GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pisa - celebrul oraş cu ... miracole
Orice turist care viziteaza Toscana nu poate rata o vizita in celebrul oras cu turnul sau inclinat, Pisa. Am achizitionat o excursie prin city-discovery.com inca inainte de plecarea din tara, optand pentru ghid de limba engleza si platind /card Eur 45. In ziua si la ora fixata m-am prezentat in Piazza del’Unita din Florenta, punctul de plecare transmis la achizitionarea voucherului si imbarcandu-ma intr-un autocar super modern si civilizat am purces impreuna cu ceilalti turisti de toate nationalitatile si culorile spre orasul pe care visasem de mult sa il vizitez. Ca o simpla observatie m-a frapat numarul mare de turisti asiatici, multi indieni, pakistanezi si bineinteles japonezi.
Calatoria a fost foarte comoda si datorita faptului ca pe tot parcursul drumului ghidul ne-a vorbit despre ceea ce aveam sa vedem timpul a trecut foarte repede. Autocarul a parcat intr-un spatiu special amenajat pentru masinile venite cu turisti si care nu erau deloc putine. Dupa cca 10 minute de mers pe jos am intrat intr-o zona cu foarte multe chioscuri cu diverse articole gen “ amintiri” incepand de la ceramica pana la articole de marochinarie, textile cu tricouri, prosoape si altele de acest gen dar si mici chioscuri cu racoritoare si dulciuri.
Ajungand in fata portii de intrare mi s-a infatisat ochilor celebra Piazza dei Miracoli in toata splendoarea ei. Senzatia mea a fost de deja vue, caci atat de multa informatie acumulasem incat parca stiam fiecare metro patrat pe care urma sa calc.
Voucherul a acoperit in afara transportului si a serviciilor oferite de ghidul general si apoi cel local, intrarea in baptisteriu, turnul inclinat si muzeul Sinopie, Campo Santo si o generoasa vizita in Duomul celebru al orasului. Accesul in catedrala s-a facut imediat cu ghidul local iar accesul in turn a avut programat orarul. Nu am vizitat muzeul catedralei aflat in fosta casa parohiala din sec. XIII, deschis in 1996 cu exponate aflate initial in baptisteriu si catedrala.
Aristocratul oras Pisa asezat la gura de varsare a raului Arno in mare m-a intampinat intr-o lumina ireala cu un zambet de artista de top pe podiumul de premiere in lumina reflectoarelor. Pisa are o vechime in timp atat de mare incat parca este in acel loc binecuvantat de o vesnicie. Este orasul natal al lui Galileo si al celebrului matematician Leonardo Fibonacci. Oriunde te-ai uita in celebra Piazza dei Miracoli esti coplesit de darurile care ti se fac admirand celebrul Turn Inclinat, Catedrala, Baptisteriul si cimitirul dar si fostul spital transformat acum in muzeu.
Timp de trei secole incepand cu sec. XI flota puternica din Pisa a dominat vestul Mediteranei iar legaturile cu Spania si nordul Africii au facut ca orasul sa infloreasca acest lucru fiind remarcat in arhitectura celebrelor cladiri situate in zona istorica a orasului.
In MUSEO DELLE SINOPIE aflat in Piazza Duomo am vazut o bogatie de schite ale frescelor care impodobeau zidurile CampoSanto, cimitirul. Frescele au fost distruse in timpul bombardamentelor celui de al doilea razboi mondial insa schitele de sub picturi au dainuit fiind adapostite apoi in muzeu.
CAMPO DEI MIRACOLI, cu celebrele sale cladiri, inima orasului face parte din patrimonial UNESCO de peste un sfert de secol. Piateta nu este in centrul orasului cum ar parea la o prima vedere ci in partea de nord-vest a zidurilor fortificate ale acestuia. Inca de pe vremea etrustilor, locuitorii antici ai regiunii, zona a fost considerata centrul vietii religioase a comunitatii. Celor 3 structuri baptisteriul care reprezinta nasterea, duomul care reprezinta viata si cimitirul care reprezinta moartea le-a fost adaugat spitalul (azi muzeu si cladire administrativa) reprezentand suferinta si neputinta in fata bolii.
Zona este total verde iar spatiul bine intretinut este invadat de cohorte de turisti si studenti care vin aici sa admire minunatiile care ii inconjoara.
Campo dei Miracoli a fost asa numit dupa primul razboi mondial cand Gabriele d’Annenzio a caracterizat locul ca fiind “The Areea rotated over the sky of Christ over the meadow of Miracles”. Constructia zonei a inceput in sec. XI si a fost finalizata la faza actuala in sec. XIX. Initial se intra prin Porta del Leone care avea sa fie inchisa in sec. XV cand florentinii au construit actuala poarta de intrare PORTA SANTA MARIA. Puternica familie de Medici a sistematizat piata construind si alte cladiri remarcabile ale zonei. Cele mai noi modificari s-au facut in timpul regimului fascist cand a fost adaugata in partea de nord a turnului o zona suplimentara si au fost plantati in partea de est 17 chiparosi in memoria soldatilor morti in razboi.
Celebrul TURN INCLINAT este considerat facand parte din catedrala ca un adevarat turn cu clopot al bisericii. Este faimos pentru inclinatia sa datorata deplasarii solului si acesta este si motivul pentru care lucrarile la turn au fost intrerupte de nenumarate ori. Turnul are o fundatie modesta, superficiala de numai 3 m. adancime. S-au facut in ultimii ani nenumarate cercetari si lucrari pentru evitarea inclinarii in continuare a turnului. Turnului I s-au adaugat 3 nivele in 1275 iar clopotnita in 1350. Are 54 de m inaltime si o inclinare de 5 grade. Sunt 294 de trepte pana in varf. Fiecare nivel are galerii si arcade in afara ultimului nivel cu un dimateru mai mic decat celelalte nivele unde se afla cele 7 clopote. Dintre cele 8 etaje ale turnului 6 sunt formate din galerii si arcade din marmura asezate in jurul miezului central al acestuia. Nu se intra cu bagaje voluminoase si iti trebuie oarece conditie fizica pentru urcarea treptelor insa vederea care ti se infatiseaza ochilor din varful turnului merita tot efortul.
In 1064 in piateta a inceput sa se inalte DUOMUL Santa Maria Assunta in stil pisan romanesc influentat in acelasi timp de diverse elemente stilistice. Aici au lucrat caci Pisa a fost republica maritima in sec. XI-XV marinarii care in timpul activitatii lor marine, traversand lumea araba au vazut multe stiluri in special maure si le-au reprodus in stilul architectural al catedralei. Initial biserica nu a fost in interiorul zidurilor dar dupa ridicarea zidurilor fortificate ea a intrat in perimetrul interior al zidurilor. A fost opera arhitectului Buscheto fiind o emblema a stilului pisan romanesc. Are infuente bizantine dar mai ales islamice. Coloanele amintesc de cele aflate in moscheile maure. Sub cupola s-au pastrat fragmente din podeaua de marmura din sec. XI. In partea de nord a catedralei se afla un perete din sec. XII unde se afla mormantul arhitectului Buscheto primul constructor al catedralei. Plafonul este de o frumusete rara, fiind aurit. Peretii catedralei sunt decorati cu marmura stralucitoare de Carrara. Frescele interioare au fost adaugate dupa un mare incendiu care a avut loc in 1595. Amvonul catedralei este o adevarata opera de arta A fost sculptat de Giovanni Pisano remarcandu-se suportii sculptati reprezintand artele si virtutile.
Celebra lampa a lui Galileo Galilei a fost inlocuita cu o imitatie, oricum este un obiect foarte admirat in centrul atentiei turistilor. Un episod de viata deosebit scris de Vicenzo Viviani, asistentul lui Galileo Galilei vorbeste despre un experiment ramas memorabil din activitatea acestui savant, cetatean de onoare si nativ al orasului Pisa. Galileo nu l-a mentionat nciodata insa el a ramas in memoria colectiva ca legeacaderii corpurilor respingand principiul de baza al lui Aristotel. Acesta a sustinut in teoria sa fundamental ca doua corpuri de greutate diferite care sunt lasate sa cada de la aceeasi inaltime cel mai greu dintre corpuri cade mai repede decat cel mai usor.
Galileo, intr-o zi a anului 1589 a contrazis aceasta afirmatie a lui Aristotel facand un experiment cu ajutorul celor 2 asistenti ai sai. A urcat in celebrul turn al orasului Pisa doua ghiulele una dintre ele avand greutatea dubla a celeilalte si le-a lasat sa cada in acelasi timp, bineinteles. Cele 2 ghiulele au ajuns la baza turnului in acelasi timp demonstrand veridicitatea sustinerii lui. Despre Galileo s-a spus ca a fost “parintele stiintei moderne”, “parintele astronomiei moderne”, “parintele fizicii moderne”.A fost unul dintre nativii de geniu al orasului cu turnul inclinat,Pisa. Dorinta cea mai fierbinte a acestuia a fost sa fie ingropat in Basilica Santa Croce din Florenta, alaturi de stramosii sais i sa I se ridice un mausoleum. Inchizitia care i-a judecat activitatea si viata exilandu-l la domiciliu in ultimii ani de viata s-a opus si a fost ingropat intr-o incapere modesta de langa capela ucenicilor. Abia in 1737 a fost reinhumat si depus in biserica.
Fatada catedralei este placata cu gresie colorata, sticla si majolica montate in sec. XII in stil lombard.Modelele fatadei au noduri, flori si animale in marmura incrustata.Intreaga catedrala este emotionant de eleganta si frumoasa.
Constructia BAPTISTERIULUI San Giovanni inceputa in 1152 a fost conceputa direct in fata catedralei avand un diametru egal cu fatada catedralei.Constructia a fost revizuita de Nicola Pisano si fiul sau Giovanni la mijlocul sec. XIII, i-au adaugat elemente gotice, o cupola majestuoasa. In mijlocul baptisteriului se afla amvonul lui Nicola Pisano,acoperit cu basoreliefuri de marmura , pe peretii laterali sunt scene din viata lui Isus iar pe coloane sunt reprezentate imagini ale virtutilor Mantuitorului.
CAMPO SANTO – cimitirul Santo Spirito a carei constructie a inceput in 1277 este un adevarat monument in sine, situat in partea de nord a piatetei. Este de forma rectangulara cu o capela cu coloane gotice. Are pamant adus din Tara Sfanta si sarcofage romane sculptate. Capella dei Pozzo i-a fost adaugata mai tarziu la sf. sec. XV.Se afla aici multe monumente funerare ale oamenilor bogati si prestigiosi ai orasului si o multitudine de opera de arta.
Sigur, orasul Pisa are si alte multe si mari valori culturale. Eu nu am avut posibilitatea sa vizitez decat aceasta zona celebra despre care am povestit. O excursie in Pisa nu poate fi decat o experienta utila si frumoasa iar Turnul Inclinat este impresionant. Sigur o calatorie in Pisa trebuie facuta macar pentru a zi dar mai ales macar o data in viata.
Surse: www.italygides.it
Il rog pe web daca poate introduce de pe you tube Andrea Bocceli –albumul Toscana, multumesc
Trimis de amero in 07.12.15 18:32:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@amero - Ilustraţia muzicală sau video-muzicală solicitată a fost atasată - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
În alăturarea lui Fibonacciv la excelența Galileo, transpare mândria de pisaean (!) a ghidului local. Mare a fost și Fibonacciv (a promovat cifrele arabe), dar nu se poate compara cu Galileo, celebru nu atât pentru legea caderii corpurilor sau teoria cosmogonică, cât pentru recunoașterea, sub acuzațiile de erezie din partea Inchiziției, a teoriei geocentrice pe care tocmai o infirmase prin descoperirile sale astronomice. Dar pentru majoritatea dintre noi, Galileo = eppur si mouve (în traducere liberă „și totuși e mov” ), cuvintele șoptite în barbă pentru a-i salva reputația.
Când am fost la Pisa (de capul nostru), singura mea grije era să apuc să văd turnul înainte de a se prăbuși (poziția lui „încă în picioare” contrazice legile fizicii) Ne-am uitat, ne-am minunat, dar n-am îndrăznit să ne urcăm de teamă să nu-l prăbușim. Si bine am făcut, pentru că ulterior, în poze am văzut că o mulțime de turiști propteau turnul. Am mai văzut catedrala și baptiseriul pe dinafară (până acum i-am zis bapriserie, nu știu de unde mi-a venit), dar nimic din restul obiectivelor enumerate; și dacă mă gândesc mai mult, nici nu regret – n-aș fi vrut să amestec turnul înclinat cu alte amintiri din Pisa. Eu pentru el m-am dus, să-l prind până nu cade!
A fost bine c-am citit, a fost frumos că mi-am reamintit. Mulțumiri și felicitări!
Am dat votul 14 pentru ca imi era frica sa nu cada turnul din Pisa pe mine, lasand gluma la oparte, articolul este foarte bun si util- un mini ghid pentru cei care viziteaza acest superb oras italian plin de atata istorie. Pentru admiratorii domnului Mircea Lucescu, sa stie ca Pisa este orsul unde celedrul antrenor roman a antrenat primadata in Italia in anul 1990.
Va doresc multe concedii placute.
@Dan-Ioan - Va multumesc ptr. ecou, despre Pisa s-a scris foarte mult si temeinic eu am mentionat numai ceea ce am vizitat. Turnul sigur ca este punctul forte si o experienta deosebita din toate unghiurile. La un moment dat am urcat cam anevoie scarile si chiar aveam senzatia ca alunec intr-o parte, am perseverat insa jenata de ceilalti turisti mai vioi. Mie mi-a placut tare mult si catedrala iar daca nu as fi vazut inainte baptisteriul din Florenta, care dupa parerea mea nu are egal, probabil ca acesta m-ar fi impresionat mai mult.
@zlatna - multumesc pentru vizita si ecou. Turnul daca nu a cazut dupa vizita mea, nu va mai cadea niciodata, glumesc si eu. Singura parere de rau a fost ca nu am avut timp sa vizitez si restul orasului. Despre footbal ce sa zic? nu prea ma pricep. Am mai scris intr-un articol despre Barcelona amintind despre un footbalist si mi s-a atras atentia ca acela este un" celebru" si eu o necunoscatoare asa incat nu vorbesc despre ce nu stiu. Multumesc pentru apreciere
@amero -
Tot io ma nimerii cu ZB-ul Da' n-a fost nici o premeditare sa stii. Astrele s-au aliniat favorabil pentru asta
Felicitari pentru frumusetea de articol si mai ales a pozelor de mare angajament.
@vega06 - Ce sa zic eu acum? Steluta mea norocoasa a aparut la orizont. Multumesc. La Pisa am avut parte de cea mai frumoasa zi, insorita, senina, fata de toate celelalte pe care le-am petrecut in Toscana cu multa ploaie. Aveam si eu o grija dimineata cand plecam la drum sa nu uit umbrela pe care am folosit-o la greu. Ma bucur ca ai apreciat articolul. Grazie cum ar spune italianul.
Împreună cu continuarea sau continuările sale, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 In speranta unui miracol in Piata Miracolelor – Turnul din Pisa — scris în 19.04.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Scurtă escapadă italiană de noiembrie la Pisa — scris în 27.01.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Superbele uși din bronz, ale Catedralei din Pisa — scris în 26.04.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Piazza dei Cavalieri, inima centrului vechi, din Pisa — scris în 01.10.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 În căutarea miracolelor din Pisa — scris în 27.06.18 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Miracolele din Pisa — scris în 30.03.20 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Pisa în 6 ore — scris în 12.04.16 de paulcta din CONSTANţA - RECOMANDĂ