GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castelul de Lut de pe Valea Zinelor
A fost titlu de stire la televizor si noi ne aflam la Lupeni cind am vazut emisiunea. Mai, Porumbacu de Sus? Nu era un indicator pe drumul pe care am venit de la Buzau? Tin eu minte sigur pentru ca atunci cind am vazut indicatorul, mi-am amintit de articolul "finului" Safta Radu, despre cum se face si cum miroase piinea. Ia te uita, daca stiam...
Cam asta a fost discutia intre mine si sot si pentru ca planurile noastre erau ca la intoarcere sa o luam pe Defileul Jiului, a ramas pe alta data Castelul din povesti.
Credeti ca am rezistat prea mult? Urmatorul weekend tineam neaparat sa plecam de-acasa. Nu aveam idee unde, cautase sotul pe net niste obiective pe unde nu mai fuseseram si eu nu eram incintata de nimic. Sinaia-niet, am fost! /Bucovina- am fost si acolo! / Delta- sa ma manince serpiii? NU! Tu nu auzi ca vreau ceva special si nemaivazut? / Atunci cauta tu! (uitasem de Zinele de la stiri)
Era vineri dupa amiaza si am atipit cu latopul in poala fara sa ne hotarim la ceva. Numai ca in vis mi-a aparut castelul si se facea ca am ajuns undeva seara... si era un copac mare, cu trunchi gros si tineam mortis sa ma sui in copacul ala ca sa fac poze la castel. Si cum era soarele spre apus, nu am reusit sa rind nimic in poza. M-am trezit ca arsa dar cu solutia salvatoare.
Mergem la Castelul din povesti, punct!
Pai unde o sa stam? Lasa ca gasim noi. La 1 noaptea faceam rezervare la Palatul Brukenthal, singura cazare mai "acatarii" la pret, pentru ca vilele din Porumbacu erau peste 300 lei / noapte.
A doua zi am avut niste treburi si am plecat pe la ora 14 si ceva din Buzau, iar la ora 18.50 eram in poarta la Palat. Am lasat Castelul in urma pentru ca imi era teama sa nu se adevereasca visul, sa ajung cind apune soarele si sa nu pot sa ma bucur de poze.
A ramas sa il vizitam duminica. Pe indelete!
Asa ca a doua zi, la ora 10 si un pic, pe o temperatura de 41 grade (ca asa arata temometrul din centru Avrigului :D insa nu era nici pe jumate atit de cald) am plecat spre mult visatul Castel. Drumul nu a durat mai mult de 20 de minute, la indicatorul spre Porumbacu de Sus am facut la dreapta si am mers citva kilometri. Nici un alt indicator, nimic sa ne ghideze spre Castel. Cind am ajuns la o rascruce, am ales la noroc drumul din stinga. A fost bun caci dupa ce am admirat crestele inzapezite ale muntilor am zarit in fata aglomerari de birne din lemn si turnulete care semanau cu cele vazute de mine la stiri.
Aici e, opreste! Si m-am dat jos din masina. In parcare erau vreo 5 automobile si din 5 in 5 minute mai venea unul, mai pleca altul.
Citisem un articol in care se spunea ca proprietarul acelul castel a renuntat la viata din capitala si a initiat proiectul inspirat din povestile pe care i le citea copilului sau, proiect sustinut din fonduri personale, dorind ca si fiul sau sa aiba o copilarie asa cum a avut el in vancantele petrecute la bunici, in Tara Fagarasului.
Pentru ca traficul de turisti e mare (in weekend ajunge si la 200 de masini pe zi) si pentru ca in zona nu se afla nici un loc unde se poate minca, bea o cafea sau un suc, i-a venit ideea sa construiasca si un restaurant pe care (conform spuselor unui domn cu care am stat de vorba) intentiona sa il deschida undeva in luna august. Castelul va fi inaugurat undeva spre sfirsitul anului daca toate vor merge bine. Investitia de pina acum a fost de peste 200 de mii de euro si mai e nevoie de inca pe atit.
Materialele folosite sint naturale, arhitecti a schimbat vreo 5 pina a gasit pe cineva care sa ii inteleaga dorintele. Castelul va fi o pensiune mai altfel, va avea 10 camere de inchiriat, fiecare cu intrare separata si este construit dintr-un amestec de lut, nisip si paie (de aici si numele). Zidurile au o grosime de 60 centimetri iar peretii interiori undeva la vreo 40 centimetri.
Ce am gasit acolo:
Intr-o curte delimitata de o banda care oprea intrarea persoanelor "neautorizate" misunau citiva muncitori. Impropriu spus ca misunau, stateau pe trepte si vorbeau la telefon. (sa ii ia patronul la rost ca la ora aia erau in pauza). Am vazut ca undeva banda aia lipsea si am indraznit sa intru in curte. Usurel, sa nu ma opreasca cineva. Nu ne-a oprit. Altii care veneau in urma noastra au prins curaj si au patruns si ei in curte.
Am ajuns in dreptul unui turn din piatra de riu si pentru ca am vazut in interior scari din lemn, am urcat pina sus. Doamneee, ce priveliste! Nu degeaba i se zice Valea Zinelor. Se vede si de jos apa care curge in apropierea castelului, se vad crestele Muntilor Fagaras in departare, dar sa le vezi din turn e altceva. Doar zinele lipseau!!! Noroc cu mine ca eram pe-acolo. ;P
Am coborit din turn si am inconjurat castelul. In curte am intrebat pe domnul imbracat cu un tricou pe care era brodata sigla locatiei despre camera pe care am fi putut sa o vizitam. Imi facusem lectiile, ascultasem la stiri cu urechile ciulite asa ca mi-a aratat o usa deschisa si mi-a permis sa intru.
Aici mi-am lasat imaginatia sa isi faca treaba si printre balotii de paie, tevile iesite din pereti, usa de la baia neterminata, mi-am inchpuit cum va fi interiorul acelei incaperi. Va fi minunat! Cind m-am intors cu fata spre iesire, prin geamul mare al peretelui rotunjit am vazut peisajul ce l-ar fi putut avea turistul cazat in acea camera. Satisfactie maxima!
Patru dintre cele 10 camere vor fi apartamente cu scara interioara care va duce la mansarda si cred ca intr-una din ele am intrat, indiciu fiind pilonul din mijloc.
Materialele folosite sint naturale, lemn, piatra, lut, nisip, balastru. Acoperisul este facut cu sindrila si ce e haios in toata treaba e ca oamnenii care au lucrat acolo, obisnuiti sa bata sindrila pe drept, le-a fost greu de fiecare data cind stapinul le spunea ca el o vrea batuta strimb. Dar asa strimba cum e, arata foarte bine. Ma gindesc la muncitorii aia cind s-au dus la urmatoarele lucrari, cit le-a luat sa revina pe calea dreapta. :))
In curte, un wc rustic era decorat de stapina domeniului in momentul cind noi am facut turul castelului iar stapinul dadea indicatii celor care lucrau la restaurant.In spatele Castelului se afla o cismea de la care sotul a umplut o sticla cu apa...credea el ca e de izvor insa mirosea rau... o fi fost din canalizare sau izvorul era sulfuros? Am baut ,n-am crapat dar nici buna nu a fost.
Fusesem atentionata de o prietena ca singurul lucru care strica decorul, e o antena parabolica ce nu-si avea rostul pe acel acoperis insa eu nu am zarit-o. Venind acasa si punind cteva poze, mi-a zis ca probabil au scos-o ca sa nu faca nota discordanta. Numai ca sotul imi zice : "cum, tu nu ai vazut antena? "/ NU, unde era? ca eu am filmat castelul de jur imprejur si n-am vazut-o. "
Daca merge cineva si o vede, rog sa ataseze o poza.
Pentru ca era o zi speciala si doream sa sarbatorim un eveniment placut din viata noastra, veniseram cu mincare pentru un picnic pe iarba de la castel insa nu am fost lasati de administrator sa ne asezam in zona spuninu-ne ca nu e voie, ca e santier... n-a putut fi induplecat Asa ca ne-am luat paturica si ne-am dus mai la deal, pe malul apei, intr-o poiana minunata dar nu la fel de minunata ca cea din fata castelului.
Daca mi-a placut? Da, mie una mi-a placut. Au fost si persoane care au vazut pozele si au zis ca e o constructie hidoasa. Fiecare cu imaginatia si povestile lui! Sint sigura ca a doua aniversare o vom petrece in castel si nu pe iarba de dincolo! Am intrebat despre preturile ce vor fi practicate, de numarul stelelor... nu a stiut nimeni raspunsul corect. Asteptam sa vina vara, sa vina iarna si vom merge sa dansam cu Zinele de la Castelul de lut!
Inca ceva, am inteles ca va fi amenajata o plaja pe malul apei, ca se vor organiza plimbari cu caii de la herghelia din Avrig sau de la Simbata si multe alte activitati... O multime de proiecte minunate pentru ca turistii sa se simta bine in Tara Fagarasului, sau Tara din Povesti.
Recomand destinatia chiar si pentru o scurta vizita!
Trimis de adri-nico in 11.06.16 00:11:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORUMBACU de SUS [SB].
63 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.69465000 N, 24.49721200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 3
63 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adri-nico - mlţumiri, ne ocupăm cât de curând şi de încărcarea filmării. Cum o să dureze un pic, m-am gândit să validăm articolul aşa cum e acuma, urmând să-l ataşăm ulterior
-
Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Avrig şi Valea Avrigului"
@adri-nico - Și-am avut onoarea primului vot! Acum îl mai aprofundez! Ce e unsă în P14?
@Zoazore - In creierii noptii, mi-a alunecat tastatura. Dar daca vrei tu sa ungi ceva...
@adri-nico - Până una-alta, m-ai uns tu la suflet!
Sărut-mâna, nășică!
@adri-nico - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@adri-nico: Ca si tine, ca multi altii, abia astept sa fie gata! Ma innebunesc dupa genul acesta de proiecte! Nu e deloc hidoasa constructia, mie mi se duce mintea la casusele de turta-dulce din povesti, cred ca asta a fost si intentia "creatorului" acestui loc. Iar cadrul natural... Cum ar putea sa dea gres, ca idee de afacere?! Ba, mi-e teama ca va fi genul acela de loc la care trebuie sa te treci din timp pe lista... Asta va depinde insa si de preturile pe care le vor practica.
Felicitari, Adriana! Pt excursie si, desigur, pt relatarea ta spumoasa!
@webmaster26 - Unde e muzicala, bre? M-am gindit ca te pricepi sa faci un fond sonor muzical, asa ca la colega Fluturas... ca eu nu ma pricep, neam!
@Crismis-Am vrut ca relatarea mea sa nu fie asa lunga. Am mai taiat pe alocuri si n-am povestit chiar toate materialele si componentele castelului, suprafata terenului cit si a constructie. Date din astea se gasesc in multe dintre articolele postate pe net. Mie imi place sa scriu despre cum ma simt eu in locul respectiv.
A scris colega Fluture ca nu i-a placut la Bruckenthal... si eu am fost foarte incintata. Ma gindesc daca sa mai scriu sau nu. Mi-e teama ca eu, cu simtirile mele de Zina, sa nu percep realitatea altfel decit lumea din jurul meu.
Oricum, cit o costa, de-o noapte oi face bani ca sa ma cazez la castel.
@adri-nico: Cum Dumnezeu sa te gandesti sa nu mai scrii?!! Ce daca altcuiva nu i-a placut unde ai fost tu?! In niciun caz sa nu crezi ca defectul e la tine! Bine, nici la ea. Asta e si ideea, nu ne potrivim in gusturi si pareri, ce plictiseala ar mai fi pe lumea asta daca n-ar fi asa!!!
Abia astept sa citesc despre Bruckental! Si despre orice altceva!
@crismis - Multumesc pentru incurajare! Am sa gasesc citeva ore sa pun si un articol despre ceva ce poate fi vizitat in trecere.
Chiar avem o tara frumoasa, ca-n povesti!
@adri-nico -
”Ma gindesc daca sa mai scriu sau nu. Mi-e teama ca eu, cu simtirile mele de Zina, sa nu percep realitatea altfel decit lumea din jurul meu.
= nășico, vă simpteți bine, bre?
Iaca, și mie m-ia plăcut în multe locuri de-au fost înjurate de alții! Așa, și? De gustibus! Nu-i musai ce-mi placă mie să placă tuturor! Iote, io nu mănânc mazăre, măsline, fasole boabe! Asta nu-nseamnă că nu mai mănâncă nimeni, că nu-mi place mie!
Ia de scrie și lasă mofturile!
@Zoazore - Fa, finico, tu nu-ntelesei "ca cind" postai pozele cu castelul, o alta fomeie umblata mi-a zis ca o asa hidosenie nu a vazut in viata ei, apoi citii la Fluturas ca Palatul e o ruina si nu e demn de vizitat... Pe principiul ca daca doi iti spun ca esti beat, te duci si te culci.
@adri-nico - Iote, io-s așea, mai neînțeleasă! Fiecare admiră ce-i place și are drept la opinie, da? Tu scrie c-om vedea noi de votăm ori ba!
Ptiuuuu, si eu cand ti-am vazut pozele pe Fb eram gata sa jur ca acolo ai dormit, fix in dansul, la zanele alea! Acum am priceput ca tu erai numai in vizita de lucru pe acolo. Cat despre Brukenthal, eu ma refeream la palatul din curtea hergheliei de la Sambata, ala e praf si pulbere, o ruina, numai niste ziduri triste, nu aveai cum sa dormi acolo. Tu ai dormit la alt Brukenthal (tipul asta era foarte bogat, avea mai multe palate!) Deci nu confundati palatul tovarasului de la herghelie, cu palatul unde a dormit zana noastra!
Soro baga linistita articolul cu palatul unde ai dormit ca nu de ala ziceam! La ala nu am fost, abia astept sa imi spui tu ce si cum, eram curioasa despre el de mai multa vreme!
@buterfly - Cind te-oi prinde, ti-oi lua pulberea si praful de stele de pe aripile tale!!! Ca ma facui sa ma cred o zina expirata!!!
@adri-nico - n-am facut nimic, parol! E o confuzie, halal sa-mi fie!
@adri-nico - Vezi, fată că-i de bine? Ascultă și tu de fină-ta, ca nu zice de rău! Bagă!
@Zoazore - aolica, am niste doamne care au rochiile inca in masina mea de cusut si nunta e diseara. ia bagati o tura prin oras si mai lasati-ma olecuta! mai la noapte asa... am inspiratie.
Sau venit la Buzau, la Dragaica. Aveti curaj? E un bilci din copilaria noastra. Se stia ca daca luam premiul intii ne vor duce parintii in Dragaica si ne vor cumpara vata pe bat, ne vor lasa sa ne dam in comedii... si daca mai ramineau bani si de cite o gornita... ce bucuroase eram.
@adri-nico - Sună tentant, dar noi pe 23 iunie purcedem la bulgari, la Albena!
Tu de ce nu muncești și stai p-aci la vorbă? Hai, la treabă cu tine! Pupăm!
@Zoazore - Io cu o mina cos si cu alta scroi, daca nu stiai.
Dragaica e inceputa de azi si se termina cind o fi sarbatoarea in calendar. Asa ca ai timp sa maninci un pamatuf de vata!
@adri-nico: He, he, si eu am fost la Dragaica! Ma ducea Mamaia mea cand eram mica, mica! (Pana la 3 ani si ceva am crescut la Buzau.) De vata pe bat imi aduc aminte, si de comedii... oi fi avut si gornita, nu mai stiu! Mi-ai facut dor!
@adri-nico -
Cred ca va fi frumos. Ii urmaresc de ceva timp, de cand am vazut patronul povestind la tv. Dupa pozele tale cred ca va dura mai mult de august-septembrie sa-i dea drumul.
Are ceva care aminteste de Alberobello, am impresia ca s-a inspirat putin de acolo dar, sincer, ideea e "buna rau", imi place.
@elviramvio - In august au zis ca vor da drumul la restaurant iar pensiunea se va deschideabia in decembrie daca or fi bani.
@adri-nico -
”Am vazut ca undeva banda aia lipsea si am indraznit sa intru in curte. Usurel, sa nu ma opreasca cineva. Nu ne-a oprit.
-M-aș fi mirat dacă nu îndrăzneai să intri ! Ai pășit tu în Beirut acolo unde erau oameni înarmați . Foarte interesant articol, frumos castel. Din poze îmi pare a fi unul pentru hobbiți, adică pentru jumătăți de om. Felicitări, ești plină de surprize!
@adri-nico -
”Unde e muzicala, bre? M-am gindit ca te pricepi sa faci un fond sonor muzical, asa ca la colega Fluturas... ca eu nu ma pricep, neam!
păi...
1. ne pricepem
2. nu ai specificat că vrei și un fond sonor care să ''taie muzica'' ambientală
3. e posibil să nu nimeresc pe ''gustul'' tău
dar... de acum are și un (alt) fond sonor ceck!
@krisstinna - Oi fi eu intr-o ureche dar nici jumate de om nu sint! Sint ditamai...
Sa stii ca interiorul e spatios. se vede in filmare ca ai loc sa faci doi pasi de dans cu Zinul din dotare.
@adri-nico: Eu am citit, scris și votat de pe telefon. Acum am văzut și filmulețul. Ai dreptate, intră și zânul din dotare. Mi-ar plăcea un sfârșit de săptămână acolo! Dacă ar fi și o mini întâlnire AFA, ar fi și mai bine! S-ar umple curtea și castelul cu zâne, prințese și... zâni
@krisstinna - si sa va fac eu niste rochii de zine. ce zici? )
@adri-nico - Cred ca am facut o greseala ca am citit acum acest articol si mai ales ecourile. Acum cand nu sunt nici suparat si nici prost... dispus, evident, cand am vazut si votat pozele. Daca as fi fost indispus, sau suparat, citirea articolului si mai ales a ecourilorm mi-ar fi alungat toata supararea. Promit ca o sa tiparesc articolul, cu ecouri cu tot, iar atunci cand va fi sa mor si nu as fi de acord cu gagica cu coasa, o pun sa-mi citeasca aceste randuri si sa vad ca o mai tentez sa ma ia cu ea. Va felicit din toata inima! Daca ati fost colegele mele de birou, nici dracu' nu mai indraznea sa intre in acel birou, iar patronul meu ori si-ar fi schimbat firma, ori s-ar fi dat dupa noi. Buna dispozitie care degaja din articol nu ii poate diminua cu nimic valoarea si de aceea l-am votat in cunostinta de cauza.
Ca unul, care daca se caznea putin putea sa va fie tata, am o nedumerire. La poza 06, cea cu scara, am impresia ca este cu spatele in sus (ca sa nu zic altfel). Partea semirotunda a treptelor nu poate fi deasupra, decat daca ar fi construita pentru betivi, sau pentru cineva care va cupla si fata pentru urcare pe scara. Cum eu nu am nici un amestec, cred ca poza este pusa invers. Si inca ceva! La poza P14, usa de la baie, sper ca ce am vazut in poza este varianta finala a usii si ca nu va fi astupata cu ceva. Inca o data m-ati convins ca am fost inspirat cand v-am pus in filaj!
In rest numai bine si calatorii placute!
PS. Poza 06 imi amimnteste de o intamplare de mai multi ani, cand dvs. cred ca nu erati nascuta. Dupa un chef la Restaurantul Cina, din piata Palatului, unde puteam sa mergem in alta parte decat la o expozitie de pictura contemporana, al carei vernisaj se intamplase cu trei zile inainte. Unul dintre noi, care se deplasa numai sprijinit, din cauza vantului, ne atrage atentia, cu o voce care atrage respectul celorlati vizitatori, ca un tablou e pus cu susul in jos. Noi ii garantam ca nu vede el cum trebuie, ca nu intelege opera artistica expusa (de altfel nici noi nu pricepeam ceva, dar ne tineam pe picioarele noastra). Pentru ca nu ne convingea de spusele lui ne da peste ochi cu dovada suprema : " voi nu vedeti ca toate tablourile sunt semnate in dreapta jos, sau in stanga, iar asta e semnat in stanga sus si scris invers? " Ne-a dat pe spate, evident, dar avea dreptate. Va dati serama cam ce capodopera era expusa ca nimeni nu a observat ca e pusa invers!
Cele bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Țeapă... Castelul Zanelor - NU // Povestea Calendarului - Da — scris în 17.08.24 de f_giurcanas din ALEXANDRIA - nu recomandă
- Mar.2024 [Castelul de lut] Dezamăgire mare, la o locație fostă de succes! — scris în 17.03.24 de hd88gsg din HUNEDOARA
- Aug.2023 Dezamagire — scris în 19.08.23 de mrs75 din BOTOşANI - nu recomandă
- May.2023 Dezamăgitor, inutil — scris în 03.06.23 de ux129205 din TîRGU MUREș - nu recomandă
- Oct.2022 Atracții turistice la Porumbacu de Sus — scris în 09.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Oribil! — scris în 13.11.21 de ux122931 din BRASOV
- Jul.2019 Castelul de lut din Valea Zanelor – o poveste adevarata — scris în 20.07.19 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ