GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acum mult timp, mergand spre pestera Dambovicioara m-am indragostit iremediabil de valea Dambovitei, zona cuprinsa intre Malul cu Flori si Bran, asa ca de 14 ani TIMPUL atat iarna cat si vara, dar si banii se consuma acolo, sub stanca Coltii albinei din comuna Stoenesti/Arges. In tinerete am colindat cu cortul multe zone salbatice din Romania dar nici un loc nu m-a fulgerat ca aceasta zona. Eu, o braileanca traita in Teleorman, putin prin Ardeal si stabilita de 30 ani in Bucuresti, sotul din Giurgiu si "vietuit" in Fagaras, Caracal, Dobrogea, etc., ne-am stabilit resedinta sufletului aici, pacat ca nu si fizic, viata noastra continuand in capitala.
Am fost zilele trecute acolo, timpul a fost bun, chiar cald si soare fata de Bucuresti. Sunt multe de scris despre zona, azi va spun doar ca daca vreti sa va spalati sufletul, plecati spre aceste locuri si va bucurati de cheile Dambovitei de la Cetateni, pt cei ce pot urca la manastirea Cetateni sunt de vazut locuri istorice deosebite, mergeti pe valea Badencei (din satul Badeni pe drum asfaltat si apoi pietruit spre inima muntilor), popositi in Stoenesti la monument si daca va apuca noaptea vedeti crucea de pe Coltii Albinei luminata asemeni celei de pe Caraiman, de aici fie mergeti spre Campulung Muscel si la intersectia cu Holcim opriti-va sa vedeti Manastirea Namaesti apoi orasul frumos si cu multe locuri istorice sau din Stoenesti luati-o spre Slobozia- Dragoslavele- Rucar. Nu pot sa va spun momentat despre cazari, sunt cred 2-3 pensiuni, gasiti sa va asezati cu cortul dar intrebati intai localnicii unde este voie iar in august, ma interesez si anunt in timp util, se organizeaza concurs international de parapante si atunci se pot pune corturi in spatele conacului (fosta tabara in anii comunisti), cred ca ve-ti gasi cazare si la localnici. Se spune ca animalele au un suflet aparte, canichuta noastra Tina (a murit acum 2 ani), avea o bucurie imensa cand se apropia de zona, se ridica in masina si devenea nerabdatoare sa colinde valea si padurile.
Atat acum despre zona, voi cauta ce au scris ceilalti despre ce este de vazut si voi reveni daca sunt lucruri nespuse aici.
Va doresc sa respirati aerul "muscelelor".
Trimis de elviramvio in 17.06.14 13:11:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUCĂR.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
O mica remarca: daca imi este permis, referitor la orasele in care ati ,,vietuit ,,sotul a slujit patriei!
@banal: Da, a "slujit" patria la "arma" medicala dar doar in Galati si Dej (amandoi), in rest a copilarit - tot urmand tatal militar.
notă webm: text trimis spre publicare ca articol distinct şi mutat ulterior de noi în completarea articolului precedent al aceleiaşi autoare, pe acelaşi subiect
Coltii albinei / Crucea lui Mihai Viteazul
Am promis ca voi reveni cu informatii despre ce nu s-a scris legat de zona draga inimii mele, Stoenesti Arges. Poze nu am momentan (hotul bata-l vina) dar gasiti suficiente, chiar si un filmuletul pe youtoube, de la montarea crucii.
Dupa victoria de la Calugareni din 13/23 august 1595- controversata de multi istorici - domnitorul Mihai Viteazul s-a retras din calea turcilor condusi de Sinan Pasa, a lasat Bucurestiul si Targovistea sa fie praduite, oastea lui fiind mult prea mica fata de puhoiul lui Sinan si si-a stabilit tabara pentru "oastea lui de tara" pe actualul teritoriu al comunei Stoenesti Arges, in satul Badeni, locul numit Plaiul Malaistei si aici a asteptat sa primesca trupele de mercenari, cazaci, dorobanti de la Sigismund Bathory, principele Ardealului si de la Razvan Voda, voievodul Moldovei, alaturi de Mihai fiind "haiducii" (, bulgari si sarbi) de la sudul Dunarii, toti dorind sa-i alunge pe otomani de pe pamanturile crestine, fapt implinit pt munteni dupa batalia de la Giurgiu din 1599. Intru pomenirea lui localnicii au inaltat pe stanca Coltii albinei o cruce de lemn care s-a pastrat pana acum aproximativ 60 de ani. Dupa unele legende pe meleagurile acestea a trecut si in alte dati, satul de atunci fiind un sat " de plai" atestat inca din 1565, adica pazitori ai trecerilor peste munti, ai hotarelor, in Ardealul condus de Sigismund.
In 2010 s-a ridicat actuala cruce de metal tot pe Coltii albinei; are o inaltime de 9 m si o deschidere de 6 m, se vede din soseaua nationala ce trece prin comuna (sosea ce uneste Campulung de Targoviste) iar noaptea este luminata asemeni celei de pe Caraiman. Stanca se afla la peste 1100 m inaltime. A fost ridicata cu ajutorul unui elicopter si a salvamontistilor musceleni intr-un interval de 8 ore, timp in care un preot din comuna s-a rugat continuu stand in genunchi si a fost sfintita de Inaltarea Domnului in 2010. Ocupa locul 5, ca inaltime, in lista crucilor din Romania (cea de pe Caraiman inaltata la initiativa regelui Ferdinand si a reginei Maria) este pe locul 2.
Tot in Stoenesti exista o cruce de piatra cu inscriptii in slavona, amintind de Mihai Viteazul; crucea a fost ridicata in timpul domniei lui si a fost descoperita in anul 1930.
Ca sunt foarte dragi aceste cruci pt muscelenii adevarati (dar si pt cei ca noi ce ne-am lipit cu sufletul curat de muscelele impadurite) este si faptul ca pe stema comunei se afla alaturi de simbolul raului Dambovita si de brad (argintate), o cruce treflata de aur ce simbolizeaza "crucea lui Mihai Viteazul".
Voi reveni sa va spun despre monumentul eroilor neamului din centrul comunei, loc unde este amplasata si crucea de piatra.
Drum bun si vreme frumoasa!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Cateva obiective culoarul Rucar - Bran — scris în 14.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Excursie Fundata-Șirnea-Dâmbovicioara-Rucăr-retur — scris în 18.06.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Culoarul Rucăr – Bran și obiectivele sale de top — scris în 19.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Schitul Dragoslavele – Stavropighie Patriarhală — scris în 09.10.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Ce poti vizita intr-o duminica pe culoarul Rucar-Bran — scris în 23.08.16 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Vă invit la Rucăr — scris în 19.07.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Drumetie pe varful Piatra Dragoslavelor — scris în 29.01.15 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ