ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 09.09.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Praga Magica – o călătorie în poveste

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

“Prague never lets you go...
this dear little mother has sharp claws”
Franz Kafka

Am vizitat pentru prima oară Praga în vara anului 2010, cu ocazia unui concediu împărţit între Austria şi Cehia, iar cele doar 2 zile alocate frumoasei capitale a Cehiei au fost de ajuns pentru a înţelege că trebuie să ne mai întoarcem cândva. Dar timpul are propriile lui planuri şi, deşi am părăsit oraşul cu gândul că vom reveni cât de curând, uite că au trecut aproape 5 ani fără să ne putem îndeplini dorinţa. Prea departe pentru o ieşire de weekend, prea puţine zile libere, prea multe alte locuri noi pe care visam să le vedem, prea aşa, prea pe dincolo, de zici că eram în reclama coanei Chiva, nu alta :))

Aşa că în momentul în care ni s-a ivit ocazia unui transport gratuit până la destinaţie suprapus cu cateva zile libere de la birou, am acceptat din prima secundă cu mare bucurie. Rezervarea am facut-o la City Club Prague şi în dimineaţa (sau mai degrabă spre prânzul) zilei de joi, 23 aprilie, îngroşam rândul la vama Cenad, cu direcţia Praga.

Praga are deja peste 90 de impresii pe AFA, unele foarte bine documentate, aşa încât orice tentativă de descrie diferite obiective cu lux de informaţii ar plictisi şi o să mă feresc de acest lucru. Vreau să vă prezint în schimb o propunere de itinerariu de 4 zile în Praga, primele 3 dedicate celor 3 zone istorice renumite ale oraşului, Staré Město, Malá Strana şi Nové Město, iar a 4-a, magnificei Zoo Praha, pe care am vizitat-o în 2010, dar despre care profit de ocazie să vă spun câteva cuvinte acum. În fiecare din aceste zile am încercat să descoperim puţin câte puţin din farmecul Pragăi, atât prin prisma obiectivelor turistice cât şi a gastronomiei şi a detaliilor mai puţin vizibile, observând obiceiurile şi rutina de zi cu zi a locuitorilor. Şi cred ca la sfârşitul celor 4 zile i-am înţeles secretul şi am desluşit ce o diferenţiază şi o aşază deasupra altor oraşe poate la fel de frumoase şi chiar mai îngrijite.

Aşadar echipaţi-vă cu încălţăminte comodă, aleile în majoritate mărunt pavate ale Pragăi sunt frumoase, dar deloc confortabile pentru papuci cu talpă subţire, gen sandale, balerini etc. Si mai ales foarte alunecoase pe ploaie. Nu vreau sa-i descurajez pe cei comozi din fire, există întotdeauna varianta metroului, ale cărui 3 linii, verde (A), galbenă (B) şi roşie (C) ajung în toate zonele de interes turistic ale Pragăi, fiind dublate de o bună reţea supraterană de transport în comun.

Ziua 1: Staré Město

Staré Město sau Oraşul Vechi este locul spre care se îndreaptă orice turist nou venit în Praga, fie că a sosit într-un tur organizat sau pe cont propriu. Bineînţeles că şi noi am urmat obiceiul, aşa încât prima zi de şedere în Praga a fost dedicată centrului istoric, extrem de ofertant în materie de obiective turistice şi nu numai. Restaurantele, cafenelele, magazinele de suveniruri sau bijuterii selecte stau aliniate cu zecile pe străduţele ce converg spre piaţa centrală Staroměstské náměstí, cel mai aglomerat loc al Pragăi, ticsit de turisti şi (fapt ce mi-a plăcut foarte mult) de localnici de toate vârstele, sorbind cu poftă dintr-o halbă de bere şi savurand preparate traditionale la câte-o terasa ultracentrală (aici mai mult turiştii) sau pe străduţele alăturate (cu precădere localnicii) la preţuri uneori de 2 ori mai mici. Cele mai importante atracţii ale pieţei centrale le stiţi cu siguranţă, iar daca nu le ştiţi, le veţi bănui încă de la prima vedere. Una dintre ele este Týnský chrám sau Týn Church sau Biserica Sfintei Fecioare dinainte de Týn, cam asta ar fi traducerea în limba română. Construită în secolul al XIV-lea, biserica este unul din cele mai frumoase exemple de arhitectură gotica din Praga şi dintre toate cladirile văzute, aceasta e de departe preferata mea, probabil datorită turnurilor-clopotniţă ce te transpun în poveştile cu castele. Ca o curiozitate, cele două turnuri ale sale de 80 de metri înălţime, deşi la prima vedere par identice, în realitate nu sunt. Unul dintre ele este puţin mai mare şi mai în faţă decât celălalt, simbolizând latura masculină sau capul familiei, lucru destul de greu de remarcat dacă nu-l ştiţi dinainte. Intrarea se face printr-un culoar, pe lângă construcţiile ridicate ca un paravan înaintea bisericii şi care-i aduc în opinia mea un plus de spectaculozitate. Şi dacă o vedeţi pe timp de zi şi vă place, staţi să o vedeţi noaptea, e cu adevarat de poveste, de-ţi vine să te aşezi pe o bordură şi să adormi privind-o, sprijinit de una din maiestoasele clădiri ce străjuiesc piaţa.

În cealaltă parte a pieţei, din oră în oră, toate privirile sunt atrase în sus, spre turnul Primăriei Vechi, unde Pražský orloj sau Ceasul Astronomic işi scoate la defilare personajele, neobosit de secole. În realitate a obosit de vreo 2 ori de-a lungul timpului, dar acum părea la fel de tânăr şi punctual ca după prima secundă numărată. Dupa ce luaţi parte la spectacol, nu plecaţi fără a urca pentru câteva minute în turn, pe scara interioară sau cu liftul, panorama Pragăi de la cei 70 de metri înălţime este extraordinară şi oferă o perspectivă nouă asupra întregii pieţe centrale şi, mai ales, asupra bisericii Týn.

Lângă Primaria Veche se află o altă biserică impozantă, de această dată în stil baroc, construită în anul 1730 şi dedicată Sfântului Nicolae. Din păcate am gasit-o în renovare, cu faţada acoperită, aşa că nu ne-a ramas decât să ne imaginăm cam ce se ascunde în spatele schelei şi să aşteptăm data viitoare când o vom mai întâlni. Pâmă atunci rămânem cu imaginea ei de acum 5 ani, când, fie vorba-ntre noi, nu părea deloc ponosită sau în nevoie de renovare.

La nordul Oraşului Vechi se află cartierul evreiesc Josefov, care găzduieşte pe străduţele sale întortocheate o serie de sinagogi care mai de care mai interesante (Sinagoga Veche-Nouă, Sinagoga Spaniolă, Sinagoga Klausová, Sinagoga Pinkas). O altă emblemă a cartierului evreiesc este Rudolfinum, situat pe malul Vltavei în piaţa Jan Palach, o clădire în stil neo-renascentist construită în anul 1880, care a avut de-a lungul timpului mai multe funcţiuni, printre care şi cea de sediu al Parlamentului Cehoslovaciei între cele două războaie. Acum este casa Orchestrei Filarmonice a Cehiei şi a galeriilor de artă contemporană Rudolfinum. Deşi acum cartierul Josefov degajă o atmosferă boemă, ororile trăite pe acele străduţe din ghetoul praghez sunt încă vii în memoria micii comunităţi evreieşti ce a ramas în Praga.

Prašná brána (Turnul pulberăriei) este una din cele 13 porţi de intrare în Staré Město, iar acum face legătura dintre Oraşul Vechi şi Oraşul Nou. În jurul lui stau aliniate o mulţime de maşini de epocă, pregătite să ofere turiştilor un tur complet al Oraşului Vechi, într-o atmosferă romantică şi inedită. De asemenea, găsiţi aici un centru de închirieri de segway-uri, mi s-au parut extrem de populare în Praga. Lângă turn veţi remarca o clădire splendidă în stil neo-baroc, cu acoperiş verde de tip cupolă, Obecní dům (Casa municipală), legată de turn printr-un culoar de trecere.

Clădirile istorice din Staré Město adăpostesc şi câteva muzee interesante, eram pregătiţi să le trecem pragul în cazul în care vremea se strica prea tare, însă nu a fost cazul, aşa că ne-am hotărât sa vedem doar Muzeul figurilor de ceară. Biletul pentru un adult costă 160 coroane, adică în jur de 25 lei. Ştiam deja că nu se ridică la nivelul muzeelor similare din Europa, însă având în vedere ca nu mai văzusem aşa ceva până acum, i-am dat o şansă şi în final nu pot spune ca ne-a displăcut, din contră, a fost o experienţă interesantă şi ne-a deschis apetitul pentru acest gen de atracţii. Totuşi, chiar şi pentru un necunoscător, e evident că unele personaje nu sunt chiar reuşite. În concluzie, daca aţi mai vizitat alte muzee de gen, nu vă pierdeţi vremea cu el, iar dacă nu, Muzeul figurilor de ceară din Praga poate fi un bun început.

Conturul vestic al Oraşului Vechi este trasat de râul Vltava, iar una din punţile de legătură cu Malá Strana este Karlův most, emblematicul pod a carui siluetă e prezentă pe mai toate suvenirurile din Praga. Podul a fost construit în secolul al XIII-lea de arhitectul Peter Parler, însă abia la câteva sute de ani distanţă s-a îmbogăţit cu cele 30 de statui printre care şi cea a Sfântului Nepomuk, patronul Pragăi (coincidenţă, şi al Timişoarei :)), care se spune că a fost aruncat din acel loc în apele învolburate ale Vltavei pentru că ar fi refuzat să divulge un secret de confesiune. O scurtă paranteză pentru locuitorii urbei de pe Bega şi pentru cei ce o vor vizita în viitor: mult criticatul pavaj nou din Piaţa Libertăţii simbolizează unda unei picături de sânge când loveşte apa, trimitere la moartea tragică a lui Nepomuk, a cărui statuie e amplasată în centrul undei. Nu e nici pistă de aterizare pentru OZN-uri, nici ţintă şi nici tigaie Tefal cu termospot, deşi trebuie să recunosc că are câte puţin din fiecare, iar viziunea cu Tefaluꞌ a fost chiar haioasă :)). Întorcându-mă la Karlův most, preţul celebrităţii se plăteşte printr-o forfotă continuă ce face imposibilă plimbarea în voie pe pod, ca să nu mai vorbim de realizarea unor fotografii deosebite. Nu ştiu ce moment al zilei ar fi prielnic pentru acest gen de demersuri artistice, noi am fost pe pod şi ziua şi seara, şi pe soare şi pe ploaie torenţială si imbulzeala era aceeaşi: sute de turişti, saltimbanci, caricaturişti, zeci de vânzători ambulanţi şi cerşetori cu căţei după ei, indiferent de oră sau vreme. Însă cu siguranţă seara e un moment special, podul iluminat artistic şi castelul pe fundal reprezintă una din cele mai frumoase panorame pe care le puteţi surprinde în Praga.

Ziua 2: Malá Strana şi Pražský hrad

Malá Strana sau Cartierul Mic este districtul istoric al Pragăi situat de cealaltă parte a Vltavei, fiind legat de Staré Město prin Karlův most si Most Legií. Acesta din urmă e podul pe care am trecut noi, fiind cel mai aproapiat de hotelul la care eram cazaţi. De asemenea, ofera o panoramă superba asupra celebrului Pod Carol.

Această zonă a Cartierului Mic (cea din preajma podului Most Legií) este vizibil mai puţin turistică decât cea de la baza castelului, caracterizată de restaurante de lux, magazine de suveniruri şi binecunoscutele deja maşini „de epocă” în aşteptarea clienţilor. Aici însă, în zona dealului Petrin atmosfera boemă e mai pregnantă, străduţele fiind în principal populate de localnici, iar parterele micilor căsuţe ocupate de magazine dedicate vieţii de zi cu zi a locuitorilor-croitorii, frizerii, aprozare-, şi mai puţin laturii turistice. Şi, poate cel mai important lucru, aici am întâlnit, pentru prima oară în Praga, liniştea. O linişte de auzeai păsărelele jucându-se printre sutele de pomi fructiferi în plină floare ce îmbracau în alb întreg dealul Petrin şi lăsau să se întrezărească, printre ciorchini de flori, vârful Turnului Petrin. Construit în anul 1891, turnul e văzut de unii ca o copie mai mică a mult mai celebrului Turn Eiffel. La acesta din urmă nu am ajuns încă, dar varianta pragheză nu m-a impresionat în mod deosebit. Şi, deşi era ora prânzului şi aveam în plan să ne aşezăm la restaurantul de la baza turnului, nici acesta nu ne-a convins, era extrem de aglomerat, gălăgios şi nu oferea niciun fel de privelişte. Văzusem în schimb, puţin mai jos, o terasă amplasată strategic ce oferea o panorama incredibilă asupa întregului oraş şi asupra castelului, care s-a dovedit o alegere excelentă din toate punctele de vedere, însă despre ea voi povesti mai multe în articolul dedicat restaurantelor pragheze. Acum mintea-mi zboară direct la sutele de cireşi înfloriţi în luna aprilie, cred că o plimbare pe dealul Petrin zilele astea trebuie să fie un vis… delicios. Coborâm dealul pe jos, la fel cum îl urcasem (există şi un funicular ce funcţionează cu aceleaşi bilete ca şi tramvaiele) şi ne îndreptăm spre castel.

Pe măsură ce te apropii de podul Carol, orientarea spre latura turistică şi bunăstarea gospodăriilor creşte, în timp ce autenticitatea şi atmosfera boemă a micului cartier se pierde treptat. Afacerile modeste fac loc magazinelor de suveniruri de tipul I♥Prague, restaurantelor de lux si cafenelelor elegante, iar străzile devin din ce în ce mai aglomerate. Pražský hrad, cel mai mare castel medieval din lume, care veghează de secole asupra locuitorilor Cartierului Mic, atrage ca un magnet toata suflarea turistică a Pragăi. Pe acesta l-am vizitat tot în 2010 când am cumpărat turul complet cu ghid audio, aşa că acum ne-am mulţumit să revedem curţile interioare şi splendida Catedrală a Sfântul Vitus, în faţa căreia se desfăşura o şedinţă foto de nuntă. Cum nu mai văzusem de mai bine de 10 minute o mireasă pe străzile Pragăi, mă aşteptam să apară din clipă în clipă una. Cu o zi înainte chiar asistasem, fără să vreau, la o aruncare de buchet în faţa ceasului astronomic, tocmai când clopotele începeau să bată, spre încântarea mulţimii adunate la spectacol. Din păcate nu eram poziţionată strategic şi aveam şi mâinile ocupate cu aparatul foto, aşa că nu am avut nici o şansă :)).

În faţa castelului am prins o expoziţie de tehnică militară, aşa că am profitat de ocazie să vedem pe viu cam ce deţin cehii în materie de armament şi, tot din întâmplare, am ajuns exact la ora 12 să prindem schimbarea gărzii, reprezentaţie nu prea spectaculoasă în opinia mea.

Ziua 3: Nové Město

Legat de Nové Město, trebuie să fac de la început nişte precizări, posibil utile celor ce se gândesc sa viziteze pentru prima oară Praga şi îşi caută cazare într-o zonă apropiata de piaţa centrală. Oraşul Nou în realitate nu este nici pe departe nou, aşa ca denumirea poate fi uşor derutantă pentru cine nu a văzut încă această zonă a Pragăi, ba mai mult, aş putea spune fără să exagerez, că acest „oraş nou” este mai vechi decât multe aşa-zise „centre vechi” ale unor capitale europene. Nové Město a fost fondat de către regele Carol al IV-lea în secolul al XIV-lea, când Staré Město a devenit neîncăpător, astfel încât a fost necesară o extindere în afara zidurilor cetăţii, la sud şi la est de acestea. Acum, la aproape 700 de ani vechime, Oraşul Nou poate fi orice, numai nou nu. Fiind şi foarte aproape de centrul Pragăi, poate fi o bună opţiune de cazare la un preţ vizibil mai mic decât în Staré Město sau Malá Strana, cu atât mai mult dacă aveţi şi o maşină pe cap.

Simbolul Oraşului Nou este reprezentat de vibranta Wenceslas Square, cea mai mare piaţă din Europa şi locul unde se desfăşoară diferite evenimente artistice şi culturale ale Pragăi, dedicate în special tinerilor. Cel mai important edificiu al pieţei, practic formând latura sa estică, este clădirea principală a Muzeului Naţional (Národní Muzeum), una din cele mai impozante cladiri ale Pragăi, care adăposteşte azi Muzeul de Istorie Naturală. În faţa muzeului, orientată spre piaţă tronează statuia ecvestră a Sfântului Wenceslas, patronul Boemiei. Wenceslas Square impresionează atât ziua, dar mai ales după lăsarea serii, când restaurantele, cafenele şi cluburile înşirate pe tot conturul ei devin neîncăpătoare, berea la halbă curge râuri, iar vacarmul de pe stradă este uneori asurzitor. Este locul pe care l-am preferat şi noi pentru cină de cele mai multe ori pe durata excursiei, datorită atmosferei de sărbătoare, preţurilor ceva mai mici decât în Oraşul Vechi şi, bineînţeles, apropierii de hotel.

O altă atracţie turistică a Oraşului Nou este Státní Opera (Opera de Stat), fondată în 1888, o clădire cu dimensiuni mult mai modeste decât impozantul Muzeu Naţional, însă foarte cochetă. De-a lungul existenţei sale clădirea a avut o viaţă zbuciumată, schimbându-şi de 3 ori funcţiunea şi numele, de la denumirea originală de Noul Teatru German (1888-1949), la Smetana Theatre, denumire sub care funcţionează după Cel de-al Doilea Război Mondial până în 1989 când, în urma Revoluţiei de Catifea, primeşte denumirea actuală. Sigur că daca aţi avut ocazia să ajungeţi în preajma Operei din Viena, sau chiar a celei din Budapesta, aceasta vi se va părea neînsemnată. Însă Praga mai are şi alte clădiri dedicate spectacolelor şi cel puţin una din acestea e într-adevăr excepţională, atât prin poziţionare, cât şi prin monumentalitate şi le poate concura cu succes pe cele menţionate anterior şi nu numai. Mă refer la Národní divadlo (Teatrul Naţional), situat pe malul Vltavei, în dreptul podului Most Legií (primul la sud de celebrul Pod Carol). Deschis pentru prima oară publicului în 1881, a trecut prin mai multe etape de reconstruire interioară şi exterioară de-a lungul timpului, iar acum se află din nou în proces de renovare. Chiar şi aşa, acoperişul tip cupolă sclipeşte sub razele soarelui şi iţi atrage privirile încă de la câteva străzi distanţă. Sunt curioasă şi sper că voi mai ajunge să văd ce minunăţie va fi ieşit la iveală odată cu înlăturarea pânzei ce acoperă acum întreaga faţadă de pe malul Vlatavei va fi înlăturată.

Şi dacă tot ajungeţi pe malul Vltavei, vă recomand o plimbare până în dreptul podului Jiráskův most (al doilea de la Podul Carol sau următorul de la Most Legií), unde celebrul cuplu Fred şi Ginger sunt înlănţuiţi într-un dans etern. Exponent al arhitecturii moderne din Praga, Casa dansantă, căci despre ea e vorba, a reuşit foarte uşor să devină o atracţie turistică datorită formei sale neconvenţioale (şi foarte reuşite ca şi concepţie, zic eu).

Un alt obiectiv interesant al Nové Město, despre care nu mă ducumentasem de-acasă şi care nu-mi imaginam că se poate constitui, în general, într-o atractie turistică a unui oraş, este Hlavni Nadrazi (Gara Centrală), la câteva minute de mers pe jos de Opera de Stat, mai exact corpul în stil art-nouveau construit între anii 1901-1909 şi care adăposteşte acum Fanta’s Cafe (Fantova Kavarna), în onoarea arhitectului său Josef Fanta. Ulterior gara a fost modernizată si s-a extins pe mai multe niveluri subterane, cuprinzând o mulţime de cafenele, magazine de haine, un supermarket Billa, casele de bilete ale companiilor de linii private, inclusiv un nod de metrou pentru a corespunde tuturor cerinţelor vremii.

Vis-a-vis de gară, de cealaltă parte a parcului Vrchlického sady (parcul ce se intinde în faţa gării) se află Jubilee Synagogue, cea mai nouă şi mai mare sinagogă din Praga, construită în 1906 în stil Moorish Revival în afara cartierului evreiesc şi denumită astfel în onoarea Jubileului de Argint al împăratului Franz Joseph. Sinagoga poate fi vizitată zilnic (exceptând sâmbetele desigur) între orele 13-17 contra sumei de 50 de coroane.

La câteva minute de mers pe jos de sinagogă se află Jindřišská věž (Turnul Jindrisska), construit între 1472-1475, casă pentru 3 turnuri uriaşe, Maria (cel mai vechi, de 500 kg), Jindrich (cel mai mare, peste 3 tone) şi Dominik (cel mai nou, 1 tonă).

Şi închei lista obiectivelor pe care am reuşit să le vizităm/vedem în Oraşul Nou cu Kostel svaté Ludmily (Biserica Sf. Ludmila), construită în anii 1888-1892 în stil neo-gotic. O găsiţi la câteva străzi distanţă de Muzeul Naţional, în Náměstí Míru (Piaţa Păcii), o piaţă foarte liniştită la ceas de seară, ferită de agitaţia caracteristică Oraşului nou. Ca să păstrez acurateţea informaţiei, biserica nu se află de facto în Oraşul Nou, ci aparţine de districtul Vinohrady, dar este destul de aproape de Wenceslas Square. Ce mi s-a părut interesant la Biserica Sf. Ludmila e faptul că aici am auzit pentru prima oară o slujbă ţinută de o voce feminină, spun voce pentru că se auzea doar în difuzoare, fără a fi prezentă în sală. Chiar şi aşa, atmosfera creată era una deosebită.

Ziua 4: Zoo Praha şi Mořský svět

Zoo Praha a fost printre primele grădini zoologice pe care le-am vizitat şi e lesne de înţeles că am plecat de-acolo cu un entuziasm maxim, gândind că nu poate exista ceva mai frumos de-atât. Ei bine, între timp am avut ocazia să trec pragul multor alte grădini zoologice, printre care şi Tiergarten din Viena, iar concluzia s-a conturat mult mai bine: într-adevăr, niciuna nu e ca Zoo Praha, nici măcar nu joacă în acceaşi ligă cu ea, dacă pot spune aşa. Grădina a fost inaugurată în 1931, în partea de nord a oraşului, pe malul râului Vltava, iar ani la rând a fost cotată una din cele mai frumoase grădini zoologice din lume. Găzduiște 4800 de animale din 690 de specii, dintre care 133 pe cale de dispariție și se întinde pe impresionanta suprafață de 58 de hectare, astfel încât percepţia e că te plimbi într-un parc imens, unde animalele sunt libere să alerge în voie, fără a simţi constrângerile spaţiului limitat specific unei cuşti. În 2002 Praga s-a confruntat cu cea mai mare inundație din istorie (probabil unii dintre voi vă mai amintiți inundațiile catastrofale ce au măturat Europa Centrală, afectând și zone din România). Atunci o mare parte a obiectivelor culturale și istorice adiacente râului Vltava au fost serios avariate: Cartierul Evreiesc, Malá Strana, Teatrul Național, metroul care a fost aproape în întregime sub apă și, desigur, Zoo Praha, care a necesitat o evacuare contracronometru, într-o încercare disperată de a salva cât de multe vieţi posibil. Întreaga jumătate sudică a grădinii zoologice ce se afla în zona inundabilă a ajuns rapid sub ape, împreună cu pavilionele elefanților, gorilelor, păsărilor și animalelor acvatice si, în ciuda eforturilor uriașe depuse de îngrijitori și voluntari (folosind bărci pneumatice și sisteme de scripeți pentru a ridica animalele grele, deja captive în ape), sute de animale, printre care și mamifere mari: lei, rinoceri, urși, elefanți, gorile s-au înecat sau au fost împușcate pentru ca nu mai puteau fi salvate. Povestea leului de mare Gaston care a fost luat de ape din pavilionul său și în a cărui onoare a fost construit și numit un restaurant în incinta grădinii, a facut înconjurul lumii. Cand acvariul său a fost inundat, Gaston a pătruns pe cursul Vltavei și a reușit să înoate, cu echipele de salvatori pe urmele lui, 300 de km până în Dresda, Germania unde a fost în cele din urmă capturat pe Elba. Deși s-a sperat până în ultima clipă că va scăpa, rănile suferite, epuizarea și stresul i-au fost fatale. O altă victimă a inundațiilor a fost și bătrânul elefant Kadir în vârstă de 35 de ani, atracția principală a Grădinii Zoologice, care nu a mai putut fi salvat la timp și a fost împușcat. Imaginea lui, acoperit până la gât de ape și cerând din priviri ajutor a scandalizat opinia publică cehă, care a acuzat lipsa de pregătire și de dotare necesară pentru acest fel de situații limită, dar la asemenea dimensiuni, numai ideea de a încerca o evacuare în câteva ore mi se pare de ordinul fantasticului. Ei bine, în 2010 când am văzut-o eu, era atât de frumoasă şi de îngrijită încât nimic nu dădea de banuit prin ce trecuse. Şi, din fericire, în urma tregediei au fost luate măsuri, astfel încât în 2013, când Zoo Praha s-a confruntat cu o altă inundaţie, mult mai mică ce-i drept, s-a intervenit rapid cu pompe iar pagubele au fost aproape nesemnificative.

Ca să vizitaţi Zoo Praha aveţi nevoie de o zi întreagă (Savana Africană, de exemplu, se întinde cât vezi cu ochii) şi, chiar şi aşa, există şansa să vă scape câte ceva. Biletul costă 200 de coroane pentru adulţi şi 150 de coroane pentru copii, iar pentru detalii legate de orele de hrănire e bine să consultaţi site-ul oficial. Noi am prins din întâmplare hrănirea focilor, care au oferit un adevărat spectacol în aplauzele frenetice ale spectatorilor. La intrare veţi primi o harta destul de detaliată, astfel încât vă puteţi concepe un plan de vizită cum credeţi mai bine.

Eu vă recomand din toată inima s-o vedeţi daca staţi câteva zile în Praga, pentru că, în opinia mea, Zoo Praha împreună cu Pražský hrad şi cu Staroměstské náměstí (piaţa centrului vechi) sunt cele mai impresionante şi mai reprezentative obiective turistice ale Pragăi.

Nu acelaşi lucru pot spune despre Mořský svět (Sea World), care deşi este cel mai mare acvariu din Cehia, mi s-a părut mai degrabă o atracţie pentru copii şi prea scump pentu ce oferă (280 de coroane/adult şi 180 coroane/copil). Dacă aţi vizitat deja Hause des Meeres din Viena, de exemplu, sau Haus der Natur din Salzburg, nu vă mai pierdeţi timpul cu el. Iar dacă nu, îl găsiţi în apropiere de Zoo Praha, la sud de Vltava, lângă Planetarium.

Cum am văzut Praga după a doua vizită? Neschimbată, la fel de încântătoare ziua şi magică noaptea, când restaurantele şi berăriile oraşului prind viaţă şi muzica răsună pe străzi. Un oraş cu o existenţă îndelungată, ale cărui ziduri şoptesc istorie tuturor celor ce se apleacă să asculte şi care nu şi-a pierdut identitatea în ciuda milioanelor de vizitatori care-i sugrumă anual micile străduţe boeme. Ce e încântător la Praga este faptul că ea a refuzat cu obstinaţie să devină un oraş muzeu, fără viaţă şi caracter, care trăieşte doar pentru şi prin turişti. Deşi au trecut 25 de ani de când căderea Cortinei a dezvăluit-o lumii întregi, Praga a rămas în primul rând a locuitorilor ei şi abia apoi a noastră, a turiştilor. Acesta e secretul ei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Camelia19 in 04.06.15 17:42:18
Validat / Publicat: 04.06.15 19:50:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 8277 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Camelia19); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 vedere din turnul Primariei Vechi, 2010
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.06.15 22:25:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[05.06.15 10:05:24]
»

@Camelia19 - Felicitări pentru articol. Este bun pentru cineva care își face programul de vizitare în Praga și nu știe de unde să înceapă. Un superbonus meritat pentru o capitală de aur.

Sindrom
[05.06.15 15:41:51]
»

Folositor review, mai ales pentru escala ce o voi face la vara

Ati fost cu auto personal sau cu avionul?

Camelia19AUTOR REVIEW
[05.06.15 16:59:56]
»

@webmaster - Multumesc

@tata123 - Multumesc pentru aprecieri. Asta am si incercat sa fie, un articol destul de condensat in obiective turistice care sa foloseasca celor ce nu au foarte mult timp la dispozitie in Praga si nu stiu de unde s-o apuce.

@Sindrom - Ma bucur ca iti este util. Ti-am citit articolul despre Praga, chiar l-am folosit ca sursa de inspiratie pe alocuri pentru propria mea vizita in capitala Cehiei. De mers, am mers cu autoturismul, noi suntem mai aproape de Praga (doar 800 km) asa ca avem la dispozitie si varianta masinii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[05.06.15 19:13:25]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Camelia19AUTOR REVIEW
[06.06.15 14:52:29]
»

@webmaster13 - Multumesc e ok.

Dan&Ema
[08.06.15 16:47:12]
»

Bravo pentru articol! Praga este un oras superb la fal ca si review-ul tau! Cred ca se fac 10 ani de cand am fost la Praga, ba chiar vreo 12! . Nu stiam ca are si un muzeu al figurilor de ceara.

Praga merita timp pentru o vizita pe indelete. Un adevarat minighid!

Camelia19AUTOR REVIEW
[08.06.15 21:29:43]
»

@Dan&Ema - Multumesc pentru cuvintele frumoase. Muzeul cred ca e deschis recent, ma gandesc ca in timp se va imbogati cu noi exponate daca si publicul gusta tipul asta de muzee. Mie mi s-a parut ca are ceva vizitatori, nu multi dar suficienti. Si daca nu ai mai vazut Praga de 10 sau 12 ani, poate ti-am facut pofta de o noua vizita .

Mihai18
[18.06.15 14:44:23]
»

Apreciez acest review. Este foarte bun, un adevărat ghid turistic pentru cei care încă nu au fost la Praga. Mai apreciez la acest review modul de exprimare, detaliile, sistematizarea expunerii, tehnoredactarea și un mod corect de a scrie „româneste” Felicitări și un vot de „Foarte bine” pe deplin meritat. După ce termin de scris acest ecou, voi mai vota P01, P03, P05, P32 și P44. Pentru frumusețea unei fotografii, contează mult și ora din zi când faci fotografia. Evitați să faceți fotografii „contre jour” (cu soarele în față). Aveți câteva și de acest gen, dar ele nu umbresc strălucirea review-lui. Cu bine.

Camelia19AUTOR REVIEW
[18.06.15 21:04:34]
»

@Mihai18: Multumesc pentru cuvintele frumoase. Am incercat sa organizez itinerariul de asa fel incat cei interesati sa poata vizita un numar considerabil de obiective intr-un timp cat mai scurt si intr-un mod coerent, cu o minima oboseala. Despre majoritatea obiectivelor exista deja teancuri de informatii, dar sa le pui pe toate cap la cap si sa alcatuiesti un plan de bataie e putin mai greu si poate nu toata lumea are timpul si dispozitia necesara sa o faca. Ma bucur ca am reusit ce mi-am propus. Legat de poze, asa e, conteaza enorm momentul zilei si aspectul cerului. Pe vreme cu nori, asa cum am prins noi in general, nu iese ce trebuie. La fel si cand ai soarele in fata, dar daca asa se nimereste sa fie, n-ai ce face. Eventual revii in alt moment al zilei, daca timpul permite. Daca nu, iese ce iese . Iti multumesc din nou pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[18.06.15 22:54:28]
»

@Camelia19 - Din nouai dreptate. Așa este. Nu se merge în excursie doar de dragul de a face fotografii. Important este să ajungi unde ți-ai dorit, să vizitezi ce este important în acea zonă iar fotografia este o chestiune care rămâne în subsidiar. In cele peste 25 de excursii, am făcut cca. 18oo de fotografii, dar o mică parte din ele, eu le-ași vota ca fotografii reușite, pentru că luminozitatea mediului uneori nu era optimă. Câtă dreptate are webmaster și alți useri A F A care spun că este comod doar să citești un review, și altceva este să-l scri. De exemplu, pentru review-ul meu despre hotelul din Brussels, eu am muncit câteva ore. A fost întâi ciorna, apoi verificarea ei, după aceea scrierea ei pe laptoc, verificarea textului și apoi trimiterea review-lui. In altă ordine de idei. Pentru reviewul cu hotelul din Budapesta, deși aveam fotografii, nu știam să le mut din Galeria Foto, în dreapta review-lui. Din orgoliu, nu m-am dus acasă la fiica mea ori soțul ei să mă ajute și nici la foștii colegi de serviciu. Eram însă nemulțumit că nu era un lucru bine făcut și atunci am mers la Service Calculatoare care au rezolvat rapid și lejer acest lucru. Dar cu ce preț. Să vă spun tot eu. Acolo, este gratuit numai răspunsul la bună ziua. Sincer, nu-mi pare rău. Am avut satisfacția că fotografiile au fost validate de administrația AFA. Mulțumesc tuturor care l-au votat. Așa este la început. M-am logat pe acest sit de 39 zile iar în lucrul cu calculatorul, sunt junior. Odată, „Va răsări soarele și pe strada mea”. Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatna
[28.10.15 14:27:04]
»

Va multumesc pentru ca ma-ti ajutat sa pastrez niste bani pe care doream sa-i cheltuiesc pe un ghid al Pragai. O sa listez aticolul dv si o sa-l iau cu mine ca nu-mi mai trebuie alt ghid. Excelent articol. Apropo deTimisoara, (orasul studentiei mele) s-au terminat lucrarile in Piata Unirii si strazile din jurul ei. Si cu sfantul Nepomuk este si protecorul orasului meu natal (Zlatna), biserica catolica din oras avandul ca patron.

Camelia19AUTOR REVIEW
[28.10.15 17:52:44]
»

@zlatna - Plăcerea e de partea mea . Am văzut solicitarea și mă pregăteam să vă răspund acolo, dar mi-ați luat-o înainte cu ecoul. Asta se și vrea articolul, un mini-ghid cu suficiente atracții pentru câteva zile de ședere. Mă bucur că vă e de folos. Legat de cazare vă recomand City Club Prague (am scris un articol despre el), cred că întrunește toate criteriile menționate. Dar cea mai mare calitate este faptul că nu aveți nevoie de niciun mijloc de transport în comun, practic toate obiectivele sunt la distanță rezonabilă. Despre Praga culinară vă puteți face o idee din celălalt articol, noi nu practicăm genul de "turism culinar", dar când vine vorba de Praga, acesta e un aspect destul de important. Aici veți cheltui banii pe care îi economisiți cu ghidul

P.S. Insist asupra Zoo Praha, să nu cumva s-o ratați. E absolul fenomenală. O seară faină.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Camelia19, Dan&Ema, Mihai18, Sindrom, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070564985275269 sec
    ecranul dvs: 1 x 1