ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Tel Aviv - 2 zile la sfarsit de ianuarie

TIPĂREȘTE

De ceva timp mă gândeam la un city break Tel Aviv&Ierusalim, și urmărind prețul biletelor de avion, am găsit o ofertă de nerefuzat și anume 250 lei dus-întors, 2 persoane din Cluj-Napoca. Cu biletele luate cu o lună înainte, am avut timp să căutam o cazare pe placul nostru, și am găsit un studio în Tel Aviv, în cartierul Florence, la un preț acceptabil pentru Israel.

Plecarea a fost sâmbăta, la ora 6.15 de pe aeroportul din Cluj Napoca și întoarcerea marțea, la ora 10.15 de pe aeroportul Ben Gurion. Sâmbăta și lunea am dedicat-o Tel Aviv-ului, iar duminică am facut o excursie de o zi în Ierusalim. În acest articol o să vorbesc despre cele două zile petrecute în Tel Aviv și o să revin ulterior cu impresiile din Ierusalim.

După un zbor de aproximativ 3 ore, am aterizat pe aeroportul din Tel Aviv, ajungând de la un frig de -5C la o temperatură de aproximativ 20 C ceea ce a fost un sentiment extrem de plăcut. Auzisem multe lucruri despre filtrele de securitate din aeroport, atât la plecare cât și la ieșire, și mai ales că aveam în pașaport vize din Turcia și Egipt, credeam că o să fie un control mult mai strict. După câteva întrebări comune (cu cine călătorești în Israel, în ce scop, unde ai mai călătorit), primești un cartonaș care ține loc de ștampilă pentru viză și care trebuie să îl păstrezi în permanență în pașaport cât timp ești acolo.

Ajungând sâmbătă, am știut dinainte că nu există nicio variantă de transport în comun de la aeroport până în centrul orașului (trenurile și autobuzele nu mai circulă în Israel de vineri seara de la apusul soarelui, până sâmbătă seara la apus). Cea mai bună cale de a ajunge în centrul orașului sâmbăta e să iei un taxi autorizat, de la nivelul 2 al aeroportului. Există niște automate, în genul celor de la Otopeni, în care îți treci zona în care mergi, numărul de pasageri, numărul de bagaje și îți eliberează un tichet cu prețul fix al călătoriei, iar taxiurile se află chiar în fața automatului. Călătoria a costat 136 NIS, totuși, un preț acceptabil pentru Israel în condițiile în care sunt aproximativ 23 de km până la aeroport. Trebuie să vă avertizez din start că prețurile sunt destul de mult peste media orașelor din Europa la aproape toate capitolele în Israel (1 NIS-0.9 RON)

După ce ne-am lăsat bagajele la apartament, am început să luăm la pas orașul. Am început cu cartierul Neve Tzedek, am admirat faimoasele vile în stilul Bauhaus, ne-am pierdut pe străzile înguste, am privit în vitrinele galeriilor de artă și cafenelelor care se aflau la tot pasul, bucurându-ne de vremea plăcută și de cele 26 de grade. Neve Tzedek e un cartier diferit față de restul orașului, în care te poți bucura de adevărate opere de artă arhitecturale la tot pasul. Ajungând aproape de ora prânzului, știam dinainte de un loc în care se zice ca e unul dintre cele mai bune hummus-uri din oraș, așa că am luat-o pe Allenby Street, și am ajuns într-un loc numit House of Hummus în care se găsesc preparate tradiționale foarte gustoase. Nu pot să zic că e tocmai un resturant, e mai mult o “prăvălie ” cu câteva mese, dar compensează prin gustul mâncării. Pe două porții de humus, o salată și două limonade, am plătit aproximativ 80 NIS.

După ce am mâncat pe săturate, ne-am îndreptat agale spre plajă admirând hotelurile impresionate de pe malul mării. Pentru luna ianuarie, am fost foarte surprins să văd așa multă lume pe plajă, chiar și persoane mai curajoase care faceau baie în mare. Dar cum afara era însorit și aproximativ 25-26C, am uitat repede în ce lună suntem și nu ne-am putut abține să nu intrăm și noi, măcar până la genunchi în apa mării. Nu ne mai săturam de vremea aceea de vară, dar am decis să o luăm ușor pe promenadă, înspre Old Jaffa pentru a prinde faimoasele cadre cu apusul superb văzute în atâtea și atâtea poze.

Old Jaffa e un loc plin de istorie, în care poți hoinări pe străzile vechi și poți admira superba priveliște înspre noul Tel Aviv. Intrarea am făcut-o pe vechea poartă a orașului, Old Jaffa Gate, și urcând pe niște scări și străduțe înguste ajungi în piața centrală. Ajungând în jur de ora 17.00 am putut surprinde faimosul apus cu cerul roșu care se vede în nenumărate poze. Apoi ne-am mai plimbat prin orașul vechi, am trecut peste Wishing Bridge, care este imprimat cu simbolurile zodiilor, și legenda spune că dacă privești marea cu mâna pe simbolul zodiei tale și îți pui o dorință, ea se va împlini. Fiind sâmbătă, Flee Market-ul (Piața de vechituri) nu era deschisă, dar am păstrat-o pentru următoarea zi. Cina am luat-o la restaurantul Onza, care se afla în Old Jaffa. E un restaurant cu specific oriental, mâncarea foarte gustoasă, dar și prețurile pe măsură. Precizez că e nevoie de rezervare cel puțin cu câteva zile înainte. Pe două starter-uri și două feluri principale de mâncare, plus o sticlă de vin, am plătit aproximativ 400 NIS și cu asta am încheiat prima zi în Tel Aviv.

Următoarea zi petrecută în acest frumos oraș a fost luni (duminică am fost în Ierusalim). Vremea a fost un pic mai capricioasă, am prins câteva ore de ploaie torențială în prima parte a zilei, dar asta nu ne-a demoralizat. Am început plimbarea pe Rothschild Bld., ne-am oprit la o cafenea cu specific francez, chiar la parterul Institutului Francez după care am continuat pe faimosul bulevard plin de restuarante, hoteluri și magazine. Aveam în plan să folosim sistemul de bike sharing, care este foarte avantajos, dar ploaia ne-a făcut să ne răzgândim.

După, am continuat înspre Carmel Market, cea mai faimoasă piață din Tel Aviv, în care se găsește cam tot ce vrei, începând de la preparate tradiționale, sucuri naturale, condimente, ceaiuri, suveniruri, tot ce îți dorește inima. Ne-am oprit să mâncăm la Bar Orchel, în Carmel Market, unde citisem că shakshuka este foarte gustoasă și chiar așa a fost. Pentru o porție de shaksuka și o salată am plătit aproximativ 70 NIS. Fiind destul de uzi am decis să mergem înspre mall, Dizingoff Center, să ne uscăm un pic. Am avut noroc, și după ce am ajuns, ploaia s-a oprit, așa că nu am mai irosit timpul în mall și am luat-o înspre Sarona Market.

Zona Sarona e un fel de bussines center, cu clădiri înalte, foarte aranjată, un părculeț cochet și în care se află o piață diferită de piețele vechi. Situată la parterul unei clădiri impresionate și plină de tineri care probabil se aflau în pauza de prânz, ne-am făcut loc să admirăm magazinele chic de condimente, ceauri, băuturi, precum și restaurantele de tip street food cu mirosuri îmbietoare.

De acolo am decis să mergem în piața de vechituri din Old Jaffa, și fiind o distanță considerabilă, am luat autobusul. Menționez că o călătorie cu autobuzul costă 6.5NIS iar biletele se pot lua de la automatele din interiorul bus-ului. Plata se poate face cu cardul sau cu monede, dar aparatele nu dau rest. Piața de vechituri se află pe câteva străzi din orașul vechi, și se găsesc atât suveniruri și lucruri noi, cât și lucruri vechi (monede, abajururi, cărți, jucării) și dacă ai noroc poți să dai peste mici comori.

Am părăsit Jaffa și ultimul obiectiv pe listă a fost vechea gară din Tel Aviv, Old Train Station, care are un mic muzeu și unde se găsește primul vagon care a călătorit pe ruta Tel Aviv-Ierusalim. Lângă, se află și un muzeu al armatei, dar nu am mai intrat că deja nu ne mai țineau picioarele.

Cina am luat-o la un resturant numit Bicicletta, din apropierea casei, destul de bine cotat. Pe doua feluri principale și o sticlă de vin am plătit aproximativ 230 NIS.

Marți dimineața aveam avionul la ora 10.00 și auzisem că e nevoie să fim cu 3 ore în aeroport pentru toată procedura de securitate. Așa că am pornit pe la ora 6.00 înspre Central Train Station, care are legătură directă la Aeroportul Ben Gurion. Trenurile circulă din 20 în 20 de minute, și biletele se achiziționează de la automatele aflate la intrarea în gară sau de la ghișeu. O călătorie a costat 13.5NIS. Pentru cei care au plecare de la Terminalul 1, în principal cursele low-cost, e bine de știut că trenul oprește doar la Terminalul 3, și legătura se face printr-un autobuz gratuit al aeroportului care circulă la aproximativ 15 minute (distanța e de 3 km între terminale). Aeroportul nu era deloc aglomerat, așa că am trecut destul de repede prin toate filtrele de securitate. Doar la un singur filtru ni s-au pus niște întrebări mai ciudate (ce origine au numele noastre, de cât timp ne cunoaștem, cum se numesc părinții), dar totul a fost în regulă.

Per total, Tel Aviv-ul mi s-a părut un oraș extrem de interesant, care merită vizitat măcar o dată în viață. Are un aer boem, plin de tineri, viață de noapte intensă și în care nu te poți plictisi. Vremea a fost plăcută pentru luna ianuarie, cu excepția unei mici reprize de ploaie. Poate singurul dezavantaj al călătoriei în luna ianuarie, e ziua destul de scurtă (soarele apune la ora 17.00), dar până la urmă, despre Tel Aviv se spune că e orașul care nu doarme niciodată, așa că după apusul soarelui începe viața de noapte.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de cata2106 in 31.01.19 12:39:25
Validat / Publicat: 31.01.19 13:12:57
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 7664 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vedere inspre Old Jaffa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

androstef
[31.01.19 13:44:31]
»

Buna, poti sa imi spui, te rog daca cursul 1 ils=0,9 lei era la casele de schimb valutar sau ai platit cu cardul? Eu plec in martie in Israel si am vazut ca la casele de schimb din Bucuresti 1 ils=1.12 lei (cel mai bine, dar sunt cursuri si mai mari).

Multumesc frumos

cata2106AUTOR REVIEW
[31.01.19 13:49:35]
»

@androstef: Buna! Eu folosesc cardul Revolut, la ei am prins cursul acesta de 0,9, atat la platile cu cardul cat si la retragerea cash din bancomate.

androstef
[31.01.19 13:52:03]
»

@cata2106: Multumesc frumos. Este un curs foarte bun. M-ai convins sa ini fac si eu card Revolut. Pana acum stateam in dubiu!

tm67bru
[31.01.19 13:55:26]
»

@androstef: atenție la retragerile de la bancomat.

Cele aparținând marilor bănci sunt ok, cu comisioane „normale”.

Am văzut însă - și ”experimentat” - multe alte bancomate, pe lângă magazinele de cartier, de exemplu, ce țin de alte societăți, probabil de intermediere. La acestea comisioanele sunt SENSBIL mai mari - chiar exagerate, aș zice.

-

Tot Revolut am folosit, predominant, și eu. (nu uitați să activați retrageri de tip SWIPE și pe cele de tip CONTACTLES, măcar temporar - sunt dezactivate, by default)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[31.01.19 16:45:12]
»

@cata2106: Tel Aviv, aș mai merge acolo, mi-a plăcut mult...

Mulțumesc că prin reviewul tău dar și prin poze mi l-ai readus aminte...

Popika
[18.04.19 14:40:05]
»

@cata2106: Hello! As vrea sa te intreb cateva chestii referitoare la Tel Aviv

1. daca in cele 3 zile de Tel Aviv ai avut vreodata senzatia ca esti in nesiguranta

2. Daca vineri si sambata circula tramavaiele si busurile

3. Daca ai ramas impresionat de ceeea ce ai vazut

Merci mult!

cata2106AUTOR REVIEW
[18.04.19 14:51:46]
»

@Popika:

Salut!

1. Nu am avut niciodata in Tel Aviv sentimentul de nesiguranta, mi se pare un oras foarte atragator pentru tineri, plin de baruri si restaurante in care poti sa te plimbi si la ore tarzii. Dar ca peste tot, exista cersetori si trebuie avut grija la hotii de buzunare.

2. De vineri seara de la apus, pana sambata seara la apus nu circula transportul in comun (asta include inclusiv trenurile). Singurul mijloc de transport este taxi-ul sau poti folosi aplicati Gett (un fel de Uber).

3. Parerea mea este ca Tel Aviv-ul te impresioneaza prin contrastul pe care il are fata de celelalte orase din Orientul Mijlociu, prin felul boem si libertin al populatiei, prin viata de noapte, prin multimea de tiner. Deci raspunsul este da, Tel Aviv-ul este un oras impresionant.

Maria Pan
[06.11.19 13:08:33]
»

@cata2106: Bună! Cu ce v-ați deplasat pt a vizita Ierusalimul? Merita sa închiriem o mașină? Sau ne descurcam cu transportul în comun? Am văzut ca sunt excursii de 1 zi pt Ierusalim, Marea Moarta, Bethleem, dar am citit multe recenzii negative și pe lângă asta mai costa di de la 100 euro în sus de persoana. Mersi anticipat!

cata2106AUTOR REVIEW
[06.11.19 13:39:56]
»

@Maria Pan: Noi am preferat transportul in comun pentru a vizita Ierusalimul. Exista bus-uri din 15 in 15 minute intre Tel Aviv si Ierusalim din Central Bus Station, iar pretul unui bilet este de aproximativ 12 RON. La fel si din Ierusalim spre Bethleem. Noi am preferat sa ne facem propriul itinerariu, sa nu depindem de programul unei agentii sau a unui ghid.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
androstef, cata2106, Maria Pan, mprofeanu, Popika
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Tel Aviv:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061080932617188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1