici vezi impresii), după ce cu un an în urmă, în 2013, ne-am cazat la o pensiune ceva mai sus, în Moieciu de Sus, cu servicii bune și un preț echitabil.
Acces și starea drumurilor:
Noi, venind din Ploiești, ruta aleasă a fost Ploiești - Băicoi - Câmpina - Comarnic - Sinaia - Bușteni - Azuga - Predeal - Bran - Moieciu de Jos pe DN1, atunci fără probleme, cozi, blocaje sau alte inconveniente. Desigur, în funcție de zonă din care veniți, se pot alege alte rute. Indicatoare sunt la tot pasul, nu numai cu informații despre localități ci și despre cele mai importante obiective turistice aflate în zonă. În Bran, șoseaua este într-o stare bună, poate un pic denivelată și cu câteva gropi la intrare, după totul este în regulă. Acum să trecem la Moieciu. Drumul este foarte prost deși este asfaltat, dar o mică îmbunătățire în 2014 față de 2013 este sesizabilă deoarece în multe locuri s-au terminat lucrările pentru introducerea utilităților în zonă. Ca și turist, este normal să te aștepți la un drum cât se poate de bun, mai ales că vorbim despre o zonă foarte populară și mediatizată unde, de regulă, vin și destul de mulți turiști străini. Cred că în următorii 2 ani, toată porțiunea de la Moieciu de Jos și până la capătul Moieciului de Sus, se va circula în condiții bune, fără gropi sau porțiuni de ”drum forestier”. Ce mai am de spus la acest capitol este faptul că drumul este foarte îngust, uneori pentru a circula două mașini pe sensuri opuse, este necesar ca una dintre ele să se oprească pentru a-i face loc celeilalte.
Locuri de cazare:
Zona în cauză se află la o altitudine destul de mare, în jur de 1100-1400m altitudine. Moieciu a devenit dintr-un mic sătuc de munte, o adevărată localitate comercială. Spun asta pentru că s-au construit atât de multe pensiuni, case de vacanță, cabane, vile dar și 2-3 hoteluri (Turnul, Mistral și cam atât am sesizat, sper să nu mă înșel) de-a lungul șoselei principale încât ai impresia că te sufoci, că nu ai aer să respire. Iar localnicii încă nu s-au oprit. Zeci de pensiuni mai apar în fiecare an, în unele locuri sunt înșirate chiar și 15 pensiuni gard în gard ”acompaniate” de Pârâul Turcul, afluent al Râului Bârsa, care trece prin principalele localități din zonă precum Bran, Moieciu de Jos, Moieciu de Sus și Cheia. Pârâul Turcu desparte părțile din stângă și respectiv dreapta a șoselei la intrarea în Moieciu. Pentru că tot mini rubrica se intitulează ”locuri de cazare”, am să vă spun cum să treaba aici. Dacă veniți în zona cu pricina, nu aveți cum să nu găsiți o pensiune sau o vilă care să nu fie pe placul vostru, de la facilitățile oferite până la prețul de cazare. Pensiunile și toate locurile de cazare pornesc de la cotația de 2 margarete/stele și ajung până la 4 stele. Prețul pornește de la 40 lei/noapte/cameră, nu cred că am sesizat să se ceară undeva preț/presoană, și pot depăși 200, în funcție de tipul de cameră.
Alte aspecte:
Farmecul zonei este unul aparte. Sunt foarte multe zone de împădurite, cu peisaje superbe, despărțite de două masive deja cunoscute: Muntii Bucegi și Munții Piatra Craiului. Primul masiv este unul dintre cele mai cunoscute și intens circulate datorită pantelor mai puțin abrupte, zonele circulabile dar și pentru ”capătul” traseului, celebrul Platou Piatra Arsă – Babele. Celălalt masiv este mai puțin vizitat datorită pantelor destul de abrupte dar numai bune pentru un grătar în familie. În trei cuvinte: Oază de liniște! . Cum am spus și pe la începutul review-ului, după impunătorul Resort Mistral, se află Parcul Natural Bucegi, numai bun de o drumeție pe munte, de o oră sau cât vă țin picioarele.
Bran:
Localitatea Bran mult mai cunoscută decât Moieciu, de pildă pentru Castelul Bran pe care l-am vizitat și noi acum 2 ani. Am observat aici abundența turiștilor străini, încântați și mare curioși de legenda contelui Dracula. Personajul vizat este Vlad Țepeș, voievod român cunoscut pentru cruzimea sa și pentru faptul că el a administrat o perioadă Castelul Bran (cu siguranță știați asta :D). Interiorul castelului este ca un labirint, plin de istorie și povești. Pentru că scriu acest review în 2015, am căutat tarifele de intrare și programul de vară pentru Castelul Bran (ele pot fi găsite ușor și pe site-ul acestuia):
Program de funcționare:
• Luni: 12-18
• Marți – Duminică: 9-18
Ultima intrare se face la ora 18.
Tarife:
• Adulți: 30 lei
• Seniori (65+): 20 lei
• Studenți: 15 lei
• Elevi: 7 lei
• Grup elevi (»20 pers.): 5 lei
• Taxă de filmare: 20 lei
Deasmenea, în Bran se mai pot vizita Muzeul Satului Bran și Vama Medievală Bran. Tot în Bran sunt foarte multe magazine de unde vă puteți aproviziona dacă sunteți cazați în Moieciu sau să luați masa la unul dintre restaurantele care oferă o gamă variate de preparate dar... scumpe. Dacă nu vreți să dați bani foarte mulți pe mâncare și vreți să mâncați la un restaurant, o alternantivă sunt meniurile zilei care au un preț între 13 și 17 lei, incluzând 3 feluri. În Bran vă puteți parca mașina în părcările cu plată, 3 lei/oră sau să prindeți un loc pe străduțele lăturalnice. Pentru că orice vizită într-un oraș sau într-o zonă turistică foarte frumoasă trebuie să aibă și o amintire simbolică, în Bran există ”Galeriiile Bran” sau alte magazine locale care vând produse tradiționale, magneți sau tot felul de suveniruri dar și tot felul de tricouri, jocuri, table, căni, șepci și brățări. Ah, și era să uit de Castelul Groazei. Un ”labirint” format din 12 camere ”pline de suspans”. Vă recomand să vă duceți dacă sunteți niște împătimiți de aventură și nu ați fost niciodată. A doua oară nu se mai merită. Prețul este 15 lei pentru toate categoriile de vârstă.
Cascada Chișătoare:
Dacă dați o tură prin Moieciu, trebuie să ”mergeți” să vedeți și această cascadă. Spun ”mergeți” pentru că nu este semnalizată cu niciun panou, poți trece pe lângă ea fără să știi că de fapt acolo se află o cascadă. Ea este situată la jumătatea drumului ce face legătura dintre Moieciu de Jos și Moieciu de Sus. Doar cu ochiul ai norocul să o zărești, în rest, nu prea. Cascada în sine nu impresionează prin volumul de apă ci prin ”pârâiașele” care se scurg pe impresionante stâncă învelită de mușchi și vegetație. Până la ea puteți trece pe un pod bine amenajat și stabil. În caz că nu ați trecut pe lângă cascadă și vreți să știți cum arată pentru a nu o rata o să atașez câteva poze, desigur.
Cheile Grădiștei:
Cheile Grădiștei se impart în Resort Moieciu, la intrarea în Moieciu de Sus, și în Resort Fundata, aflat la 5 km de Cheile Grădiștei Resort Moieciu, accesul făcându-se pe un drum cu foarte multe serpentine. Resortul Fundata este situate pe un platou din zona Fundata. Am vrut și noi să ne cazăm aici dar prețurile sunt duble chiar triple față de cele de mai jos, din pensiunile din Moieciu. Locul este mirific, situat la 1300m altitudine unde poți sta liniștit și savura o cafea sau un ceai privind superba panoramă către Munții Bucegi și Piatra Craiului. Priveliștea se schimbă spectaculos de la anotimp la anotimp, dar chiar și de la oră la oră, astfel că nu ai cum să te plictisești în această zonă. Resortul este nou, hotelurile având aproximativ aceeași construcție, cu clasificări de 2* și 3* dar și cu mici căsuțe. Ce puteți găsi dacă veniți în Resort: Sală Polivalentă, Sală de Forță, Panou de alpinism, Aventura Park, Mountain Bike, Tour Off Rod 4x4, Centru de echitație, Ski și închirieri săniuțe (iarna), Centru de agreement, terenuri de sport amplasate strategic la intrare (fotbal, tenis și baschet), restaurant, săli de conferință, pub-uri, billiard, piscine, centre SPA, locuri de joacă pentru copii, teren minisport, arena biatlon, pistă role și bicilcete, T-SHOP, foișoare dar și focuri de tabără. Toate cele menționate anterior sunt frumos schițate pe clădirile din zonă. Totul arăta impecabil. Iarna este le fel de frumos, de mirific. Felicitări patronului care a reușit să valorifice un mic colț de munte într-un scop turistic de succes.
Cetatea Râșnov:
Ultima oară când am vizitat cetatea a fost în 2013. A fost pe o lista noastră de obiective turistice care merita vizitată. Sper să fie și pe a voastră și sper să aveți ocazia să o vizitați măcar o dată în viață. Accesul către cetate se face cu trenulețul sau la pas, în funcție de puterile fiecărui. Noutatea pentru anul 2015 o constituie ascensorul ultra-modern pe plan înclinat de acces la cetate. Cetatea este destul de mare, foarte bine întreținută și oferă o panoramă foarte bună. Aici vin mult mai puțini turiști decât la Castelul Bran fiindcă poate nu au auzit de eaÎn opinia mea, Cetatea Râțnov este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania. Tarifele pentru anul 2015, cât și programul de funcționare sunt următoarele:
Program de funcționare:
• Luni - Duminică: 09-19
Tarife:
• Adulți: 10 lei
• Elevi și studenți: 5 lei
*în caz că citiți acest review până la o săptămână de la publicarea acestuia trebuie să știți că dacă ajungeți la Râșnov are loc Festivalul de film istoric Râșnov – 31 iulie – 9 august* și multe alte evenimente, în perioada imediat următoare.
Peștera Valea Cetății Râșnov:
Tot lângă Cetatea Râșnov se află Peșterea Valea Cetății Râșnov, o peșteră foarte frumoasă, se pare, noi nu ne-am dus să o vizităm datorită prețului destul de piperat, aș zice, 40 lei/persoană. Desigur, prețul este justificat. Peștera a trecut printr-un proces amplu de amenajare fiind deschisă publicului larg în decembrie 2010. În funcție de grupurile formate prin rezervare, în Peșteră au loc diverse concerte. Numărul de turiști maxim pentru susținerea unui astfel de concert este 30.
Peștera Dâmbovicioara:
Cei pasionați de locuri întunecoase pot alege și peștera Dâmbovicioara DAR nu este extraordinară ci foarte puțin interesantă. Accesul se face din drumul județean 730 și este situată la 30 km de Bran. Nu o să intru foarte mult în detalii deoarece există o probabilitate de 50% sau mai puțin ca locul să vă placă cu adevărat. Pe scurt, biletul costă 7 lei/adult și 3 lei/copil. Marele ghid al dvs. va fi tot un copil (sunt 3-4 care au o vârstă între 7 și 12). Peștera are aprox. 30m lungime, neavând o amenajare specială doar o pasarelă metalică și ceva lumini, aș spune becuri la cel mai mic preț. Nu o să vă alegeți cu un bagaj de cunoștințe mult mai bogat, numai buzunarul va fi cu ceva lei mai gol. Decât peșterea Dâmbovicioara, mai bine cea din Râșnov. Banii fac diferența dar și experiența va fi una mai plăcută.
Rezervația de urși de la Zărnești:
Rezervația de urși de la Zărnești sau Sanctuarul de urși Libearty este situată în pădurea de pe dealul de la intrarea în Zărnești. Ghinionul nostru a fost că am vrut să o vizităm luni, în ziua plecării din Moieciu, dar era închisă. Programul începe marți și durează pânî duminică, luni fiind zi de pauză. În intervalul menționat anterior, rezervația este deschisă doar 3 ore, cu intrări de la 9,10 și 11. Există și un trenuleț care face turul rezervației.
Tarife:
• Adulți: 40 lei
• Copii, elevi și studenți: 10 lei (elevii și studenții dacă prezinte carnetul de elev pe anul în curs
Concluzii:
În ultimul rând, dacă mai găsiți o literă în plus/în minus sau care nu se află la locul ei, este din cauza programului în care scriu, modificându-mi cuvintele. Eu sper că am fost de folos, că obiectivele turistice pe care am reușit să le descriu la nivel mediu și ridicat v-au ajutat și că v-am convins să mai vizitați zona Rucăr-Moieciu-Bran și vă să relaxați timp de câteva zile în această locație de invidiat! Mai sunt și alte obiective turistice dar am preferat să le descriu pe cele vizitate (mai puțin Rezervația de urși de la Zărnești care este închisă în ziua de luni) pentru a nu mai fi ”acuzat” că citez obiective turistice nevizitate :D.
Vă mulțumesc că ați ajuns până aici și desigur, veți ajunge si cu altă ocazie, cu prilejul altui review! Vacanțe frumoase în continuare!
Trimis de andreieu in 31.07.15 21:47:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOIECIU.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreieu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster - Şi un mic videoclip: https://youtu. be/MCiKTohmxww.
@andreieu - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@andreieu - Un articol cu recomandări bune despre o zonă foarte frumoasă. O parte din locuri le-am trecut și eu în cutiuța cu amintiri, o parte vor urma a fi vizitate. Cetatea Râșnov și Castelul Bran sunt monumente istorice cunoscute și peste hotare.
Un superbonus pentru prezentarea celor mai cunoscute obiective din această parte a țării.
Această zonă pe care ne-ai prezentat-o atât de amănunțit este foarte frumoasă, într-adevăr. Un areal bogat în posibilități de petrecere a timpului liber, astfel că poți rămâne lejer în zonă câteva zile fără să te plictisești.
Am petrecut și noi un minisejur în zona Bran-Moieciu vara trecută și am vizitat multe dintre obiectivele prezentate în acest articol, însă am rămas cu un regret: faptul că, la fel ca voi, am mers la Rezervația de urși de la Zărnești într-o zi de luni, astfel că nu am putut-o vizita. Însă, cine știe, poate vom ajunge din nou acolo chiar în această vară. Timp mai este suficient...
Te felicit pentru un articol foarte bun!
zona foarte frumoasa, peisajul de poveste, dar acum o saptamana, cand am trecut noi pe acolo nu gaseai un loc de cazare (toate au fost rezervate cu nu stiu cat timp inainte), desi pensiunile sunt una langa alta, cat despre serviciile oferite dezamagire totala (caz concret, am comandat o bere la un restaurant, si dupa 20 de minute de asteptat- pentru ca nici berea nu a fost adusa, nici ospatara nu a venit, am renuntat si am plecat); aici linistea s-a cam dus- cel putin in perioada asta, masini multe, aglomeratie, se mai circula si cu atv-urile pe sosea, printre turisti (trotuarele dupa ce ca nu prea sunt, mai sunt si ocupate cu masini). data viitoare sper sa revin cu impresii mai placute si pozitive, pentru ca e pacat, chiar avem locuri frumoase in tara asta si ne putem bucura si profita de ele, si de serviciile pentru care platim
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Alegere traseu nemarcat - Moieciu de Sus — scris în 11.09.24 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Cu Ochiul la Panoramă, cu Inima la Tradiție: Amfiteatrul Transilvania — scris în 01.12.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 O plimbare la Cascada Chișătoarea și Moieciu de Sus — scris în 25.06.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Drumeții de toamnă — scris în 07.10.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- May.2021 Paşte la Moieciu — scris în 06.05.21 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Amfiteatrul Transilvania — scris în 28.10.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Plimbare prin Poiana Andolia - Moieciu și Fundata — scris în 16.07.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ