GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fiesole - sau cum sa privesti Florenta 'de sus'
FIESOLE – sau cum sa privesti Florenta “de sus"
In ultima dintre cele 8 zile petrecute in Toscana sub o ploaie torentiala si in rafale, ploaie care m-a obligat sa vizitez mai mult decat imi propusesem la capitolul biserici, muzee, palate, poduri si alte minunatii ale zonei precum mult vizitatele Sienna, Luca, Pisa, San Gigminiano etc. inainte de plecare mi-am rezervat o jumatate de zi de toamna, e drept aceasta insorita si calduroasa pentru o excursie in Fiesole. Auzisem despre localitate si imi fusese recomandata vizita de catre multi dintre turistii cu care am intrat in contact in preumblarile mele toscane.
Dar ce este Fiesole de fapt si cum se ajunge? Simplu, cu masina nr. 7, autobuz local, bilet 1,2o eur/tronson de drum pornind din Piazza San Marco din Florenta. Calatoria dureaza cca 20-25 de minute maximum si este deosebit de pitoreasca.
Drumul urca din oras pe dealurile regiunii Mugello care inconjoara Florenta cale de cca 8 km. printre cartiere selecte de vile elegante cu gradini generoase garnisite cu vegetatie luxurianta bogata dar si cu nenumarate podgorii cu vita de vie, plan tatii de portocali si maslini. Si daca tot era soare si cald, o zi de toamna superba m-am grabit sa vizitez oraselul sau satucul mai bine spus manata parca de gandul ca trebuie sa profit la maxim de vreme si de ce nu de vremuri la sfarsitul sederii mele in Toscana.
Oraselul sau mai bine spus comuna, satuc imi pare prea modest spus si nedrept totodata nu are mai mult de 15000 locuitori dar are in schimb o istorie demna de cartile de specialitate, parc arheologic, monumente, catedrala, biserici si alte manastiri istorice, o panorama superba asupra Florentei si a vailor inconjuratoare de la inaltimea celor 295 de m. deasupra nivelului marii la care se afla. Se intinde pe cca 42 kmp. si bineinteles orasul este construit in panta, pe colinele scaldate de Arno si Mugnone.
Informativ numai, in cateva cuvinte am sa spun ca fost leagan al etruscilor inca din sec. VII IH. Dupa ce romanii au dat viata Florentei in sec. I IH orasul a inceput sa decada. Avea insa la acea vreme propriul forum, teatru, bai, drumuri. In timpul acestora dupa 285 IH se trimiteau anual cate 12 tineri pentru a fi scoliti la Roma. Crestinismul a fost introdus de un ucenic al Sf. Petru, sf. Romulus. Cea mai veche mentiune despre Fiesole apartine unui episcop Ghelasie pe la anul 496. Sigur ca au trecut pe acolo barbarii, bizantinii si lombarzii, iar in timpul celor din urma orasul a scazut ca importanta politica, economica, sociala, culturala fiind in umbra Florentei. A fost independent pana la 1125 cand florentiniii au distrus zidurile orasului pentru a-i scadea importanta strategica. Puternica familie de Medici a stabilit aici un refugiu impresionat cu castele si palate pe masura bogatiei si a puterii ei Lorenzo Magnificul si-a ridicat aici celebra Villa Medici. In perioada moderna, dupa 1800 aici s-au stabilit multi straini care si-au facut vile si gradini minunate alaturi de reprezentantii nobilimii florentine. Sa amintesc aici numai de pictorul elvetian Arnold Bockin care a si murit in Villa Bellagio si John Templer Leader om de afaceri, de cultura si politician englez care si-a recreat un mediu romantic la Castelul Vincigliata. Pentru o scurta perioada de timp intre 1865-1870, Fiesole a fost capitala Italiei.
O personalitate remarcabila a orasului a fost Fra Angelico – Ferice de Giovanni Angelico da Fiesole traitor intre 1387-1455. Numele lui de botez era Guido. A intrat in mnanastirea dominicana din Fiesole devenind initiatorul scolii de pictura si un adevarat iluminat al timpului sau. Si-a desfasurat activitatea in ordinal Dominican deschis in sensul ca avea libertatea de a merge la Florenta ca si un om de cultura, desfasurand acolo activitati diverse. Primele sale picturi Altarul Bunei Vestiri, Incoronarea Fecioarei si frescele din manastirea Cortona au ramas adevarate comori. A lucrat fresce si altarul din Manastirea San Marco din Florenta dar si in Roma la Santissimo Sacramento a pictat fresce remarcabile. A murit la Roma in 1455 si este ingropat in biserica Santa Maria sopra Minerva.
Primul impact la coborarea din autobuz a fost Piatetta Mino da Fiesole aflata la intersectia strazilor care urca in panta spre inima oraselului si statuia de bronz care troneaza in mijlocul ei.
Dar de unde vine numele piatetei? Cine a fost Mino da Fiesole? Adevaratul Mino di Giovanni a fost un celebru sculptor florentin, nascut in Poppi-Toscana, traitor in secolul XV, scolit nu numai in Toscana ci si la Roma. A lucrat altarul din catedrala din imediata apropiere a piatetei precum si altarul si mormintele pentru Badia, manastirea benedictina din Florenta precum si amvonul catedralei din Prato. Are lucrari remarcabile precum busturi in marmura, profiluri, basoreliefuri, morminte in biserici renumite din Roma.
Desi ma gandeam sa vizitez intai Duomul, parca temetoare sa nu inceapa din nou ploaia am preferat sa fac primii pasi spre strazile in panta pentru a lua putin pulsul orasului foarte ingrijit, curat, linistit, elegant si putin misterios.
Statuia masiva in bronz care troneaza in piata se numeste Incontro di Teano (intalnire la Teano) si ii reprezinta pe regele Vittorio Emanuelle II si pe eroul iubit al italieinilor, Garibaldi. M-am preumblat la intamplare pe stradutele mici, stramte si in panta, unde doua masini abia trec una pe langa cealalalta si am ajuns la un loc de belvedere. Desi era putina ceata se putea vedea la picioarele dealului soseaua serpuind dinspre Florenta si in departare in toata splendoarea ei mareata Florenta, garnisita cu palarii care mai de care impodobite si zambitoare, de departe cea mai remarcabila fiind cea care reprezinta cupola majestuoasa a Duomului orasului.
Mi-am reluat plimbarea coborand spre zidurile etrusce antice ale orasului si mi-a fost dat sa ajung in fata unui loc deosebit. Ma aflam in fata unui mormant etrusc din sec. II iH, foarte bine conservat. Am aflat in acest context vizitand apoi Parcul arheologic cu Teatrul Roman ca abia dupa 1870 au inceput lucrarile arheologice in zona descoperindu-se astfel si alte relicve precum cateva terme romane.
Intorcandu-ma in piateta am intrat la Parcul arheologic – 7 eur/biletul si am vizitat Teatrul Roman. Acesta adapostea in perioada lui de glorie cca 3000 de spectatori. Acum aici se desfasoara festivalul anual Estate Fiesolana. Alaturi se afla Museul Fasulanum construit pe fundatii etrusce cladire care este o copie a templului roman din sec. I iH in care se afla exponate datate inca din epoca bronzului, monezi, sculpturI, bijuterii, ceramica.
In Muzeul Bandini – bilet de intrare 4 Eur am vazut o colectie remarcabila de picturi medievale cu caracter religios adunata de un om de vaza al orasului un autenitc aristocrat Angelo Bandini in secolul XIX. Muzeul chiar verita a fi vizitat, nu este foarte mare insa are adevarate opere de arta in picturile expuse.
Acum venise momentul sa vizitez si Duomul, - Catedrala Sf. Romulus. Constructia de la 1028 a fost savarsita cu atenta indrumare a unui episcop care a facut posibila ridicarea acestuia folosind materiale luate de la constructii mai vechi iar picturile sunt ale celebrului fiu al orasului Mino da Fiesole. A devenit manastire benedictina si a fost inchisa in 1778, iar manastirea s-a mutat la Vallombrosa.
In catedrala se afla mormantului unui episcop vestit de la 826 pe nume Donatus, fost calugar irlandez, prieten si consilier al regelui Ludovic cel Pios, regele Aquitaniei, singurul mostenitor al regelui Carol cel Mare. Clopotnita este masiva, dar interiorul este relative auster si intunecos in stil romanic cu coloane inalte in varf cu capiteluri romane. Catedrala mi s-a parut rece insa poate datorita faptului ca nu este coplesitor de mare nu mi-a transmis senzatia de umilinta pe care o am in general in marile catedrale care ma apasa prin opulenta si grandoare.
Si urcand cativa zeci de metri spre Via San Francesco, pe o strada pitoreasca strajuita de ziduri uitate de vremuri trecand pe langa Palazzo Vescoville am gasit un loc superb de belvedere a Florentei. De aici la cativa metri se afla manastirea franciscana San Francesco (nu se plateste vizita) o oaza de liniste si frumusete cu incaperi gospodarite, gradina interioara curata dar mai ales cu un muzeu deosebit. In el am gasit diferite artefacte aduse de calugarii misionari ai evului mediu dar si o gama bogata si variata de articole orientale aduse din calatoriile calugarilor pe taramurile indepartate ale Tarii Soarelui Rasare ale Chinei, etc. Manastirea a fost fondata in 1399 si restaurata in 1907. Sunt diferite obiecte oferite la vanzare, snururi, crucifixe, rosalii pe care le puteti achizitiona la preturi de bun simt si eventual sa lasati cativa firfirici in cutia de ajutor a manastirii.
Si fiindca venise deja ora pranzului am facut un popas la una din cele 6-7 pizzerii/restaurante/, terase aflate in zona Piazza Mino da Fiesole. La Deja Vue am poposit pentru o bere si o lasagnia foarte bine pregatita. Costuri: coperto 1 eur, lasagnia -5 eur, Berea 5 eur.
Coborand apoi pe drumul pe care venisem am trecut pe langa Villa Medici construita in 1461 pentru Cosimo de Medici. Se poate ajunge si travarsand parcul orasului insa am preferat sa merg printr-o zona mai circulata. Drumul duce pana la San Domenico un catun patriarhal respirand pe langa biserica cu acelasi nume. Biserica din secolul XV adaposteste lucrarile remarcabile ale staretului dominical al manastirii celebrul Fra Angelico pictate la 1430. In imediata apropiere se mai afla Badia Fiesolana, o biserica foarte frumoasa cu o fatada in stil romanic din marmura incrustata. Din pacate era inchisa si nu i-am putut vizita interiorul.
Autobuzul nr. 7 pentru inapoierea in Florenta l-am luat din piateta satucului.
Daca mi-ar placea sa revad locurile, sigur, oricand. Asa incat daca sunteti in Toscana, in apropierea Florentei si aveti cateva ore libere nu pregetati sa faceti o scurta calatorie in timp, intr-un peisaj pitoresc, caracteristic zonei dar mai ales sa priviti Florenta “de sus”. Este intradevar minunata.
Va doresc tuturor calatorii frumoase
Surse: fiesole.com
Nu am gasit pe sait aceasta destinatie il rog pe web sa incadreze rew. unde crede de cuvinta. multumesc
Il rog pe web daca poate introduce de pe you tube o melodie cu Riccardo del Turco (nativ al orasului) Uno Tranquillo sau La Cicala, multumesc
Trimis de amero in 18.10.15 15:49:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 43.80563821 N, 11.29430143 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@amero - Excelent review, foarte detaliat, foarte documentat. Mi-a făcut mare plăcere să-mi amintesc drumul superb din Florenţa, pe care l-am făcut şi noi tot cu autobuzul, precum şi obiectivele din Fiesole descrise de tine.
@amero... excelent articol, m-am plimbat, alături de tine prin Fiesole, o sursă de surpriză și bucurie, departe de peisajul urban al Florenței. Numele, îmi e cunoscut, regret că nu am ajuns să fac o escapadă, până acolo, nu stiam că este atăt de bogat în monumente și muzee. Am fost în Toscana, dar nu am reușit să cuprind decât linii generale, în unitâți de timp măsurate, au mai rămas destule locuri, învelite în cortine. Astept toată seria, să-mi reîmprospătezi memoriile.
@Carmen Ion - multumesc ptr. ecou si lectura, nici eu nu ma asteptam sa ma simt atat de bine in oraselul acela. Chiar mi-a placut poate si pentru faptul ca nu m-a mai plouat si am avut ce vedea.
@mireille - buna seara si multumesc ptr. ecou.
Sincer, eram coplesita de atatea muzee, biserici, palate si orase cu "istorie" si m-am gandit la un "respiro". Peste ce am dat??? hahaha... orasel medieval cu biserici, ziduri, muzee, teatru antic dar parca altfel, in sensul ca s-au imbinat mai multe elemente frumoase, peisaje deosebite si faptul ca a fost o calatorie relaxanta in apropierea Florentei. Nici din Piazalle Michelangelo din Florenta nu am avut o desfasurare mai frumoasa a orasului si imprejurimilor in fata ochilor. Multumesc ptr. lectura
@amero - felicitari!
Am atatea sa-ti spun, cine nu-si doreste Florenta, Toscana?
Am calatorit cu tine, ai realizat un documentar care merita sa fie ghid, mai ales ca despre Fiesole, pana acum, n-am auzit!
@balasa violeta - multumesc pentru ecou si pentru mine a fost o noutate acest orasel care mi-a placut in mod deosebit prin linistea transmisa, peisajele foarte frumoase si de ce nu bogatia de obiective pe care le ofera.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Fiesole» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2021 Fiesole, un loc încărcat de istorie, aflat la o aruncătură de băț de Florența — scris în 04.05.22 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ