GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Buna dragilor,
Un start excelent al sezonului estival l-a reprezentat pentru noi excursia de o zi la Cheile Varghisului.
Localitatea Varghis este situata la cca 8 km de Baraolt, iar pana la poienita de unde incep Cheile se parcurge un drum modernizat cu asfaltul ca-n palma, cu o singura banda si cu zone de dublare de cca 10 km urmat de o portiune neasfaltata dar accesibila pentru orice tip de autoturism de cca 1.5 km.
Vremea a fost perfecta pentru drumetie, insorita, cca 20 grade.
La intrarea in poienita poti parca masina in dreptul noii pensiuni care la parter gazduieste o expozitie cu fotografii si harti, loc in care primesti informatii detaliate despre istoricul zonei de la persoana care iti da si biletele de intrare in Chei (5 lei/adult, 5 lei/parcare).
In cateva minute se traverseaza poienita pe care se poate si campa cu corturi chiar langa raul Varghis.
Parcurgerea Cheilor e plina de farmec, se traverseaza 9 podete din lemn, unele suspendate pe cabluri, altele fixe pe peretele de stanca al cheilor.
Podetele sunt in stare buna, pe-aici-pe-acolo mai lipseste cate o sipca, atentie totusi unde pasesti sau cand iti faci selfie pe pod!!!
Marcajul pe care te deplasezi de-a lungul Cheilor este cruce albasta, mai exista banda galbena care te conduce deasupra Cheilor spre punctul de belvedere.
Cheile insumeaza un traseu de circa 4 km si incredibil este faptul ca in perimetrul lor se afla nu mai putin de 122 pesteri insumand 7.5 km de galerii.
Asadar zona are o valoare exceptionala atat din punct de vedere speologic cat si paleontologic, botanic, zoologic si peisagistic.
In pesterile din Cheile Varghiului traiesc 17 specii de lilieci printre care si specii rare cum ar fi liliacul carn sau liliacul cu urechi mari.
Printre speciile de animale din zona sunt ursul brun, vipera comuna, salamandra de foc, acvila tipatoare, iar diferite specii de pesti populeaza raul Varghis (mihaltul, pastravul, zglavoaga sau moloaga). Urmand marcajul turistic nu veti intalni nici ursi, nici vipere!
Ca elemente de botanica rare puteti intalni stanjenelul siberian, gladiola, bulbucii de munte alaturi de papucul doamnei, capsunica, crinul de padure s. a.
Cu rucsacul plin de informatii ne avantam in Chei, traversam primele doua podete iar inainte de al treilea te afli la intrarea in Grota (Sura) Cailor.
Nu uitati sa va dotati cu lanterne, grotele si pesterile nefiind electrificate! Plus bocanci de munte - nu va doriti sa alunecati cu sandalele in movilele de guano (acumulari de excremente de liliac!).
Deasupra Grotei Cailor se afla Grota Tatarilor, accesul la aceasta din urma e mai dificil, nemarcat, pieptis pe o cararuie ce urca cca 10 min. pornind la cativa metri inainte de a ajunge la Grota Cailor. Efortul e pe deplin rasplatit de halucinantele orbite de ochi sculptate de natura in stanca.
La invazia tatarilor pe aceste plaiuri, localnicii s-au ascuns in pesterile din Chei. La parter si-au parcat caii (Grota Cailor) iar la etaj s-au cocotat ei. Se pare ca au rezistat unui lung asediu in Grota Tatarilor, din ultimele rezerve de cereale au copt o paine uriasa pe care au daruit-o asediatorilor tatari. Acestia crezand ca asediatii au inca rezerve suficiente, si-au facut bagajele si si-au luat talpasita.
In plus daca mai urci cca 5 minute tot pe o carare nemarcata ajungi la un punct de belvedere minunat, cu o priveliste de anasamblu asupra Cheilor Varghisului la baza careia se distinge evident intrarea in Pestera Mare (numita si Orban Balasz).
La Pestera Mare se ajunge traversand al treilea pod si facand cativa metri spre dreapta. Se urca apoi pe o solida scara de fier.
Daca pasesti spre interiorul pesterii auzi la un moment dat un zgomot de fond care devine din ce in ce mai ascutit si puternic: te apropii de coloniile de lilieci. Mirosul de guano nu e cel mai placut dar imaginea sutelor de lilieci atarnand de tavanul pesterii chiar deasupra ta merita toate sacrificiile...
Pentru protectia acestor animale dar si pentru propria protectie e important sa nu le deranjam prea mult cu prezenta noastra! Indreptati lanterna pentru un timp foarte scurt asupra coloniei, nu faceti galagie si... vedeti-va de drum!
In Pestera Mare se pot face si explorari speologice cu ghid, care necesita insa programare.
De asemenea pe versantii Cheilor se poate invata coborarea in rapel pe coarda pentru incepatori in ale alpinismului, o combinatie de drumetie cu sport fiind posibila cu baza la Castle Hotel Daniel.
Am urmat poteca marcata de-a lungul Cheilor trecand peste toate cele 9 podete, am poposit pentru o pauza de hidratare si energizare in poienita din capatul traseului si ne-am reintors la baza pe acelasi traseu.
Se poate opta si pentru traseul de deasupra Cheilor cu banda galbena, insa am inteles ca marcajele sunt rare, ascunse pe alocuri de iarba inalta si deci poti bajbai incoace si incolo.
In weekend intalnesti turisti veniti din judetele adiacente (Covasna, Harghita, Brasov), dar am vazut si masini cu numar de Buzau si chiar Neamt!
Vizitarea Cheilor Varghisului reprezinta o alegere inspirata, aceasta zona fiind prea putin cunoscuta la nivel national in ciuda frumusetii ei!
Vacante minunate!
Trimis de raducondurache in 26.06.18 21:14:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BARAOLT [CV].
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.21874500 N, 25.54447400 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@raducondurache:
”Urmand marcajul turistic nu veti intalni nici ursi, nici vipere!
Asta nu este o regula generala.
E drept ca animalele salbatice se cam feresc de potecile batute de om, iar pe poteca in general mai sunt si alti turisti care pot indeparta salbaticiunea prin miros sau prin zgomotul produs involuntar sau voluntar. Dar nu-i o regula.
Iar cu viperele este alta poveste. Ele simt apropierea unui pericol doar prin vibratii ale solului, trasmise de bocancul lovit de pamant sau de batul din mana turistului.
Nu miros, nu auz.
Deci o poti gasi oricand in poteca. Mai ales cand nu este prea cald afara, fiind o virtate cu sange rece, este mai inceata si o poti surprinde in drum.
Am intalnit atat de multe vipere cu sau fara corn, chiar pe poteca. Chiar acum 2 saptamani in Tatra, in Polonia, o vipera traversa poteca in fata mea la nici 2 metri distanta. Alta data am intalnit vipera cu corn, tot in poteca, de... Craciun, chiar pe 25 decembrie, in Canionul Emen, Bulgaria. Sau o frumoasa vipera cu corn, imediat dupa o ploaie, ce nu voia sa plece din poteca, in Cheile Tasnei. Si am multe astfel de exemplela. Trebuie atentie doar, unde pui mana sau piciorul pentru a nu o surprinde.
Foarte interesant articolul. L-am citit cu mare plăcere. Iar pozele sunt superbe!
Felicitări pentru promovarea frumuseților ascunse de natura-mamă.
@raducondurache:
Nu am fost in Cheile Varghisului, desi bat cu drag carari de munte. Ma intereseaza si asemenea locuri mai putin "populate" turistic.
Datorita distantei de la Bucuresti, o iesire in aceasat zona trebuie legata cu altceva.
Foarte buna completarea lui @Testosu' ca nu e regula ca nu calca ursul pe poteca... chiara daca asa cum scrie de obicei ursul isi vede de drumurile lui, dar... urme proapste de labe de urs am vazut in mai multe locuri si eu...
Numai de bine si drumetii faine!
@raducondurache: Excelent articol! Nu am avut știință de aceste chei! Ne dai idei de vacanță!
@raducondurache: Ce idee buna mi-ai dat!
Ne tot gandim unde sa fugim 3-4 zile in iule. Ne dorim sa revedem lacul Sf. Ana. Am cautat repede si am vazut ca intre Baraolt si Sf. Ana sunt 50 km. Deci poate le legam si iese ceva frumos.
felicitari.
@raducondurache: Am mai citit despre aceste chei si ne-am hotarat sa mergem acolo.
Dar am cateva intrebari:
1. Cam cat dureaza traseul?
2. Care este gradul de dificultate?
Noi avem 62 ani, nu suntem lenesi dar nici nu vrem sa avem surprize neplacute.
Multumesc
@adrianaglogo:
Buna, noi am insotit un grup din Germania, Herr X implineste anul acesta 60 ani.
Traseul e usor, daca mergeti pe marcajul cruce albastra de-a lungul raului, traversand cele noua podete.
Accesul la Grota Cailor si la Pestera Mare de asemenea e foarte usor.
La pas, cu tot cu pesteri si fotografii, selfie-uri etc maxim doua ore dus, doua ore intors, plus 20 min. pauza de hidratare si energizare in poienita.
Sa aveti vreme buna!
@raducondurache: Multumesc, incep sa fac planuri. Chiar e o destinatie de care nu am auzit pana acum. Si pare superba.
@raducondurache: Hai ca nu scapi de mine.
Ne-am facut un plan pentru 4 zile, doua fiind destinate pentru plaje si balaceala la lacul Sf. Ana.
Dar am aflat ca din aprilie s-a interzis scaldatul in lac, din motive de protejare a apei.
Nu contest masura, dar mi-a stricat mie planurile.
Fiind din zona, ai vreo idee cu ce sa inlocuim varianta initiala?
Nici nu stiu bine ce vrem, o cetate, o pestera, ...
Nu orase, le-am mai vazut in trecere.
Parca nici Tusnad nu ma atrage, am mai fost si pe acolo...
Grea intrebare iti pun, dar poate stii locuri mai putin mediatizate, ca aceste chei.
Precizez ca venim din Pitesti si nu vrem sa ne indepartam prea mult, sa nu petrecem timp mult pe drum.
Multumesc si scuze pentru cererea neclara.
@adrianaglogo: o varianta ar fi Izvoare, din Subcetate, Zetea.
E si lac, e si "jacuzzi secuiesc" in zona, posibilitate de plimbari usoare pe jos sau cu bicicleta, sau cu cai islandezi. Sau cu auto inchiriat sau propriu pana pe Vf. Harghita Madaras. Sau pana la o cascada. Excursie la parcul de animale salbatice. Si altele
@Testosu : Multumesc, m-am apucat de studiat.
Daca mai am nevoie de informatii pot sa te mai deranjez? Eventual prin mesaj personal.
@adrianaglogo:cu mare drag ofer orice informatie pe care o cunosc.
Spor la cautat!!
@adrianaglogo: Buna seara, ce ar mai fi de vazut prin zona?
Vizita la Fabrica de bere Csiki Soer (nu Ciuc!), cu programare
Vizita la Fabrica de palinca Potio Nobilis
Canionul 7 Scari (vezi review)
Cetatea Rasnov
Castelul Bran
Muntii Piatra Craiului
Ceva mai departe Salina Praid
Vacanta frumoasa!
@raducondurache: In afara de primele doua le-am vazut pe toate, unele de mai multe ori.
Multumesc oricum pentru raspuns.
@raducondurache:
Buna!
La sfarsitul lunii iulie ne-am planificat sa ramanem 3 zile in Varghis, pentru a vizita Cheile Varghisului, Vulcanul din Racos si Lacul de Smarald din Racos. Imi puteti spune, va rog, daca zona a fost afectata de inundatiile recente si daca cheile Varghis se pot vizita in siguranta. Mentionez ca suntem o familie cu 2 copii de 10 ani, respectiv 8 ani, obisnuiti cu drumetiile montane.
Dvs unde v-ati cazat pentru a vizita cheile? Eu am gasit in Varghis o pensiune, pensiunea Andreas, dar care nu a vrut sa imi faca rezervare, a zis sa il sun inainte cu cateva zile si vedem atunci, dar mergand cu copii as vrea sa am o rezervare ferma.
Multumesc.
@crisbs: Buna, noi fiind din Sfantu Gheorghe nu am avut nevoie de cazare.
Am auzit lucruri bune despre Hotel Castle Daniel.
Nu am informatii ca ar fi probleme cu accesul in zona dar in tot cazul aveti nevoie de vreme frumoasa.
Toate cele bune,
Radu
@crisbs, dacă nu ați plecat încă, pentru Racoș vă sugerez cazare în zona Rupea. De aici puteți merge la Mercheașa unde este un gorun de 900 de ani, la Cața - ferma indianului de bivoli, plus bisericile fortificate Viscri și Criț.
În Vârghiș se poate vizita castelul Daniel și la Micloșoara castelul Kalnoky.
@krondia: Se poate vizita Kalnoky? Este e unui fost medic veterinar, cu rang nobiliar, mi se pare!
Da, acesta este castelul muzeu Kalnoky care se poate vizita - muzeulvietiitransilvanene.ro/web
PS: A nu se confunda castelul Daniel din Vârghiș cu hotelul cu același nume din Tălișoara.
@krondia: daca @Krondia a plecat, ecoul e bun pt mine. Avem cazare la Rupea. Nu stiam de gorun si de bivoli.
Multumesc pt recomandare
@krondia: Nu, nu se va confunda. E vorba de Micloșoara. Am citit într-o revistă despre al. E o splendoare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Cheile Vârghișului, frumuseți nebănuite — scris în 24.07.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Toamna în Cheile Vârghișului — scris în 31.10.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Cheile Vârghișului - un traseu superb, pretabil pentru oricine — scris în 10.11.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Recomand — scris în 10.07.20 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Un loc ideal pentru o iesire la aer curat — scris în 29.12.18 de Denisa13 din GHIMBAV - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Cheile Vârghişului — scris în 12.01.18 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Cheile Vârghișului și Peștera Mare de la Merești — scris în 04.03.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ