ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.01.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Liniste sufleteasca la Manastirea Turnu-Rosu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Liniste din toate punctele de vedere-asa pot caracteriza vizita scurta la Manastirea Turnu-Rosu cu Hramul Adormirea Maicii Domnului. Si este aproape o minune ca exista aceasta manastire dupa ce in 1761 impreuna cu alte constructii asemanatoare din Transilvania a fost rasa de pe fata pamantului.

Primele impresii personale le am din anii 90, atunci cand foloseam poteca Turnu-Rosu-Creasta Fagarasului. Nu era asa cum o vedem astazi. La vizitele ulterioare de fiecare data am descoperit cate ceva, cate o imbunatatire in plus. Si daca la vizitele efectuate vara mai ales intr-o zi de duminica sint foarte multi vizitatori cu atat mai putini sint iarna de fapt nu am vazut pe nimeni la aceasta ultima excursie. Recomand aceasta ultima versiune, te simti altfel, este liniste esti singur in mijlocul naturii.

Istoria manastirii: Bisericuta veche din Curtea Manastirii a fost construita in 1850, dar exista date despre fosta manastire distrusa in 1761. Asa aflam ca prima manastire dateaza din 1601. Regimul comunist nu a reusit sa distruga acest lacas de cult iar dupa revolutia din 1989 a fost renovata, pictata. 1993 a fost anul in care s-a construit cladirea anexa, iar in 2009 s-a inceput biserica noua care in prezent este finalizata (aproape finalizata) in exterior, interiorul nu este gata inca.

Complexul in prezent este alcatuit din biserica veche, biserica noua, cladirea manastirii, poarta de intrare , imprejmuirea s-a realizat cu zid, iar in jurul zidului exsita o frumoasa padure de brazi. Se spune ca acesti brazi s-au plantat de catre comunisti sa ascunda manastirea. Ce prostie, ca daca cineva stia de existenta ei oricum o gasea.

Evenimente: Principalul eveniment consta in sarbatorirea hramului manastirii (Adormirea Maicii Domnului) la o saptamana dupa 15 august. Sf Maria. Pe urma vin slujbele religioase, ce este mai frumos decat participarea la o slujba de inviere de Pasti in mijlocul naturii? Un video despre sarbatorirea hramului din 2016 aici.

Acces si parcare: Din DN1 (E68) in dreptul localitatii Avrig se intra pe 105G si dupa trecerea peste o cale ferata fara bariera (Sebes Olt) si una cu bariera (Podu Olt) tot aici se afla si garile, se vireaza la stanga pe 105N, dupa cca 3 km ajungem in comuna Turnu-Rosu, trecem prin centrul acesteia, urmam indicatorul care arata directia manastire, iesim din comuna, parcurgem inca 3 km de drum forestier intr-o vale numita Albia Vaii Caselor (care duce pana aproape de Creasta Fagarasulu) si ajungem la manastire. Din DN7 dupa ce iesim din Valea Oltului inainte sa intram in Talmaciu viram la dreapta tot pe 105 G si dupa cca 3 km inainte de Halta CFR Podu Olt viram la dreapta pe 105N. Parcarea este semiamenajata in fata intrarii in curtea manastirii, dar vara in cazul in care sint multi turisti se poate parca si pe marginea drumului deoarece este suficient loc. Acum o saptamana am reusit sa ajung doar cu lanturi antiderapante. De si am plecat pe drum fara lanturi niste localnici au blocat drumul incarcand lemne fiind nevoit sa ma opresc (loc si banda doar pt. o singura masina,vara incap 2 una langa alta) iar plecarea de pe loc fara lanturi nu a mai fost posibila. Mai sus zapada era tot mai mare iar solicitarea ambreiajului tot mai intensa.

Cu ocazia vizitei nu am reusit sa intru in biserica noua. De si am scris mai inainte ca nu am gasit pe nimeni totusi am dat de un ingrijitor si am intrebat de acces in interior, si mi-a raspuns ca nu este gata si nu se poate intra. Nici nu am insistat am ocazia sa mai trec pe aici. In bisericuta veche am fost si in trecut si in prezent, este foarte frumos pictata atat in interior cat si in exterior. In curte fiind multe locuri in panta de asemenea si multa gheata s-a aruncat nisip pentru evitarea accidentelor prin cadere. In curte mai exista un panou de informare privind comportamentul in timpul vizitei. Astfel este interzisa tinuta vestimentara prea lejera atat la femei cat si la barbati, convorbirile telefonice in timpul slujbelor, animalele de companie, etc. In incinta este si un magazin unde se pot cumpara diferite obiecte, icoane, etc. Cu ocazia zborului de agrement din 2015 cu un avion de 4 persoane tip Cessna din Sibiu si pana la Balea Lac am avut ocazia sa observ de sus si manastirea dar si imprejurimile, traseul de creasta, Vf Suru, Vf Tataru, Cabana Suru si multe alte locuri pe care le-am recunoscut. In afara de manastire se mai poate vizita:

Biserica ortodoxa din Turnu Rosu a fost construita in 1653 de catre Matei Basarab (1580-1654) Domnul Tarii Romanesti (1632-1654) si este ca o fortareata cu zidurile groase. Stilul arhitectural este cel muntean dar Turnul Clopotnita care a fost zidita in 1750 este in stil gotic. Merita o oprire aici in drum spre manastire deoarece biserica este frumos pictata. Comuna Turnu Rosu (denumirea veche Porcesti) este atestata documentar prima data in 1453 si recensamantul din 2011 arata 1827 locuitori. Alte obiective de vizitat in comuna ar fi Muzeul amenajat langa biserica si care are expuse obiecte care reprezinta istoria comunei si Capela Sfantul Ierarh Nicolae (mai putin istorica) amenajata din 2004 intr-o scoala, de asemenea nu stiu daca este vizitabila. Mai multe informatii gasim chiar pe pagina comunei aici:http://www.turnurosu.ro/index. htm

Calcarele eocene de la Turnu-Rosu:Este o rezervatie naturala pe 60 hectare partial protejata de lege(mai exact 24 hectare protejate de lege) aflata in partea de sud vest a comunei. Acestea s-au format acum 53 milioane de ani prin fosilizarea florei si faunei marine (scoici, melci, rechini)deci a fost mare aici. Pentru acces trebuie intrebat localnicii, de asemenea am vazut si un indicator. Un reportaj (Antena1) interesant aici.

Traseul montan Turnu-Rosu-Cabana Suru Din halta CFR Turnu Rosu urmarim marcajul cruce rosie sau indicatoarele turistice Manastirea Turnu Rosu. De asemenea daca sintem cu masina o lasam in parcarea manastirii. Dupa manastire urmarind marcajul incepem urcusul sustinut spre Varful Chica Pietrelor (1606m si 4 ore pana aici) si dam si de traseul Creasta Fagarasului (marcaj banda rosie). Urmeaza Chica Lacului (1640m), Chica Fedelesului (1819m), Varful Tataru (1840m), Saua Apa Cumpanita (1807m), Saua Suru (2110m). De aici avem 4 variante:ne intoarcem, urcam pe Vf Suru (2283m, 9 ore in total pana aici) si ne intoarcem, coboram la Cabana Suru (1450m) sau urmam traseul Crestei Fagaras descris de mine in articolul De la Suru pana la Modoveanu aici: vezi impresii

De asemenea am gasit o filmare cu drona peste traseul de creasta se poate viziona aici.

Cazare in Turnu Rosu: Adevarat sint putine posibilitati de cazare dar si comuna este mica. Eu am gasit pe o pagina turistica Pensiunea Diana (80 ron) [...]si pensiunea Ioana (80 ron) pagina aici.

Daca nu gasim cazare in comuna avem Pensiunea Osencuta ([...]) chiar langa Halta CFR Podu Olt dar cladirea este putin mai retrasa langa padure (tot 80 ron) De aici si pana la Turnu Rosu sint cca 5-6 km. Si daca nu va este frica de ursi merge si cu cortul si este gratis...

Recomand vizita acestor locuri, peisajele sint deosebite.

Rog WM sa ataseze la inceput un video gasit despre comuna Turnu Rosu filmat de pe un deal din apropiere, nu exista fond sonor doar cocosii se aud din curtile localnicilor.

https://www.youtube.com/watch?v=AMRX-WJWmdA

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 22.01.17 21:39:12
Validat / Publicat: 22.01.17 23:52:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.

VIZUALIZĂRI: 5578 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 In acest loc se poate parca vara atunci când manastirea este vizitata de multi turisti.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.01.17 23:49:36]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Avrig şi împrejurimi, AVRIG" (deja existentă pe sait)

E mai utilă aici, celor care se documentează despre "ce pot vedea în zona Avirgului" -- aceştia vor căuta foarte rar în rubric "Alte Biserici din Ardeal"...

-

ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE.

La 2 pensiuni ai avut trimiteri spre astfel de saitui ("de oferte de cazare) -- acestea au fost eliminate.

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema
[22.01.17 23:59:21]
»

@AZE: N-am coborit niciodata de Suru la Turnu Rosu. Ma intreb daca intalnesti oprelisti de genul proprietati ingradite prin care trece poteca.

Am ales numai varinata de la Suru spre nord.

La Manastirea Turnu Rosu am fost dar fara nicio legatura cu drumetiile montate, ci in plimbare pe Valea Oltului sa spunem. E un loc care mie mi-a placut.

Felicitari pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[23.01.17 00:07:25]
»

@webmasterX: Multumesc de atentionare, nu a fost cu intentie.

AZEAUTOR REVIEW
[23.01.17 20:22:47]
»

@Dan&Ema: Multumesc, traseul descris de mine este o poteca de legatura cu Creasta Fagarasului, traseul complet de creasta pleacă din halta CFR valea Mărului din valea Oltului. Putini sau foarte putini pleacă de acolo poate si din motive de lipsa de timp, si din cauza ca portiunea cea mai spectaculoasa este cam de la vf Suru directia est. Si eu personal am plecat de acolo, excursia cu plecarea din Turnu Rosu a fost una de o zi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[23.01.17 20:25:18]
»

Frumoase fotografii! Și, na, dacă am votat fotgrafiile, am votat și reviewul!

AZEAUTOR REVIEW
[23.01.17 23:36:32]
»

@Yersinia pestis: Multumesc, si daca tot ai deschis subiectul, si esti de aceeasi parere ca mine ca o fotografie este cat o mie de cuvinte, sa stii ca eu consider ca fotografiile bune merita mai multe puncte/vot... decat se da in prezent. Ce ar fi daca si fotografiile ar primi punctaje diferite, de ex. un foto nereusit neclar 0 puncte, un foto cat de cat dar neincadrat corect la fel, poate 1 punct, iar cele reusite sau foarte reusite sa merite mai mult (de ex. 2 sau 5 sau 10 puncte?) Poate vorbesc prostii(deoarece nu sint fotograf poate un amator mediu spre slab...) deoarece totusi textul conteaza mai mult aici pe AFA dar de ce nu s-ar incerca in viitor imbunatatirea acestui aspect? .

Yersinia Pestis
[23.01.17 23:41:08]
»

@AZE: Păi, printre altele, nu facem noi regulile! Apoi, ar fi discuții veșnice privind obiectivitatea votului. Și-așa am devenit extrem de competitivi, doar din dorința de a urca in clasament!

Dar, dacă tot m-ai întrebat, eu cred că foto ajută la formarea unei păreri, nu la departajare!

Părerea mea!

AZEAUTOR REVIEW
[23.01.17 23:51:00]
»

@Yersinia pestis: Adevarat ce scrii, si pe mine ma ajuta enorm foto facut de alti utilizatori pentru a face o parere pozitiva sau negativa despre un obiectiv turistic care urmeaza sa-l vizitez.

webmasterX
[03.11.18 17:32:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Turnu Roșu [Turnu Roșu, SB]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Alte biserici/cetăți fortificate din Transilvania]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Turnu Roșu [Turnu Roșu, SB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087600946426392 sec
    ecranul dvs: 1 x 1