GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Da, m-a fermecat-totusi trebuie sa recunosc din capul locului ca nu am avut prea multe oportunitati de a vizita multe alte orase, care poate m-ar fi fermecat si mai mult! Roma, Budapesta si Istanbul, facand abstractie de micile orasele din vacantele mele low-budget!
Nu zic nu, am fost incantata si de acestea, dar poate faptul ca-i mai facil pentru mine, un drum spre Istanbul, revenind de mai multe ori, sa ma faca sa nu fiu prea obiectiva in raport cu Roma, de exemplu!
Si totusi nu ma pot abtine, un drum pt mine la Istanbul ma costa max. 200 ron dus/intors si - ca o paralela - Constanta-Deva dus-intors = 280-300 si asta tot cu autocar!
Avantaj eu... shopping la greu, via Istanbul combinat cu placerea de a descoperi de fiecare data ceva nou, neexplorat in drumurile anterioare...
N-am sa aprofundez vis a vis de partea "historical"... au facut-o altii mult mai bine cecat as face-o eu! Fiind o persoana mai practica, am sa ma rezum la o descriere minimala, la trasee, partea mai putin cunoscuta a Istabulului, la costuri si... papica... poate si la zonele de shopping, cele mai ieftine si mai putin cunoscute...
Intro-ul fiind facut, sa purcedem:
Din Romania cele mai uzitate dupa parerea mea, sunt deplasarile cu auto personal si cele cu autocarul. Cu auto personal, fie din Constanta, fie din Bucuresti, maxim 10h
Costul dus/intors asa cum am mai spus, cu un autocar de linie, 200/ron din Constanta si 320 din Bucuresti. Cu auto personal, depinde de consum, dus-intors max 1200km.
Cu avionul, sunt oferte destule la Pegasus cu maxim 100/e insa opereaza pe Sabiha Gogcen, in partea asiatica de unde pt a ajunge in inima Istanbulului, adica in zona turistica, ai ma multe variante, dintre care celputin doua sunt mai comode ca sa zic asa.
1. Cu autobuzele Havatas care te lasa la docul din Kadikoy, de unde apoi cu un ferry-boat traversezi Bosforul si ajungi in Eminonu. Cost 4 lire/sens/pers sau 2,25/lire daca posezi Istanbulkart, iar ca timp max. 25min.
2. Acelas autobuz Havatas, dar cu un traseu mai lung, traverseaza podul si se stie cat de mare-i traficul, in consecinta dureaza mult si te lasa in zona Yenikapi, la aprox. 2 km de zona turistica Sultanahmet.
3. Acelas Havatas, aeroport-Taksim, de acolo funicular la Kabatas, din Kabatas cu tramvai T1 pana in zona turistica. Mai complicat pare, dar si mai multe costuri... ori se stie ca eu sunt madam economy...
Atat de bine pus la punct, incat nu ai cum sa te ratacesti si nici sa cheltuiesti prea mult.
Autobuzele nu le recomand, doar daca este imperios necesar, adica daca linia de metrou sau tramvai nu exista.
Dar cum acestea doua, sunt... e de preferat sa calatoresti in conditii optime, ieftin dar mai ales rapid, cu acestea.
Linia de tramvai T1 de exemplu, vine din vestul orasului Bagcilar si are cap de linie la Kabatas.
Pe traseu, statiile au nume legate de principalele obiective si-ti este usor sa alegi unde cobori.
Din Beyazid (Kapali Carsi-Bazarul acoperit-Graand Bazar) poti foarte bine sa mergi si pe jos, mai apoi, pentru ca obiectivele se succed precum statiile- Sultanahmet (Moscheea Albastra-Sfanta Sophia-Cisternele si Parcul Gulhane). Daca ai ajuns pe jos in aceasta zona, atunci tot pe jos poti merge si spre Sirkeci-Eminonu... Eminonu, cu docurile de unde fie se traverseaza in partea asiatica, fie preferi o croaziera pe Cornul de Aur, fie o plimbare spre Buiukada...
Mai exista si minunea de Marmaray, metroul "pe sub apa" care are statie mai la indemana in Yenikapi si in Sirkeci (are mai multe statii, dar fac referire strict la cele din centrul cat de cat turistic). Dupa ce iesi de sub ape, prima statie este Uskudar, loc de unde pleaca taxi-boat-urile spre Kabatas.
Aici trebuie sa aprofundez putin;
Pentru cei care-si doresc sa viziteze Palatul Dolmabahce, exista doua variante raportat la plecarea din zona turistica;
- cu Tramvai T1 cobori la cap de linie si la mai putin de 200m este intrarea in Palat.
deci direct, un singur bilet...
- cu Marmaray, trei staii incepand cu Yenikapi, sau doua daca pleci din Sirkeci si cobori in Uskudar... de aici pe apa cu ferry sau taxi-boat pana la docul Kabatas care este la 50 m de statia de tramvai... si la 150m de intrarea la Palat.
Pentru cei care stau mai mult de 2-3zile recomand varianta ultima, pentru ca este minunata privelistea asupra Palatului vazuta de pe Bosfor. Aici insa investitia este dubla :)) fiind vorba de doua mijloace de transport.
Se vehiculeaza ca taxiul este un mijloc de transport scum, dar cat de "madam economy" as fi, nu mi se pare...
Am parcurs o distanta de 8km aprox. cu 15 lire, adica mai putin de 5/e la cursul de atunci. Totul e sa intrebi inainte, sa stabilesti costul... si sa nu lasi asta din bunsimt pt. destinatie... ca arde rau!
Despre transportul local ar fi multe de spus, dar ma limitez la acele informatii care "duc" undeva, unde un turist ar fi interesat.
Asa de exemplu, tot din Eminonu, poti traversa in partea asiatica a orasului, in Kadikoy, un oras in oras... daca prinzi si vreme frumoasa este chiar relaxant... 25de minute de relax pe ferry cu un ceai in fata ta, cost 1 lira si cu minunata perspectiva asupra Moscheii Albastre si a garii/docului Haydarpasa, gara care cu ani in urma a fost distrusa in mare parte de un incendiu, iar acum este refacuta in totalitate!
Odata ajuns in Kadikoy, la prima ceainerie de pe mal... poti savura o cafea :)) Daca vrei te intorci in Europa, daca nu mergi pe artera principala si descoperi ca este o superzona comerciala... preturi usor mai mici... dar schimbul la exchange si mai mic :))
Daca te tin picioarele, undeva la 1km aviz microbistilor ajungi la stadionul Fenerbahce.
Strazi intregi cu rochii de mireasa si accesorii, piata, magazine de firma si nu numai... di tate pt. tati (rog cititi cu caciulit)
Este un traseu... Ar mai fi si un altul cu plimbare pe Cornul de Aur in doua directii, una spre Cafeneaua Piere Lotti si alta in directia Buiukada... dar s-a scris zilele trecute despre asta de catre un user remarcabil si remarcat de mine@Alina1104 parca, fie-mi iertat daca gresesc!
Spre Taksim se accede usor cu un funicular din statia Kabatas... nu l-am incercat... inca... poate din cauza numeroaselor manifestatii care acolo se organizeaza, poate din lipsa de timp, sau poate pur si simplu nu am fost incantata, se stie ca pe Istiklal Cad. sunt scumpeturile de pe lume!
Palatul Dolmabahce
cu doua sectiuni, Selamlik si Harem, cost bilet acces pt primul 30 lire si pt Harem 20 lire.
Au si niste reduceri, elevi, studenti, de grup... nesemnificativ. Oricum nu-mi pare scump, este un obiectiv care-si merita banii cu prisosinta. Cafeaua de la terasa din gradina in schimb, nu!
Palatul Topkapi
cu doua zone si preturi diferite, adica cele 4 curti, dintre care cea cu nr 3 are un muzeu care prezinta publicului articole vestimentare, bijuterii-interesant. Si zona Haremului.
Pretul unui bilet este de 30lire pt cele 4 curti care cuprind si muzeul si de 20 lire pt Harem
Nu mai sunt cozi, inca din toamna cand au renuntat la incasarea banilorla ghisee, in favoarea aparatelor automate. Iar acum in februarie, chiar pustiu, dupa atentatul de care se stie. Pustie intreaga zona, nu doar cea din fata Palatului Topkapi, lucru total neobisnuit pt mine, care eram obisnuita cu acel tumult de turisti. Pacat, poate-si vor reveni...
Moscheea Albastra, Sfanta Sophia si Cisternele tot in zona si nu mai insist asupra acestora!
Marele Bazar
ei asta-i o alta poveste-aici ajungem cu totii inca de la sosirea noastra in Istanbul.
Ca nu ne este dat sa vedem prea des un asemenea loc cu 4000 de magazine intinse pe vreo 60 de stradute. Bijuterii, ceramica, articole vestimentare, cosmetice, etc., doar pt incantarea ochilor. De cumparat nu, e de preferat sa cobori spre Eminonu, se poate si prin Grand Bazar si exista o zona numita Mahmutpasa de unde poti achizitiona articole de orice natura la un pret muuuult mai mic, chiar incomparabil fata de Bazar. Trecand in drum si prin Misir Carsi adica Bazarul Egiptean, unde te imbeti cu mirosuri. Am facut greseala sa cumpar 50gr de ceai de rodii, la nici mai mult nici mai putin, fix 5 euro... cand acelasi ceai intr-o piata oarecare l-am gasit la 1/euro...
Cert este ca facand abstractie de Grand Bazar si de Misir Carsi... in zona Mahmutpasa poti sa te lipesti de delicatese, branzeturi, masline, la preturi mai decente, dar nu mai mici decat in pietele lor saptamanale din diferite cartiere ale orasului. Totul este sa stii in care zi si unde sunt asezate aceste piete populare pt muritorii de rand!
Piata Kumkapi
este o zona unde serile sunt incantatoare, cu terasele care servesc produse din peste, preturi destul de indecente, dar zona este una cert traditionala, adevarata fata a vechiului Stambul si merita vizitata ca nu costa nimic. Aici in cursul zilei de joi, exista un asemenea bazar popular intins pe toate stradutele cartierului cu preturile cele mai mici din cate am vazut eu in toti acesti ani.
Si pt a va da cateva exemple, iata;
1kg de masline poti sa-l iei la 8lire
1kg de portocale costa 1,5 lire
1kg de mandarine 2,5-3 lire
1kk de rosii-2,5-3lire inclusiv rosiile cherry (cu gust adevarat, nu de plastic)
1kg de branza 16-25 lire
- nu recomand rahatul de niciun fel, iar daca totusi insistati, atunci alegeti sa cumparati de la un magazin de marca in delicatese Tugba se numeste, dai un ban dar face!
O cutie de 300gr costa 5euro, dar era rahat turcesc, cel original!
Si pentru ca am trecut si la papica, tin neaparat sa va spun ca se mananca f bine si ieftin daca stii de unde sa iei.
Exclus zona Bazar si Sultanahmet daca nu-ti doresti sa golesti punga rapid, ci in zonele adiacente, pe stradute unde sunt acele mici restaurante cu doua -trei masute pe trotuar si cu gratar in interior. In 4 zile, daca ai asigurat micul dejun la hotel, nici ca-ti mai trebuie altceva pana seara cand te intorci si aceste ''Locante" cum le numesc ei le intalnesti pe drumul de intoarcere, fie mananci acolo, fie iei la pachet... eu am ales mereu ultima varianta, fiindu-mi mai comod sa mananc la hotel decat pe taburetii aia mici si incomozi.
Iar daca ceri la pachet, apoi trebiue sa stiti ca nu va lipseste nimic! Tacamuri, servetele, sare, piper, pana si servetele umede, toate in pachetele mici.
Costul pt un meniu intre 6-8 lire. Ce cuprinde?! Exemplu;
5-6 aripioare, cu pilaf (de fapt este bulgur, un deliciu putin picant), salata, ardei si ceapa coapte tot pe gratar, o cutiuta cu sos de rosii si ardei picant si o cutiuta cu sos de usturoi cu iaurt.
Un ceai din partea casei.
O alta varianta, aceleasi garnituri, ar fi piept de pui la gratar, vita sau vestitele lor "kofte" adica chiftele dar la gratar.
Acum daca tinem cont de cursul de schimb, care era 1/euro=3,25 lire si 1$=2,98lire, faceti si voi socoteala cat de decent se poate manca cu maxim 3$.
Preturile chiar sunt rezonabile pt un city-break... de asta prefer eu sa dau o fuga incolo in loc de Mall Bucuresti :))
Multe ar mai fi de spus, dar am prostul obicei sa nu-mi fac ciorne... le ordonez cat de cat din cap, scriu direct, stiu este gresita procedura... dar iertati-mi eventualele greseli de ortografie sau lipsa unei cronologii!
Trimis de maria55 † in 25.02.16 15:43:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
44 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maria55 †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
44 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@maria55 - Și eu sunt fermecată de Istanbul. Și de câte ori citesc despre el mi se face un dor...
@maria55 - Frumos, interesant, util! Felicitări!
”… iertati-mi eventualele greseli de ortografie…
Ei, bine, nu de greșelile de ortografie (dacă or fi) vreau eu să mă leg, ci de "di tate pt. tati (rog cititi cu caciulit)". Corect, moldovenește, ar fi "di tăti pintru tățî", cu accent pe ă.
Apreciez gentilețea grataragiului din poza P21 care nu a atins frumoasa ta haină cu mâna lui de grataragiu.
Cât despre cafeaua la nisip - deși abia așteptam - tot nu ne-ai povestit. În P16 ne-ai arătat doar recipientele acelea frumoase, terminate cu semilună ca la moschei, dar nimic în plus. La Cinciș nu te mai iert!
@maria55 - Am plăcerea să scriu primul ecou.
Mă bucură apariția acestui review, după cca. 5 luni, ultimul fiind cel despre hotelul din Roma. De câteva luni, des accesez situl tău și nimic nou, dar azi s-a spart ghiața și mă bucur.
Colega, am mână bună. In urmă cu 2-3 zile într-un ecou la review-ul Alinei 1102 (cred că n-am greșit numerele) te-am recomandat ca o bună cunoscătoare a Istanbulului iar tu, ca să susții afirmația mea, azi ai venit cu acest bun review. Afirm eu că punctul forte al review-ului este acela că el conține sfaturi utile și de actualitate.
Mai apreciez curajul tău de a merge chiar acolo „unde mai bubuie” ști la ce mă refer.
Maria, review-ul este frumos, bun, n-ai cum să spui altfel. Felicitări și să ne citim cu bine.
Maria, asteptam acest articol si acum l-am vazut, l-am citit si vreau sa te felicit pentru toate informatiile importante.
Daca merg la Istanbul sigur voi tine cont de sfaturile tale. Felicitari!
@iulianic -multumesc pt. vizita si tin sa mentionez ca esti o fina observatoare a amanuntelor... chiar n-am realizat ca master-chef-ul ala n-a pus mana pe haina!
Cat despre cafeaua turceasca, uite, promit aici public ca la Cincis am sa vin cu 50gr de cafea (direct de la sursa) nu stiu insa cu nisipul cum ramane desi nu duc lipsa de acesta... am la 200m de casa, suficient! m sa fac un efort, doar pt a ma ierta... altfel te ocolesc la Cincis de nu te vezi!!
@maria55 - Nu, să nu mă ocolești! Vreau să-mi vorbești despre cafeaua preparată la nisip. Nu aștept să-mi oferi așa ceva, vreau doar să-mi vorbești despre cafea.
În tinerețea mea, la Eforie, o turcoaică prepara cafea la nisip undeva afară, la margine de faleză. Cât am stat acolo, am fost clienții ei și ne amintim și acum cu mare drag de ea.
Am fost în Turcia într-un circuit și pe unde am umblat, două săptămâni, nu am gustat cafea la nisip. Peste tot era doar la aparate, nici măcar la ibric.
Am redescoperit cafeaua la nisip - cu cafea chiar turcească - la Târgul de Crăciun din București. Am degustat-o cu mare plăcere.
@Mihai18, multumesc pt. vizita si... afirmativ... ai gresit! Este @lina1104 dar cel mai mult ma bucura faptul ca ma monitorizezi! Da, sunt flatata si-ti multumesc, chiar si pt observatia ca n-am scris nimc de 5 luni! Sunt de acrd cu tine, insa din motive dependente de vointa mea nu m-am putut reculege, nu am avut starea necesara, intelegi?!
Dar, pazea ca vin din urma... nu ma las neam!
Cat priveste "bubuiala" sa stii ca initial am avut o retinere... dar mi-am zis ca drac mort n-ai sa vezi, oferta era prea buna, prea de nerefuzat, asa ca am plecat!
Istanbulul insa se resimte dupa atentat, era f aglomerat prin cartiere, iar zona turistica goala! Cativa rataciti ca si mine... cativa! Multumesc inca odata pt aprecieri!
@Aurici, stiu ca esti o impatimita n ceea ce priveste Turcia, la randu-mi te citesc cu mare placere!
@Adryana, promit ca atunci cand are sa fie cazul am sa incerc sa fiu cel mai bun ghid pt. tine!
Va multumesc amandurora pt vizita!
@iulianic - cred ca este singurul loc unde mai au asa ceva... sau daca or mai fi nu le stiu eu!
Langa Yeni cami, singura geamie intre Bzarul Egiptean (iesirea din el) si statia tramvaiului T1, pe laterala geamiei dinspre Eminonu/Bosfor/docuri, este o terasa cafenea/ceainerie... prepararea cafelei se face in fata ta, adica existand aceasta oportunitate daca te asezi la o masa langa cafengiu... care era un pusti... dar cafeaua excelenta!
Cat despre turcoaica din Eforie, da o stiu, stiu si locatia... dar nu mai este ce a fost! Acum terasa functioneaza in cursul zilei ca si inpinge tava, iar seara o ridica la rang de terasa/restaurant, cu formatie, ospatari si servire a la cart! Pacat... era ceva traditional fiindca avem si noi turcii nostri autohtoni!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursie la porțile Orientului, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)
@webmaster - draga web, multumesc! Ebine cum zici tu!!
Aceasta este o rubrica de ecouri, eu insa am cam ramas fara citind si vazand pozele. descrierea minutioasa facuta si atat de precise m-au facut sa trec articolul la favorite iar cand voi ajunge pe acolo probabil ca am sa apelez la tine si pentru alte sfaturi. Deocamdata ma multumesc cu aceasta lectura minunata, cu pozele facute de tine iar ca multumire iti acord cu mare drag votul meu.
@maria55 - E-adevarat ca turcii mananca mai mult rahat decat noi? Si ca au magazine pline numai cu rahat? Adica au un singur produs, numite "rahaterii" (cum exista "ciocolateriile" in Belgia si Franta?)
@mishu - emotionant ecou! Multumesc pentru vizita; iar in ceea ce priveste o viitoare escapada la Istanbul, promit sa fiu cel mai tare ghid pentru tine! Cred totusi ca ma exprim mai bine verbal, decat in scris si stii de ce? Dupa ce am recitit articolul, mi-a lasat impresia de ceva "haotic" daca nu chiar mai rau! Asa ca tinem legatura...
@dorgo - nu @dorgo! Rahat mananca in egala masura toata lumea "Rahaterii" nu sunt... sunt in schimb magazine de delicatese de-ti "ploua-n gura" cum e o vorba romaneasca! Iar daca totusi exista magazine care vand doar acest produs, se numesc 'Lokum-market"
@maria55 - am uitat sa-ti spun dar cand am vazut pozele 2 si 3 eram mai ceva decat catelul lui Pavlov, si la fel am patit si acum cand m-am uitat din nou, ce sa mai imaginatia o ia razna rau de tot.
@maria55 - Şi pe mine Istanbulul m-a fermecat de mult, şi aşa am rămas - fermecată de el -, până în ziua de azi. Aşa că ţi-am citit şi votat cu mare plăcere articolul.
@Carmen Ion - multumesc Carmen! Si eu care credeam ca sunt singura impatimita in ale Turciei
Eu una, as provoca lumea la o mini/intalnire la Istanbul... crede-ma ca tariful nu s-ar ridica intr-atat incat sa nu merite! Pe langa faptul ca de vizitat, har Domnului ai ce, iar in ceea ce privesc serviciile turcilor... deja este arhi/cunoscut!
@maria55 - eu nu am fost niciodata in Turcia asa ca pentru mine ar fi si mai interesant
@maria55 - Da, bună ideea cu mini-maxi întâlnirea la Istanbul!
@Carmen Ion, incercam?!
@mishu, toate au un inceput! Sa fim sanatosi sa putem hoinari!
@maria55 - Ştiu şi eu? Deocamdată e Cincişul, pe urmă Meteora de Paşti.
Cele mai bune luni de vizitat Istanbulul sunt, după părerea mea, mai şi septembrie. Fiindcă tu eşti cea care a venit cu ideea, discut-o eventual la Cinciş cu Cornel. Sau postează propunerea direct pe site, să vedem reacţia.
@Carmen Ion - da, ai dreptate... sunt multe "angajamente"... plecari de Paste, vacante de vara, apoi cele de toamna... remuneratia mica
Dar este bine de luat in calcul... si nu doar cele doua luni sunt bune, de exemplu am fost in februarie si erau temperaturi de 18-19grade... in toate cele trei zile, adevarat in a patra in schimb a plouat rau de tot!
@maria55 - Eu am fost o dată la sfârşitul lui aprilie-începutul lui mai iar acum doi ani în septembrie şi vremea a fost perfectă. În schimb, când am fost vara ne-am topit de căldură, că doar nu poţi să stai tot timpul pe vapor, în bătaia brizei
@maria55, Carmen Ion - am reţinut / preluat ideea.
O facem! (mai corect sau practic spus, totuşi: O propunem! ]
Anul acesta (în sept), anul viitor, vedem. Dar de făcut, se va face/propune.
@Admin - Bravo! Hai la anul, că eu nu pot în septembrie - la începutul lui mai e minunat, copacii înfloriţi, o frumuseţe! Să fim sănătoşi şi mai ales să sperăm că situaţia se va mai calma în zonă.
@Admin, uite asa se naste ceva... dintr-o inspiratie de moment, sau dintr-un ecou! Multumim pt atentia acordata subiectulu!
@Carmen Ion, sfarsit de octombrie... tot cald este si frumos, s'apoi ne mai gandim si la costuri!
In ceea ce priveste situatia despre ceea ce recent s-a discutat, fara teama, eu am plecat la cateva zile dupa... doar lipsa turistilor o corelam cu uratele incidente din Sultanahmet! Dar asta aduce si scaderi de preturi...
Felicitari Maria pentru stilul amanuntit de a scrie, nu toti avem talentul acesta, de a reda atat de minutios tot. Pe viitor o sa incerc sa notez tot pe unde merg sper sa si reusesc. Cel putin preturile o sa incerc sa le tin minte si pentru bugetul meu la care tin.
O sa te urmaresc in continuare, sa mai invat una alta din stilul tau de a povesti, dar si amanunte interesante despre destinatiile pe care le vizitezi, poate imi vor fi folositoare intr-o buna zi. Vreau sa-ti spun ca esti un bun mentor, pentru incepatori ca mine, care mai au inca multe de invatat!
Felicitari !
@alina1104 - multumesc pt. vizita, dar mai ales pt. frumoasele cuvinte din continutul ecoului!
Cat despre "tinerea in minte" a acelor amanunte incepe sa se estompeze odata cu varsta si ma refer la mine...
Nu sunt adepta scrisului "cu floricele" niici al stilului "romantat", desi recunosc, imi place sa citesc reviewuri de acest gen... dar stii cum se spune:"strugurii sunt acrii, odata ce nu ajungi la ei" ca doar n-am sa recunosc nici in ruptul capului ca de fapt nu ma pricep!!! Sunt o fire pratica, mai pragmatica si econoama de aceea retin acest gen de amanunte:sunt interesata in mod direct! Dar si nenumaratele mele drumuri in Istanbul m-au ajutat!
In ceea ce te priveste, nu pot decat sa te felicit din nou, stii ca am mai facut-o si sa stii ca am si share-uit un articol al tau (mutat in GrupAFA) cu titlul "un user care promite"! Si nu m-ai dezamagit! Sa nu te opresti din scris, toate au un inceput, iar la "inceputul" meu cand colegii de aici erau doar niste username-uri pt mine... m-au incurajat printr-un votulet, eram tare incantata!!! Era modul si masura aprecierii...
@marie, marie AMR 3 ca nu stiu cum sa zic de duminica fiindca plecam noaptea si as pune si asta la socoteala... sau mai bine nu, asa pare ca trece mai usor.
Frumos, notat la carnetel tot si sti ce as vrea sa mai aflu? , scriu aici, poate vor si altii sa stie... o fi mai ok sa plecam cu valuta din tara sau sa luam lire de aici? , de bancomat nu te intreb, stiu ca nu ai card.
Garanti banc este turceasca, detinatorii de carduri ai lor scot lire in turcia cu zero comisioane, o sa vad maine un curs oficial si compar cu ce ai scris tu mai sus. Abia astept sa te vad si sa colindam asa in cinstea zilei noastre... cum care noastre... pai 8 Martie, desigur!
@roth, ai retinut bine... io sunt aia fara carduri... imi place chas-ul inca de mic copil
Daca ai cardul la tine in schimb... sunt "acoperita" si eu... daca raman fara chas...
Eu plec mereu cu dolari sau euro, iar acolo schimb zilnic atat cat am nevoie, sunt ezchange-uri la tot pasul! Cursul din review a fost atunci... acum poate fi altul, mai mare sau mai mic, de aceea trebuie verificat!
Dar stai linistita ca nu-i semnificativ... este doar orientativ, iar pt micile cheltuieli la sosirea in Istanbul (o apa, o cafea, o toilete) mai am eu 20lire din drumurile anterioare. AMR... putin... abia astept! Iar acum, ma pun pe scris despre hotel, pt ca sunt convinsa ca la revenirea noastra ai sa scrii si tu si nu vreau sa ne batem in... puncte
Va astept... cu drag... sa plecam in Marea Hoinareala!
@maria55 -
ca intodeauna, surprinzi frumosul si utilul. Mă bucur sincer că avem oameni ca tine, care ne sunt de mare ajutor cu review-urile lor şi ne faci să călătorim măcar cu gândul alături de tine. La cât mai multe călătorii, mai ales împreună, felicitări!
@extracrisina - multumesc pt. vizita! Vezi ca se pun bazele unei mini/intalniri la Istanbul... spre toamna, poate asa te incumeti!
Si inca ceva, stiu ca ai fost intr-o superba vacanta la Oludeniz, de ce ma rog frumos nu scrii despre asta?!
Hai, ca inceputul e greu... apoi curge de la sine... plus ca zona Beclean, cu acele frumoase traditii, serbari, etc., la care participi n-ar fi rau sa aiba un reprezentant si aici!
@maria55 - Și mie îmi surâde ideea unei întâlniri AFA la Istanbul în luna octombrie, mă declar îndrăgostită profund de acest megaoraș. Așa că ideea e de luat în seamă, mai ales că se poate transpune în realitate cu cheltuieli nu prea mari!
@irinad - stiu ca esti la fel de impatimita cand e vorba de Istanbul! Am citit tot ceea ce ai scris!
Am fi "ghizi" pt potentialii doritori! Si da, costurile sunt relativ mici, cel putin cu plecare din Constanta, undeva la 180-200/ron dus-intors... o locatie buna, centrala la 25/e/pers/zi, cu mic dejun si iata cum poti avea un city break reusit!
@maria55: Şi eu am citit tot ce-ai scris tu, inclusiv articole mai vechi. Da, am fi nişte "ghizi" perfecți, am mai găsi cu siguranță şi alți potențiali ghizi! ????
@maria55 - Am si eu vreo 5--7 lire de 5 ani, si un caed de taxe, o sa le iau poate ne sunt utile, mai ales ca pe card am 15 euro.
Nu am cum sa ma bat cu tine in puncte, din respect o sa le donez spre rw-ul tau
@roth - multumesc, esti altruista! Sa nu uiti nimic... sa iei cu tine, toate cardurile
@maria55 -
inventar carduri
Ratb, Dona, Cora... etc... am retinut, iau toate cardurile Marie draga.
@maria55: V-am gasit acest articol si mi-a atras atentia, inca din titlu, cuvantul ISTANBUL. Nu am fost inca dar este pe lista noastra cu "de vazut neaparat". Din pacate, tinand cont de contextul social si politic, cred ca vom mai astepta (la fel ca si cu Londra sau Paris).
Ati punctat foarte bine cam tot ce cred ca este important de retinut, de la transport la mancare la obiectivele ce trebuie vizitate. Foarte, foarte util de citit inainte sa pleci spre Istanbul
Va felicit, la randul meu, pentru un articol organizat si detaliat foarte bine
@TinaK: wow, multumesc mult pt aprecieri! Sunt tare incantata cand cineva "răscoleste" printre articolele mele! Da, sunt fan Turcia si fara sa ma laud pot spune ca stiu Istanbulu' mai bine decât propria-mi capitala????!
Un singur lucru vreau sa adaug si daca pot chiar sa te conving!!! Nu rata Istanbulu' fiindca nici nu stii ce pierzi!
@maria55: Va cred pe cuvant si o sa tin cont de sfatul dv. ! Nu a existat persoana pe care sa o stiu si care sa fi fost in Istanbul sa spuna ca nu a fost ceva exceptional, magic si de neratat.
Ba mai mult, chiar va voi adauga articolul la favorite si pt a imi fi cat mai la indemana in apropierea pregatirilor unei eventuale excursii in Istanbul (chiar daca, cu siguranta, nu anul acesta).
Faptul ca il stiti atat de bine, ma va face sa va deranjez, poate, si personal, pentru raspunsuri la intrebarile si curiozitatile pe care le vom avea la momentul respective.
Multumim!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 A patra zi în Istanbul, minunăție de oraș — scris în 07.11.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile superbe în Istanbul (3) — scris în 31.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile în superbul Istanbul (2) — scris în 30.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Patru zile pline în Istanbul — scris în 28.10.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 5 zile in Istanbul — scris în 12.10.24 de Lumi713 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 City break Istanbul — scris în 07.05.24 de Dan-George din BRAILA - nu recomandă
- Oct.2023 Istanbul prin ochii nostri — scris în 30.06.24 de GloriaS din CORNETU [IF] - RECOMANDĂ