ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.06.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Vacanță în Tunisia

TIPĂREȘTE URM de aici

Ca locație de vacanță, Tunisia figura de mult pe lista mea de opțiuni. Tulburările care au avut loc acolo - culminând cu atacul armat din Tunis (18 martie 2015, la Muzeul Național Bardo) urmat la puțin timp de cel din stațiunea Sousse (26 iunie 2015, pe plaja hotelului Imperial Marhaba) - m-au făcut să-mi îndrept gândurile spre alte destinații de vacanță. De altfel atenționările MAE, prăbușirea turismului tunisian și dispariția agenției din Romania specializată pe turism în Tunisia au fost hotărâtoare din acest punct de vedere. Acum, când totul s-a calmat, când măsurile de siguranță în Tunisia s-au întărit, ofertele AFA mi-au readus în actualitate dorința mea mai veche. Da, voi merge în Tunisia pentru că știam că acolo mă așteaptă foarte multe atracții potrivite stilului meu de turism.

Cu multe mulțumiri pentru sprijinul acordat de AFA în planificarea și organizarea acestei vacanțe, voi spune că am optat pentru un sejur de 7 nopți la Hotel Iberostar Kantaoui Bay din Sousse. La timpul cuvenit, am primit prin e-mail toate informațiile necesare plecării, precum și biletele de avion.

Sâmbătă, 25 mai 2019, dis-de-dimineață, ne-am prezentat la Aeroportul Henry Coandă - București. Am făcut check-in-ul singuri, iar la ora 7.00 ne-am luat zborul spre Enfidha Hammamet - Tunisia. Zborul cu Air Bucharest - o companie cu care nu mai călătorisem până atunci - a fost bun, cu decolare și cu aterizare foarte line. Țin să menționez doar că nu am văzut până acum o coadă de avioane așteptând pe pista de decolare (motiv pentru care am avut o întârziere de 15 minute la plecare, situație explicată și scuzată de pilotul comandant). Ne-am convins o dată în plus că timpul vacanțelor sosise și că românii călătoresc mult. Referitor la serviciile la bord… mai sărace ca de obicei. Doar un croissant și un pahar cu suc. La dus (dimineața) s-a oferit și un ceai sau o cafea. Ca turist - avionul era un charter plin cu români care plecau în vacanță - aș fi dorit câteva informații privind zborul: înălțime, viteză, dar mai ales despre culoarul de zbor. Am văzut orașe, mări, munți frumoși, cu crestele încă acoperite cu zăpadă, precum și cei mai pufoși nori albi. După două ore și jumătate am aterizat la Hammamet.

Transferul la hoteluri s-a făcut de către agenția colaboratoare care organizase totul până în cele mai mici amănunte. Autocarele și microbuzele (numerotate pentru a fi ușor de identificat) așteptau în parcare. Abdelaziz - ghidul nostru, vorbitor de limba română - ne aștepta cu urarea de bun venit asigurându-ne că personalul profesionist și prietenos al agenției colaboratoare se va îngriji de tot ceea ce este necesar pentru ca vacanța noastră în Tunisia să fie una de neuitat.

Mai trebuie să spun că turiștii nu plătesc taxă de viză pentru Tunisia, dar că în avion am primit și am completat cu datele personale niște formulare care au fost reținute la controlul pașaportelor atât la venire cât și la plecare. Tot important de menționat este și faptul că am primit un mesaj pe telefon din partea MAE cu datele de contact ale Ambasadei Române din Tunis, o măsură în plus, foarte binevenită, deși citisem înainte de plecare toate recomandările și sfaturile MAE privind călătoria în Tunisia.

De la Enfidha Hammamet International Airport până în Sousse, la Hotel Iberostar Kantaoui, drumul cu autocarul a fost de 45 minute timp în care ghidul ne-a oferit primele informații despre țara în care am ales să ne petrecem vacanța.

Pentru că sejurul nostru a început sâmbătă, 25 mai, cu o zi înainte de alegeri, chiar la plecarea din aeroport, în autocar, cineva a întrebat dacă ni se poate aranja pentru duminică un drum la Tunis, la Ambasada României, pentru a vota. Săritor și foarte amabil, Abdelaziz - Aziz cum l-am apelat noi - a promis că se interesează și că ne va ajuta. A doua zi ne-a comunicat că Ambasada României de la Tunis acceptă pentru vot doar cetățeni români rezidenți în Tunisia, turiștii trebuind să declare cu mult timp înainte că vor vota în Tunisia. Așadar, nici unul dintre noi nu a putut vota.

Ajungând în Sousse, la Bellevue Park, hotelul alăturat, am lăsat cea mai mare parte a turiștilor - toți români - pentru Iberostar Kantaoui Bay optând doar noi și două doamne din București. Check-in-ul a fost făcut rapid și înainte chiar de a primi camera ni s-au pus brățările și am fost invitați la micul dejun. Trebuie să amintesc faptul că începând cu 01.01.2019 Tunisia aplică în fiecare stațiune turistică, prin intermediul unităților de cazare, o taxă de vacanță pe care turiștii o plătesc la recepția hotelului. Aceasta este: 3 dinari/pers./noapte pentru hoteluri de 4* și 5*, 2 dinari/pers./noapte pentru hoteluri de 3*, 1 dinar/pers./noapte pentru hoteluri de 2*. La Iberostar Kantaoui Bay taxa de stațiune se poate plăti și cu cardul, la check-in, la check-out sau oricând dorești în timpul sejurului.

De ce îmi doream atât de mult o vacanță în Tunisia? Nu pentru luxul din hoteluri cu All-inclusive și nici pentru plajă. Așa ceva găseam și mai aproape de România. Voiam să văd Cartagina și celelalte rămășițe ale vieții antice de pe teritoriile din nordul Africii, voiam să văd nisipul saharian despre care aflasem că este atât de fin, voiam să văd… tot ceea ce se mai putea vedea. Pe vremuri, citisem că - local - se organizau excursii de o zi. Cea de la Dougga, de exemplu, oferea ocazia de a admira importante monumente istorice ale perioadei romane. La Thuburbo Maius se vizitau ruinele unui oraş roman vechi de aproape două mii de ani (cu Forum, Capitoliu, băi de vară şi de iarnă), iar la Zaghouan, localitate care în perioada romană alimenta Cartagina cu apă potabilă, am fi văzut o parte din apeductul lung de 123 km. O altă excursie de o zi oferea ocazia de a vizita oraşul Kairouan, al patrulea oraş sfânt al islamului, El Jem cu Coloseumul - unul dintre cele mai mari amfiteatre romane, iar la Monastir Mausoleul Habib Bourghiba (primul președinte al țării) şi centrul istoric al oraşului. Aveam deci suficiente motive de a renunța - temporar - la All inclusive și la plaja din resort. Din păcate aceste două excursii nu se mai organizau.

Nu aveam de gând să facem excursii pe cont propriu. MAE recomanda ca "Eventualele deplasări în scop turistic să se efectueze doar prin intermediul agenţiilor de turism agreate şi recunoscute (de hotelul la care este asigurată cazarea)." În timpul sejurului nostru am văzut câteva agenții turistice, dar toate erau închise. De ce? Nu știu. Poate din lipsă de clienți, poate pentru că era Ramadan, poate că ne-am nimerit noi pe acolo în zile și la ore nepotrivite…

Ofertele agenției colaboratoare erau totuși, destul de tentante. Deși am plecat de acasă hotărâți să nu mergem în Sahara (o excursie de două zile despre care voi povesti cât de curând) pentru că mai văzuserăm deșert și ne mai plimbaserăm pe cămile, excursia în sudul Tunisiei - incluzând și o parte din Sahara - a fost prima pentru care am optat. Cartagina și orașul capitală - Tunis - nu trebuiau nicidecum ratate, astfel încât ne-am înscris și la aceasta. Și despre această excursie de o zi voi povesti în viitor. Mai existau și alte propuneri, dar care nu au prezentat interes pentru noi. Pentru informare, le voi menționa totuși: Seara Ezzarha (spectacol tradițional berber) - 100 dinari tunisieni/pers. (1 euro = 3,28 dinari, 1 dolar = 2,9 dinari), Friguia Park (un zoo cu mai mult de 30 de specii de animale specifice continentului african - cel mai mare parc de acest gen din Africa de Nord) - 70 dinari/pers. Zilnic se organizau și plimbări cu cămila (60 dinari/pers.) pe care ghidul chiar nu le recomanda celor care vor merge în sud, acolo putând opta pentru o frumoasă și foarte bine organizată plimbare cu cămila.

Despre stațiune

Turismul reprezintă pentru Tunisia una dintre cele mai active ramuri, cu o pondere importantă în economia naţională. Se spune că Tunisia dispune de 640 de hoteluri cu o capacitate totală de cazare de aprox. 200.000 de paturi. În jur de 6 milioane de persoane vizitează anual această mică țară nord africană. Chiar dacă pare o destinație de vacanță scumpă (majoritatea hotelurilor sunt de 4* și 5*), pachetele turistice sunt mai ieftine decât în multe alte locuri. În plus, impactul cu o cultură atât de diferită de cea europeană transformă vacanța într-o experiență de neuitat.

El Kantaoui, suburbie a orașului Sousse (Susah) - Perla guvernoratului Sahel, este un complex turistic și o zonă rezidențială de lux care a fost construită și dată în folosință în 1979. Se află la 8 km nord de Sousse și la aprox. 50 km sud de Hammamet. Port El Kantaoui, aflat la 3 km de zona hotelurilor unde am fost și noi cazați, înconjoară un golf cu un port de agrement, are străzi înguste și clădiri albe, scunde, cu aspect mai tradițional, așa zisele "Les maisons de la mer" care sunt nu doar spații de cazare, ci și magazine și mici restaurante. El Kantaoui este cel mai scump cartier din Sousse. Pe malul golfului există un debarcader de unde pleacă ambarcațiunile de agrement. În piața din fața porții de la intrarea în port (cu turn în care funcționează un magazin cu suveniruri), am văzut un panou pe care scria în foarte multe limbi "Bine ați venit!" Din păcate nu și în românește, semn că turiștii români care calcă pe acolo nu sunt prea mulți. Câteva hoteluri deosebit de elegante, toate cu pază și poliție la poartă, nu au cum să nu te impresioneze prin arhitectura lor (fiecare altfel decât cel alăturat), prin grădinile lor umbrite de palmieri și multiplu colorate de florile de Bougainvillea.

La nord de portul turistic se află un mare teren de golf, foarte bine amenajat, iar la sud, Parcul Hannibal, un mare parc de distracții. În zilele în care nu eram plecați în excursii, pentru a ne mai umple timpul, am făcut de multe ori plimbări de la hotel spre Port El Kantaoui. Mai multe Shoping Center și mici magazine ne îndemnau la un popas pentru a admira câte ceva. Pentru că la hotel (nici la recepție și nici în cameră) nu exista o hartă a zonei, am cumpărat "Carte Routiere - Tunisia", precum și un frumos album ilustrat care prezintă arta, istoria și cultura țării.

Ce altceva să mai spun?

Nu cred că a vizita Tunisia pe cont propriu - așa cum facem prin multe alte părți - este la fel de simplu. Un pachet turistic îți asigură totul, iar tu stai fără griji, bucurându-te de vacanță. La intrarea în hotel există punct de control ca la aeroport (atât pentru bagaje, cât și pentru persoane). În orașe, pe străzi, ca și în diverse locuri de pe autostradă sunt puncte de control. Banda de circulație este blocată și ești tras pe dreapta pentru controlul documentelor. Autocarele cu turiști nu sunt oprite niciodată.

În zona în care am avut noi cazare nu sunt restaurante în funcțiune. Neapărat iei masa la hotel indiferent dacă îți place sau nu regimul de îmbuibare de la All inclusive. În preajma portului, la 3 km de marea majoritate a hotelurilor, există restaurante și cafenele, dar nu sunt în măsură să ofer informații pentru că nu am apelat la serviciile lor. Pentru turiști, restaurantele și cafenelele rămân deschise și în timpul Ramadanului.

Despre apa din Sousse, Hammamet-Sousse și Kantaoui se spune că este mai sigură pentru băut decât în alte părți ale Tunisiei, totuși nu este recomandat a fi băută. În hotel, pe oglinda de la baie chiar există un însemn privind faptul că apa nu este potabilă. Apa îmbuteliată este ieftină și se găsește în toate magazinele. Noi nu am cumpărat. În cameră aveam în permanență o sticlă cu apă care putea fi folosită atât pentru băut, cât și pentru a prepara un ceai sau o cafea. La hotel, la All inclusive, nu se punea problema lichidelor pentru băut. La restaurant, la barul din lobby sau la cel de pe plajă, aveai oricând băutură de mai multe feluri.

Excursiile opționale aveau inclus și prânzul la restaurantele agreate de pe traseu, dar băuturile trebuiau comandate și deci plătite separat. Așa am făcut cunștință cu berea locală - Celia - 3,5 dinari/doza de 330 ml. La Tunis am luat masa la un restaurant la care băuturile erau scumpe: bere - 7 dinari/pahar de 330 ml, 10 dinari/pahar de 500 ml și 6 dinari/pahar cu suc de portocale.

Tot ca informație generală trebuie să spun că alegerea locațiilor de cazare în Tunisia este limitată la hoteluri de 4* și 5*, clasificarea lor fiind comparabilă cu cea a hotelurilor europene de 3* și 4*.

Despre Iberostar Kantaoui Bay - 5*, hotelul care ne-a găzduit, voi încerca să povestesc amănunțit în viitor. Vreau să spun totuși că întreg personalul a fost foarte amabil, uneori parcă prea amabil. Animația, mai ales cea de seară, merită din plin cuvinte de laudă.

Să mai amintesc de faptul că în ultima zi, după predarea camerei la ora 12.00, noi, cei care plecam spre București, aveam zbor la 21.15 și că până la 18.40 când am fost preluați pentru transferul la aeroport am beneficiat în continuare de serviciile hotelului? Am depus bagajele la camera specială, dar brățările nu ne-au fost scoase tocmai pentru a avea acces la masă și la baruri până în momentul părăsirii hotelului.

Întoarcerea în România a fost cu oarecare probleme. Mai întâi, la controlul bagajelor de la intrarea în aeroport, am fost singura din tot grupul căreia i s-a solicitat să deschidă trolerul. De ce? Pentru că am fost singura căreia îi trecuse prin cap să ia și să ducă acasă două pungulițe cu nisip saharian - fin, auriu. Mă așteptam ca pungile cu nisip să nu dea bine la scanare, de aceea mergând direct la ele, în bagaj, am spus: "Sable de Tunisie!" Vameșul a pipăit puțin pachetul, a zis OK și nu mi-a cerut să-l deschid.

Am avut o oră și jumătate întârziere la decolare. Zborul a fost bun, chiar am ațipit un pic, dar la București… altă îndelungă așteptare la preluarea bagajelor. Plecați de la Iberostar Kantaoui Bay la 18.30 (ora noastră 20.30), am trecut pragul casei după revărsatul zorilor, la ora 6 dimineața.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 03.06.19 18:23:38
Validat / Publicat: 03.06.19 19:47:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TUNISIA.

VIZUALIZĂRI: 12483 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Tunisia - El Kantaoui. Somptuosul Hotel Marhaba Palace.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.06.19 19:45:26]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Tunisia, diverse # - #CĂLĂTORII TUNISIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

cdd
[03.06.19 20:09:38]
»

Buna seara, mi-a plăcut articolul, conține multe informații utile drept pentru care l-am votat cu plăcere! As dori sa va întreb ce prețuri au cele 2 excursii pe care le-ați ales: Saraha respectiv capitala Tunis? Mulțumesc anticipat!

iulianicAUTOR REVIEW
[03.06.19 20:28:01]
»

@cdd: Da, pot să-ți răspund cu exactitate. Nu am făcut-o în textul articolului de față pentru că intenționam să detaliez în articolele pe care le voi scrie referitor la acele excursii.

Mai întâi trebuie să spun că prețurile diferă puțin în funcție de stațiunea din care te ia autocarul. Excursia la Tunis, Kartago, Sidi Bou Said a fost 140 dinari tunisieni cu plecare din Sousse și 120 dinari tunisieni cu plecare din Hamammet. Excursia în sud (două zile în Sahara și oaza de munte) 290 dinari tunisieni cu plecare din Sousse și 295 dinari tunisieni cu plecare din Hamammet. Se putea plăti în euro, dolari sau dinari, convertibilitatea fiind 1 euro = 3,28 dinari și 1 dolar = 2,90 dinari.

cdd
[03.06.19 20:33:47]
»

@iulianic: multumesc mult!

HYUNDA-I
[05.06.19 16:01:11]
»

Chiar cautam ceva recent despre Tunisia. Frumos review. Am inteles ca El Kantaoui este o zona relativ noua, cu destinatie preponderent turistica. Ce puteti sa mi recomandati ca si statiune unde turismul este integrat in viata comunitatii, Sousse sau Hammamet? Ceea ce caut ar fi: statiune cu hotel si plaja cu nisip fin si intrare lina in apa, ceva vegetatie si aproape de atmosfera comunitatii traditionale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cdd
[05.06.19 17:40:29]
»

@HYUNDA-I: noi am ales un hotelul Sousse Palace in orașul Sousse (cea mai populară stațiune de pe litoralul tunisian) situat la 500 m de centru.

Poate nu am făcut cea mai buna alegere referitor la partea de relaxare și animație, dar suntem aproape de multe obiective turistice la care putem ajunge pe jos. La fel ca și dumneavoastră am dorit sa fim cât mai aproape de viața comunității, dar sa ne și răsfățam la soare.

Port El Kantaoui este o stațiune cu un farmec și un lux aparte (are cele mai mari prețuri din întreaga Tunisie) și este aproape de Sousse (se poate ajunge cu taxiul).

Aceste informații le am de la agenția de turism, urmează sa ajungem in Tunisia in luna Iulie și o scriu un articol după ce revin.

HYUNDA-I
[05.06.19 18:57:22]
»

@cdd: Multumesc pentru dialog Cdd. Deocamdata studiez statiuni si hoteluri. Tunisia momentan e o destinatie in reabilitare si inca ieftina. Mi se pare ok hotelul pe care l ati ales. Vacanta si impresii frumoase!

iulianicAUTOR REVIEW
[05.06.19 22:48:51]
»

@HYUNDA-I: Mulțumesc pentru aprecieri!

Da, El Kantaoui este o zonă turistică relativ nouă. Are doar 40 de ani. Este elegantă, luxoasă, dar dincolo de zidurile ei răzbate sărăcia poporului. Nisip fin, plajă frumoasă, cu intrare lină în apă, precum și vegetație luxuriantă găsești în toate resorturile. Integrarea cu viața comunității este mai problematică. Noi am luat contact cu comunitatea locală doar în timpul și prin intermediul excursiilor opționale și acelea organizate de o agenție turistică parteneră (așa cum recomandase MAE). Orașele prin care am trecut - și aici nu mă refer la obiectivele turistice de prim rang – au aspect sărăcăcios, casele sunt ca vai de ele (exceptând vilele marilor îmbogățiți).

Am văzut și chiar am intrat într-o casă troglodită unde oamenii trăiesc la fel ca în epoca de piatră. La popasuri eram acostați de oameni care voiau să ne vândă ceva sau să ne ofere un șoim, o cămilă, un șarpe sau o vulpe de deșert pentru a ne fotografia în nădejdea obținerii unui bănuț. Cred că sunt foarte săraci.

iulianicAUTOR REVIEW
[05.06.19 23:00:03]
»

@cdd: Noi nu am vizitat orașul Sousse, excursiile opționale purtându-ne prin alte și alte locuri. Am cumpărat un album ilustrat în care, pe lângă poze, există și câteva informații privind cele mai importante locuri din Tunisia.

Abia aștept să mergi, apoi să te întorci și să ne povestești despre Sousse.

Împărtășesc părerea celor care spun că deocamdată Tunisia este o destinație ieftină, mai ales ieftină dacă ne gândim la condițiile oferite de resorturi.

Îți doresc încă de pe acum o vacanță frumoasă în Tunisia!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cdd, HYUNDA-I, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tunisia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067557096481323 sec
    ecranul dvs: 1 x 1