GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Două săptămâni de vis în Sardinia
Bine v-am regasit dragi calatori!
Anul acesta am hotarat ca vacanta de vara sa ne-o petrecem in Sardinia.
Ca de obicei, am si filmat o mare parte din vacanta. Stiti vorba cu "o imagine face cat o mie de cuvinte" asa ca va invit sa vizionati si voi acest video facut pe parcursul acestei vacante: youtube
Video-ul a fost filmat la rezolutie 4k@60fps folosind o camera GoPro Hero6 Black, impreuna cu un stabilizator Go Pro Karma Grip (cand a fost posibila utilizarea lui). Iar video-ul a fost creat/editat cu ajutorul programului Wondershare Filmora.
Ca de obicei, inainte de orice vacanta, am incercat sa ne informam cat mai mult posibil despre posibile activitati si obiective de vizitat in aceasta locatie pe tripadvisor, youtube sau amfostacolo. Cu greu am gasit informatiile necesare.
Am ales sa facem acest drum cu masina, deoarece pe insula doream sa vizitam mai multe obiective care se aflau la mare distanta unul de altul iar drumul cu masina pana acolo a fost in limitele suportabilului.
Prima parte a drumului a fost de la Frankfurt la Livorno. Iar apoi de la Livorno catre Olbia am trecut marea cu un feribot de la compania Moby lines. Livorno este un porto mare, sant destul de multe docuri, a fost un pic cam dificil sa gasim exact poarta de unde trebuia sa ne imbarcam, deoarece nu prea existau semne. Erau si multe feriboturi in port de la aceeasi companie si nu stiam exact care era al nostru. Intr-un final ne-am luat dupa celelalte masini si am ajuns la un punct de triere unde ne-au indreptat catre cel cu destinatia Olbia - Sardinia.
Imbarcarea in feribot a durat destul de mult, cam 1 ora si 30 de minute per total. Odata ajunsi in vapor am mers catre sala de mese din fata vaporului pentru ca panoul frontal era din sticla si puteai vedea marea in timpul calatoriei. Tin sa mentionez ca daca vreti sa prindeti locuri bune ar fi bine ca cineva sa mearga inainte pe jos sa se imbarce, deoarece ca si persoana te poti imbarca inainte de cei care intra cu masinile. In acest fel iti poti asigura un loc mai bun (la masa/canapele) pe tot parcursul calatoriei.
Bineinteles inauntru sant mai multe restaurante si o cafenea/bar de unde poti cumpara de baut sau sandwichuri. Marimea feribotului este mult mai mare decat cele cu care fusesem in Grecia, acesta avea 11 punti, deci experienta a fost pe masura.
Plecarea a fost la ora 8:00, am si observat ca mai multe feriboturi pleaca la aceeasi ora catre Sardinia, poate e si o masura de siguranta in caz de ceva. In portul Olbia am ajuns la ora 15:30. Pentru 2 persoane + masina am platit 220 de euro dus/intors. La intoarcere in schimb destinatia era Piombino. De ce am ales aceasta varianta? Pentru ca era mai ieftin si dura mai putin calatoria. Tin sa va precizez ca ar fi bine sa faceti calatoria aceasta in timpul saptamanii si sa evitati sa luati bilete pentru feribot in week-end. Aceeasi calatorie in week-end costa intre 500 si 600 de euro. Calatorind in timpul saptamanii economisiti o suma frumusica.
 
Odata ajunsi in Sardinia, ne-am indreptat catre primul loc de cazare vezi impresii , Pensiunea B&B Francy din San Teodoro.
Desi este foarte putin cunoscuta la noi, San Teodoro este o statiune foarte frumoasa.
In fiecare noapte este targ, iar partea centrala devine pietonala. Gasiti si discoteca de fitze, precum si multe restaurante sau cafenele. Spre deosebire de foarte multe alte localitati din Sardinia, San Teodoro pare mult mai animat si plin de viata.
In zona San Teodoro sant mai multe plaje: La Cinta, Issuleda, Cala Ginepro, Lu Impostu, Cala Brandinchi, Girgolu, etc.
Cea mai faimoasa si frumoasa este Spiaggia La Cinta, daca nu ma insel cred ca este si cea mai mare. Acolo gasiti o plaja cu nisip fin, intrare lina in apa, sezlonguri, bar pe plaja si dusuri. Exista si o parcare cu plata (2 eur/ora)
Alte plaje care noua ne-au placut au fost: Spiaggia di Lu Impostu si Cala Brandinchi. Aici de altfel existau si locuri amenajate unde puteai servi masa sub brazi, cateva gherete unde mai puteai lua ceva de mancare/baut, dar dusuri nu am vazut. Bineinteles si aici se platea parcare.
In una din seri am deci sa luam o cina in stil rural italian, asa ca na-am facut rezervare la un fel de restaurant de familie care serveste doar produse locale. Se numeste Agriturismo Alculiciu. Masa a inceput la ora 20:00 si s-a incheiat in jurul orei 22:00. Pe parcurs am fost serviti cu vreo 8 feluri de mancare/aperitive precum si bautura locala (mirto) si vin din struguri produsi din via aflata langa restaurant. Mancarea a fost delicioasa, nu avem ce zice. Pretul pe masura, 35 euro de persoana. Atmosfera a fost placuta. Va recomand sa o probati si voi!
Personal noua aceasta zona ne-a placut foarte mult, si ne-a parut rau ca am stat doar 3 zile acolo. Daca ar fi sa ne intoarcem in Sardinia am sta cu siguranta mult mai multe zile in San Teodoro.
In urmatoarea zi am mers catre Cala Gonone (1h30 min de la San Teodoro doar dus) iar de acolo am inchiriat o barca pentru a ajunge la Cala Goloritze. Cala Gonone este un satuc aflat pe malul marii, locul ideal pentru a inchiria o barca sau o excursie catre plajele Cala Goloritze, Cala Luna si Cala Mariolu. Satucul nu este prea animat, sant doar cateva locuri unde puteti manca sau face plaja, nimic spectaculos. Va recomand sa evitati.
Din pacate noi am ajuns putin cam tarziu acolo, in jurul orei 11:00 si greu am gasit o barca de inchiriat. Va recomand sa mergeti devreme si sa sunati sa rezervati o barca prin telefon inainte de a va deplasa incolo. Am reusit sa inchiriem o barca pana la ora 17:00. Pretul a fost de 140 euro + benzina (inca 20euro).
Am sarit in barca si am plecat direct catre destinatia cea mai indepartata si cea mai renumita: Cala Goloritze. Aceasta este cea mai faimoasa destinatie din Sardinia. Calatoria cu barca a durat aproximativ 50 de minute. A doua varianta (pe langa barca) ar fi sa mergeti pe jos si sa lasati masina intr-o parcare la Su Porteddu. De acolo pana la Cala Goloritze aveti nevoie sa mergeti pe jos aproximativ 2h la dus si inca 2h la intors. Va recomand sa va luati multa apa, alimente si neaparat o umbrela. Oricare dintre variante o veti alege nu veti regreta experienta. Noi odata ajunsi acolo ne-am dat seama ca a meritat fiecare secunda. Locul este extraordinar, un peisaj de neuitat.
Zona face parte dintr-un parc national protejat , nu va puteti apropia cu barca de mal (daca veniti pe mare), trebuie sa o lasati la aproximativ 100 de metri de mal si sa inotati pana la plaja. Daca nu prea stiti sa inotati, puteti sa va echipati cu o vesta (toate barcile au cateva) si sa inotati cu ea pana la mal, deoarece inotatul devine foarte usor atunci. Noi am facut si snorkeling, locul este superb. Daca vreti puteti sa faceti hiking sa urcati pe stanca aceea inalta ce o vedeti in poza langa plaja, sau sa va urcati pe celelalte stanci sa sariti in apa :) Locatia nu este foarte populata, deoarece este foarte greu de ajuns acolo. Din toate locurile in care am fost in Sardinia acesta este unul din preferatele noastra. La Cala Goloritze puteti ajunge doar cu barca inchiriata personal, nu exista barci mai mari care sa va poata transporta pana acolo.
Dupa ce ne-am balacit putin am luat-o pe drumul inapoi ca sa vedem si alte plaje. Urmatoarea pe care am vizitat-o a fost Cala Mariolu. Aici acosteaza si vaporasele mai mari, care aduc cate 100-200 de turisti deodata. Spre deosebire de Goloritze, aici gasiti si un bar pe plaja, dar si locul este mult mai aglomerat. In schimb, peisajul este superb, culoarea apei este pur si simplu ireala, puteti vedea din poze si din video. Si aceasta locatie se numara printre favoritele noastre.
Ultima oprire am facut-o Cala Luna. Aici nu este la fel de spectaculos ca la Mariolu si Goloritze in schimb puteti vizita Grotele ,una dintre ele este cea cu forma de inima intoarsa pentru a face niste poze. Sau puteti vizita Grotta del Bue Marino o pestera antica, cu stalctite, stalagmite si desene din perioada neolitica. Pentru Grotta del Bue Marino trebuie sa cumparati separat bilet pentru excursie din Cala Gonone. Va recomand sa plecati devreme de dimineata daca doriti sa vizitati tot. La ora 8-9 maxim sa fiti acolo! Noi am apucat sa vizitam doar cele 3 plaje, desi mai erau cateva.
In aceeasi seara la intoarecerea in San Teodoro am luat masa la restaurantul Il Gardinacio in San Teodoro. Avea reviewuri foarte bune pe tripadvisor. Din pacate a fost muuuult sub asteptari. Am asteptat vreo 30 de minute pentru o masa desi restaurantul era pe jumatate gol. Am comandat carne de vita si a fost prost facuta. Foarte uscata, iar garnitura la 250g de carne a fost un cartofior cat degetul mare de la mana (vreo 20-30 de grame) si o lingura de sos. Macar de ma lingeam pe degete. Dar nu a fost cazul. Nu va recomand acest restaurant. Raportul calitate/pret nu este justificat.
In cea de-a patra zi ne-am deplasat catre nordul insulei, la Palau. Aici am stat la Hotelul Palau de 4 stele (vezi impresii) aflat chiar la capatul statiunii. Sincer mai mult de 3 stele nu merita. Am stat la hoteluri de 3 stele cu aceleasi conditii ca aici. De ce am ales acest hotel? Pentru ca am gasit o oferta buna cu demipensiune prin agentia Tui. Aici am petrecut 12 nopti.
Ca statiune Palau este plictisitor, gasesti 4-5 restaurante in port si in rest, nu prea ai ce face. Defapt Palau este mai mult un punct de plecare catre insula La Maddalena sau catre Arhipelagul La Maddalena. Viata de noapte nu exista si nici alte activitati. Plajele sant 3 la numar, sant decente dar nimic senzational. In Nordul insulei in general vantul bate puternic aproape zilnic, iar asta poate provoca si un disconfort. In fiecare seara in parcarea din centrul statiunii se organiza un targ, dar nu e ceva deosebit. Palau este locatia de unde pleaca cele mai multe ambarcatiuni ce organizeaza excursii catre Arhipelagul La Maddalena. In fiecare dimineata la ora 9-10 parcarea se umple pana la refuz de catre turisti veniti din alte statiuni, pentru a pleca in faimoasele excursii cu barca catre Arhipelagul La Maddalena.
Situata pe cel mai inalt deal din regiune, fortareata a fost creata de catre oameni, in perioada Primului Razboi Mondial. Pentru a intra in cetate trebuie sa cumparati bilet, iar in schimb primeai si un ghid care explica in italiana sau engleza istoria fortaretei. Daca va uitati la poze veti vedea ca pe partea din mijloc este o panta abrupta. Acolo inainte se aflau niste sine. Cu ajutorul sinelor se transporta munitia de jos pana sus in vagoane. Binteinteles, pe vremea aceea existau mai mult cai, nu prea erau masini. Ei trebuiau sa suporte toata munca aceea grea. In fortareata se afla artilerie grea si era folosita pentru a bombarda toata zona din jur, inclusiv insula La Maddallena. De sus se poate vedea pe distante foarte mari, aproximativ 25 de kilometri in jur.
Denumita geografic Capo De'll Orso si situata in vecinatatea statiunii Palau, aceasta roca s-a format in milioane de ani, datorita eroziunii provocate de vant. Roca pare a avea forma de urs (doar dintr-un anumit unghi) iar in timp a devenit un punct de atractie important al regiunii. Se spune ca ea era folosita drept reper si de catre marinari. In pliantul cu descrierea monumentului se specifica ca el a aparut mentionat chiar si in scrierile lui Homer (Odiseea/Ulise). Si aici se plateste intrare, exista la intrare si o parcare platita, dar puteti sa lasati masina si pe drumurile invecinate.
Arhipelagul este format din 7 insule: La Maddalena, Caprera, Spargi, Santo Stefano, Santa Maria, Budelli si Razzoli si este localizat in partea de Nord Est a insulei Sardinia. Doar insulele Maddalena, Caprera si Santo Stefano sant locuite, celelalte nu sant.
Arhipelagul la Maddalena a fost unul din locurile care am tinut neaparat sa il vedem, asa ca ne-am rezervat o calatorie cu cateva zile inainte. Pretul a fost de 160 de euro / 2 persoane. In pret era inclusa si o gustare precum si apa/vin. Oferta a fost variata. In portul din Palau gasiti cel putin 10 oferte diferite. Noi am ales sa mergem cu o barca cu motor, capacitatea maxima fiind de 9 persoane. Cealalta varianta ar fi fost o barca cu vele care era cu 20-30 de euro mai ieftina.
De ce am ales barca cu motor? Pentru ca se deplaseaza mai repede. Alegand barca cu motor am apucat sa vedem 5 plaje. Pe cea cu vele ai ocazia sa vezi doar 3 deoarece se deplaseaza mult mai incet daca nu este vant. Excursia a inceput la ora 9:00, masina am lasat-o in parcarea platita, unde pretul era de 1,5 euro pe ora. Parcarea era plina deja la ora 9:00 am prins unul din ultimele locuri si am stat si 20 de minute la coada sa platesc. Aviz amatorilor... mergeti mai devreme ca sa gasiti loc si sa nu stati la cozi.
Arhipelagul La Maddalena este unul dintre cele mai frumoase locuri care le-am vazut. Excursia merita toti banii, este o experienta unica si va garantez ca nu aveti unde altundeva sa o reproduceti. Peisajele sant superbe, greu de deschis in cuvinte, culorile apei sant senzationale. Aceasta zona este si ea protejata (desi am vazut sute de barci aici). Locatia este perfecta pentru snorkeling. Capitanul a aruncat niste paine in apa si imediat zona a fost invadata de pesti (vedeti video). Noi aceasta excursie am apucat sa vedem 5 locatii: Porto de la Maddona (atractia principala a turului), Spiaggia del Cavaliere, Spiaggia di Santa Maria, Spiaggia Rosa ( faimoasa plaja cu nisip roz, pe care am vazuto doar din barca, deoarece zona este protejata) si Spiaggia di Cala Corsara.
Daca va uitati la video veti intelege de ce laud atat de mult aceasta excursie. Capitanul vorbea si engleza si era foarte amabil, ceilalti turisti erau din Elvetia si Australia, toti vorbitori de engleza si prietenosi. Per total o excursie de nota 11. La intoarcere in schimb, desi era vreme frumoasa afara, nu prea erau nori, vantul s-a intetit si din cauza lui s-au format niste valuri de 2,5-3 metri si a fost un pic cam infricosator deoarece uneori mai intra apa in barca. Nu te pui cu forta naturii.
Situata in partea de Nord Est a insulei, aceasta zona este si cea mai faimoasa. Daca v-ati intrebat vreodata unde este Paradisul Milionarilor ei bine aici este! Plajele de pe Costa Smeralda, majoritatea presarate cu nisip fin alb, apa de o culoare albastra azurie cu diverse tente mai inchise sau mai deschise combinate si cu un verzui deschis. De aici se trage si numele de "Smeralda". Cele mai faimoase plaje de aici sant: Capriccioli, Liscia Ruja, Spiaggia del Principe. Preturile practicate in aceasta zona sant cele mai mari de pe insula, dar nu trebuie sa fiti milionar sa mergeti pe aceste plaje.. Accesul este totusi gratuit, nu se plateste intrare. Parcarea este 2 euro/ora si este obligatorie, dar nu va lasati masina in drum ca primiti amenzi. In general doar cei cu buzunarul plin isi permit cazari in hotelurile localizate pe Costa Smeralda. Preturile sant in general exorbitante. Aici gasiti adevaratii miliardari, sau marile vedete: artisti, sportivi, etc ... cei ce vin cu elicopterul, iahtul de 30 de metri sau bugatti-ul decapotabil. Aceasta zona este in mare detinuta de printisori din Qatar, care au pompat bani aici inca din anii 1961. Preturile propietatilor in aceasta zona sant uneori de neimaginat.
O alta statiune vizitatata a fost Porto Cervo, aici luxul este la el acasa. Cu putin noroc poti vedea si celebritati. Porto Cervo este ca un magnet pentru ei, aici vin multi milionari si miliardari. Multi dintre ei isi inchiriaza cate un iaht pe perioada vacantei. Iahturi pe care apoi pe puteti vedea in dreptul plajelor de pe Costa Smeralda. Daca va place luxul, aici va veti simti ca acasa. Portul este punctul de atractie principal. Este unul dintre cele mai luxoase din lume (locul 2). In Porto Cervo puteti vedea iahturi de zeci sau sute de milioane de euro, masini gen Bugatti sau Rolls Royce, barci de viteza de 1000 cai putere si tot felul de alte unicaturi. Noi aici am facut o plimbare de seara, ne-am plimbat prin port si am luat masa la mini mallul de langa port. Preturile in acest minimal erau normale. Parcarea 3 euro/ora. Desi este cea mai scumpa statiune de pe insula, aici puteti gasi si cazari relativ decente ca pret, prin Airbnb. Colegii nostrii de excursie din Australia platisera doar 100euro pe noapte.
In general toata zona de nord - est a insulei este plina de plaje, unele mai frumoase ca si celalalte. Majoritatea plajelor sant cu nisip, dar drumurile de access nu sant peste tot in stare buna. Unele sant de pamant si nici nu puteti parca pe drum, trebuie sa gasiti o parcare privata unde platiti 2 euro pe ora pe o parcare neamenajata. Sincer asta mi s-a parut cam penibil.
Noi am petrecut cam 10 zile plimbandu-ne de la plaja la plaja. Cel mai mult ne-a placut noua Spiaggia di Li Piscini. Daca santeti adeptii "beach huntingului" aici va veti simti in largul dumneavoastra. Puteti gasi plaje pline de oameni sau puteti gasi plaje unde sant 3-4 oameni, sau chiar il puteti intalni Adam in persoana, iar la cativa metri mai dai si de o Eva. Sarpele in schimb (doamne ajuta), nu l-am vazut.
Castelsardo a fost una din destinatiile principale pe care am vrut sa le vedem. Este printre cele mai renumite atractii ale insulei. Am ales sa mergem inspre Castelsardo in ziua in care se anuntase vant foarte puternic in Palau (80 km/h) si valuri de 1,5 metri la mal. De la Palau am facut ~1h si 30 de minute cu masina pana la Castelsardo.
Castelsardo este situat pe malul marii, in varful unui deal de 4-500 de metri. In varful dealului se afla cetatea veche, care a fost ridicata in anul 1102 de catre familia Doria. In cetate gasiti si niste mini muzee, catapulte, armuri, arme precum si multe capcane ingenioase pentru prins diverse vietati marine. Cred ca face parte din traditia lor pescuitul crabilor/homarilor. Se plateste intrare pentru a urca pe zidurile cetatii, iar de acolo puteti vedea toata regiunea in toata splendoarea ei. In nord e marea, in sud sant dealurile cu presarate cu vii. Am petrecut toata ziua, vizitand centrul statiunii si cetatatea veche de 900 de ani. Cetatea este bine intretinuta, in interior gasiti si restaurante sau cafenele, e un fel de Dubrovnik mai mic, cu vederi spectaculoase asupra marii sau a dealurilor inconjuratoare. Pentru a intra in cetate se plateste o taxa modica, de cativa euro (3 euro daca imi amintesc bine).
Inca o roca formata in sute de ani de catre vantul puternic care bate in nordul insulei . Este situata in partea de Nord a insulei Sardinia, in apropiere de Castelsardo. Dupa cum v-at dat seama si dupa nume, stanca are o forma similara unui elefant.
De altfel Sardinia este renumita pentru astfel de stanci cu tot felul de forme ciudate, create de vant.
Este cea mai mare insula din arhipelagul cu acelasi nume. Are aproximativ 11,000 de locuitori. E faimoasa pentru unele plaje, cea mai cunoscuta fiind Cala Coticcio. Ca sa ajungi la ea, trebuie sa mergi pe jos vreo 40 de minute. Accesul este permis doar cu adidasi. Nu aveti voie in slapi si trebuie sa aveti la voi minim 2 litri de apa. La un moment dat coborarea este atat de abrupta incat este neindicata oamenilor cu rau de inaltime. Nu vreau sa fac reclama proasta dar pe parcurs veti intalni soparle si serpi :) Bineinteles, plaja poate fi accesata si daca inchiriati o barca, dar atunci costurile sant mai mari. Noi am dedicat o zi vizitarii acestei insule, apa tin sa mentionez ca era foarte rece desi eram in iulie. Feribotul Palau-Maddalena a costat 60 de euro (2 pers + masina).
Situat in vecinatatea orasului port Santa Teresa di Gallura, in aceasta zona veti avea ocazia sa vedeti multe roci de granit cu diverse forme ciudate, toate sculptate in timp de catre vantul puternic ce bate in aceasta regiune. Aici gasiti un far si cateva plaje: Spiaggia dei due Mari (dupa cum sugereaza si numele este situata intre 2 ape si automat iti da senzatia ca tu te afli pe o fasie de pamant care desparte 2 mari), Spiaggia Zia Culumba, Spiaggia di Cala Spinosa.
Una din locatiile noastre preferate pentru snorkeling. Pentru a ajunge la ea trebuie sa parcurgeti vreo 3-400 de metrii prin tufisuri. Combinatia de roci cu forme ciudate formate de vant in sute de ani cu culorile azurii verzui ale marii este deosebita. Aici am facut si snorkeling si am vazut multe stelute de mare, pestisori si chiar si o sepie. Nu este o plaja aglomerata pentru ca este greu accesibila, dar este perfecta pentru cei ce doresc sa se relaxeze si sa vizioneze un peisaj de tablou. Pentru noi a fost una din favorite, plaja este cu nisip.
Una din multele plaje intinse si presarate cu nisip din partea nordica a insulei. Accessul a fost destul de dificil, neexistand semne de localizare a plajei, locuri de parcare putine si apoi a urmat si vreo 10 minute de mers pe jos prin nisip. Ca de obicei, peisajul este frumos, la cateva sute de metrii de mal se afla o stanca mai mare, iar cei mai vitezi se incumetau sa inoate pana acolo si sa sara de pe stanci. Noi am vrut sa inchiriem aici un caiac ca sa dam un tur in jurul stancii, dar din pacate am fost refuzati pe motiv ca doar clientii unui hotel de acolo puteau folosi caiacul.
Alta locatie frumoasa ce am vizitat-o de data aceasta pe Costa Paradiso a fost Cala Tinnari. Drumul de access cu masina se termina cu 2km inainte de a ajunge la plaja (desi pe google maps scria ca poti merge pana la plaja). Aici am luat o mare "tzeapa". De acolo de unde s-a terminat drumul am luat-o pe jos, pe un drum abrupt. Coborarea a durat aproximativ 40 de minute, dar locatia este superba. Plaja este cu pietricele, accesul e foarte dificil. Nu va recomand sa mergeti decat daca sunteti rabdatori si aventurieri. Pentru noi a meritat efortul (vezi video). Va recomand sa va inarmati din nou cu o umbrela si multe alimente/apa. De altfel, cam oriunde mergeti prin Sardinia veti avea nevoie de ele.
Per total, daca va place sa va plimbati, sa vizitati multe plaje, sa umblati putin prin salbaticie pentru a ajunge la o plaja anume, sa descoperiti locuri noi, cultura diferita, alte obiceiuri, etc va recomand Sardinia. Dar sa fiti pregatiti sa cheltuiti si sa calatoriti pe distante mari. Nu toate locurile sant frumoase, unele nu merita excursia. Noi ne-am deplasat in fiecare zi, din cele 15 petrecute in Sardinia. Aceste poze si acest video sant doar un rezumat cu cele mai frumoase locuri vizitate.
Daca ne-am intoarce sa vizitam Sardinia?
Da, ne-am intoarce, doar ca ne-am programa altfel sejurul, am sta in mai multe locatii diferite si am merge spre principalele puncte de atractie pe care acum le cunoastem.
Defapt, asta a fost si problema principala cu Sardinia. A fost o intreaga aventura, de la gasit cazare, feribot, atractiile principale, statiuniile de vizitat, etc. Insula este foarte foarte mare si necesita mult timp pentru a te deplasa dintr-un loc in altul. Anumite locuri merita, altele nu. Noi abia am apucat sa vedem partea de Nord-Est.
 
Ce nu ne-a placut:
- Apa rece in multe locuri desi era inceputul lui Iulie
- Preturi mari la cazare/mancare/servicii de inchiriere
- Preturi mari la parcari neamenajate
- Vant puternic in multe zile
- Ospatari / Chelneri destul de mofturosi in multe locatii si care nu cunosc limbi straine
- Drumurile sant inguste, uneori chiar si neamenajate si e plin de soferi ce taie benzile
 
Ce ne-a placut:
- Peisaje superbe, Unicitatea.
- Culorile senzationale ale apei, roci cu forme frumoase.
- Monumente/Cultura
- Am dat si peste oameni prietenosi si gata sa ne ajute.
- Flori multe si vegetatie (nu ca in insulele grecesti)
- Mancarea buna in general, Vin foarte bun, varietate mare de branzeturi
- Locatii foarte bune pentru snorkeling
 
Punctele principale de atractie care vi le recomandam noi ar fi:
- Excursie cu barca la Cala Goloritze, Cala Mariolu, Cala Luna. Excursie de o zi.
- Excursie cu barca catre Arhipelagul La Maddalena
- Vizitat castelul din Castelsardo
- Cazare in San Teodoro si vizitat plajele din vecinatate + probat specialitatile culinare locale
- Vizitat plajele Spiaggia di Talmone si Spiaggia di li Piscini
- Cazare in Nord Estul insulei si vizitat plajele de pe Costa Smeralda precum si portul Porto Cervo.
 
Iar... daca va ramane timp, dati o fuga si pe la Costa Paradiso si Capo Testa.
Trimis de Bughy82 in 03.12.18 15:29:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Venezia, Lido di Jesolo
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Bughy82); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu). SUPERBĂ, și aceasta
--
@Bughy82, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
--
”Odata ajunsi la Livorno ne-am cazat la un hotel aproape de port, pentru ca a doua zi urma sa plecam catre Olbia cu un ferry de la compania Moby.
Hotelul pe nume Europa Parking, aflat intr-o cladire veche, este un hotel tipic pentru o aglomeratie urbana. Pretul camerei a fost de 89 de euro + 10 euro taxa pentru parcare. Camera a fost OK, baia la un nivel mult mai mare decat restul oferit in hotel.
”Odata ajunsi in Sardinia, ne-am indreptat catre primul loc de cazare, Pensiunea B&B Francy din San Teodoro. Este defapt o vila aflata la cativa km de oras, deci veti avea nevoie de masina pentru a va deplasa. Vila este manageriata de catre Francy, o femeie italiana mai in varsta si familia ei. Ea nu vorbeste engleza, dar fiul ei vorbeste. Toti de acolo sant foarte amabili. Din prima zi fiul ei ne-a oferit cateva prospecte cu zona, plajele de vizitat si locuri unde puteam manca.
”Aici am stat la Hotelul Palau de 4 stele. Sincer mai mult de 3 stele nu merita. Am stat la hoteluri de 3 stele cu aceleasi conditii ca aici. De ce am ales acest hotel? Pentru ca am gasit o oferta buna cu demipensiune prin Tui. Aici am petrecut 12 nopti. Camera era foarte mica, baia in schimb frumoasa si incapatoare.
Preturile de la hotel, specifice unui hotel de 4 stele in Italia. Calitatea serviciilor insa lasa de dorit. Stafful nu vorbeste limbi straine doar 1 din 4 chelneri vorbea engleza sau germana si seful de sala. La receptie vorbeau in schimb mai multe limbi. Tin sa precizez ca in fiecare zi schimbau prosoapele dar in 2 din zile ne-am ales cu prosoapele schimbate cu unele murdare. Asa ceva este innaceptabil.
Micul dejun a fost foarte variat, apa si cafeaua erau incluse. In schimb, la cina nici o bautura nu era inclusa. O sticla de apa de 75cl era 4 euro. Vin de la 15 euro in sus sticla, dar macar era bun. Hotelul avea si o zona privata de plaja la malul marii, dar sezlongurile se plateau cu 10 euro. Noi cand am fost la plaja acceea nu am vazut un om sa stea pe sezlongurile de la hotel. Plaja este departe de hotel, exista shuttle catre plaja la anumite ore... dar bineinteles se plateste.
Parcarea hotelului era o groapa de pamant... nesemnalizata in vreun fel. Daca vroiai parcare amenajata era 15 euro pe zi... Hotelul era situat la marginea statiunii, cred ca pana la mare erau cam 1,5 km de mers pe jos. Daca nu aveti masina, evitati acest hotel. Cina a fost in general variata si decenta. Asta in general, deoarece in 2 seri cina a fost sub orice critica. Asa ca daca ar fi sa dam nota acestui hotel ar fi un 4 din 10. Eu personal nu as mai merge vreodata pe acolo.
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca review nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestor cazări.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@Bughy82: Superb! Noi am ajuns în Sardinia la un final de septembrie - vreme excelentă, apă caldă, neaglomerat, dar pe alocuri sezonul turistic se cam terminase... Am stat 7 zile în Alghero, din care 4 am închiriat mașină. N-am reușit să vedem decât a 10-a parte din litoralul insulei; precum aminteai, drumurile sunt extrem de virajate și se circulă încet, plus că la fiecare pas ai ce vedea...
Obiectivul (sau, mai bine zis, visul) principal a fost La Maddalena, unde n-am ajuns. Din ce ați vizitat voi, "ne-am suprapus" doar cu Castelsardo (dar n-am urcat la cetate) și Costa Paradiso, care chiar mi s-a părut raiul pe pământ! Oricum, Sardinia te lasă în multe situații cu gura căscată!
Plănuim să revenim cândva pentru cel puțin 2 săptămâni și, la fel ca tine, am tras concluzia că a doua oară aș face un soi de circuit, cu mai multe cazări. Abia aștept să-i vină rândul, cine știe când mi se pune pata așa, peste noapte?!
Vacanțe frumoase vă doresc și vouă și... mai povestește!
@crismis: Buna Crismis,
Ca sa vezi toata Sardinia cred ca ti-ar trebui o vara intreaga Noi am vizitat mult mai mult decat am descris si am povestit aici, nu toate locurile sant asa de frumoase ca si cele din video sau din poze. Acesta este doar un rezumat al celor mai frumoase locuri vazute. Per total cred ca am parcurs mult peste 1000 de km cu masina doar pe insula.
Si noi am fi vrut sa vizita Grota lui Neptun si in principiu Nord Vestul insulei dar si putin prin Sud. Din pacate distantele fiind asa mari, e prea mult deodata. Se merge bara la bara cu 50km/h si nici nu prea ai unde depasi. Poate la batraneti ne-om cumpara un camper si o sa vizitam toata insula. Noi nu am dorit sa vedem orasele mari, Olbia, Alghero, Sassari sau Cagliari. Singurul care ni s-a parut interesant si despre care citisem pe tripadvisor era Cagliari, dar era mult prea departe.
Sant muuuulte de vazut... Costa Smeralda, Costa Paradiso, zona cu Cala Goloritze, Arhipelagul La Maddalena, zona San Teodoro... toate au meritat. Apa in unele zone era totusi cam rece pentru inceputul lui Iulie. Avea pe alocuri 20-21 de grade, dar mai mult in zonele cu plaje cu pietre. La cele cu nisip era numai buna.
@Bughy82: Of!
M-ai amețit un pic cu impresiile, iar ai scris despre călătorie și cazări intr-un articol
Nu vorbisem noi despre Croatia același lucru?
Sa știi ca te urmăresc, vă doresc mulți ani fericiti împreună, vacanțe minunate!
Recomandările tale sunt excelente, uite pentru Croatia te-am ascultat și am ales Makarska
Am reținut și cazarea de lângă Veneția, mi-a plăcut mult.
Poate, dacă ai timp și răbdare, scrie despre cazări, articole distincte, eu aș merge oricând pe urmele voastre.
Felicitări pentru tot!
@crismis: Si apropo, insula Maddalena in sine nu este asa spectaculoasa. Este frumoasa dar nu senzationala. Noi am petrecut o zi intreaga acolo. Nici nu mai stiu daca am specificat sau nu in articol. In schimb arhipelagul Maddalena este... o minune a naturii. Dar este accesibil doar cu o barca inchiriata sau o excursie. Eu personal va recomand doar excursie pe o barca mai mare. Nu m-as aventura cu o barca pneumatica pe acolo, cand poti prinde valuri de 2,5-3 metri cum am prins noi.
@krisstinna: Imi cer scuze, obiceiuri proaste se pare. Voi fi mai atent pe viitor. Sper ca v-a placut la Makarsa si Croatia in general, noua ne-a placut mult si probabil ne vom intoarce intr-o zi pentru a descoperi locuri noi!
@Bughy82: Dacă mi-a plăcut? A fost și este perfectă, este tot ceea ce îmi doresc intr-o vacanță estivală.
Îți mulțumesc încă o dată!
@krisstinna: Iti marturisesc ca nici eu nu am stiut multe despre Makarska Riviera. Nici nu auzisem de ea pana acuma 3 ani. Ea mi-a fost recomandata de catre o colega de la cursul de germana care era de origine croata. Ca de obicei... informatia cea mai buna vine de la localnici. Am observat ca a-ti facut un adevarat tur de forta Vacante placute in continuare!
@Bughy82: FELICITĂRI!!!
Mulțumesc frumos pentru articolul plin de informații utile unor viitori călători în Sardinia... de câțiva ani tot urmăresc această destinație cu peisaje și culori uimitoare.
Nu am renunțat la ideea că voi ajunge acolo cândva... ne-au descurajat prețurile foarte mari... vrem să mergem cu mașina.
Ce frumos ne-ai povestit tot, cu bune și rele... sunt fascinată de culoarea apei din Sardinia.
Fotografiile si filmul sunt superbe! Felicitări!!! Articolul l-am marcat la favorite.
Călătorii plăcute!
@Dana2008: Buna Dana,
Ma bucur ca ti-a placut. Iti marturisesc ca si pentru noi a fost dificil cu drumul si mai ales gasirea cazarii. Sant destul de putine optiuni, iar avionul era scump plus ca pe insula iti trebuie neaparat o masina. Intentionat am dat si tente negative tocmai pentru a scoate in evidenta ca nu a fost totul lapte si miere. La banii ce iam cheltuit aveam pretentii mai mari. In acest articol nu apar toate destinatiile si plajele vazute. Nu toate arata asa... ceea ce vreau sa scot in evidenta este ca pentru a ajunge in aceste locuri trebuie sa va deplasati pe distante mari si sa cheltuiti sume consistente de bani. Eu iti doresc sa vizitezi cat mai curand Sardinia si sper ca vei vizita cat mai multe din frumusetile ei. Daca va pot ajuta cu vreo informatie... o voi face cu cea mai mare placere. Concedii placute.
@Bughy82: Mulțumesc frumos!
M-am gândit ca ar fi mai bine cu avionul decât cu mașina, si să folosesc transportul local.
E pe listă în asteptare, Sardinia.
Călătorii plăcute!
Buna Dana,
Eu personal am vazut autobuze doar intre orasele mari. Am facut o cautare si am gasit si autobuze locale de exemplu in nord estul insulei. Eu nu le-am vazut probabil si pentru ca circula rar. Circula doar de 3-5 ori pe zi. Tin sa mentionez ca aceste autobuze sant intre statiuni mai mult. Iar in Sardinia plajele cele mai frumoase sant intre statiuni. Aceste autobuze circula doar pe perioada verii. Dar bine macar ca exista
Autorul ne-a trimis o „ediție revizuită” a review-ului de mai sus -- am înlocuit vechiul text cu noua versiune trimisă
-
Cu această ocazie, am selectat excepționalul articol rezultat drept un adevărat Ghid AmFostAcolo pentru această destinație!
Ti-am citit de curand articolul, ai avut o vacanta complexa, activa si ai detaliat foarte frumos totul. E de departe cel mai frumos articol despre insula asta pe care l-am citit aici. Am fost si noi in Sardinia luna trecuta si am vazut mult din ce ai enumerat si tu, frumoasa destinatie si prea putin cunoscuta de romani. Si apreciez mult ca ati fost si la Cala Goloritze, nu cred ca am mai citit pe aici sa fi ajuns careva acolo si e mare pacat. Iar pozele sunt la inaltime.
Buna ziua!
In San Teodoro mancarea este la fel de scumpa ca in nord? Multumesc!
Merita dupa parerea dcs cazarea mai jos catre Orosei?
@cer. lumi: Mancarea e scumpa peste tot in Sardinia, nu am vazut diferente intre San Teodoro si Palau. Ba chiar la San Teodoro noua ni s-a parut mai scumpa. Dar acuma depinde si unde mananci...
Noi la recomandarea gazdei am mancat la Il Gardinaccio in San Teodoro si am lasat 80 de euro ptr 2 persoane (vita+peste) si cu bauturi (vin). Foarte scump! Iar mancarea a fost mediocra. Adevarul e ca am gasit si pizza cu 10 euro a doua zi la alt restaurant.
In alta seara am mancat la Agriturism (locul 2 pe tripadvisor) si am platit 35 euro/persoana. Se serveau 9 feluri de mancare (aici incluzand aperitive si desert) + bauturi, totul cules de pe propietatea restaurantului. Acuma vad ca au scumpit la 40 de euro/persoana. Sincer... e prea mult. Desi e bun si merita incercat o data...
La Palau in nordul insulei un platou mixed grill (destul cat sa satisfaca un barbat de 100kg) era 18 euro, ca exemplu.
Ideea e simpla... depinde ce buget ai si cat esti dispus sa platesti ptr. mancare. Poti lua pizza/paste cu 10 euro sau te "arunci" la "specialitati" ce costa dublu sau triplu.
Sardinia este faimoasa pentru branzeturi, au cateva zeci de feluri. Sa nu fiti surprinsi daca vedeti vanzatori pe plaja urland "formaggi... formaggi". Au masina frigorifica, o lasa in parcare si umbla pe plaje cautand clienti. Nu am mai vazut niciunde asa ceva
La Orosei se adanceste repede marea, daca aveti copii poate nu este locul cel mai potrivit.
In schimb de la Orosei/Gonone puteti inchiria barca/excursii spre Cala Mariolu, Cala Luna, Cala Goloritze, etc.
Dupa 2 ani de Lefkada/Kefalonia la anul ne intoarcem in Sardinia, tot in zona San Teodoro. Abia asteptam...
Vacante placute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Sardinia - un scurt circuit — scris în 14.10.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Extraordinara mini croaziera pe coasta Ogliastra Sardinia - Golful Orosei — scris în 26.06.23 de Simona50 din ROMA ITALIA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Sardinia, amore mio! — scris în 10.07.21 de MONITA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Sardinia – o destinatie de vacanță din vremea când Italia era și dorință împlinită, nu numai vis — scris în 30.09.20 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Alte locuri pe care le-am vizitat în Sardinia — scris în 04.02.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Bazilica Sf. Treimi din Saccargia cea mai veche şi interesantă biserică din Sardinia — scris în 29.01.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Civilizaţia megalitică nuraghică - nuraghi di Santu Antine — scris în 25.01.19 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ