ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Santorini — pur şi simplu UNIC!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

M-am gândit să scriu un articol despre insula Santorini per ansamblu, deoarece până acum am ,,disecat-o” oarecum pe bucăți, după zonele vizitate. Poate așa cei care doresc informații pe scurt, vor parcurge mai repede articolul.

Santorini , sau Thira , face parte din grupul insulelor Ciclade, situate în sudul mării Egee. Ceea ce vedem noi acum, este rezultatul unei îndelungi activități vulcanice, care a deformat insula, pe parcursul timpului, dintr-un întreg rezultând insula Thira , alături de Aspronisi , Nea Kameni , Palea Kameni , Thirasia . Santorini are o suprafață de 79,19 km pătrați, distanța de la nord la sud cca 18km, iar lățime între 6- 12 km. Populația în jur de 15.000 locuitori, la care se adaugă în perioadele de vară foarte mulți turiști din toată lumea. Capitala este Fira , frumoasă și albă, alte orașe-sate importante pe care le recomand cu drag spre a fi vizitate, Oia , a se citi Iia , Imerovigli , care mie personal mi-a plăcut cel mai mult, Emporio , Megalochori , Pyrgos , despre care se spune că a fost capitala insulei, însă nici un document nu demonstrează acest lucru. Akrotiri , în sud-vestul insulei, cu un sit arheologic important, care dezvăluie mare parte din istoria locului, un castel, dar și cu celebra plajă roșie în imediata apropiere, Red Beach (Kokkini Ammos) . Tot în zonă Faro , farul despre care se spune că oferă un apus de soare frumos.

În sudul insulei, micul port Vlichada , sătucul Exomitis , un mic sătuc de pescari. În estul insulei sunt cele mai multe stațiuni, unde sunt și ofertele agențiilor noastre de turism, Kamari , Perissa , Perivolos și Agios Georgios. Nu trebuie uitate nici micile sate care sunt mai în interiorul insulei, pe lângă care treceam zi de zi cu autobuzul, Messaria , Vourvoulos , Karterados , Exo Gonia , apoi superba Firostefani , care vine în prelungirea Firei, continuîndu-se apoi cu Imerovigli, iar înainte de a ajunge pe drumul plin de serpentine spre Oia, trecem mai înainte prin Finikia . Totodată din înaltul drumului se văd minunat sătucele de pe partea estică a insulei, Koloumpos , Paradisos , Ormos Armenis . De pe dealuri, de pe văi, ne încântă privirile, vița de vie, pitică, crescută în solul pietros, iar multe vinării așteaptă oaspeții pentru degustări și de ce nu, cumpărături? Autobuzul oprește chiar în fața vinăriei Santo , poate cea mai importantă din insulă, vin renumit, Vinsanto, pentru gustul dulce al vinului, de culoarea chihlimbarului. Dar mai sunt și altele, Venetsanos Winery , Boutari .

Cum puteți ajunge aici pe insulă?

În primul rând cu avionul, cel mai rapid mod, aeroportul se află în estul insulei, lângă plaja Monolithos . Sau cu ferry-ul, din Atena, sau de pe alte insule. Am văzut că unii au venit chiar și cu mașina, dar costurile pentru ferry sunt destul de ridicate, și timpul destul de lung de traversare e prețios într-o vacanță. Cu ferry ajungeți în portul Athinios , cel mai important al insulei, de unde pe un drum plin de serpentine cu mașina, taxi, sau autobuz, puteți ajunge la destinație. Sau cu telecabinele, care urcă în Fira, costă 5 euro de persoană plus bagajele. Desigur mai e și varianta cu măgarii, donkey-taxi.

Cum puteți circula pe insulă?

Cu autobuzul local, sunt curse care acoperă toate zonele, toate pornesc din Fira, către, Kamari, Perissa, Akrotiri, aeroport, port, Oia, Emporio, Pyrgos. Costurile unei călătorii variază între 1,80-2,40 euro. Autobuzele sunt moderne, comode, cu aer condiționat, circulă după un orar afișat în stații, cu mențiunea că nu totdeauna se respectă ad literam. Sau puteți închiria o mașină, un atv, motoretă, scutere, sunt foarte multe oferte în toate stațiunile și localitățile. Drumurile sunt bune, dar foarte înguste pe alocuri, cu multe serpentine, în special spre Oia. Se fac foarte multe excursii, sunt oferte variate la agenții, către vinării, către vulcan cu vaporașul, către alte insule, turul insulei, sau apus de soare la Oia, chiar și de pe vaporaș sau o bărcuță. Chiar și din micul port din Oia, Ammoudi, puteți lua o barcă pentru a merge la vulcan.

Ce fel de plaje sunt?

Trebuie să vă spun de la început că aici veți întâlni plaje cu nisip mai măricel chiar de pietriș negru de obicei, la prânz se încălzește foarte tare, așa că aveți nevoie de papuci cu talpă mai groasă. Intrările în apă sunt destul de adânci de la mal, sau de la câțiva metri. Pe plajele amenajate se pot face sporturi nautice, windsurfing, parasailing, etc. Nu se plătesc șezlongurile sau umbrelele, doar faceți ceva consumație la terasa din apropiere. Puteți fi serviți chiar pe plajă.

Cele mai bune plaje sunt pe partea de est, începând cu Monolithos , continuând cu plaja din Kamari, Episcopia Gonia , apoi după muntele Mesa Vouno, Perissa , Perivolos , Agios Georgios, acestea au și distincția cu steag albastru. Mai la sud sunt Vlichada Beach , Eros Beach cu nisip fin, izolată și liniștită. Iar dacă ajungeți la Akrotiri nu ratați Red Beach (Kokkini Ammos) . Spre vest Black Beach , White Beach (Aspro Paralia) dar aici se poate ajunge numai de pe apă, cu barca. Mai enumăr plaja Kambia , Mesa Pigadia în apropierea farului. În punctul cel mai de vest este farul din Akrotiri.

Se știe că în partea de vest nu sunt plaje, aici Caldera ,,dictează”, bucurându-ne ochii cu nuanțele de negru, gri și maro, purtând mândră căsuțele albe, ca o minunată coroană de regină. Totuși în nord, e micuța plajă Ammoudi , pe care sigur o veți vedea când mergeți să vedeți apusul, e obligatoriu! Pentru că suntem încă în nord, nord-est, se spune că o plajă frumoasă, sălbatică, neamenajată este plaja Kolumbo , Cape Colombo , cu nisip negru, iar pentru că în apropiere este vulcanul încă activ, apele sunt fierbinți.

Mergând mai departe spre sud e plaja Vourvoulos , o plajă nu prea cunoscută, întinsă, cu nisip fin, aici este și un mic port pentru ambarcațiuni mici și o tavernă pescărească. Urmează plaja Katharos , cu nisip și pietricele negre, cea mai apropiată de Oia, dar nu este amenajată cu șezlonguri și umbrele, apoi plaja Exo Gialos , la 4km de Fira, organizată, cu umbrele și șezlonguri.

Sigur că pe lângă cele câteva amintite de mine, mai sunt multe altele mai puțin cunoscute, mai retrase, mai sălbatice, pe care recunosc că mi-ar fi plăcut să le văd, datorită frumuseții aparte, a contrastului dintre stâncile roșii și apele puternic albastre, doar că timpul nu ne-a permis toate astea. Dacă vă aventurați la cele retrase, trebuie să întrebați pe localnici, multe nici nu sunt trecute pe hartă, sau poate veți da de ele doar întâmplător. Probabil că acestea sunt cele mai frumoase. :)

Ce și unde mâncăm?

Sigur că o cină romantică la lumina lumânărilor, undeva pe marginea calderei, la una din multele restaurante cu superbă vedere la marea cea albastră, este ideală, dar trebuie să știți că la astfel de restaurante se fac rezervări din timp, iar costurile sunt pe măsură. Chiar și niște răcoritoare, un fresh de portocale în Oia, e mai scump ca în altă parte, aici 5 euro, pe când la Perissa de exemplu 3,50 euro. Ce vreau să spun e că în Oia, Fira, Imerovigli sau Firostefani, prețurile sunt măricele și pentru o masă simplă.

Lucrurile se schimbă totuși în zonele de est, unde mi s-au părut absolut rezonabile, comparabile cu alte insule. Am mâncat o seară la taverna Dimitris în Vlichada, costul unei cine fiind de 32 euro pentru două persoane. Alte seri am mâncat în Perivolos la 3 taverne diferite, cina de două persoane ajungând între 25-30 euro. Pentru început se aduceau pâinici speciale, cu semințe, cu ulei de măsline, sau felii de pâine prăjită, cu sos de măsline, sau un sos de iaurt cu mentă, răcoritor și absolut delicios. Felurile de mâncare au fost în mare parte specialități grecești, am mâncat una din cele mai bune soutzoukakia din Grecia ca și vițelul cu sos de tomate, kleftiko, pastitzio. În fiecare seară primeam din partea casei desertul, sau un pahar de vin, ori pepene. Am mâncat la prânz câte un souvlaki ori un gyros, cu fresh de portocale sau pepene roșu, soțul a luat bere Mythos, sau Red Donkey, berea locală, foarte aromată și bună, dar scumpă, 7,50 euro 350ml, sau Yellow Donkey. Înghețata la cupă era 2 euro, delicioasă, iar la terase, între 4-7 euro, depinde de conținutul ales.

Taverna noastră preferată a fost Kouzina , dar am fost și la Southwind , sau în ultima seară la Fillipos pentru că ospătarul, de loc din Republica Moldova ne-a făcut o invitație fiind și seară grecească cu muzică live. A fost superb, ne-am simțit tare bine, atmosfera a fost autentic grecească, fetele frumoase ale patronului dansând, prezentând diverse dansuri populare și invitând lumea la dans. Sunt foarte multe cluburi, unde tinerii pot petrece aproape până în zori, în special în zona Perivolos, dar sigur nici Oia sau Fira, nu duc lipsă de așa ceva. :p

Cumpărături, de unde?

Pentru cumpărăturile necesare sunt marketuri mai mici sau mai mari peste tot în insulă, noi am fost în special în Perivolos, ca și prețuri utile: un bax de apă de 6 la 1,5 l sticlă, 2,50 euro. Pâinea proaspătă, foarte bună pe care o recomand în locul celei ambalate, chiflele, cea mare ca o franzelă la noi, 90 cenți. Brânză de capră foarte bună, la cutie 150 grame - 2,30 euro. Măsline kalamata 3,50 euro, 400 grame. Berea Alfa, bax 4 x 500ml, 4 euro.

În ceea ce privește alte cumpărături mici souveniruri, am ales să luăm atât la noi, în Perissa, cât și în Oia, Fira, gen magneței, aceștia au fost cu 2 euro chiar și la Oia. Totuși alte souveniruri sunt mai scumpe în capitală, dar și în Oia, sunt și magazine foarte scumpe cu bijuterii de lux, cu haine de firmă, depinde doar de ce vă doriți, sau de cât dispuneți să cheltuiți.

Ce mai puteți vedea în Santorini?

În afară de plimbările prin frumoasele Oia și Fira, vă recomand cu drag Imerovigli, Firostefani, dar și Megalochori ori pitoreștile sate Pyrgos și Emporio, cu castelele vechi, cu străduțe înguste, ziduri albe. Și neapărat, nu ratați un apus de soare, oriunde vreți, poate chiar în Oia. Dacă vreți să faceți puțină mișcare puteți urca pe o potecă din Perissa, pe muntele Mesa Vouno, 390 metri, iar sus veți găsi Ancient Thira , orașul vechi antic. Ori pe muntele Profetul Ilias , cel mai înalt punct din insulă, unde e o mânăstire, dar puteți ajunge aici și cu mașina din Pyrgos.

Sigur că iubitorii de istorie, arheologie, pot vizita situl de la Akrotiri , un important reper în istoria locală, o așezare din perioada minoică. Există de altfel și muzee, care completează toate aceste descoperiri, Muzeul de Arheologie din capitala Fira, Muzeul Maritim din Oia, Muzeul Megaron Gyzi , care prezintă o colecție de fotografii cu insula înainte și după cutremurul din 1956, sau cu hărți ale insulei, Muzeul Thira Preistorică , care prezintă istoria antică a insulei.

Peste toate astea veți vedea oriunde și în orice parte veți merge foarte multe biserici, cu cupole albe sau albastre, mai mici sau mai mari, absolut superbe, care dau culoare, printre celelalte acoperișuri albe. Se spune că sunt aproximativ 300 de biserici pe insulă. Îi cred pe cuvânt. :))

Cum este vegetația?

Foarte săracă spre deosebire de alte insule grecești, care sunt mai verzi, dar perfect caracteristică insulelor ciclade, deci nu vă așteptați la o insulă verde, pe alocuri este foarte aridă, însă în orașe sunt flori minunate care acoperă zidurile albe ale caselor, frumoasele bouganvillea, mușcate, petunii, sau crini. Sunt și leandrii, dar în proporție mult mai mică ca în altă parte. Întâlnim chiar și pini, îi găsim și pe plajă, precum și palmieri, yucca, am văzut smochini, lămâi, măslini, cactuși.

Cu speranța că v-am putut fi de folos, o să-mi închei seria dedicată insulei Santorini, dorindu-vă să ajungeți acolo cât mai curând și spunându-vă și vouă ce am citit pe net și mi-a plăcut foarte mult ,,e mai puțin decât vă așteptați și mai mult decât vă puteți imagina vreodată”! :p

Webmaster o rugăminte, melodia

youtu.be/ZmfG5t-gzLQ

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 05.07.17 20:10:49
Validat / Publicat: 05.07.17 21:02:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6424 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Fira, capitala insulei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51500 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[05.07.17 20:55:19]
»

@maryka:

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

marykaAUTOR REVIEW
[05.07.17 21:00:26]
»

@webmaster45:

Mulțumesc frumos!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[05.07.17 21:36:24]
»

@maryka: Un ghid nemaipomenit de util, insotit de fotografii subversive, care te fac sa-ti "lasi balta toate interesele"

Multumiri si felicitari!

krisstinna
[05.07.17 23:06:42]
»

@maryka: Felicitări draga mea

Te-am urmărit cu drag, m-am plimbat virtual printre alb și albastru, am atins și eu micuțele pete de culoare întâlnite de tine pe alocuri.

Frumoasă melodie, mi-a zâmbit și soarele...

Multumesc

elviramvio
[06.07.17 09:10:28]
»

@maryka:

Foarte frumos articol, despre poze ce sa mai spun, greu sa aleg preferate dar 18 si 19 parca ar fi primele. Provoci dorinte mari cu seria asta de articole.

Vacante frumoase!

marykaAUTOR REVIEW
[06.07.17 09:49:16]
»

@Carmen Ion:

Mulțumesc frumos! Asta am și dorit, să fie util cititorilor!

marykaAUTOR REVIEW
[06.07.17 09:53:31]
»

@krisstinna:

Mulțumesc frumos pentru aprecieri. Mă bucur că te-am ,,purtat” cu mine prin peregrinările noastre în lungul și latul insulei. Sper s-o faci aievea cândva! Voi fi acolo și eu, virtual, măcar în gând!

marykaAUTOR REVIEW
[06.07.17 09:57:58]
»

@elviramvio:

Mulțumesc frumos! Vă mulțumesc pentru lectură, că ați avut răbdare să parcurgeți toate articolele. Mă bucur că v-au plăcut și pozele, acum chiar am căutat să pun altele, diferit de ceea ce am pus până acum. Doar am avut din ce, am făcut foarte multe, după cum am mai spus fiecare colțișor merita o poză.

Cele mai frumoase gânduri, călătorii plăcute și o vară minunată!

elviramvio
[06.07.17 10:38:52]
»

@maryka:

Banuiesc ca acel "vă" îl folosesti stiind ca am trei nume de botez ???? altfel merge și imi place cel de singular.

Te tin din treaba, asa e? Ai sa ne povestesti si alte drumuri din alte zone daca aici in Santorini crezi ca ai spus tot, tot.

crismis
[14.07.17 16:02:54]
»

@maryka: Un ghid pertinent si extrem de util potentialilor vizitatori ai Thirei! Si - precum am mai spus - articolele tale mi-au redesteptat dorul de Santorini. Ma gandesc foarte serios sa includ destinatia (macar asa, putin!) in viitorul nostru circuit!

marykaAUTOR REVIEW
[14.07.17 20:17:04]
»

@crismis:

Mulțumesc frumos! Deja îmi este dor de vacanță, de mare, de soare... Și nu a trecut decât o lună! Uite ce dependență facem. Așa că și eu visez deja la o nouă escapadă, cine știe? Cât despre Santorini aș reveni și eu cândva, cu siguranță!

Călătorii frumoase și o vară minunată!

sunflower
[24.07.17 15:17:20]
»

Utile informațiile, iar fotografiile sunt de pus pe perete, superbe! Atata albastru si alb, iar movul de bouganvillea m-au încântat și m-au vrăjit. Am fost și eu acolo, cu ajutorul tau! Multumesc!

marykaAUTOR REVIEW
[24.07.17 21:02:57]
»

@sunflower:

Mulțumesc frumos! Mă bucur că am reușit să fac oamenii să se ,,simtă" acolo. Poate așa se va întâmpla aievea. Că doar când îți dorești ceva foarte mult se poate materializa. Trebuie să ai grijă ce îți dorești! ????

Vacanțe frumoase oriunde ar fi ele!

mishu
[16.08.17 10:14:14]
»

@maryka: Cu ceva intarziere care sper sa-mi fie iertata am ajuns si eu la acest articol si-mi propun sa nu merg mai departe pana nu-ti parcurg articolele.

Am inceput cu pozele deoarece prea ma trageau de ochi si am avut parte de o experienta minunata, continuata cu articolul. Un ghid foarte util celor ce-si doresc sa ajunga acolo dar si o frumoasa poveste.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[16.08.17 16:33:11]
»

@mishu:

Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, maryka, mishu, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Santorini:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080471038818359 sec
    ecranul dvs: 1 x 1