ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.08.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Era culoare, muzică sau poezie?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Motto: Tigrii sunt zvelți, fiindcă-i iubește ea.
Ea e
Artemis!
Ea poate, ea știe.
Palisandrii se-nchina cu umbra grea, când trece și sună sandaua ei vie.
Ea-și tine inima în trupul meu și coama și-o ține în ramuri.
E arcul ei vertical curcubeu!
De degete-i flutură flamuri.
Ea e
Artemis!
Vorbește când vrea.
Tace când vrea, ca delfinii.
Ea vede zigzaguri numai de stea si gândește ca iarba, în linii!
Ea-și ține timpul în reci nisipuri dintr-o clepsidră de noapte-zi.
Daca vrea ea, pe chip, șapte chipuri ca ale mele-i pot străluci!

Nichita Stănescu – Artemis

Unul din motivele pentru care am zăbovit în Monemvasia era și posibilitatea de a ajunge ușor (mă gândeam eu) la Elafonissos. Distanța este de doar 40 km însă timpul estimat este de 1 oră 20. M-am gândit – exagerează ăștia ca de obicei.

Dar de unde știam eu despre Elafonisos? Niște prieteni de-ai mei greci, când au auzit că merg în Peloponez mi-au transmis imperativ: „Du-te pe Elafonisos! ”. Fără a-mi oferi posibilitatea de a mă gândi dacă să o fac sau nu. Căutând pe amfostacolo am găsit 2 impresii excepționale care mi-au întărit convingerea de a ajunge aici. „Și ce e de văzut? ” „Niște plaje – cele mai frumoase din întreagă Grecie. ” A venit prompt răspunsul.

Drumul din Monemvasia spre Elafonisos nu este unul lung dar sigur este unul destul de virajat. Mi-a adus aminte de drumurile din Corfu (când am ajuns la concluzia că decât din Roda în Paleokastritsa prin munți mai repede ajungi Paleokastritsa - Kerkyra - Roda chiar dacă drumul este mult mai lung).

O grămada de curbe în ac de păr, zone cu drumul extrem de îngust care te făceau să te gândești cum rezolvi dacă te întâlnești cu o mașină. Din fericire nu s-a întâmplat decât odată într-un sat de munte iar cel de pe sensul celălalt, un localnic grec, și mai rău a dat înapoi vreo 300 m.

În drum câteva sătucuri de munte. De multe ori aveai impresia că treceai prin curtea oamenilor, sau că îi calci pe picioare pe localnici. Erau multe porți care te îmbiau să te duci spre ele, ca și multe rampe pe care aș fi făcut un super-jump exact ca în Burnout Paradise

Dacă până acum nu ați jucat Burnout Paradise – nu e timpul trecut. Mi se pare pe departe cel mai tare joc de mașini pe console/PC. Iar coloana sonoră a jocului este genială (Mozart, Beethoven, Bach, Debussy, etc dar și Guns N' Roses, Airbourne, Twisted Sister, Depeche Mode, etc). Am și un CD în mașină ce conține o parte din melodiile acestui joc – chiar l-am pus cu ocazia traversării spre Elafonisos.

Majoritatea mașinilor localnicilor aveau în fața casei jeep-uri sau camionete tip Toyota Hilux – nu duceau lipsa banilor, cel puțin dacă te luai după mașini…

Cel mai mult îmi plăcea când vedeam câte 2-3 bătrânei așezați la tavernă, așa, în mijlocul zilei, la marginea drumului. Stăteau de vorbă fără a avea vreo grijă, pentru ei viața avea o altă semnificație și un alt ritm. Mi-ar fi plăcut să mă opresc să le fac o poză însă pe de o parte mi-era jenă și pe de altă parte mi-era frică să nu mă înjure. Dar imaginea era demențială, greu de redat în cuvinte.

Cum viteza medie era undeva la 35 km/oră am renunțat la aerul condiționat și am mers cu geamul deschis pentru a profita de aerul curat și înmiresmat. Peisajele sunt absolut uluitoare, cel puțin acolo unde se zărește și câte un crâmpei de mare. La o intersecție la care zăboveam (nu-mi venea să cred prin ce coclauri mă bagă gps-ul) a trecut o mașină cu doi tineri greci, extrem de simpatici, care ne-au întrebat dacă mergem spre Elafonisos (bănuiesc că altfel nu aveam ce căuta pe acolo). Am răspuns că da și ne-au spus să-i urmăm. Da, și cum GPS-ul nu greșise, i-am urmat prin coclauri. Au mai fost 2 intersecții la care aș fi pariat că este greșit drumul indicat de Ioana (GPS-a) dar cum grecii noștri o luau pe acolo mi-am spus „OK, măcar nu suntem singuri”. Trebuie să recunosc că odată i-am salvat și noi :).

Ferryboat

Deși insula este literalmente la o aruncătură de băț costul feryboat-ului era destul de piperat (mai ales cel alocat mașinii). Astfel mașina costă 10,5 EUR iar fiecare persoană 1 EUR. În total 15,5 EUR pe sens. Din ferry am observat că nici plaja de lângă portul din care am plecat nu este chiar de lepădat. Care port? – toate indicatoarele pentru Elafonisos se confundă cu Neapoli (a nu se confunda cu Napoli :)). Ferry circulă din oră în oră, iar la anumite intervale chiar la jumătate de oră. Pe timpul verii programul este 8:00-23:00 dar orele de la extreme ar trebui verificate cu atenție. Teoretic există o gheretă de la care se pot lua bilete însă cred că a rămas amplasată acolo ca monument istoric. Acum există o gheretă chiar pe ferry unde se plătește direct (și necondiționat).

Drumul cu ferryboat-ul nu durează mai mult de 10 minute… timp în care poți face niște poze și să te gândești că sigur insula nu este ceea ce se vede, că trebuie să fie mai departe.

Pe insulă

Am coborât cu mașina de pe ferry și țuști către plaja Simos. Chiar lângă port se află orășelul Elafonisos pe care în această fază l-am ignorat. Voiam să ajung cât mai repede la plajă. Așa că am pornit înainte – așa cum arăta indicatorul (culmea e că și Ioana se pricepea să meargă pe insulă). La un moment dat era o intersecție iar dacă o făceai la dreapta era un camping. Deși curios din fire, în lipsă de timp, nu am vizitat campingul. În stânga în drum spre Simos am văzut plaja Lefki, o plajă extrem de spectaculoasă.

În drum pe dreapta o casă dărâmată. Fii-mea: „Tati, tati uite niște pietre. Nu vrei să le vizitezi? Cine știe ce monument istoric o fi”. Faci copii să facă mișto de tine!

Alte două plaje extrem de spectaculoase (asta din citite căci nu le-am vizitat) ar mai fi cea din golful Sarakiniko precum și plajele Kontogoni și Kalogeras.

Plaja

Am ajuns în parcarea oarecum amenajată. Până pe plajă există câteva podețe de lemn. În anumite zone trebuie atenție sporită pentru că fie că lipsesc șipci fie sunt aproape să își dea obștescul sfârșit.

Peisajul părea selenar. Acum să nu mă înțelegeți greșit, nu am fost încă pe lună. Dar dacă voi ajunge voi pregăti un review pe măsură. Și bineînțeles impresii separate referitoare la drumul de la Pământ la Lună așa cum nu ați mai citit de la Jules Verne încoace. Revenind mi-am adus aminte că pe lună nu prea există vegetație – aici erau ceva conifere. Atunci e clar – e un colaj ca în filmele color ale anilor 50 iar peste peisajul selenar au fost puse zone cu vegetație. Da, sigur asta trebuie să fie, sunt în studiourile de la Hollywood. „Hei, ai grijă că te împiedici” – strigă un component al cetei. Trezit din visare mi-am dat seama că totul era absolut real, cu toate astea nu îmi venea să cred, nu înțelegeam. Apa în zare părea bleumarin în contact cu nisipul auriu garnisit cu reflexe roșiatice.

Plaja este una destul de lungă. În dreapta se pot zări yacht-uri iar în stânga plajă cât vezi cu ochii.

Există și o zonă amenajată cu umbrele și șezlonguri însă nu am reținut tarifele. Eu am stat doar în apă… Și mâine m-aș întoarce acolo dacă aș avea cum.

Nisipul extrem de fin era o încântare la atingere. Singurul defect era faptul că era fierbinte, normal de vreme ce afară erau 36 grade la umbră, dar noi ne aflam în plin soare.

Însă dacă intrai în apă aceasta era bleu, dar nu cel obișnuit, pe care îl mai întâlnisem, erau un bleu deschis - apropiat de ce al apei din piscină – dar nu la fel de lipsit de expresie. Dimpotrivă, era o culoare meșteșugită de divinitate, cu reflexii incredibile. Nici nu mai știu sigur dacă era culoare, muzică sau poezie. Sigur era încântare și armonie. Doamne, de-aș avea un pic talent să pot descrie ceea ce am văzut.

Intrarea în apă era lină, te puteai duce destul de departe în larg. Erau și ceva valuri, mai intense la mal, așa încât dacă nu erai destul de atent te trezeai în fund. Uluitor era faptul că deși nisipul era extrem de fin, deși erau valuri, apa era atât de limpede și curată, astfel încât vedeai cu ușurință fundul apei. Aș fi făcut poze pentru a proba cele spuse mai sus dar mi-era că valurile îmi vor uda aparatul. Așa că nu vă rămâne decât să mergeți acolo și să vă convingeți.

Mi-ar fi plăcut să stau aici deconectat de lume, făcând pluta pe spate și visând ore întregi.

Pentru cei interesați de subiect (sau de subiecte) pe aici, în apropiere există un loc unde se face nudism.

Orașul

Ne-am despărțit cu greu de plajă însă se făcuse aproape 8 seara așa încât ne-am propus să ajungem înapoi acasă. Nu prea aș fi vrut să mă apuce noaptea prea tare pe drum. Am ajuns în port cu 1 minut mai târziu iar ferry a plecat la fix. Cu alte cuvinte am ratat la mustață. La ghereta (închisă și pe această parte era afișat un program conform căruia următorul ferry ar pleca la 21:00). Dacă tot s-a întâmplat așa hai să vizităm orașul și poate mâncăm și ceva. Acesta era la circa 300 m de port. Am mers totuși cu mașina pentru a câștiga timp. Surprinzător nu este chiar atât de mic, sunt destul de multe locuri de cazare, câteva taverne și magazine. Altfel spus dacă te hotărăști să stai aici o noapte-două nu te plictisești, ai ce faci. Ceva mai scump ca pe continent dar aceasta este o regulă generală, mai ales pe insulele mai mici.

Concluzie: Nu știu exact dacă aici sunt cele mai frumoase plaje din Grecia. Tripadvisor așa a considerat în clasamentul din 2014. Însă nu voi mai face cum am făcut la Turcia pentru a nu stârni controverse. Ceea ce pot spune, dacă aveți ocazia nu ocoliți Elafonisos – este superbă. Insula este foarte frumoasă, plajele ireale, nisipul extrem de fin, apa de o culoare greu de definit și extrem de limpede. Merită să vizitați insula fără discuție. Cred însă că merită rămas măcar o noapte aici. Chit că dormiți în mașină. V-am spus că există și camping?

Un pic de geografie... Insula are o suprafață de numai 19 kmp iar țărmul are o lungime de 25 km. Este situată în apropierea orașului Neapoli la mai puțin de 500 m de țărm. Se află, de asemenea, în nordul insulei Kythira.

Nu întotdeauna a fost o insulă. Inițial era parte integrantă cu peninsula Penopolez, ea fiind de de asemenea o mică peninsulă. Geograful grec Pausanias (partea asta mergea și la istorie…) care a trăit între 110 d. Hr -180 d. Hr se referă la peninsula denumită Onou Gnathos (falcă de măgar). În 375 d. Hr. a avut loc un cutremur devastator care a despărțit peninsula de țărm rezultând noua insulă. Am găsit și surse care vorbeau de 375 î. Hr. totuși 2 elemente m-au făcut să consider fără drept de tăgadă varianta d. Hr. Monemvasia s-a desprins de țărm tot în anul 375 d. Hr. – greu de crezut că a existat un alt cutremur de același proporții și în 375 î. Hr. Apoi descrierea lui Pausanias pare a face referire la starea contemporană lui, însă nu am văzut textul original.

Bănuiesc că denumirea (fostei) peninsule de „Falcă de Măgar” vine de la forma (fostei peninsule), fără a găsi o referință clară la acest lucru. Altă variantă, puțin credibilă, ar fi să facă trimitere la versetul 15:16 din „Cartea Judecătorilor”: Apoi a zis Samson: "Cu o falcă de măgar o ceată, două cete am stins, Cu o falcă de măgar o mie de oameni am ucis". . Dar vorbinde de vremuri precreștine nu prea se potrivește.

Populația permanentă actuală a insulei variază (de la o sursă la altă) între 300 și 7-800 de locuitori. Indiferent de surse (asta e cel mai tare) 60% din localnici sunt pescari.

Pe timpul verii se estimează un număr de 3000 de turiști zilnic.

...Și tot atâta istorie Elafonisos înseamnă „Insula cerbilor”. Primele referiri istorice își au rădăcinile în legendă. Zeița vânătorii, Artemis, ar fi venit în această zonă să vâneze. De asemenea, Pausanias pomenea despre sanctuare, temple ale zeiței Artemis. Cert e că că în această zonă exista o populație importantă de cerbi roșii ( (cervus elaphus) .

Există dovezi ale populației în această zonă din perioada neolitică și era miceniană. Herodot menționează regiunea Voia ca un important centru comercial. În perioada ocupației romane zona a ajuns la nivelul de expansiune maximă – bătându-se și moneda proprie: VOIAI.

La 300 ani de la despărțirea insulei de continent insula a fost ocupată de către bizantini care au construit aici o fortăreață, ce a fost distrusă mai târziu de către pirații sarazini. Pe aici ar mai fi trecut venețienii, turcii ș și englezii.

Pirații și corsarii au ocupat această insula în perioada dintre secolele XV și XVII. Insula a fost folosită de aceștia ca bază de operațiuni atât timp cât atunci (chiar și azi) zona se află pe un important traseu comercial al navelor ce tranzitează Mediterana Estică.

Independența: Începând cu 1837 (perioada de emancipare a Greciei, în 1821 a început războiul de independență a Greciei) Maniot Tzanetaki Grigorakis a constituit un plan de populare a insulei. Chiar dacă initial a eșuat, acum Elafonisos este cea mai populate insulă a Peloponezului.

În 1850 se făcuseră deja primii pași ai populării iar Elafonisos a fost oficial alipit Regatului Grec.

Nota: În această zonă se află și orașul scufundat Pavlopetri. Aici se disting însă case și străzile vechiului oraș. Asta din ceea ce am citit căci eu nu am vizitat Pavlopetri.

Al doilea război mondial. Muntele din mijlocul Elafonisosului (278 m înălțime) a fost folosit ca observator pentru a anunța populația asupra raidurilor aeriene și ale navelor rapide germane (staționate un pic mai sus în Githeio).

Nu m-aș fi gândit vreodată că o insuliță de dimensiunile Elafonisos să aibă o istorie atât de încărcată și plină de frământări. Sper să nu vadă @admin și să îmi mute review-ul la “Frământări”

PS: Webmin – scuze că am postat atâtea poze. Din 300 nu mi-a venit să reduc mai mult. Sper că nu le-am selectat pe cele mai proaste

PS2: Webmaster – te rogyoutube. Este una din melodiile cântate (în 2013) la festivalul de muzică de la Elafonissos

BIBLIOGRAFIE:

thegreektravel.com/lakoni ... lafonissos.html

elafonisostour.com/uk/art ... sos-and-neapoli

discover-peloponnese.com/ ... elafonisos.html

elafonisos-island.com

elafonissos.gr/en/history.php

elafonisos.biz/history

discover-peloponnese.com/ ... elafonisos.html

ro.wikisource.org/wiki/Bi ... or/Capitolul_15

burnout.wikia.com/wiki/So ... out_Paradise%29

animalesalbatice.ro/cerbu ... -cervus-elaphus


[fb]
---
Trimis de Dabator in 11.08.14 22:50:06
Validat / Publicat: 12.08.14 02:57:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 9160 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

44 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dabator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P37 Iubesc această poză
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 94900 PMA (din 82 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

44 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 44
webmaster22
[12.08.14 06:38:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmasterX
[12.08.14 07:56:01]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

alinaro
[12.08.14 09:44:51]
»

@Dabator: Buna dimineata. Ce review frumos! Ce albastru frumos are apa! Ce frumos ai vorbit de batraneii care stau la taclale. Si mie imi plac enorm "peisajele" astea umane. Si eu merg cu geamul deschis la masina sa... miros locul!

Mica mea experienta greceasca se reduce la... Nei Pori! Deci in niciun caz nu pot zice nici hais nici cea, si oricum nu cred ca as zice. Cert e ca mi se face dor, doar ca mie nu-mi e asa la indemana. Poate la anu', cine stie. Incep bine ziua de marti, mai ales ca maine la pranz incepe si vacanta mea!!

O vara frumoasa in continuare, felicitari pentru descriere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[12.08.14 09:56:24]
»

@alinaro: Mulțumesc pentru tot.

O să râzi eu nu știu prea multe despre Nei Pori. Am să ajung și eu pe frumos-zisa rivieră a Olimpului în această vară pentru 3 zile. Se recomandă ca aici să mergi la începutul aventurilor grecești, nu după ce ai reușit să vezi ceva din Grecia adevărată.

Recunosc că mie Grecia mi-e cel mai aproape. Și de ajuns dar și de suflet.

Tot la fel de aproape de suflet mi-e și Spania, care e minunată. Fiecare din cele două debarcaări ale mele acolo au fost evenimente. Dar la rându-mi mi-e mai greu să ajung în Spania.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
le_maitre
[12.08.14 11:09:49]
»

@Dabator: Fain rău! Un 'melange' de farmec, istorie, 'descoperă', ghid, prezentare clară... Am zis!

motaneata
[12.08.14 12:23:01]
»

@Dabator:

interesant review, cred ca va fi review-ul saptamanii!

Insula Elafonisos este pe lista mea scurta de vacante in Grecia de vreo 4 ani, de fapt este un "proiect" mai amplu: Peloponez, Elafonisos, Kythira, dar am tot amanat sa-l pun in practica. Doua sunt motivele pentru care aman mereu: timpul si drumurile. Timpul, pentru ca mi-ar trebui, zic eu, vreo 3 saptamani sa vad Peloponezul si cele doua insule, pe indelete; drumurile, pentru ca, dupa ce voi plati "din metru'n metru" autostrazile din Grecia, urmeaza acele drumuri de munte inguste, virajate, in panta, care parca nu duc nicaieri (am niste amintiri cu drumurile de munte ale Greciei, cu roata din dreapta pe buza prapastiei, pe care nu as vrea sa le mai repet prea curand).

Din ce stiu eu, cel putin inca doi prieteni impatimiti ai Greciei aveau in plan, in acest an, Peloponezul si Elafonisos. Probabil au amant si ei, eu chiar asteptam impresiile despre aceasta destinatie.

Ar fi util, daca ai avea timp, sa prezinti traseul vacantei tale din Peloponez- Elafonisos (review separat, sau un ecou concis aici).

In ceea ce priveste dilema ta privind plajele din Elafonisos:

Nu ştiu exact dacă aici sunt cele mai frumoase plaje din Grecia. Tripadvisor aşa a considerat în clasamentul din 2014.

aceeasi dilema o am si eu. Dar ea este intretinuta de confuzia celor de la Tripadvisor si care au cam amestecat plajele din Elafonisos (sudul Peloponezului) cu cele din Elafonisi (sud-vestul Cretei). Confuzia este cu atat mai mare cu cat insula din sud-vestul Cretei apare uneori sub denumirea Elafonissi, Elafonissos, sau chiar Elafonisos!!!

Se pare ca cei de la Tripadvisor se refera, totusi, la plaja Elafonisi din sud-vestul Cretei, cand spun ca ar fi cea mai frumoasa plaja a Greciei in 2014. Dar probabil ca n-au prea vazut si plajele din insula Elafonisos din sudul Peloponezului. Sau, daca le-au vazut, au amestecat pozele in asa hal, incat nimeni nu mai intelege nimic: pe thread-ul insulei Elafonisos (Peloponez) au pus o multime de poze cu plaja cu nisip "roz" din Elafonisi (Creta)! ... Si invers!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
nicole33
[12.08.14 18:19:23]
»

@Dabator:

Un review excelent însoțit de niște fotografii superbe.

Felicitări!

danoradea
[12.08.14 18:32:19]
»

@Dabator foarte frumos, no comment de altfel...

Un „must see” pentru toți cei care iubesc Grecia, inițial nu a făcut parte din top 10 insule pe care trebuie să le vizitez obligatoriu în Grecia, dar după ce mi s-a atras atenția asupra ei și am văzut imagini de aici și-a făcut loc imediat în listă. Sper ca acest moment să vină cât mai repede, până atunci îmi spăl privirea cu pozele tale (nu sunt multe, de fapt ori câte ar fi nu vor fi niciodată îndeajuns).

Chiar dacă în topul celor de la Tripadvisor nu se regăsește, așa cum a spus si colegul @motaneata mai sus, în opinia mea s-ar putea încadra lejer într-un top 5 plaje în Grecia. Pe de altă parte e bine că nu s-a atras atenția asupra ei, câteodată e bine să mai existe și câte o „hidden gems”.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[12.08.14 19:39:53]
»

@le_maitre: Mulțumesc. Chiar dacă nu a ieșit chiar așa cum am vrut este unul din review-urile la care țin cel mai mult. Am pigulit vreo 3 zile la el. Am șters, am luat-o de la început, am uitat să salvez... Tot am dat-o puțin în bară însă cenușă în cap îmi pun mai încolo, când îi voi răspunde lui @motaneata.

E ca și copilul meu, ce contează că e chior și schiopătă, e al meu și îl iubesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
motaneata
[12.08.14 20:02:34]
»

@Dabator:

Nu trebuie să-ți pui deloc cenușă-n cap, lasă-l așa, e un "copil" frumos, nu e nici chior, nici șchiop, are doar un "zbenghi" în frunte, dar asta il face cu atât mai simpatic.

krisstinna
[12.08.14 20:21:41]
»

Felicitari! Mi-ai incantat simturile!

DabatorAUTOR REVIEW
[12.08.14 20:26:30]
»

@motaneata: Mulțumesc pentru onoarea care mi-ai făcut-o să îmi vizitezi pagina.

Am să strâng ceea ce am notat despre traseu (km, taxe) și am să încerc să povestesc ceva despre drum.

Acum am ajuns la partea cea mai dureroasă. Da, așa e, tripadvisor se referea la Elafonissi - Creta. Culmea e că mi-am luat aceeași țeapă acum câteva luni când m-am uitat la top. Mea culpa!

De aceea este foarte greu să scrii despre Grecia, căci numărul pasionaților este mare și cunosc orice pietricică de unde este.

Plus că era la mintea cocoșului că o plajă relativ necunoscută nu poate urca vertiginos într-un astfel de top.

Am uitat să menționez că Elafonisos se află pe lista insulelor/plajelor ce urmau a fi vândute de guvernul grec - vezi aici. Nu știu până la urmă ce au făcut, dar această știre a ținut prima pagină și la noi nu cu mult timp înaintea plecării mele acolo. Dacă intrați pe link de citit comentariul The Guardian referitor la insulă.

Clasamentele sunt făcute de oameni, așa că ele diferă de la un realizator la altul funcție de modul de clasificare, și nu de puține ori, de interesele pe care respectiva revistă/ respectivul site le are.

Aici regăsim Simos Beach prima în top cele mai "exotice" plaje grecești sau aici este pe locul 4 cele mai bune plaje grecești.

Mai sunt și altele, mai important însă este ceea ce simți și ceea ce îți place. (totuși mai am un top pe care îl voi dezvălui mai târziu).

DabatorAUTOR REVIEW
[12.08.14 20:31:05]
»

@motaneata:

are doar un "zbenghi" în frunte, dar asta il face cu atât mai simpatic.

Mulțumesc pentru încurajări

DabatorAUTOR REVIEW
[12.08.14 20:33:17]
»

@nicole33: Mulțumesc mult!

DabatorAUTOR REVIEW
[12.08.14 20:49:10]
»

@danoradea: @danoradea: De fapt întreaga zonă a Peloponezului este încântătoare, Monemvasia este o poveste, plimbarea pe coastă un basm, peștera Dirou o legendă.

Sunt multe alte obiective minunate în zonă ce ar trebui văzute. Pe unele am reușit să le văd, pe altele nu. Dar în ciuda efortului nu regret nimic. Nici măcar ceea ce nu am văzut.

Așa cum spuneam mai sus am păstrat special pentru tine un top, cel al insulelor grecești mai puțin cunoscute și încă un top al plajelor exotice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[12.08.14 20:51:11]
»

@cristinaoranici: Mă bucur dacă am reușit să transmit ceva prin poveștile/pozele mele.

danoradea
[12.08.14 21:37:41]
»

@Dabator mulțumesc pentru link-uri, pe unele am avut ocazia să le văd, dar pe marea majoritate nu, multe sunt în categoria „must see” pentru viitor, de altfel de anul viitor vom relua și noi excursiile prin Grecia.

Oricum motto-ul meu de vacanță este „Grecia are peste 2000 de insule, nu am nici o șansă să le văd pe toate, dar am datoria/obligația să încerc” .

Mă gândesc și la un tur al Peloponezului, pe care mi-l doresc de mult, dar din păcate doar peste 4-5 ani va fi probabil posibil.

DabatorAUTOR REVIEW
[12.08.14 21:39:46]
»

@danoradea: Cam atât mi-a luat și mie din momentul în care m-am decis să ajung în Peloponez și până când am ajuns cu adevărat.

6-7 ani de dorință care s-au risipit în 10 zile (cât am stat efectiv în Peloponez). Să mă satur mi-ar fi trebuit dublu de timp.

Poate peste alți 7 ani am să ajung din nou să văd zonele neexplorate... Cine știe.

Poate că nu - mai sunt atâtea de văzut.

sunflower
[13.08.14 15:50:55]
»

@Dabator, culorile sunt mirifice, muzica valurilor nu are egal pe lumea aceasta mare și pestriță, poezia lui Nichita e fenomenală, dar trebuie să remarc și poezia cuvintelor d-voastră frumos meșteșugite, amestecându-le pe toate, ați reușit să creați o încântare a tuturor acestor 3 simțuri și să treziți în unii dintre noi, cei care vă citim, dorința de a ajunge acolo și de a ne bucura de tot ceea ce fără egal oferă insula Elafonisos...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[13.08.14 17:45:03]
»

@sunflower: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase.

Aici, pe site cel puțin, consider că suntem mai apropiați, ne apropie pasiunea pentru turism, așa că, în ciuda unei mici diferențe de vârstă (de vreun deceniu, maxim doi) aș prefera să folosim adresarea directă. Aici toți suntem tineri, cu dorința de frumos în suflet așa că:

Sunt tânăr, Doamnă, tânăr, de-aceea nu te cred,

oricât mi-ai spune, timpul nu-şi ascute gheara

deşi arcaşii ceţii spre mine îşi reped

săgeţile vestirii, sunt tânăr. Bună seara!

Mircea Dinescu – Sunt tânăr, Doamnă

costy69*
[13.08.14 19:39:08]
»

@Dabator: Felicitari pentru review. Eu am descoperit o alta insula frumoasa a Greciei.

Acest review m-a convins ca Elafonisos trebuie sa fie inclusa pe lista viitoarelor mele destinatii turistice.

DabatorAUTOR REVIEW
[13.08.14 19:49:40]
»

@costy69: Mulțumesc. "Marea nenorocire" este că Grecia are o infinitate de insule (raportându-ne la viața noastră scurtă și la posibilitățile noastre în general)

sunflower
[13.08.14 20:40:21]
»

@Dabator: Bună seara!

Tinerețea e o stare de spirit, suntem tineri atâta timp cât ne simțim așa, iar plăcerea de a călători nu are limite de vârstă, așa că, dacă tot mai împărtășim o pasiune comună, poezia, am să-l las pe Blaga să spună ca nimeni altul, ceea ce cu toții suntem adesea tentați să credem:

Unde şi când m-am ivit în lumină nu ştiu,

din umbră mă ispitesc singur să cred

lumea e o cântare.

Lucian Blaga - Biografie

Vacanțe pline de poezie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[13.08.14 20:50:33]
»

@sunflower: Mulțumesc.

costy69*
[13.08.14 21:05:30]
»

@Dabator: Corect. Dar ca si in viata in general trebuie sa facem alegeri. Important este sa fie bune.

homejade*
[18.08.14 22:52:37]
»

S U P E R B!!!

DabatorAUTOR REVIEW
[18.08.14 22:55:45]
»

@homejade: Mulțumesc!

danadana*
[19.08.14 09:12:40]
»

DL Dabator rog sa imi confirmati primirea mailului de la mine. Am incercat sa va dau pm dar nu imi permite accesul... Va multumesc!... Daca nu ati primit mailul meu il voi retrimite.

danadana*
[19.08.14 15:09:26]
»

@Dabator: Am reusit sa rezolv! nu stiu de ce nu va pot da mesaj privat, nu imi permite site-ul!

dorissa
[26.08.14 13:24:06]
»

@Dabator: buna, o intrebare. unde ati avut cazare in elafonisos si in drum spre elafonisos. Intentionez sa-mi petrec concediul acolo in 2015 si incep sa culeg informatii

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, calatorul, costy69*, cristina i, danadana*, danoradea, dorissa, homejade*, motaneata, nicole33, simihai, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula #Elafonisos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076986074447632 sec
    ecranul dvs: 1 x 1