ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Stațiunea Băile Sântimbru - Büdösfürdő (Băile Puturoase)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pot spune că Băile Sântimbru reprezintă stațiunea mea preferată deoarece se găsesc la o distanță mică de Miercurea Ciuc și pe cât de necunoscute sunt pentru publicul larg, pe atât de multe lucruri interesante oferă. Dacă ar fi să vreau să-mi fac o casă de vacanță, acesta ar fi locul ideal pentru mine.

În legătură cu Băile Sântimbru am făcut două videoclipuri, în 2010 și în 2015 - Videoclip 2015; Videoclip 2010

Băile Sântimbru sunt situate la circa 20 Km sud-vest de Miercurea Ciuc în partea centrală a Munţilor Harghita de Sud, în zona de creastă, la 1.250-1.350 m altitudine. Accesul se realizează pe drumul judeţean DJ 123d de 14 Km care porneşte din comuna Sâncrăieni și se termină în stațiunea Sântimbru Băi (harta). Drumul este asfaltat cam pe jumătate (lucrare recentă), dar în rest este destul de rău. Presupun că în doi-trei ani se va termina asfaltarea. La Băile Sântimbru se poate ajunge și pe jos, circa 2-3 ore, pe o cărare marcată cu cruce albastră care pornește de la Băile Jigodin (în extremitatea sudică a orașului Miercurea Ciuc).

Specific acestei staţiuni este mirosul neplăcut de gaze mofetice, de unde şi denumirea ungurească Büdösfürdő = Băile Puturoase (împuţite). Mofetele reprezintă emanaţii de gaze postvulcanice reci şi sunt contituite preponderent din dioxid de carbon (CO2), frecvent peste 95%. Subordonat conţin azot, oxigen, hidrogen sulfurat, radon etc. Datorită prezenţei hidrogenului sulfurat care imprimă mirosul specific, aceste emanaţii greşit au fost numite solfatare deoarece solfatarele sunt gaze fierbinţi emise de vulcanii activi.

Staţiunea constă dintr-o aglomerare oarecum haotică de multe cabane particulare (case de vacanţă) presărate printre arborii pădurii şi o prăvălie având şi rol de bufet. Peretele prăvăliei este și loc de afișaj public unde puteți afla cum se mai vinde cașul și mierea, cine mai vinde sau mai închiriază cabane.

În molizii înalţi se pot uneori observa veveriţe care obişnuiesc să-şi caute de treabă şi prin bucătării. Uneori pot deveni deosebit de obraznice și nu este indicat să lăsați deschisă fereastra bucătăriilor. De altfel, veverițele sunt o prezență comună și pot fi atrase lovind două nuci între ele. La sfârșitul videoclipului din 2010 le puteți vedea pe Chip & Dale (veverițele lui Walt Disney) fugărind-se zgomotos prin copaci, aproape de noi.

Zona de maxim interes este reprezentată de poiana umedă cu aspect mlăştinos situată în zona de izvoare a Pârâului Minei. Aici se găsesc două mofete şi un izvor cu apă minerală. Pe vremuri funcţionau aici băi calde (cu apă minerală încălzită).

La marginea acestei poieni, şi cu finanţare europeană, s-a construit de curând un ”Centru de tratament” dar care, conform observaţiilor noastre din ultimii doi ani, nu este funcţional (videoclip 2015). Clădirea înglobează şi una din mofete care astfel, acum, este inaccesibilă. În spatele ”Centrului de tratament” este un șanț apărut prin surparea galeriei de cercetare a mineralizației de mercur. Însă se recunosc armăturile de la vechea galerie în care au loc degajări puternice de gaze mofetice (video 2010,2015).

Această zonă a fost martora mai multor decese, voite sau nu. Așa cum spuneam și cu alte ocazii, pe lângă proprietățile curative deosebite, mofetele pot deveni un dușman fatal dacă nu sunt folosite cu atenție. Scufundarea în gazul mofetic și inhalarea gazului poate produce șoc respirator instantaneu. Nivelul gazului mofetic se poate verifica foarte ușor, fie coborând ușor un chibrit aprins (acesta se va stinge la contactul cu gazul mofetic), fie, mai haios, suflând baloane de săpun care se aștern pe suprafața gazului mofetic (experiment distractiv redat în videoclipul din 2015).

În zona staţiunii sunt mai multe izvoare minerale. Apele minerale, în cura internă se pot utiliza în tratamentul dispepsiilor hipostenice, în cure de diureză şi în anemii simple. În cura externă băile sunt recomandate în afecţiuni cardiovasculare, tulburări circulatorii, inflamaţii cronice şi în cazuri de hipertensiune arterială.

Scufundarea (parţială!) în gazul mofetic activează circulaţia periferică, fiind foarte indicate în tratamentul reumatismului. În termeni medicali, mofetele asigură bolnavilor cu artrită reumatoidă o ameliorare a stării generale şi diminuarea procesului inflamator articular. De asemenea, mofetele din staţiune sunt recomandate în boli de inimă şi ale sistemului circulator.

Se poate spune că potenţialul terapeutic deosebit al Băilor Sântimbru nu este valorificat decât la nivel strict local, noul ”Centru de tratament” nefiind funcţional. Nu există alte dotări cu personal medical de specialitate.

În partea de sus a staţiunii se găseşte Mofeta 3. Lângă ea, la drum, a fost construit recent un punct de informare turistică (videoclip 2015).

Lângă Mofeta 3 sunt urmele unei foste cariere (videoclip 2015) în care s-a exploatat cinabru (sulfura de mercur - HgS) pentru scurt timp.

Spre sfârșitul lunii august se sărbătorește ziua stațiunii și într-o mică poiană dotată cu scenă se petrec mai multe activități culturale și culinare. Câteva secvențe de spectacol (șlagăre ungurești) puteți vedea aici.

În zona stațiunii sunt mai multe locuri cu fragi, zmeură, afine, mure și ciuperci. De asemenea, nu departe de stațiune, chiar aproape de drumul județean de acces, este tinovul Luci, o rezervație naturală deosebită care va constitui probabil subiectul următoarelor impresii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lucien in 17.11.16 13:10:15
Validat / Publicat: 17.11.16 18:43:50

VIZUALIZĂRI: 7108 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Fragmente de mineralizație de cinabru (sulfură de mercur) care ”întâmplător” are exact culoarea... cinabru :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[17.11.16 20:01:26]
»

@Lucien: De sulfura naturală de mercur știam, dar că există culoarea cinabru, iaca, nu știam! Mulțumesc, @Lucien!

LucienAUTOR REVIEW
[17.11.16 20:21:48]
»

@Zoazore: Cu mare placere!

dorgo
[17.11.16 22:47:33]
»

@Lucien: Fain reviu! Se mai poate verifica nivelul gazului mofeic cu lumanarea, care se coboara, iar cand s-a stins, ai dat de mofeta. Asa fac multi sateni (cred ca stii) de prin localitatile harghito-covasnene, unde gazul se aduna uneori chiar in pivitele lor. Ei le transforma in "sali de tratament", pentru comunitatea locala. Pun bancute de lemn in pivnita si se-aduna la tratament, stand cu partea inferioara a corpului (picoarele mai ales) in acel gaz si cu restul corpului, deasupra. Nivelul gazului e verificat frecvent. Ajuta intr-adevar la tulburari circulatorii periferice si unele boli cardiovasculare sau hipertensiunea arteriala. (gazele ce contin bioxid de carbon si hidrogen sulfurat, au efect vaodilatator). Ajuta partial si-n reumatologie (artroze de genunchi si sold, dar in aceste cazuri, plus in bolile coloanei vertebrale, a umarului, mainilor, exista mai ales baile sarate sau termale, masajul, impachetarile, electroterapia). Cel mai bine e sa iei un bilet de tratament la Covasna. Nu e scump si esti sub supravegherea medicilor, nu a lumanarii. Toate astea le-am descris intr-o carte "Transilvania, un Eldorado balnear", aparuta in 2002. In 2005, am mai scris o carte "Salinoterapia la domiciliu", in care erau lansate 3 idei mai importante. 1. Salina de suprafata (avem deja 50 in tara) (in seara aceasta, la Nashul Tv s-a discutat acest subiect), 2. -Ciubarul salin (exista pe la Spa-uri si hoteluri, vreo 12-13 prin tara si 3. - Hotelul salin, in care totul era sarat, minus receptionera, care trebuia sa fie dulce . si care a aparut, nu la noi, ci intr-un desert de sare din Africa.

LucienAUTOR REVIEW
[18.11.16 08:29:35]
»

@dorgo: Mulțumesc! Interesant tratamentul descris și anume de mofeta amenajată în pivniță. Pare a fi logic, dar eu nu am auzit concret de așa ceva. În primul rând nimeni nu-și va face casa unde sunt emanații mofetice. Este foarte budos. În al doilea rând asemenea pivnițe, presupun destul de bine îngropate în pământ, se pot transforma în camere de gazare în lipsa unui sistem de preaplin (nivel al gazului care nu poate fi depășit) așa cum există în orice mofetă amenajată cât de cât. Este ca și cum ai intra într-o pivniță în care toamna sunt puse la fermentat câteva butoaie cu must pt vin. Îmi închipui că lumânarea se folosește staționar (fără a o mișca) pentru a semnala eventualul moment când gazul mofetic ajunge la flacără. Lumânarea probabil se pune la o anumită înălțime care are legătură cu reperele din pivniță. Chibritul este însă un procedeu dinamic. Lumânarea, în schimb, poate fi foarte utilă și pentru cei care au stat ”puțin” mai mult scufundați în gaz. Prin salină de suprafață înțelegi probabil camere tapisate cu sare. Acestea sunt deja o modă și cred că sunt mult mai multe decât 50 în țară. Ciubărul salin este probabil bazinul cu sare și sunt sigur că sunt mult mai multe amenajate mai mult sau mai puțin savant. De hotel salin nu am auzit până acum. Îmi permit să-ți arăt cum se poate amenaja în stil rustic o salină și un ciubăr cu saramură într-o pensiune secuiască. Am făcut videoclipul în această vară și nu am avut timp să scriu și impresiile pe AFA, dar urmează: youtube (cu subtitrare în 3 limbi)

mishu
[18.11.16 15:37:43]
»

@Lucien: Un articol foarte interesant, felicitari, votat cu placere.

dorgo
[18.11.16 21:32:47]
»

@Lucien: Mofetele uscate din terapie sunt alcatuite mai ales din bioxid de carbon. Dar exista si mofete umede artificiale: in unele unitati sanitare, se barboteaza Co2 dintr-o butelie intr-o cuva cu apa in care pacientul isi introduce membrele inferioare. O instalatie de mofeta cu gaz uscat, e o afacere complicata: cladirea, amfiteatrul, gura de intrare a gazului, gura de evacuare a preaplinului, aerisirea, controlul nivelului de gaz, vestiarele, etc.

Camerele empirice de mofete din pivnitele satesti, despre care-am auzit (dar n-am vazut niciuna) cand umblam prin Secuime (2000-2002), cred ca azi au disparut, sunt periculoase. Gazul era captat undeva in curte si dirijat spre pivnita. Dar cred c-au fost si accidente. Co2 e inodor si incolor. Cele care au si adaos de H2S, sunt mai usor de depistat, dupa miros dar putin folosite in terapie (miros respingator de oua stricate). Exita si numeroase mofete umede, aici gazele pot fi amestecate (Co2 si H2S). Un exemplu: apa captata ce bolboroseste in bazinele interioare (pe vremuri) sau exterioare din lemn, (de azi), de la vechiul Balvanyos, are diferite culori (laptoasa sau brune-ruginie), dupa sarurile minerale dizolvate. Apa bolboroseste dar e rece si vara. Localnicii o folosesc totusi, caci, dupa un timp, simt caldura, adica activarea circulatiei la picioare. Am intalnit cateva cladiri cu mofete in paragina: la Balvanyos, la Hatuica sau cea din Odorhei de langa baile Szeike.

La pensiunjea Nefelejcs Vendégház (Capalnita) (vezi youtube), salina nu e facuta de noi, ci doar cea de la Wellenss Septimia Spa Odorhei si cea de la Wellness Lobogo (Homorod), ne apartin.

Cartea “Salinoterapia la domiciliu”, am raspandit-o gratis pe internet (documents.tips/documents/ ... u-dr-dorgo.html) inca din 2006-2007. Asadar fiecare om de pe planeta, putea s-o citeasca si sa-si construiasca o salina-n garaj, pivnita sau curte, pentru uz personal. La fel si un ciubar salin. Acele ciubere cu apa incalzita de la Capalnita, sunt identice cu cele de la Campu' Cetatii, de langa Sovata, unde exista un “Nomad Camp” cu iurte mongoloide. Asa fac baie mongolii.

webmaster26
[06.09.18 12:43:05]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sântimbru-Băi, SÂNTIMBRU [HR]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin zona Miercurea Ciuc]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Lucien, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Sântimbru-Băi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057971954345703 sec
    ecranul dvs: 1 x 1