ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Miroslava [IS]
ÎNSCRIS: 23.11.21
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
FEB-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lacul Roșu altfel

TIPĂREȘTE

Mulțumită lui tata123???? cu review-ul de Mânăstirea Pângărați, mi s-a făcut dor de locurile natale. Așa ca vineri pe la ora 5 părăseam Iașiul cu destinația Vaduri. Ne-am cazat la Chez maman, o cazare exclusivă de-a dreptul ????????, funcționează doar pentru neamuri. Lăsând gluma la o parte am fost la mama, inutil să zic ca nicăieri nu-i mai bine ca acasă, nu? Și ca orice mama care se respectă ne așteapta cu masa pusă: borș de găină de țară, tocăniță de hribi, pulpe cu orez, nu pun poze ca să nu ne fie poftă.

Sâmbăta ne-am hotărât să verificăm dacă nu o fi zăpadă pe la Lacul Roșu. De dimineață tati a mers să încarce mașina, așa că după somnul de prânz al celor mici am purces la drum. De la Vaduri la Lacul Roșu se face cam o oră, timp să mai admiri peisajul, să vezi ce s-a mai schimbat de când ai fost ultima oară. Am admirat lebedele de pe Lacul Pângărați, dar fără să oprim mașina.

Despre Lacul Roșu și Cheile Bicazului cred că s-au scris, inclusiv aici foarte multe lucruri. O să încerc să pun ce mi se pare mai interesant.

Pe 25 iunie 2020, Curtea de Apel Ploieşti a pronunţat o sentinţă definitivă şi irevocabilă în procesul care a avut ca obiect stabilirea graniţei administrative dintre judeţele Neamţ şi Harghita, astfel Cheile Bicazului au revenit județului Neamț, unde le era și locul, doar sunt nemțeancă ????

A fost o decizie a Tribunalului Prahova, emisă pe 12 iunie 2019, care deposeda, după mine, judeţul Neamţ de circa 5.000-6.000 de hectare, situată pe teritoriul comunei Bicaz Chei, inclusiv celebrul obiectiv turistic Cheile Bicazului. Practic județul Harghita a vrut să mute granița mai la vale. (mai multe detalii puteți găsi aici sau aici versiunea celor din Harghita, ziarharghita.ro/disputa-p ... c-extraordinara)

Lacul este cunoscut sub 3 denumiri: Lacul Roșu (denumirea românească provenită de la unul dintre cele 4 pâraie care alimentează lacul, Pârâul Roșu), Lacul Ghilcoș (denumirea maghiară) şi Lacul Ucigaș (denumirea din legendă - se spune că atunci când s-a surpat versantul, un întreg sat a fost distrus. Oamenii și animalele ucise au format râuri de sânge și în final lacul).

Cu toate că Lacul Roșu este relativ tânăr, există o dispută privind condițiile și timpul de formare. După Franz Herbich, Lacul Roșu s-a format în anul 1838 în urma cutremurului din 11 ianuarie 1838. Un alt an de formare este 1837, susținut de Ferenc Puskás, anul când au avut loc furtuni foarte violente și ploi puternice.

Destul cu istoria. De dimineață, sâmbătă, la Vasuri ningea. S-a depus un strat incredibil de numai un cm. Până la amiază stratul de nea dispăruse.

Noi am plecat sperând la zăpadă, dar normal că am uitat săniuța acasă.

Mergând agale, ajungem în Bicaz (pe dreapta vedem un mamut în conservare, fosta fabrică de ciment), nici urma de nea, povestea se repetă și la Tașca (aici mamutul încă funcționează). Ajunși in Bicaz chei tot nu vazusem zăpada, C. tot turuia ca se va da cu sania, eu incercam să - l temperez, îmi încolțise deja teama ca nu va primi ce își dorește. Văzusem doar puțină gheață la malul pârâului ce insoteste șoseaua când pe o parte când pe cealaltă. Primele semne că i se va implini dorința le-am remarcat în Cheile Bicazului, cand pe versanți se observau din loc în loc un fel de cascade de gheață pe unde s-a scurs apa de pe versanți, vara sunt doar niște firișoare de apă.

Inutil să spun că acest obiectiv îți taie răsuflarea. Stâncile imense care se uită la tine ca la o furnică sunt niște străjeri veritabili. Recomand o plimbare pe jos vara, e o încântare să auzi susurul furios al unui pârâu de munte, mai ales dacă a și plouat recent prin zonă. Pentru comoditate eu recomand coborârea de la Lacul Roșu spre Bicaz chei. Am văzut că se practică și cățăratul în zona pentru amatori. Nu știu să vă spun ce prețuri se practică. Noi nu suntem amatori de astfel de sporturi. În cursul plimbării puteți să vă opriți la tarabele de pe marginea drumului pline de tot felul de chestii, în general au prețuri cam piperate. Acum, iarna, cred că erau deschise cam 20% dintre ele. Lucru valabil și pentru cele de la Lac.

Ajunși la lac ne-a întâmpinat un peisaj de vis. Brazii îmbrăcați in nea se înălțau semeț spre cer. Lacul era înghețat, puținii turiști se plimbau nestingheriți pe el.

Am luat copiii din totare și am coborât cu grijă scările de lângă rsstaurat/cazare Panoramic. Scările nu erau curățate.

Am așteptat 5 minute să se elibereze o săniuța. Este 10 lei pentru 30 minute închiriatul. Pentru noi a foat suficient. Tati era deja înghețat, el era adaptat temperaturilor din Iași, copii îi făcusem eschimoși.

Important e că s-au distrat cei mici. C. Ne tot ruga să venim și maine, dar pentru duminică aveam în plan Lacul lebedelor (despre el in episodul următor) și să ne întoarcem la Iași.

Ei cu sania, mami cu pozele. Recunosc ca am pășit cu neîncredere pe lac, îmi tot imaginam cum se ruoe gheața sub mine, și cum nu știu înota...

După prima tura m-am liniștit. Gheața era foarte solidă. Am atins truchiurile petrificate din loc, și am putut să avem o perspectiva deosebită.

Știu că în jurul lacului se pot face diverse trasee, noi nu am încercat. După săniuș ne-am dus la kurtos. Era coadă și când am coborât și când am urcat. Iarna se fac doar în 2 locuri. Dar eu vroiam neaprat de la Panoramic, ala e cel mai bun kurtos pe care l-am mâncat, părere general valabilă la noi în familie. Așa că am stat cuminți la coadă juma de oră. Am luat unul cu scorțișoară si unul cu nucă de cocos, la 20 de lei bucata. Miroseau divin, sigustul tot pe măsură. Erau făcuți pe loc, deci și extrem de fierbinți.

Ne-am întors pe același drum prin Cheile Bicazului, copii fiind ocupați cu kurtos ul. Acasă mama ne aștepta cu crap prajit cu mămăliguță și usturoi.

A fost o zi perfecta pentru noi.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Ce poate fi mai frumos decât un lac între munți?

Un lac înghețat împrejmuit de munți semeți, din care se ivesc trunchiuri de copaci. Și dacă la acest lac ai ajuns trecând prin Cheile Bicazului, cred că te poți declara mulțumit.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ca minus parcarea si ultimul kilometru până la lac pline de gropi.

Timpul cam mare de așteptat la kurtos.

Ca plusuri: sa te dai cu sania pe lac mi se pare o experiență inedita. Când doi copii râd cu gura până la urechi, eu sunt mulțumită. Cel mai bun kurtos aici l-am mâncat.

În zonă sunt numeroase trasee turistice accesibile atât vara cât și iarna.

Recomand atât Lacul Roșu cât și Cheile Bicazului macar o dată în viață, indiferent de anotimp. Vara de preferat în cursul săptămânii ca să vă puteți delecta in voie.

O sa pun și câteva pentru a ilustra cele spuse mai sus.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de MarinaCo in 13.02.22 23:01:10
Validat / Publicat: 14.02.22 07:16:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LACU ROȘU. A mai fost în/la: Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Gheorgheni, Piatra Neamț, Pângărați, Vaduri

VIZUALIZĂRI: 1258 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MarinaCo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 De pe lac spre restaurat Panoramic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

⭐ValentinB_88⭐
[14.02.22 11:05:02]
»

Frumoase locuri! Multumim pentru recenzie. Ne-ai facut pofta de o noua iesire pe meleagurile Romaniei.

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[14.02.22 14:55:22]
»

@⭐ValentinB_88⭐: asta e bine. Și chiar sunt multe zone care merită să fie vizitate.

mishu
[14.02.22 22:33:07]
»

Un articol cald si frumos. Felicitari, votat cu drag.

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[14.02.22 22:34:33]
»

@mishu: Mulțumesc.

elenaadinaPHONE
[15.02.22 13:47:09]
»

Frumos articolul, mi-a plăcut! ????

Alex_Macedo
[31.03.22 15:09:09]
»

Este o plăcere să vezi cum un text exultă o admirație pentru natalul nostru.

O poveste cu zâmbetul în colțul ochilor. O pozitivitate de care avem nevoie, mai ales, astăzi. Autoarea are plăcerea de a-și așeza entuziasmul în cuvinte și cu mândria nemțeană la purtator.

Parcă te face să uiți de cele zilnice și să intri în lumea Lacului Roșu ca Alice în Țara Minunilor.

Mi-a plăcut!!!

Bravo.

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[31.03.22 15:20:18]
»

@Alex_Macedo: știi cum e... Locul unde ai crescut e special, deși sunt ieșeană cu acte in regulă de prin 2013.

Dar parcă tot în Neamț mi-aș dori casă, cât despre pozitivism, nu mă caracterizează, e mai mult dat de bucuria celor mici.

Alex_Macedo
[31.03.22 16:57:40]
»

@MarinaCo:

Sunt... ardelean... ehm... greco-româno-bucureșteano-ardelean... dar, cu inima în Ardeal și această bucățică de țară... de fapt bucațoaie, numită Transilvania.

Iubesc Iașul. Ne-a dat enorm în cultură... dar... și Neamțul îmi este drag. Avem un Vasile Conta, nascut în Ghindăoani, filozoful la care mă plec și azi... Partea moldavă a dat talente incontenstabile... un Celibidache... un Mihail Jora, Otilia Cazimir. Nu comparăm... Ar fi nedrept. Ambele au valori, ca locuri, istorie, cultură... Sigur... tu ai o afinitate cu partea nemțeanș și subscriu... sub Pietricica, orașul se întinde în stil austriac.

Cum să nu îți placă această parte moldavă???

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[31.03.22 20:14:04]
»

@Alex_Macedo: defapt eu prefer satele, de aia casa e in afara Iașului, defapt e a băncii până om plăti-o. Si ai dreptate și Ardealul are multe de oferit, castelele Transilvaniei sunt foarte interesante, și modul e promovare e mai bine pus la punct.

zapacituPHONE
[31.03.22 21:01:50]
»

Animată și colorată întreaga descriere, de la "oferta" culinară de la Cheze maman (parcă și simt mirosul bunătăților din casă), până la alunecușul târliilor strunite cu îndemânare peste oglinda înghețată a Lacului Roșu.

După emisiunea de la un canal național de știri, difuzată parcă prin vara lui 2021, am rămas cu un "cui" la inimă despre Lacul Roșu.

E vorba despre refugiul panoramic de pe Muntele Ucigașu, cu vizibilitate peste Lacul Roșu, până la Hăsmaș. Un al doilea refugiu panoramic e amplasat pe Muntele Piatra Poenii, cu vizibilitate asupra Cheilor Bicazului. Cele două refugii erau sub oblăduirea Salvamont Harghita. Că acum e Neamțul sau a rămas Harghita peste Raiul din Cheile Bicazului, nu mai contează pentru noi, muritori de rând. Ceea ce contează, e că cine ajunge aici, intră în împărăția vulturilor privilegiați de tăriile cerului, departe de presiunea citadină și de "toxinele" lumii moderne.

Recent, în toamna anului trecut, la inițiativa unui grup de voluntari și bibliotecari, în refugiul panoramic de pe Muntele Ucigașu, a fost amenajat un loc inedit de lectură. Cărțile, din diverse domenii, au fost cărate, nu ușor, în rucsaci de către inimoșii voluntari. Sentimentul citirii unei cărțulii în vârful muntelui, e unic și trebuie încercat. Eu am testat așa ceva, prin zona mea de baștină, nu într-un refugiu panoramic, ci în creierii Masivului Cozia. M-a uitat Dumnezeu pe un țanc de piatră, suspendat cu picioarele peste hău, citind până m-a învăluit ploaia. Abia atunci am căutat protecția refugiului. Se întâmpla cu ceva ani în urmă.

Lacul Roșu, ca multe alte lacuri din România, ar avea o altă soartă, dacă inițiativele unor astfel de voluntari ar fi sprijinite și materializate mult mai încurajator, de către cei care au "pâinea și cuțitul" (decizional și financiar) și care din nefericire (pt. noi), au schimbat ustensilele unei bune guvernanțe, în "drujbe și topoare", posedați de un mercantilism împins până la deșănțare.

MarinaCoPHONEAUTOR REVIEW
[31.03.22 21:33:15]
»

@zapacitu: partea cu drujbe și topoare ma supăra și pe mine, îmi amintesc de o vară cand veneam acasă de la facultate, nu știu prin ce minune nu mai fusesem de vreo 2 luni, și ce-mi văd ochii?

Un deal defrișat total pe o parte. Îl întreb pe tati ce s-a întâmplat și mi-a zis ca e exploatare acolo. Cam dură exploatarea aia după capul meu. Dar ce știu eu? Nu sunt inginer silvic. ????

Cât privește cititul la înălțime sunt sigură că este o senzație minunată pentru cine poate. Eu cu al meu rău de înălțime cu siguranță nu pot să mă apropii de mărgini.

Mulțumesc pentru vizită și ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, elenaadina, MarinaCo, mishu, zapacitu, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lacu Roșu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.75399208068848 sec
    ecranul dvs: 1 x 1