ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Wiener Neustadt
ÎNSCRIS: 01.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2015
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Am revazut iernile de odinioara!

TIPĂREȘTE

Un sejur la munte unde spui:temperatura maxima inregistrata a fost de -4 grade iar ceea minima de -23 grade creeaza o stare de disconfort termic la nivelul epidermei dar cand privesti fotografiile realizezi ca in aceste imagini ai imortalizat iernile adevarate mult visate totul se schimba intr-o vacanta a superlativelor.

Unde, cand, cum, cu ce si de ce?

Locatie: undeva in Muntii Apuseni, un satuc izolat la 1150 de metri altitudine apartinand de Belis ne-a fost gazda adevarata la cumpana dintre ani.

Un grup de prieteni si colegi care ne intlnim poate, o data pe an venind din patru zari si trei continente continuam o legatura si avem aproape o traditie prin aceast reuniune anuala. de revelion.

Daca precedentele desfasurate in Tara Lapusului, Sovata respectiv Bilbor nu m-au convins si nu consider ca nu au fost demne de o experienta turistica din cauza unor factori ce nu tin neaparat de frumusetea zonei cat mai ales de conditiiile si cadrul creeat de om, implicare in modelarea hidoasa a frumusetilor naturale sau proasta administrare a acestora, precum si indepartarea de traditii culturale si arhitectonice am ramas uimiti si placut impresionati sa gasim in Tara Motilor ceea ce am pierdut in dorinta oarba de a ne moderniza pe baza unor ideei gresite.

Balcesti sat ce apartine de mult mai cunoscuta localitate Belis numara vreo 150 de suflete care si-au constuit casele rasfirat pe colinele Apusenilor este situat in judetul Cluj dar la confluenta cu Alba si Bihor la doar cativa km de acestea.

Traseul folosit de noi a fost cel mai lung prin numarul de km. dar cel mai rapid si mai sigur in conditii de iarna.

Am pornit practic din Cluj si am urmat E60 directia Oradea pana in centrul localitati Huedin iar de aici in jur de 25 km spre Belis-Fantanele. Din micul Huedin fieful celor care cu mandrie isi spun mocani traseul nu anunta nimic spectaculos, dealuri de joasa inaltime sterpe un teritoriu semiarid sate intinse de-a lungul soselei cateva relicve ale zootehniei comuniste si un strat subtire de zapada.

Inainte de satul Calatele soseaua se bifurca o parte merge spre Margau, Rachitele (cascada Valul Miresei) iar o alta spre Dealul Negru, Marisel, Belis.

Dupa aceasta localitate peisajul se schimba radical cu toate ca panta are o inclinatie greu sesizabila apar padurile dese de brazi iar zapada cazuta din belsug ajutata de un cer albastru metalic si de o temperatura scazuta da zonei o frumusete aparte despre care fotografiile vorbesc de la sine. Apar primele cabane si pensiuni in mici poienite cu un stil arhitectonic placut ochiuluicare se intercaleaza chiar bine in peisaj. Soseaua super curata pana in Belis dupa carepe o distanta de 4km. pana in Balcesti zapada doar trasa la suprafata si bine batatorita nu creeaza probleme dimpotriva da drumului o frumusete si o rulare lina a pneurilor fara valuri sau gropi specifice covoarelor asfaltice de pe majoritatea drumurilor judetene.

Am rezervat la o familie de moti o vila-cabana finisata recent cu opt camere +un living urias de vreo 80 mp, baie in fiecare camera, bucatarie utilata modern si in primul rand bun gust. Pentru cinci zile am achitat cele sapte perechi suma de 5000 lei.

Caldura si apa calda asigurata de o centrala moderna bineinteles care functioneaza pe lemn, mobilierul de asemenea lucrat de mesteri din zona.

Balcesti se afla pe varful muntelui inconjurat de paduri si pasuni de aici se poate ajunge relativ usor spre cascada Valul Miresei (14km) pe drumul numit"soseaua de dincolo de nori"dar in conditii de iarna grea fara o masina 4x4 nu m-as incumeta datorita pantelor si serpentinelor de pe traseu. In peisaj apare si Marisel un sat ce propune in viitorul apropiat trei partii de ski si una de sanie de un nivel destul de ridicat lucrarile fiind in faza terminala (foto) Punctul forte cred ca ar fii privelistea ce se desfasoara de la pista avand in front lacul intins la baza muntelui.

O plimbare pe ulitele satului ne prezinta o asezare ingrijita case traditionale fara kitsch-ul cu care ne intalnim din pacate in marea majoritate a satelor. Multe motive fotografice ne prilejuieste arhitectura si lucrul manual a multora dintre acestea, pensiuni si locatii agroturistice modeste dar cu un aer ingrijit care se lasa descoperite doar prin masinle turistilor cazati aici.

Motii si activitatile turistice sau de alt gen:

Toate cuvintele de lauda despre acesti munteni, nu pot spune daca noi am avut noroc de asemenea gazde primitoare sau asa sunt toti motii dar ne-am simtit cu adevarat bine, fara linguseli si falsa atitudine o rara avis in zilele noastre. Casa acestora se afla la cca. 200metrii de cabana.

Am fost intampinati cu produse traditionale si o strasnica palinca de Salaj de gazde care fara a fii de loc insistenti sau deranjanti ne-au pus pe masa tot ce aveau mai bun, acest lucru nefiind in conventia noastra. Am fost plimbati cu sania trasa de cai, proprietarul ne-a pus la dispozitie chiar masina lui de teren un pick-up de sapte locuri pentru a explora zona, seara ne-a anuntat ca organizeaza o plimbare cu masina de care se vor lega un numar de sanii cale de vreo sase km!! A fost o experienta inedita pe care multi nu am mai trait-o din copilarie si ne-a facut mare placere.

Foarte mandru de palinca acesta o punea la bataie mai ales ca am facut afara mai mult de dragul aventurii gulyas la ceaun sau gratare la o temperatura in jur de -15 grade pe inserat bineinteles incalziti de un strasnic foc de tabara.

Am stat pana dupa miezul noptii ultima sarja de carne pe gratar dovedindu-se a fii un adevarat fiasco daca partea dinspre foc era carbonizata partea opusa aproape inghetase :)

Intr-o dimineata in jur de ora 12 :) am facut o frumoasa drumetie pana la lacul Belis prin padure pe carari de munte traseul de la Balcesti dupa spusele gazdei in jur de doi km, a fost o plimbare pe cinste zapada in jur de 30 cm, brazii parca aveau crengile cristalizate din cauza omatului inghetat bocna doar un strat fin de stelute de gheata se mai desprindea la atingere. La dus am avut nevoie de peste o ora lacul intre munti se prezenta albastru inchis precum cerneala si spre uimirea noastra cu tot frigul de afara nu inghetase nici macar la mal.

Lacul Belis. Fantanele este un lac artificial situat la 990 m d. m. cu o lungime de 13 km fiind inconjurat de muntii Gilaului, Vladeasa (vest) si muntele Mare. Este un important punct turistic in jurul acestuia mai multe sate si catune toate cu facilitati pentru turisti in ceea ce inseamna cazare sau vara agrement.

O alta activitate ce se poate practica in sezonul hibernal este bineinteles, saniusul pantele din jurul satului fiind asaltate mai ales de turisti, acestea spre uimirea mea nefiind in numar mare pentru aceast perioada.

Muntii Apuseni nu impresioneaza prin maiestozitatea versantilor n aceasta zona, fiind mai degraba niste dealuri mai mari dar varfurile conice, relieful si multitudinea de fenomene carstice fac din ei o atractie de prima mana.

Recomand cu caldura aceasta zona, Tara Motilor atat prin prisma caldurii si onestitatii oamenilor cat si a bogatei activitati turistice, departe de stresul marilor orase aici veti gasii un colt din viata si cultura traditionala putin atinsa de microbul modernismului nu intotdeauna benefic.

Am vizitat de asemenea una dintre cele mai spectaculoase caderi de apa ale Carpatilor, Valul Miresei unde iarna este minunat dar voi scrie impresiile la rubrica adecvata ar fii pacat sa o intercalez intr-un articol unde s-ar pierde mai ales ca v-a fii singura expunere din sezonul hibernal a acesteia...

Vacante frumoase in 2015!


[fb]
---
Trimis de claudiu 71 in 26.01.15 21:56:48
Validat / Publicat: 27.01.15 07:08:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2348 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66100 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

tache
[27.01.15 09:24:49]
»

@claudiu 71 - De 3 ori multumesc Claudiu! Pentru pozele splendide, pentru exemplul de prietenie dat de grupul raspandit prin lume si care gaseste puterea de a-si oferii intalnirea anuala si, nu in ultimul rand, pentru faptul ca, cel putin mie, imi deschizi ochii catre locuri asa frumoase din tara.

claudiu 71AUTOR REVIEW
[27.01.15 10:54:30]
»

@tache -

Sa stii ca mi-a placut mult, turistic vorbind si

fotografiile spun mai mult decat cuvintele.

Asa o natura simpla si curata nu mi-a fost dat dat prea mult sa vad.

Iar motii nu sunt ei prea vorbareti dar au un caracter aparte as zice precum un neamt cu suflet latin.

Revederea cu prietenii este la noi traditonala si de la an la an mai puternica, poate daca ne-am vedea mai des nu ar fii la aceeasi intensitate.

e

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zuftim
[27.01.15 10:55:07]
»

si nu consider ca nu au fost demne de o experienta turistica din cauza unor factori ce nu tin neaparat de frumusetea zonei cat mai ales de conditiiile si cadrul creeat de om, implicare in modelarea hidoasa a frumusetilor naturale sau proasta administrare a acestora, precum si indepartarea de traditii culturale si arhitectonice am ramas uimiti si placut impresionati sa gasim in Tara Motilor ceea ce am pierdut in dorinta oarba de a ne moderniza pe baza unor ideei gresite.

Ma bucur pentru aceste lucruri autentice, traditionale, nealterate, pe care si tu le cauti, si tu le taxezi in scris atunci cand le vezi alterate.

Acum sunt convins ca ai inteles cam ce doream si eu sa transmit in ultimele ecouri din mini-discutia noastra. Si ma vei crede pentru bucuria si satisfactia traite si de mine in acele locuri pline de autenticitate care erau subiectul discutiei.

Ai reusit sa imi transmiti cu acest articol un sentiment deosebit. Ai prezentat niste locuri absolut minunate, desprinse din filele unei povesti adevarate despre un taram magic, nealterat de influenta negativa a omului. Ai reusit sa prezinti caracteristicile de baza ale Muntilor Apuseni, ceea ce le este specific lor, comparativ cu celelalte lanturi muntoase.

Te felicit pentru aceasta incursiune turistica intr-un colt de rai al Tarii Motilor. Si nu in ultimul rand, ba chiar in primul rand, pentru acest articol. Si pozele sunt foarte frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[27.01.15 11:00:42]
»

@claudiu 71 - Dupa ce am citit review-ul tau m-am dus la pozele mele ca sa-mi aduc aminte. Am stat o saptamana mai sus de unde ati fost voi, la Smida Park, dar am fost vara. Am si eu cele mai frumoase amintiri din acea zona, poate ma invrednicesc sa scriu. Multumesc si eu pentru povestea despre o zona de vis.

alinaro
[27.01.15 11:18:57]
»

@claudiu 71 - Doamne, ce frumos!

claudiu 71AUTOR REVIEW
[27.01.15 11:30:37]
»

@zuftim:

Merci de vizita si de interes pentru aceleasi valori turistice care vad ca le impartasim.

Tin mult la traditii si la legatura cu oamenii locurilor pe care le vizitez.

Asa aprofundez mai bine specificul zonei si cred ca vad cu alti ochi realitatea. Sau mai bine zis cred asta, stii vorba aia, ce ochii nu vad sufletul simte.

claudiu 71AUTOR REVIEW
[27.01.15 11:36:47]
»

@Aurici:

Am vazut si eu indicatorul spre Simida park si chiar ma intrebam ce o fii acolo.

Chiar te rog scrie, trebuie sa fie ceva interesant si insereaza poze din sezonul de vara din zona

claudiu 71AUTOR REVIEW
[27.01.15 11:42:42]
»

@alinaro:

Alina am prins cred timpul ideal, cand natura era proaspat machiata .

Insa a fost chiar ger, dar cemai conteaza cand traiesti cateva zile acolo!

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.01.15 12:27:27]
»

Frumoasă descriere a unei zone de vis. Am fost și eu de câteva ori în Munții Apuseni (vara) și am rămas cu frumoase amintiri. Pozele tale sunt deosebite.

Felicitări!

balasa violeta
[27.01.15 13:22:13]
»

@claudiu 71 - o incantare de review! Pozele minunate si sunt convinsa ca vacanta a fost de neuitat.

Sincer, cand am inceput sa citesc, m-am suparat si m-am gandit ca nu puteai veni in vacanta... sa prinzi si intalnirea de la Predeal... Cand am vazut pozele, incet, incet mi-a trecut supararea si m-am gandit ca nu prindeai la sfarsitul lui martie... o vacanta de poveste!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
claudiu 71AUTOR REVIEW
[27.01.15 19:22:10]
»

@Traian

Dar parca vara nu a fost asa de frig si atat de alb,

@Violeta:Si sa stii ca am fost asa de aproape (=), ba chiar, camera mi-a fost rezervata pana pe 15 ian. Am insa o ceremonie importanta cu doar o saptamana inainte si este departe, ar fiii trebuit sa leg doua saptamani plus oboseala

Stau la panda pe viitor, tot se lipeste o data!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
luciaoradea
[27.01.15 21:42:14]
»

@claudiu 71 -

Superbe poze, minunata iarna... Felicitari pentru review!

claudiu 71AUTOR REVIEW
[27.01.15 23:05:39]
»

@luciaoradea -

Cu un asa un Super Model (zapada) cred ca se faceau poze frumoase si cu anticul Smena.)

Si cand te gandesti ca la cativa zeci de km. la Oradea era primavara.

dartax
[28.01.15 12:39:51]
»

Frumoase poze, eu am fost pe-acolo asta vara si chiar merita mers pe drumul acela Balcesti-Rachitele, nu stiam ca i se spune "soseaua de dincolo de nori".

De ce doar 90% la distractie, ca din ce se vede nu prea ati ratat nimic, poate sa fi avut ceva schiuri in plus...

claudiu 71AUTOR REVIEW
[29.01.15 18:23:59]
»

@dartax -

Am fost mai mult invitat in aceasta zona decat am ales eu locul sejurului asa ca a trebuit sa ma informez.

Atat recenzia ta a altor useri precum si alte izvoare m-au pus in tema pentru ca nu puteam sa merg acolo fara sa stiu"alfabetul" .

Soseaua se mai numeste si "Transapuseanul" din cate am auzit este mai ales dupa reabilitarea de anul trecut un punct forte al Apusenilor.

Pentru o destinatie montana 90%, cred ca este ok, nu am avut in vedere un nivel de distractie al grupului, mai mult m-am referit la modul general.

Ski-boxul este intotdeauna pe masina cand plec iarna in vacanta, nu se stie unde ma lasa masina

dartax
[30.01.15 12:14:54]
»

@claudiu 71 -

OK te-am inteles; din pacate cea mai frumoasa zona din partea aceea de Apuseni - zona Padis, este foarte greu accesibila dinspre Rachitele... poate ne ajuta Boc in privinta asta...

calatorul
[04.10.15 00:19:23]
»

Frumoase locuri si frumoasa relatare, si ce poze grozave si convingatoare. Si cazarea pare buna in poze lamuritoare, multumim de informatii si impresii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Aurici, balasa violeta, calatorul, claudiu 71, dartax, luciaoradea, tache, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Arieșului / Țara Moților:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.43766188621521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1