ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Casa fluturilor de la Praid - Zbor gingaș de fluturaș în ținutul sării!

TIPĂREȘTE URM de aici

În vara aceasta am ajuns din nou în zona Sovata – Praid. Este o destinație de vacanță pe care o îndrăgim pentru că acolo există multe posibilități de petrecere a câtorva zile de vacanță într-un mod foarte plăcut. Un obiectiv încântător pe care l-am vizitat cu ocazia sejurului nostru de la începutul lunii august este Casa fluturilor vii de la Praid. Aflasem de existența acestui obiectiv înainte de a pleca de acasă, așa că într-o dimineață după ce am servit micul dejun ne-am hotărât să mergem ”în vizită la fluturi” (după cum avea să repete încântat cel mic atunci când i-am spus unde vom ajunge).

Localizare – Accesul către Casa fluturilor de la Praid este destul de simplu, deoarece din drumul principal care străbate localitatea (pe hartă DN 13A) se intră pe strada Salinei. După puțin timp drumul se bifurcă și către dreapta se desprinde strada Kullomezo. În această zonă sunt amenajate mai multe parcări cu plată, spații utile mai ales pentru cei care vizitează salina din apropiere (am văzut că tarifele oscilează între 5 lei și 10 lei pe zi de autoturism). După aproximativ 200 de metri apare Casa fluturilor, obiectivul aflându-se pe partea dreaptă a străzii. În față pot parca trei-patru mașini, iar noi am avut noroc să fim singurii vizitatori în acel moment, astfel că nu am avut probleme din acest punct de vedere.

Obiectivul nu este unul impunător, însă poate fi lesne observat datorită câtorva afișe cu fluturi amplasate lângă intrare. Prima impresie a fost că am ajuns în fața unui garaj mai mare; cele câteva ghivece cu flori multicolore atârnate deasupra intrării ne-au anunțat totuși că vom vedea lucruri frumoase aici, așa că ne-am grăbit să intrăm. Prima încăpere reprezintă locul de unde se achiziționează biletele de intrare și totodată un spațiu în care sunt expuse mai multe suveniruri, majoritatea având în prim-plan fluturele.

Cel mic era nerăbdător să vadă fluturii, așa că am achitat și am fost conduși către intrarea în camera fluturilor. Încăperea spațioasă (am citit pe un panou că are aproximativ 150 mp) reprezintă un parc în miniatură; există multe plante pe margine, iar în centru este amenajat un iaz micuț unde înotau câțiva peștișori colorați. Aleea pietruită de formă circulară ne-a permis să ne plimbăm nestingheriți prin încăpere, în timp ce fluturașii dansau în jurul nostru. O altă surpriză plăcută ne aștepta într-un colț al încăperii: mai multe păsărele vorbărețe ciuguleau semințe pe un suport și zburau prin apropiere, fără a se teme însă de prezența noastră acolo. După ce am ieșit, am întrebat ce păsări sunt cele văzute de noi și ni s-a răspuns că micile zburătoare sunt cinteze.

Să revin la prezentarea fluturilor; sunt mai multe specii găzduite aici, însă am remarcat câteva nuanțe dominante: unii albaștri, alții arămii și unii având pe fiecare aripă un desen asemenea unui ochi (am găsit ulterior pe net faptul că aceștia ar fi numiți ”Ochi de bufniță”). Pe parcursul celor aproximativ 50 de minute petrecute în încăpere am respectat rugămintea care ne fusese adresată la intrare, respectiv aceea de a nu atinge fluturii; chiar și cel mic s-a conformat, deși probabil că și-ar fi dorit să-i atingă măcar un pic. I-am explicat însă că o mică mângâiere din partea noastră poate dăuna grav fluturașilor.

Fluturii zburau peste tot, dar am observat că preferau două zone: un prim spațiu mai aglomerat se afla în jurul iazului, întrucât acolo erau mai multe felii de fructe pe care fluturii se așezau pentru a se hrăni, iar un alt doilea spațiu populat era reprezentat de o plasă aflată în partea superioară a peretelui opus intrării; prin acea plasă se realizează aerisirea încăperii.

În timp ce băiatul zburda încântat în urmărirea fluturilor sau aștepta răbdător alături de mama lui ca vreun fluture așezat să își deschidă aripile pentru a-l putea vedea mai bine, eu am lecturat cele câteva panouri informative de pe pereți. Am parcurs detalii despre viața fluturilor, trecând de la stadiul de ou către omidă, pupă (crisalidă) și apoi imago (fluturele adult). Astfel, am aflat că există diferențe importante între specii: De exemplu, ”în timp ce unele omizi își desăvârșesc dezvoltarea în doar câteva săptămâni, altele (în special omizile speciilor alpina și cele din zonele arctice) pot petrece mai mulți ani până la atingerea deplinei maturități.”

În apropiere sunt afișate niște imagini în care am văzut diverse ouă de fluturi; pot spune că acestea diferă semnificativ de la o specie la alta. Probabil că dacă aș fi întâlnit imaginile în alt loc și fără să fie oferită vreo explicație aș fi crezut că pe panou sunt niște plante, probabil niște cactuși, nicidecum ouă de fluturi!

Un alt panou informativ prezintă în detaliu morfologia internă a unui fluture, iar ultimele informații pe care le-am parcurs au fost cele referitoare la istoria caselor de fluturi în lume. ”În anul 1978 la Dorset (în Anglia) s-a construit prima casă de fluturi din lume, aceste construcții răspândindu-se apoi rapid atât în Europa, cât și pe alte continente. ” În ceea ce privește fluturii pe care îi putem admira la Praid, ”aceștia ajung aici sub formă de crisalide de la fermele de fluturi din America de Sud, Asia și Africa și apoi sunt așezați într-un incubator special construit de unde, în câteva zile (în funcție de specie), se nasc din vierme niște fluturi minunați.”

Mi s-au părut interesante toate aceste detalii referitoare la viața plăpândelor ființe care zburau în jurul nostru, m-am gândit imediat la călătoria lungă pe care o fac pentru a fi aduși aici ca să încânte privirile celor care îi vizitează.

Înainte de a ieși din încăperea fluturilor, cel mic și-a luat pe rând rămas-bun atât de la fluturașii colorați, cât și de la peștișori sau de la păsărele și le-a promis că va reveni pentru o nouă vizită! Așa că zona Sovata-Praid se va regăsi cu siguranță în planurile noastre pentru concediile viitoare.

Nu puteam pleca fără un mic suvenir care să ne aducă aminte de faptul că noi amfostacolo, ”în vizită la fluturi”. Așa că ne-am plimbat puțin prin dreptul rafturilor cu rame, ceșcuțe, cercei, pandantive sau alte obiecte pe care apăreau fluturașii, până când cel mic a hotărât că dorește un puzzle mic (am plătit 5 lei pentru acest obiect).

Programul de vizitare a acestui obiectiv este zilnic între orele 09.00 – 19.00 (din Mai până în Spetembrie), iar tarifele sunt: 6 lei/copil, elev, student și 7 lei/adult, pensionar (noi trei am plătit 20 de lei).

În încheiere, vă recomandăm să vizitați Casa fluturilor de la Praid, un obiectiv interesant din acest ținut al sării, aflat în apropierea salinei și a ștrandului din localitate! Călătorii plăcute tuturor!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 26.08.16 18:57:15
Validat / Publicat: 26.08.16 23:40:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].

VIZUALIZĂRI: 3790 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Au aparut doi fluturi la masă. Probabil că servesc micul dejun! :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

calatorul
[27.08.16 00:21:40]
»

In sfarsit, am si eu primul vot?

mprofeanu
[27.08.16 09:45:35]
»

@Crazy_Mouse: Felicitări pentru review și pentru poze!

Cu muncă și plăcere se poate și la noi. Asta am dedus eu citind aceste impresii. Excelent!

Floryn81AUTOR REVIEW
[27.08.16 09:59:32]
»

@mprofeanu: Mulțumesc frumos! Într-adevăr, se vede din modul cum a fost amenajată locația că cineva a pus și suflet acolo (pe lângă muncă și bani). Atât pentru adulți, dar mai ales pentru cei mici, Casa fluturilor vii de la Praid este un loc minunat pentru că se pot bucura atât de fluturi, cât și de prezența peștișorilor sau a simpaticelor păsărele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[27.08.16 10:03:51]
»

@calatorul: Probabil că așa a fost! Mă bucur că v-a plăcut articolul!

krisstinna
[27.08.16 10:26:38]
»

@Crazy_Mouse: Foarte interesant, nu am știut de această casă a fluturilor. Sigur o vizitam. Data viitoare când voi fi prin zonă am să le fac o vizită fluturilor, datorită ție.

Floryn81AUTOR REVIEW
[27.08.16 11:00:34]
»

@krisstinna: Mă bucur! Fluturașii merită vizitați de oricine ajunge în zonă! Iar apropierea obiectivului de salină, de ștrand sau chiar și de Canionul de sare de la Praid vă poate permite să mergeți la mai multe obiective în aceeași zi.

Carmen Ion
[27.08.16 11:40:04]
»

@Crazy_Mouse: Foarte bună recomandare; nu am ştiut de existenţa acestui loc.

krisstinna
[27.08.16 12:21:30]
»

@Crazy_Mouse: Am fost la ștrand și la salină, la fluturi nu. Există în Sovata o barieră între mine și limba vorbită acolo. Am fost de două ori, nu-mi mai doresc. La fluturi da, aș vrea. Mie îmi place să râd. În Sovata îmi vine să plâng pentru că sunt la mine în România și nu primesc o cameră dacă nu vorbesc limba lor, nu primesc pâine dacât dacă arăt cu degetul produsul. A fost dureros. De două ori, nu o dată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[27.08.16 13:21:15]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos!

Rofri
[27.08.16 17:46:08]
»

Am vizitat şi noi vara asta casa fluturilor, cu ocazia scurtului nostru popas în Praid. Aflasem tot de pe AFA de existenţa acestuia şi ne-am dus ţintit! E într-adevăr ceva inedit şi sunt de admirat oamenii aceia care s-au gândit să ofere turiştilor o bucurie pur estetică, nu doar mâncare şi distracţie. Noi am văzut şi un fluture care imita perfect o frunză uscată, însă n-am avut parte de cei albaştri...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Rofri
[27.08.16 17:55:12]
»

@krisstinna: Nu te supăra, trebuie să te contrazic. Sunt prejudecăţi. Nouă niciodată nu ni s-a întâmplat aşa ceva prin Sovata sau pe oriunde am mai fost prin zonă. Şi spun asta pentru că de câţiva ani preferăm să ne petrecem concediile în ţinutul secuiesc, ni se pare mai civilizat.

elviramvio
[28.08.16 13:45:54]
»

@Crazy_Mouse:

Superb, auzisem de acest loc dar nu am vazut poze pana acum.

ANILU
[28.08.16 15:44:45]
»

@Crazy_Mouse: Descoper locuri noi de văzut/vizitat citind articolele tale.

La Praid am făcut și un revelion, am fost la salină și chiar ne-am plimbat prin zonă dar nu am descoperit Casa Fluturilor.

Un motiv în plus când ajungem în zonă că mai avem locuri de văzut.

Felicitări pentru articol și că ne-ai spus și nouă.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[28.08.16 22:38:49]
»

@ANILU; @elviramvio - Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

Zona Praidului oferă numeroase posibilități de petrecere a unor sejururi frumoase; ne dorim și noi să mai revenim, mai ales că încă nu am reușit să ne plimbăm cu mocănița. Și nici Canionul de sare nu am avut timp să îl explorăm încă, dar este bine că a mai rămas câte ceva de văzut pe acolo pentru un viitor sejur!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[29.08.16 13:47:08]
»

@Crazy_Mouse: Ajung si eu cu intarziere la articolul tau insa cu bucuria de a citi si cateva ecouri care arata dragostea fata de aceste locuri.

Am vazut si eu o singura data o ferma de fluturi si v-as invita cu mare drag acolo (dar deocamdata doar daca cititi articolul meu despre Malaezia , pentru ca acolo am vazut eu o astfel de ferma.

Mi s-a parut minunat (bineteles ca te simteai ca in sauna un interior, ca oricum si afara era foarte cald) dar cu toti acei fluturi care veneau si se sezau pe tine (colega mea avea o bluza rosie si era mai atractiva, eu aveam o bluza gri), se asezau in palma ta, era minunat. Din ce stiu acolo se gaseau cel putin 300 de specii de fluturi si binenteles ca erau si alte vietuitoare pe acolo.

La fel din loc in loc erau puse fructe pe niste suporturi sub forma de floare (am vazut in special ananas).

Tema fluturilor insa servea si ca afacere, langa aceasta "ferma" cum era ea numita exista si un atelier cu matasuri natural (un vis) si cu atelier de pictura manuala dar si un magazin cu diverse suveniruri (normal tema principal fluturii).

Astfel acest articol nu a facut decat sa-mi doresc sa ajung si eu acolo incat sa vad o ferma de fluturi si la noi.

La poze am tras doar cu ochiul, urmeaza sa le savurez.

Felicitari, votat cu mare drag.

PS- Pot completa acum si cu impresii dupa ce am vazut pozele. Acestea sunt minunate si cand stii cat de delicate si fragile sunt aceste finite apreciezi si mai mult munca acestor oameni care fac ca acest loc sa reziste. Iar poza cu ouale (P27) e intradevar deosebita.

Si daca o sa ajungi si in Malaezia (Penang) nu ocoli ferma de fluturi de acolo (este cred ca de cel putin 10 ori mai mare)

Felicitari inca o data pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[29.08.16 23:11:47]
»

@mishu: Am ajuns și eu cu întârziere la acest ecou; nu cred că vom merge prea curând în Malaezia pentru a vizita ferma de fluturi de acolo, însă deocamdată ne mulțumim cu cea de la Praid. Fluturii întâlniți de noi nu erau atât de numeroși și nici prea prietenoși (nu au venit să se așeze pe noi), dar erau drăgălași și asta ne-a plăcut mult!

Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
buterfly*
[30.08.16 07:06:17]
»

iote fratii mei!!!

Floryn81AUTOR REVIEW
[30.08.16 09:42:06]
»

@buterfly: Da, chiar ei

webmasterX
[07.08.17 19:00:24]
»

Mutat în rubrica "Casa fluturilor [Praid], SOVATA - PRAID" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, buterfly*, calatorul, elviramvio, mishu, mprofeanu, Rofri
Alte impresii din această RUBRICĂCasa fluturilor:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067414999008179 sec
    ecranul dvs: 1 x 1